Érdekesség képen kicsit számolgattam.
Az oroszok azt írják a Relikt 1.4 szeres szorzót tud KE-ben mind a T-72A/M mind a T-90M esetén.
A T-72A-nál ismertek a kiindulási adatok, a T-90M-nél meg fogadjuk el egyelőre a videóban elhangzott adatokat, amikből meg vissza lehet számolni az alap páncélt. Első adat az alap páncél, második a Reliktes.
Szóval T-72A esetén:
Torony : 410 mm KE /574 mm KE
Test: 360 mm KE/504 mm KE
T-90M:
Torony: 678 mm KE / 950 mm KE
Test: 536 mm KE / 750 mm KE
Nekem kicsit furcsa számok jönnek ki. Érdekelne milyen lövedék ellen számolták.
Az ukránok az ősöreg kontakt-5-re számoltak 1.2-1.3-as szorzót lövedék függően, míg a késre 1.4-1.8-ig. A dupletre 1.6-tól 1.9-ig.
Az oroszok a kontakt-5-re szintén 1.2-es számot adnak meg.
Mivel a relikt a leírások alapján az M829A3 ellen lett fejlesztve, így feltételezem, hogy a pesszimistának tűnő szorzószám is ilyen típusú lövedékek ellen vonatkozik.
Leírás:
https://eng.niistali.ru/scientific-...-protection/universal-modular-complex-relict/
Bár ugye a megfogalmazásba bele veszi a T-72M-et is, de kétlem, hogy a T-72M kibírna egy M829A3 találatot akár relikttel is.
Ha meg igen, téves a szorzószám. Eleve nem is értem, hogy lehet két eltérő alap páncélra ugyan az a szorzószám.
A helyes megoldás az lehetne, ha a lövedék erejéből venne le 40%-ot a relikt. Az ukrán ERA-s pdf-ekben ugyanis így szerepelnek.
Ha pedig az M829A3 behatolása pl. 700 mm KE, akkor ennek a 40%-a 280 mm KE.
Nekem kicsit fura a dolog.