T-90

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

hel45

New Member
2011. március 20.
10
0
1
fip7

<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-5/" rel="nofollow">boki</a> Az általad belinkelt képanyagban (nagyon jó kis képek amúgy) van egy érdekes ábrát mutató kép. Egy T-90S és egy Leo-2-őt ábrázol, vízben. Azzal mit akartak szemléltetni? (20-as kép azt hiszem)

 

szerintem az nem viz, hanem 80 cm magas `fedezek`. a kep azt akarja illusztralni, hogy a 90es kisebb celpont es a loszerek takarasban vannak - ellenben a leoval, ahol magasan lettek elhelyezve.

 

persze ez igy eros manipulacio, dehat a gyartoto reszerol nem meglepo
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
Igen, elméletben a T-90 esetében a lőszer a legvédettebb helyen van, mivel a találatok 90%-a a jármű felső 2/3-át éri. Ebből is a legtöbb a törnyot.

Szerintem még lehet fejleszteni a T-90. Van egy olyan sejtésem, hogy az Armata is egy jelentősen modernizált T-90-es lesz. Elképzelhetőnek tartom, hogy a lőszert átpakolják majd a toronyba mint a Leclecnél.
 

hunter

Member
2013. május 7.
126
0
16
"Azért én is megnézném ezt az összehasonlítást. Komolyan érdekelne, hogy az orosz gyártó szerint miben jobbak. (Szerintem vannak ilyen valós pontok)d"

Árban biztosan jobbak   !   Emlékezetem szerint felszereléstől függőn az orosz harci gép 2-3     a Leo  kb. 5-6 millió dollárba kerül.

Az összehasonlítás nem lesz tökéletes, a  Leo    60 tonna körül   van   a T-90    46,5 tonna.   Az adott körülményektől függően ez lehet előny és hátrány is  !
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Chilének Leo2-esei vannak, ami Peru legnagyobb és szinte egyetlen valós katonapolitikai ellenfele a régióban.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 879
58 023
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">hunter</a>

 

A 46.5 tonna vs. 60 tonna összehasonlítás szerintem sem szerencsés. Egyszerűen azért, mert a T-90 jóval kisebb. Az általam linkelt képeken ez jól látszik. 1 méterrel rövidebb a páncéltest, és vagy harmad akkora felületű a T-90 tornya, mint a Leo2-é! De ezenkívül, kisebb, könnyebb motor van az orosz tankban, és még ki tudja min spóroltak így. Más filozófia szerint tervezték az biztos. 
Az én véleményem az, hogy egy esetleges konfliktusban megállja a helyét egy T-90S egy Leopárd-2 A4-el szemben. 

 

<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">hel45</a>

 

Lehetséges, bár én azért tippeltem vízre, mert a 80 centis földfedezéknek nagyon kevés értelmét látom. Azt hittem valami vízi átkeléskori védettséget mutat vagy valami hasonlót 
sf-smile.gif


 

<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">Mackensen</a>

Tényleg a legvédettebb helyen van a lőszer, csak ha eltalálják akkor mindenki repül. Gondolom az MS verziónál ezért rakták a torony hátuljába, pont úgy, mint a nyugati tankoknál. 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 715
80 084
113
<a title="Profile" rel="nofollow">fip7</a>

 

Nem minden van a torony hátuljában csak pár darab.Úgy oldották meg,hogy páncélozták a forgó lőszertárolót ami eddig semmilyen védelemmel nem volt ellátva.

 

Nem 80cm földrakás hanem 80 cm mély harckocsi-tüzelőállás :)
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
@flip7

 

Azért Chilének nem sima A4-ese van, hanem egy "picit" feltuningolt változata, amely megkapta az A6-os lövegét, felfüggesztését és jelentősen modernizálták az elektronikáját. Gyakorlatilag egy tesco gazdaságos A6-os a plusz páncélzat nélkül.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
khm..... udvariasan megjegyzem...a más harcászati filozófia miatt, ill mivel nem igen futottak bele egyenrangú ellenfélbe, sem technikailag, sem kiképzettségileg, M1 és nyugati tsai vesztesége nem akkora, hogy biztos konzekvenciákat lehessen levonni arról, hogy pld a forradalmian újszerű fejlesztések, mennyire válnak be az életben....

nan egy rakás képem városi harcban  kilőtt Tvalahányasról éppúgy Ebremszről..., Merkaváról etc....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 879
58 023
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">dudi</a>

"Nem minden van a torony hátuljában csak pár darab.Úgy oldották meg,hogy páncélozták a forgó lőszertárolót ami eddig semmilyen védelemmel nem volt ellátva."

Pedig én azt hittem, hogy a harckocsi gyomrából kikerültek a lőszerek a torony mögé, és csak az van bent ami az automata töltőben van.
Szóval csak azt rakták ki ami nem fért be a beépített páncélzat miatt? 

 

<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">sulyid</a>

 

Erről sem tudtam, köszi az infót. Hát ha ez a helyzet akkor lehet S helyet MS-be kéne befektetniük 
sf-smile.gif

Amúgy te a Merkava 4-et mennyire tartod jó harckocsinak? Egyik nagy kedvencem az a tank. (a másik kettő a T-90 és a Leopárd-2 
sf-smile.gif
)
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Én úgy vagyok a merkava szériával, hogy a közel-keleten jellemző városi harcokra az a legjobb, mert gyakorlatilag arra tervezték és már van benne egy kevés tapasztalatuk vele. :p Páncélos-páncélos ellen pedig ott van a LAHAT, ami gyanúsan még az egyiptomi (butított) M1A1-eseket is kitudná vonni a forgalomból (bár erre elég egy, sőt költséghatékonyabb, egy F-16-ost odaküldeni pár bombával és pct. rakétával*).

 

*Gyanúsan kisebb eséllyel szedik le az egyiptomi hk-k az f-16-ost, mint hogy kilőjenek egy merkavát. 
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 879
58 023
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">sulyid</a>

Nincs gond, gyakran írják itt el a nevemet, már megszoktam. 
Az F-16-os megoldás persze ott adja magát. Általában én Magyarország szempontjából nézem a dolgokat, mondjuk a T-72 leváltására. A LAHAT valóban nagy előny, oroszok is ezért használnak ágyúcsőből indítható ATGM-et. (T-90, T-80, néhány T-72-nél) 
Én elég jó véleménnyel vagyok a Markava 4-ről, és örülnék ha mondjuk a HM venne egy ezrednyit belőle. De van egy olyan érzésem, hogy lebutítás nélkül nem eladó 
sf-smile.gif

Szóval marad a Leopárd-2 és a T-90MS, mint valódi alternatíva. Költségek szempontjából pedig a T-90MS tűnik nekem a legjobb választásnak. De hát ez ugye csak álom nekünk a jelenlegi költségvetési helyzetben...(igazából nem is a pénz a gond, hanem a vezetők emberi minősége)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 715
80 084
113
<a title="Profile" rel="nofollow">fip7</a>

 

A T-90MS-nél saját tapasztalatokból kiindulva teljesen másként van a küzdőtéren kívül a lőszer mint a nyugati harckocsiknál.

A torony mögött lévő lőszert csak a küzdőtérből kiszállva lehet a töltőgépbe helyezni nincs olyan csapóajtó mint pl a Leopard II-nél.

 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Elméletileg Kolumbia szemezget-szemezgetett nagyon a merkavával, őket hozták szóba az eladással kapcsolatban.

Harckocsikkal kapcsolatban a hosszú távú overkill párti vagyok, tehát leo 2. Azon belül is azon az oldalon, hogy venni kell olcsón használt,kivont A4-eseket, majd átépíteni őket A4M CAN ( nagyon meglepően Kanadát takarja a CAN:) ) változatra. Esetleg szóba jöhetne még a Leo 2NG, illetve a már említett chilei megoldás is (plusz esetleg a szingapúriak által átépített változat is Leo2SG).

 

Hogy honnan kerülnének beszerzése a kicsikék? Svédországban 160 kivont A4-es van, osztrákoknál éppen leépítenek, a spanyoloknál is biztosan van még pár eladó példány, ugyanúgy a hollandoknál is lehet még pár példány, ja és persze a csődtömeg görögöknél is van párszáz leo 2, amiket lehet, hogy lelehetne húzni tőlük a válságra hivatkozva (kell nekik a pénz, mint az állat :D ).

 

A keleti tankok közül T-84 Oplot M 120-as NATO szabvány löveggel (a törököknek egyszer már megcsinálták a t-84-est 120mm NATO szabvány löveggel, úgyhogy gondolom nem sok probléma lenne vele), vagy ha nagyon maradni akarunk a t-72-es ágnál, akkor lengyel pt-91 valamilyen modernizált formában.

 

ui: szerintem ezt a beszélgetést nem itt kéne folytatnunk.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 879
58 023
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">dudi</a>

Ezt én is tudom, csak azt hittem minden lőszer ami nincs a töltő gépben az itt van.  Gondolom ez a megoldás biztonságosabb, mint a nyugati csapóajtós. 

 

<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">sulyid</a>

"ui: szerintem ezt a beszélgetést nem itt kéne folytatnunk."

Ez lehetséges. 
A Leopárd 2 pártiság meg egy könnyen érthető/védhető dolog
sf-smile.gif
 
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Én nagyon szívesen látnék Challenger 2-eseket is, vagy akár Leclerceket, csak legyen végre valami....

 

ui: nem azért akarok Leo 2-őt Mo-nak, mert annyira belennék zúgva és lenézném a többit, hanem azért, mert az lenne a hosszú távú és egyben reális döntés Mo számára.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 879
58 023
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-6/" rel="nofollow">sulyid</a>

"ui: nem azért akarok Leo 2-őt Mo-nak, mert annyira belennék zúgva és lenézném a többit, hanem azért, mert az lenne a hosszú távú és egyben reális döntés Mo számára."

Nem gondoltam, hogy "bele vagy zúgva", racionális döntés a Leopárd 2. 

"Én nagyon szívesen látnék Challenger 2-eseket is, vagy akár Leclerceket, csak legyen végre valami…."

A T-72-nél biztos, hogy jobbak. De szerintem vannak náluk sokkal kiegyensúlyozottabb harckocsik is. 

Még pár T-90-s kép:

t-90_cut.jpg


t-90_cut2.jpg
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
Nekem egy bajom van a t-90-el, mégpedig az, hogy kitűnő harckocsi, de a mélyén még mindig a t-72-es, alapvetően abszolút tömegharckocsinak a sokadik modernizációja, míg a szovjet időkben nem véletlenül volt mellette jó pár ezer t-64-es és t-80-es, melyek a minőséget képviselték, a t-80-as ágat pedig a harkovi iskola vitte tovább, aminek a terméke a t-84, illetve a t-80UD.