Azt veszem ki ebből a gmo-s vitafolyamból, hogy valami, számomra teljesen ismeretlen módon hihetetlenül erős az a tévképzet, hogy a gmo-s növények sokkal de sokkal magasabb termésátlagokat hoznak! Jelentem nem hozak. Az ismert gmo fajták elsősorban a gyomirtó rezisztenciára ill. rovarkártevő rezisztenciára vannak "optimalizálva". A kártevő elleni védekezés hozhat persze hozam növekedést, de csak áttételesen. Az csak hab a tortán. hogy a már elszabadult piszkált gének létrehozták a "szupergyom" és egyéb ellenálló fajtákat ami újabb gén módosítástért kiállt, így biztosítva a folyamatos függőségben tartást és profit áramlást a gmo-s cégek felé.
A másik tévhitrendszer a génpiszkálás és a hagyományos nemesítés összemosása. A természet, a teremtés, nevezd ahogy akarod, biztos nem fog pl. halak növekedési génjét valami növénybe ültetni! Bele sem merek gondolni, hogy az ilyen fajokon átívelő génhordozási kisérletek milyen szörnyegeket eredményeztek a próbálkozások során. Az én álláspontom a gazdasági oldalról az, hogy az emberiség élelmiszer ellátásához nem szükséges a gmo, az un. modern, értsd kemikáliákra alapozott mezőgazdaság már épp eléggé tönkretette a termőföldeket, nem kell még a génszeméttel is terhelni - visszavonhatatlanul. A mennyiségek kérdésére pedig a feljövőben, terjedőben lévő un. notill azaz talajmegújító mezőgazdaság állja a versenyt a hozamok tekintetében is, a minőségről, beltartalomról nem is beszélve. A másik vonatkozása a gmo-nak inkább kissé elvontabb, szerintem a DNS struktúra a kapocs, az interface a teremtő, vagy nevezd ahogy akarod, és a teremtés között. Nem kéne belepiszkálni.