Egy mai fiatal véleménye a közoktatás gondjairól:
Ha én leírnám a középiskolai tapasztalataim...
A legdurvább, hogy az egész osztály úgy ment el érettségire, hogy matekból ki se nyitottuk a 4.-es könyvet, érettségi előtt értünk el a 3.-os anyag feléhez, a tanár érettségi előtt még zanzásítva adott anyagot, hogy ne legyünk "hülyék".
A gyereknek van fent valami olyan videója is, amiben arról beszél, hogy kirakták a suliból, azt meghallgattam a feléig, szerintem valamit elhallgat. A mostani sulis videója meg már nyíltan azért keletkezett mert az előző videója milyen felkapott lett.
Amivel egyetértek az a pszichopata tanárok, egyszerűen kötelezővé kellene tenni a tanárok féléves/éves pszichológiai vizsgálatát.
Angol tanulásomat már a kezdetekben az vetette vissza, hogy 2. héten
magamtól rájöttem a school szó jelentésére, a tanár meg leteremtett de piszkosul (gondolom megjött akkor tündenéninek...) azután már nem érdekelt az angol óra.
A mai gyereknek azt kellene megtanulnia, vagyis a tanárnak megtanítania, hogy magának tanul nem a szüleinek és nem is a tanár kedvéért. Szépen le kellene ülni a minisztériumban és megvizsgálni azt a folyamatot ami odáig vezetett, hogy régebben műszaki szakközépiskolákban alap volt a deriválás és integrálás ismerete, azt most csak gimnáziumokban és azon belül is külön órákon oktatják... Az külön vicces, hogy az egyetemeken a tanárok azt hiszik, hogy amit ők oktatnak az a friss felvételizőnek már triviális, ezért szarik bele... (oké, egyetem arról szól, hogy felépítsd magad, de azért durva a szarok bele magatartás rengeteg tanártól).
Nem nagyon emlékszek, hogy mi 1. és 2.-ban hogyan tanultuk az írást majd később az olvasást, olyan rémlik, hogy betűket színeztünk mással- és magánhangzókat más színűre amikor már ismertük az abc-t, azután az értő olvasást nyomta a tanár meg az írást. Zsolnay volt talán a módszer neve.
Azt tudom, hogy harmadik osztályig volt, negyedikben már a nagy általánosban kezdtünk, vicces volt, hogy pont negyedik osztályban utáltam meg olvasni amikor orrunk alá dugták elsőnek a kincskereső kisködmönt egy másik könyvvel, azután már csak a kötelezők rövident olvastam egészen amíg nem találkoztam Rejtővel.
Matekból a törteket Teca néni szarok bele oktatása miatt 5.-ben nem értettem, 7.-ben szóltam apámnak mert új matektanárt kaptunk, hogy tanítsa már meg nekem...
Összességében amikor átkerültem a másik rendszerbe azután kezdődött nálam is a "züllés" tanulmányaimat tekintve, szóval valahol itt lesz a probléma gyökere is.