Érdekes cikk a falkladi háború talán kevésbé közismert eseményéről: Argentin tengeralattjárók elleni vadászat.
http://nationalinterest.org/blog/how-the-falklands-war-thanks-stealthy-submarine-could-have-18495
Összefoglalva a cikket:
- Az argiknak két - már 82-ben sem túl korszerű - tengójuk volt. Az amerikai eredetű Balao osztályú
Santa Fe és a német eredetű Type 209 osztályú
San Luis.
- A
Santa Fe Április 17-én kapcsolódott be a harcokba, de hamar lekukázták. Ápr. 25-én egy brit Wessex helikopter felfedezte a Dél Georgia szigetnél, majd egy Lynx és egy Wasp helikkel kiegészülve rendesen megsorozták. Dobtak rá mélyvízi bombát (némi sérülés), indítottak rá torpedót (nem talált), AS-12-es rakétát (ez talált), és lőtték géppuskával. Ezek után a Santa Fet a kapitánya partra futtatta a hajót és megadták magukat...
- A
San Luis viszont sokkal komolyabb történet volt (igazándiból róla szól a cikk)! A háború kitörésekor a San Luis műszakilag szörnyű állapotban volt - a snorkel eresztett, a fenékszivattyú hibás volt és a négyből az egyik dízel nem működött. Rohammunkában kezdték javítani műszaki hibákat és egy hétig dolgoztak a búvárok hogy eltávolítsák a kagylókat a hajó törzséről és propellerről. Maradtak hibák ezután is: a hajó tűzvezető rendszerét - amely eredetileg három torpedót tudott egyszerre célra irányítani - nem sikerült megjavítani, így az egyszerre csak egy torpedót tudott indítani a hajó.
A hajó egy nappal a Santa Fe kudarca után futott ki és Ápr. 29-én kapta meg a tűzparancsot. Annak ellenére hogy a britek tudtak a San Luis érkezéséről - elfogták a rádió kommunikációját - és tíz rombolóval és fregattal keresték, először - Május 1.-én - az argentin hajónak sikerült lőhelyzetbe kerülnie. Miután passzív szonárral bemérte a HMS
Brilliant and
Yarmout tengeralattjáró elhárító fregattokat, kilenc kilóméterről kilőtt egy SST-4-es torpedót. Az indítás után nemsokkal elszakadt az irányító kábel... A San Luis ezután leült e tengerfenékre, amit igen jól tett, mivel a
Brillant érzékelte a torpedó indítást és társával jól megszórták a környéket mélyvízi bombákkal és torpedókkal aminek a környék bálna populációja látta kárát.
A San Luis sértetlen maradt.
A következő nap azért volt fontos mert aznap süllyesztette el a brit
Conqueror atom tengeralattjáró
General Belgrano cirkálót. Ezt követően a teljes argi felszíni flottát hazarendelték. A San Luis egyedül maradt a teljest brit flottával szemben!
A következő esemény Május 8.-án volt amikor egy brit tengó kilőtt egy Mark37-es torpedót egy bemért víz alatti célpont ellen. A torpedó rendben működött, a célpont eltűnt.. Mivel - mint kiderült - a San Luis akkor épp nem azon a környéken volt a britek jó eséllyel egy bálnát torpedóztak meg
(szegény bálnák!)
Május 10.-én a San Luis bemérte a
Arrow és Alacrity fregattokat a Falkland szoros északi bejáratánál. Elindított ellenük egy SST-4-es torpedót és egy másikat készenlétbe helyezett. A torpedó ismét csődöt mondott - az ok nem egyértelmű: egyesek szerint megint a kábel szakadt el, mások szerint a korvettek által vontatott torpedó csali vitte félre az argentin torpedót. Mindenesetre nem volt robbanás és a brit hajók nem is érzékelték hogy megtámadták őket!!
Ezek után érthető hogy a San Luis legénysége elég demoralizált lett és úgy döntöttek, visszatérnek Argentínába. Május 19.-én sikeresen be is futottak a hazai kikötőjükbe.
Tanulságok:
-
SST-4-es torpedó kudarca: német AEG gyártmány volt. lehetséges okok:
a.) a kezelőszemélyzet gyakorlatlan volt. Aktív szonár nélkül rosszul ítélték meg a távolságot és ezért túl messziről indítottak;
b.) karbantartási probléma - az argik felcserélték a mágneses polaritást a torpedók giroszkópjában;
c.) konstrukciós probléma - gond volt a torpedók robbanó töltetének az élesítésével és a mélységtartással is.
Mindenesetre a háború után az AEG számos technikai változtatást eszközölt a torpedóin...
-
Tengók szerepe: annak ellenére hogy a San Luis elég elavult, rosszul karbantartott hajó volt, a legénysége sem volt különösebben képzett és gyakorlott, nagyon jól megállta a helyét. Különösen fontos tény hogy mindezt a brit flotta ellen művelték. A britek több mint egy tucat igen fejlett tengeralattjáró elhárító hajóval, helikopterekkel és tengeralattjárókkal kergették az Argentin hajót, elhasználtak több száz mélyvízi töltetet és igen drága torpedót és az eredmény...igazándiból még csak érzékelni sem tudták a San Luist.
Nem véletlenül épül még ma is annyi dízel-elektromos tengó...