Például, ha azt állítom, hogy egy egyszarvút láttam munkába menet, akkor erősebb bizonyítékot kellene felmutatnom az állítás igazolására, mintha azt állítanám, hogy lovat láttam. Ennek az az oka, hogy jelentős bizonyítékok támasztják alá, hogy léteznek lovak, de nincs értelmes bizonyíték az unikornisok létezésére, ami az utóbbi állítást rendkívülivé teszi.
Adtam egy like-ot, mert alapvetően igazad van.
Viszont figyelembe kell venni, hogy nagyon nehéz tárgyi bizonyítékot előállítani.
Pl. Sokszor mondják, hogy mindenki kezében ott a mobil.... Hát fényévekre van az emberi szemtől képminőségben!
Nappal statikus (nem mozgó) dolgokat még csak csak le lehet vele kapni normálisan, de éjszaka még azt se. Mozgó dolog szintén esélytelen nappal is éjjel is. Elképesztően silány a képrögzítés minősége a szemedhez viszonyítva, főleg távoli tárgyaknál.
20 éve meg hol volt ilyen technológia? Nah, ugye...
A másik meg pont a CGI.
Szerintem ma már nagyon nehéz megmondani egy felvételről, hogy hiteles vagy profi CGI munka.
Az ukrán topikos hírhamisítások tök jó példák erre, pl. Kijev nemlétező szellemének CGI légi győzelmei, amik annak ellenére, hogy nem profi (mozi minőségű) CGI munkák voltak, elég sok embert megvezettek.
Szóval ha nekem leszállna a kertembe egy UFO és törénetesen kiszállna belőle egy extrém furcsa idegen, én lefotóznám és föltölteném ide, akkor 10-ből 9 ember azt mondaná kamuzom, CGI, praktikus efekt stb....
És az igazán durva az, hogy mivel digitális a képrögzítés, szerintem a profi szakértők is csak annyit tudnának mondani, hogy "nem zárható ki az eredetisége". Ugyanis tudtommal nem lehet 100%-osan bizonyítani, hogy nem csalás.
És akkor most itt érünk oda, hogy kb. 20 évvel ezelőtt én láttam gömbvillámot. Az emlékeim persze kopnak a dologról (emberi memória ilyen), de magát az eseményt sose felejtem el. Értelem szerűen se lefotózni nem tudtam, se semmilyen módon rögzíteni. (tény, más is látta, nem egyedül voltam...)
Ez most kb. olyan sztori mint az unikornis. Én elmondom, és vagy elhiszik nekem vagy nem.
És ez annyiban hasonlít az UFO sztorira, hogy sokáig a tudomány tagadta a gömbvillám létezését, tudományos leírása pedig még mindig csak spekuláció.
Szóval innen szép nyernie egy "UFO hívőnek" a szkeptikusokkal szemben...