Dehogynem.<blockquote rel="fip7">...
Ez nem csűrés csavarás.
Grr....! Rugoztatsz foloslegesen.Én kérdeztem, hogy hol állítanak olyat, hogy mi vagyunk az egyetlen intelligens lény az univerzumban.
Te pedig hoztál egy olyan idézetet ami nem erről szól.
Szóval szerintem inkább te akarsz olyat belemagyarázni a dologba ami nincs ott
Teremtes konyve (mek.oszk.hu):
"Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet."
Nyilván.
"...
Legyenek világító testek az égbolton, s válasszák el a nappalt az éjszakától."
LOL
Az intelligencia es az univerzum szavakig el sem jutott a tortenet. Egy isten, egy fold, sajat kepere teremtett emberek blabla. Tarthatatlan vilagkep. Meg csak kis zold figurak sem kellenek hozza, hogy vallalhatatlan legyen.</blockquote>
Zeal, ezek szimból<del>e</del>umok.
Görögkatolikus lelkész ismerősöm mondta, hogy magyarázhatták volna a népnek az ókorban, hogy tudat, meg ego stb. /már ha volt rá szavuk/, nem értették volna.
A jámbor, ilyen témákban gondolkodni kényelmes embereknek könnyen érthető szavakkal kellett leírni egy komplex és lehetőleg zárt filozófiai, pszichológiai rendszert.
Ha valaki elkezdett gondolkodni a témában, abból ugye mindig csak a baj volt...
Napjainkban is - amikor a tudomány számos területen olyan működő dolgokat tud produkálni, ami különböző vallási tanításokkal ütközik - az emberek jelentős részének szüksége van arra , hogy számára kidolgozott erkölcsi, világnézeti, szemléletbeli zsinórmércét állítsanak fel, mégpedig anélkül, sőt pont azért, hogy neki ezeken ne kelljen törnie a fejét.
Elég macerás tud lenni kidolgozni egy saját világképet...
Említett sógorommal szoktunk ezeken jót vitázni; honnan tudják, hogy egy csont 14000 éves, csak rámondják, meg hogy hogyan néz ki a Föld űrbéli környezete stb.
Ilyenkor szoktam elvenni tőle a GPS-es mobiltelefonját, mondván, ha kételkedel benne, ilyen istentelen kütyüt nincs jogod használnod, hiszen a tanításokkal ellentétes, tehát: bűn.
Aztán persze sértődötten visszakéri
Félreértés ne essék, nem akarok senkit vallási érzékenységében megsérteni, hiszen erkölcsi tartást ad, adhat, másrészt - magam is végig(?)jártam a világnézeti utamat, ami számos ellentmondást mutatott fel; tehát nem működött.
Egy konkrét példa: Évtizede annak, hogy meghalt egy jóbarátom, beszélgettünk róla egy másik görögkat. lelkésszel.
Jön a szokásos válasz: Isten akarata, Isten bölcsességét nem érjük fel stb.
Kérdésem: Miért kellett elvennie az életét - elég bizarr halállal -annak az embernek, aki gyermekaltató orvos volt, szabadidejében mentőorvosi szolgálatot látott el - ezt helikopteren is. A munkája, a hivatása az élete volt.
A tragikus napon költözött be végleg a hitellel vett házba, majd vitte haza a kórházból a pár nappal korábban született gyermekét.
Ezután tett még egy utat az anyósához, amikor is közúti baleset következtében, a másik hibájából meghalt a legjobb barátja, kollégája - szó szerint - karjaiban.
Ilyen embernek kell Istennek elvennie, ráadásul így, ekkor a földi életét!?
Erre lelkészünk reagálása:
Isten útjai kifürkészhetetlenek.
Akkor honnan tudja, hogy ez volt akarata? Hiszen a részletek ismeretében ez már számára sem volt vállalható magyarázat.
Ja, hogy ha igy akarom akkor széna, ha meg úgy szalma.
Na ekkor dobta le nálam végleg a tárcsa gépszíjat...