Miért? Szerinted mennyi idő alatt faragták ki?
De komolyan. Tőlünk forrásokat vársz, meg is kapod, te meg nem mondasz semmit.
Nna, mostanra nagyjából megszűnt a fejfájásom, úgyhogy reagálnék az arroganciád ezen remek csubakkavédelemmel kevert csúcsára.
Egyrészt, nem számít a jelen beszélgetés keretei közt, hogy meddig faragták a sziklatemplomokat. Nem a domborműfarigcsálás a témánk, hanem az őket tarzalmazó objektumok feldarabolása és 180 méterrel történő odébbszállítása 64 méterrel magasabbra. Azért (hiszen persze, az egész beszélgetés után biztos magyaráznom kell, de úgy látszik, hogy igen), mert a feldarabolás művelete kőtömbökre történő darabolás ami párhuzamba állítható a bánya kőzetének kőtömbökre darabolásával.
Tehát csubakka védelemre idegbű nincsen szükség.
Források, amiket ti hoztatok, én meg nem?
Én hoztam a nem 147 hanem 12 méteren kudarcot vallott tudományos egyiptológus arrogancia kudarcát. Kudarcot vallottak azokkal az eszközökkel, amikről azóta is azt állítják, hogy azokkal készült a 147 méter is!
Reakciód, egyetemisták. Figyelmen kívül hagyva többször is egyrészt a helyi munkások munkavégzésre történt igénybevételének kihangsúlyozását, de talán a kisebbik hibád, mert ezután hogy leszűkítetted az írástudókra a dolgot, mintha ők törtek volna követ, vagtak volna ki tömböket, húzták-emelték volna, holott ez nem igaz, ennek az illúzióján keresztül degradáltad a japánokat akik köztudottan szarok matekból, szar, hanyag egyetemisták, szarul építkeznek főleg földrengésállót, szarul tervezik az alapokat...
Ez volt hát az első forrásomra a szakértésed, ami forrás a Yoshimura projekt korabeli eszközökkel történő piramisépítéséről szólt, amit kimondottan azért csináltak, hogy a 'hülyéknek' bebizonyítsák, hogy megy. Nem ment, kudarc volt.
A második probléma a sivatag. Nem akartam belemenni, mert feleslegesnek éreztem, de a szavanna volt , alföldi szintű vegetáció az igaz, 10000 évvel ezelőttig, aztán megkezdődött az elsivatagosodás és ie. 2600-ban amikorra rögzíti a nagy piramis építését az egyiptológia, már olyan volt a szintje mint ma. Szóval nyugodtan a homoktakarító földmunkat is számold a dolgokhoz és annyit tennék hozzá, hogy a homokrámpa ha erre használták volna nem a legstabilabb szerkezet mégha logikus is lenne a használata, 147 méterre pedig lehetetlen a használata, arról nem is beszélve, hogy az 8,2 millió m3 homokot és egy újabb erdőt igényelne.
A második vitapont. Daruk. Forrásként hoztal egy iu. 1500-as évekbeli emelőt amivel figyelemreméltóan felállítottak egy igen nehéz obeliszket amiből a birodalom kb. 1200 éves fennállása alatt a rómaiak átszallítottak összesen kilencet és ez is megkalapozandó teljesítmény. Egyszerű logikai-fizikai érvekkel igyekeztem rámutatni, hogy nem ugyanaz egy az egyik végén az emelés végfázisán kívül végig támaszkodva csúszó tömeg felállítása meg egy ugyan csak ötödakkora tömeg 42-70 méterre történő feljuttatása. Igyekeztem egyszerű logikával vázolni a problémákat. Az ellenérv, a forrás amit állításod szerint hozol én meg nem, egy középkori emelő, amihez magad is elismered az egy éves előkészítési időt.
A 42-70 méter, akár szakaszosan, akár egy szuszra emelt köveinek szerkezetigénye vagy olyan plusz előkészítő munkát igényel, ami sokszorosa kell legyen egy felállításnak, hiszen folyamatosan bővíteni kell a terep függvényében és a szükséges szerkezetnek oldalirányú mozgásra is képesnek kell lennie az emelővel szemben, vagy extra nagynak, hogy kockázatos behúzó művelettel veszélyeztessenek mindent a függesztménytől a szerkezetig a behúzáskor fellépő kifelé-lefelé jelentkező extra terhelés miatt ami a daru tengely anyagának extrém keresztirányú terhelését jelenti. Bármelyik feltételezés is a valóság, ahhoz képest a római emelő visszalépés az emelőtechnológiaban.
Forrásnak számoltam is fiktív hosszú idővel és az egyiptológusok által elfogadott és sulykolt idővel. A tudomanyos standard szerint 20 éven át harmadévnyi, 12 órás nappali munkával órankén 86 darab sziklának kellett a bányában falat alkotó kőzetből kivágástól a helyreillesztésig 0-147 méter magasságig az összes munka és szállítási fázisban és ponton lennie. Ez azt jelenti, hogy minden egyes építőelem behelyezésére
42 másodperc jutott! Mondd, hogy az ellenforrásnak
@Zaphod Beeblebrox által hozott kétméteres kispiramisnál ezt a szintidőt láttad az aládúcolásos meg egyéb folyamatok rövid pillanatképeit akár fejben kiegészítve! Nem 2-3 tonnás kövekkel 147 méterre.
Fel lett hozva, hogy a magra dolgoztak, ezt pusztán a tehermentesítő kamrak töltőhomokjával kizárhattuk, de a daru probléma és a hely probléma sem jelentéktelen. Mintegy 3 éve részt vettem egy szendvicspanelből készült lakóház szerkezeti összeállításában. Egyrészt félelmetes egy 11 tonnás panel lendülete egy nehezen talált megfelelő helyen letalpalt daruval nappal és este is, másrészt nem egy 40 méteres pillér tetején csináltuk ezt, de az egyre fogyó helyen nem volt nagy mozgástér.
Fel lett hozva, hogy a sima építőkővek nem lettek polírig kialakítva, de annyira igen, hogy egymásra feküdjenek és amit időnyereségként igyekeztél felhozni ezzel a kisebb megmunkálással, az azt jelenti, hogy akár 30 centis méret eltéréseken, durva felületen kellett a helyére juttatni a következő sor elemeit, tehát az igényelt előkészítő munka irtózatos növekedésével számolhatunk, (vagy a helyre emelésre 80-120 méteres gémhosszal bíró daruról kezdhetünk fantáziálni 0-147 méteren képes erre ami faszság), plusz magával hozza azt a szomorú igényt, hogy a záró mészkő burkolat minden egyes eleme egyedi munka. Minden egyes darab különböző felültető felülettel kell illeszkedjen egy homogén homlokzati burkolatot alkotva. Sokat nyertek időben.
Abi Szimbel. Zaphod igen erőteljesen képtelen összehasonlító gondolatok kifejtésére az ügyben. Segítek. A szobrok és templomok a bánya ekvivalensei. Onnan darabolják a követ. Készítik elő szállításra. Onnan szállítják el 180-500 méterre 64 méter szintkülönbséggel. Majd helyezik a helyére. Most nagymamásan összecsapom a tenyereimet, nahát, mást is építettek ezek a jóemberek. Betonkupolát is am, meg dombotm meg falut és gátat is kellett ám. Nahát. A piramishoz falut építettek, aztán utakat, bányákat nyitottak meg, aztán vagy közben az egy nagy piramishoz lecsiszoltak vízszintesre egy 53000 m2-es gránitfennsíkot, lerakatokat készítettek, piramis(oka)t, templomokat építettek, kicsi és gigantikus szobrokat faragtak, közben a lecsiszolt fennsíkba aknákat és termeket vájtak ahogy a piramis elé is több szinten, akár többtíz tonnás szarkofágokat engedtek le beléjük, a hajós megközelítéshez ha ilyen volt, gátakat építettek..., szinte egyáltalán nem is hasonlít a két munka igaz?
Az 1960-as technológia tervező és kivitelező eszközeivel, a szellemi és megvalósító munka szakértői kooperációjával 8 év volt 1036 nagy 30 tonnás és 1112 kisebb objektum körültekintő elszállítása. Zaphod szerint ez nagy különbség, mintha az ókoriaknak nem számított volna az őrült szintidő tartása közben az egyiptológia által axiómává emelt elképesztően szar technológiai szinten irtózatos munkával kitermelt anyag sérülése. Ne már!
És ha a kettő munkát egymás mellé tesszük és az 1036 db harminc tonnás elemeket nem megtizenötszörözzük ahogy pusztán tömeg alapján egyszerűsíthetnénk, de a kisebb 1112 sziklaval együtt megszázszorozzuk, azaz 214800 darab 2-3 tonnás sima kőtömb tervezési és előkészítő fázis utáni kitermelését és helyre juttatását feltételezzük a sokkal szarabb technológiával az ókoriak javára írva ezen elméleti kísérletben ugyanazon idő alatt, akkor már csak 2,1-2,3 millió tömb volt hátra nekik.
No, mára ennyit.