Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 014
1 621
113
Egyébként, ha piszkos lenne a fantáziám, a magyar állam pályázatot írna ki egy 10 méteres szoborcsoportra az amerikai vagy német, esetleg izraeli követség elé. A nagy ukrán hős Bandera tiszteletére. A nyertes pályázat tervei szerint meg a szoborcsoportban épp együtt csinál valamit az SS tisztekkel :D
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
http://mandiner.hu/cikk/20181024_kl...agyarorszagon_elo_ukranok_erdekeinek_vedelmet
Ezért írtam hogy ki kell vágni innét a melosaikat. Már jogokra tartanak igényt, meg koveteloznek miattuk.
Nem kell kivágni őket, csak a határon fokozottabban ellenőrizni és büntetni mindenért őket, persze a magyar útlevél... Esetleg azokat a cégeket amelyek nagyobb mennyiségben alkalmaznak ukránokat fokozottabban ellenőrizhetné a munkavédelem vagy nav, hogy érezzék a törődést. Lehetne nyílvántartást közzétenni a kormány honlapján az itt élő ukránokról, és ha ezért panaszkodnak, akkor ott van a válasz, hogy ők is ezt teszik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 378
113
Ki lehet őket dobni, csak sok helyen a cégek már ukrán tolmácsokat keresnek. Ez azért már jelent valamit.
Mit? Ha bosnyákok vagy szerbek jönnének akkor értelem szerűen bosnyák vagy szerb "tolmács " kellene. Van tudomásom ilyen felkeresekrol mert az ide jött ukrán nem beszél semmilyen emberi nyelven csak ukranul és oroszul. Így az egykor oroszul tudokat és Kárpátaljáról korábban betelepuloket kérik fel a cégek hogy napi szinten segedkezzenek az ukrán melosok eligazításaban, napi gondjaikban, munkafolyamatok elmagyarazasaban. Csak nem mindenki vállalja, pl kollégám felesége sem, mert egykori Karpataljaikent nem kedveli őket különösebben.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 378
113
Diplomácia. Szovjetúnió/Oroszország máig nem kötött békeszerződést Japánnal a második vh lezárásáról pár sziget miatt. Csak diplomácia szinten felvetik, hogy majd egyeztetnek róla újra. Ukrajna is elhúzhassa a dolgot pár hónapig évig, addig meg azt csinál amit akar. Más kérdés meddig bírja az ország. Mivel elméletben 2020-ra felmegy a gáz 12 (inflációval jóval több is lehet) hrivnya környékére, minden drágul majd, hisz sok minden előállításához kell a gáz. Jövő évre a szociális kiadások összege elméletben nő, de alatta marad a költségvetésben várt inflációval (ami meg sokkal alatta van a valós inflációhoz) így tulajdonképpen kevesebb jut majd a nyugdíjra, oktatásra, égéségügyre, stb. Akárki nyeri meg a választást az egy romhalmaz költségvetést, egyre fokozódó szociális feszültséget, leépült ipart, beszűkülő kereskedelmi lehetőségeket és háborús helyzetet örököl.
Alig van olyan iparág ami növekedne a csökkenés vagy megszűnés helyett. Már elnézést a kifejezésért, de szart sem számít, mi van az újságban és milyen nyelven, ha az ember nem tudja megvenni. Szavalhatod Sevcsenkó műveit fejből, ha a kórházban a doki még hentesnek sem való, és még sorolhatnám.
A gáz árának emelkedésével csökken a versenyképességük, kevesebb cég ruház be, növekszik a termék előállítási költsége is, és még ezzel a gáz aremelessel nem is lesz vége a dolognak szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/25/klimkin-ova-int-a-feheroroszorszagi-utazastol/
"Az ukrán külügyminiszter szerint Fehéroroszország területén is jelen vannak és működnek az orosz állami szervek.
Potenciálisan veszélyt jelent az ukrán állampolgárok számára Belorussziába utazni, és ezt Minszkkel is megvitatjuk majd, ugyanis tudomásunk van arról, hogy az orosz hatóságok jelen vannak a szomszédos országban” – fogalmazott a külügyminiszter egy lengyel újságnak adott interjújában.
Klimkin szavai szerint az orosz hatóságok beférkőztek a fehérorosz nemzetbiztonságban. Ugyanakkor, a diplomata hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok révén, a politikai és a gazdaság terén nincsen nagy problémánk.
Korábban, Fehéroroszország elnöke, Alexander Lukashenko többször is panaszkodott arra, hogy óriási méreteket öltött az illegális fegyvertartás miatt, ezért elrendelték az ukrán határon lévő határőrök számának növelését."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/25/feloldottak-a-legterzart/
"Likvidálták valamennyi tűzfészket a Csernyihov megyei icsnyei lőszerraktárban, jelenti a katasztrófa-elhárítók sajtószolgálata.
Október 24.-re sikerült eloltani a lőszerek robbanásakor keletkezett tüzeket, így lehetővé vált a térség feletti légtérzár feloldása. Újraindult a személyforgalmi és a vasúti közlekedés Icsnya járásban, a lakosság visszatérhet otthonaiba, az iskolákban október 29.-én újraindul a tanítás. A katasztrófa-elhárítók ennek ellenére tovább kutatnak a raktár környezetének veszélyes tárgyak után.
Eddig 39 települést vizsgáltak át, a 16 kilométeres veszélyzónát 10 kilométerre szűkítették, melyen 14 689 robbanóanyagot találtak. A lakosságtól 291 bejelentés érkezett ismeretlen eredetű tárgyakról.
Emlékeztetőül: az Icsnyei katonai lőszerraktár október 9-én éjszaka gyulladt ki. A térségből 12500 embert evakuáltak."

Két hét alatt sikerült eloltani a teljes tüzet - Egy Ukrajnai lőszerraktárban.
Nem vagyok lenyűgözve. Illetve mégis.
A hőhatások miatt (is) a valóságban mennyi használható lőszer maradt ott?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/10/25/figyelmeztet-magyarorszag-ungvari-fokonzulatusa/
"Magyaroknak nem ajánlott a Vereckei hágóhoz utazni október 28-án.
Az alábbi figyelmeztetést tette közzé az ungvári konzulátus közösségi oldalán:
„Az illetékes ukrán hatóságok közlése szerint a Kárpáti Szics elnevezésű nacionalista ukrán szervezet október 28-án vasárnap magyar idő szerint 12.00 és 14.00 között a Vereckei hágónál felállított „szics hősi temetőnél” megemlékezést tart. A térségbe érkező külföldi rendszámú turistabuszokat – a hasonló esetekben követett korábbi gyakorlatnak megfelelően – ideiglenesen feltartóztatják.
Kérjük honfitársainkat, hogy ez alatt az idő alatt a Vereckei hágónál lévő magyar honfoglalási emlékmű meglátogatásától szíveskedjenek tartózkodni!” "
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A gáz árának emelkedésével csökken a versenyképességük, kevesebb cég ruház be, növekszik a termék előállítási költsége is, és még ezzel a gáz aremelessel nem is lesz vége a dolognak szerintem.
https://www.karpatinfo.net/cikk/gaz...veteli-tovabbi-40-kal-noveljek-gaz-arat-media
"A média információi szerint Ukrajnának kötelessége még két alkalommal - tavasszal és ősszel növelni a földgáz árát.
Ukrájnában a lakosság számára a gázárakat még 40 százalékkal kell növelni, s csak így lesz egyenlő a piaci árral, amint azt a Miniszteri Kabinet a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások során jóváhagyta - írja a Korrespondent.net az Ekonomicsna Pravda nyomán...
...Korábban tervezték a díjak egy időben történő emelését, de aztán több szakaszra osztották szét.
Úgy tűnik, a következő áremelésre 2019 tavaszán számíthatunk- amikor a gázárakat 15%-kal emelik - és 2019 őszén.
Pontosan milyen lesz a növekedés az a globális árupiacok helyzetétől függ majd."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
https://karpathir.com/2018/10/25/figyelmeztet-magyarorszag-ungvari-fokonzulatusa/
"Magyaroknak nem ajánlott a Vereckei hágóhoz utazni október 28-án.
Az alábbi figyelmeztetést tette közzé az ungvári konzulátus közösségi oldalán:
„Az illetékes ukrán hatóságok közlése szerint a Kárpáti Szics elnevezésű nacionalista ukrán szervezet október 28-án vasárnap magyar idő szerint 12.00 és 14.00 között a Vereckei hágónál felállított „szics hősi temetőnél” megemlékezést tart. A térségbe érkező külföldi rendszámú turistabuszokat – a hasonló esetekben követett korábbi gyakorlatnak megfelelően – ideiglenesen feltartóztatják.
Kérjük honfitársainkat, hogy ez alatt az idő alatt a Vereckei hágónál lévő magyar honfoglalási emlékmű meglátogatásától szíveskedjenek tartózkodni!” "

Akkor ezek szerint ideje lenne olyan időjárás-térképhez hasonló térképeket valós időben szolgáltatni, amelyen fel van tüntetve, hogy mikor hova nem szabad mennünk...? Vigyázat, ukránveszély... stb.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Mit? Ha bosnyákok vagy szerbek jönnének akkor értelem szerűen bosnyák vagy szerb "tolmács " kellene. Van tudomásom ilyen felkeresekrol mert az ide jött ukrán nem beszél semmilyen emberi nyelven csak ukranul és oroszul. Így az egykor oroszul tudokat és Kárpátaljáról korábban betelepuloket kérik fel a cégek hogy napi szinten segedkezzenek az ukrán melosok eligazításaban, napi gondjaikban, munkafolyamatok elmagyarazasaban. Csak nem mindenki vállalja, pl kollégám felesége sem, mert egykori Karpataljaikent nem kedveli őket különösebben.
Azt jelenti, hogy már annyi van belőlük, hogy ha elmennének az igen komoly gondot jelentene, az amúgy is katasztrofális munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságnak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 378
113
https://www.karpatinfo.net/cikk/gaz...veteli-tovabbi-40-kal-noveljek-gaz-arat-media
"A média információi szerint Ukrajnának kötelessége még két alkalommal - tavasszal és ősszel növelni a földgáz árát.
Ukrájnában a lakosság számára a gázárakat még 40 százalékkal kell növelni, s csak így lesz egyenlő a piaci árral, amint azt a Miniszteri Kabinet a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások során jóváhagyta - írja a Korrespondent.net az Ekonomicsna Pravda nyomán...
...Korábban tervezték a díjak egy időben történő emelését, de aztán több szakaszra osztották szét.
Úgy tűnik, a következő áremelésre 2019 tavaszán számíthatunk- amikor a gázárakat 15%-kal emelik - és 2019 őszén.
Pontosan milyen lesz a növekedés az a globális árupiacok helyzetétől függ majd."
Ott mindennek az ára nőni fog, addig amíg uniós szinten nem lesz vagy kicsivel afelett. Kivéve természetesen a fizetéseket és a nyugdíjakat. Mi már ezen atestunk a kilencvenes években, Ukrajna le van maradva 25 évvel ha nem többel, és ezt kevesebb idő alatt akarja ledolgozni. Épp ezért szemét dolog hamis vágyat ébreszteni azzal hogy egyszer , vagy hamarosan utolerik az EU-t, vagy beléphetnek. Vagy nyithatnak kávézót Bécsben. Meg mi sem értük utol az osztrákokat, és nem is fogjuk, csak ha ők elbaxni valamit. Ukrajna sem fog meg minket sem utol érni, nem hogy az EU átlagát.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 427
7 987
113
Hordana mashonnet a népet a közvetítő.
A gond vele hogy már nincs. Lassan ottartanak hogy már a sárgákat is szóba hozták. Egyébként lehet benne valami hogy a konfliktus mellékhozadéka lett az elvándorlás. Amúgy is ez lett volna. Bio droidokra mostanábban egyre nagyobb az ínség.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
117
287
63
A gond vele hogy már nincs. Lassan ottartanak hogy már a sárgákat is szóba hozták. Egyébként lehet benne valami hogy a konfliktus mellékhozadéka lett az elvándorlás. Amúgy is ez lett volna. Bio droidokra mostanábban egyre nagyobb az ínség.
Ukranokat epitoiparban talalni leginkabb budapesten en komuvesekel talalkoztam (4 en annyit tudtak magyarul hogy "jo reggelt"..delben (egyebkent jol es szepen dolgoztak ) 100% hogy nem voltak bejelentve.. mindez a II.ker tetejen egy kb 6-800 mill koltsegu villa atepitesen aminek a kivitrlzoje egy ismert magyar nagy kivitelezo ceg. igazabol mindenki sir hogy keves az ember DE az epitoipar meg mindig a 4-6 oras vagy minimalberes bejeltesrol ismert..normalis kotelezo bejelentes vizum,szallas miegymas kifizetese utan a sargak se lennenek olcsok cserebe nem beszelnek europai nyelvet es nem ertenek semmihez... el kell kezdeni ellenorizni komolyan az epitkezeseket kicsit,nagyot mindet nyiregyhaza,miskolc ,debrecen,bp es szerintem 1 honap alatt kb 10.000 illegalis ukran munkavallalot lehetne hazazavarni...ott is elkezdenenek gondolkodni hogy megeri-e kemenykedni.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 378
113
A gond vele hogy már nincs. Lassan ottartanak hogy már a sárgákat is szóba hozták. Egyébként lehet benne valami hogy a konfliktus mellékhozadéka lett az elvándorlás. Amúgy is ez lett volna. Bio droidokra mostanábban egyre nagyobb az ínség.
Ott a balkán, bár onnét aki tud osztrákba, nemetbe megy.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
No es mi lessz a kulfoldi dalszovegekkel? :) hat a nevek? Verzik ez a torveny jo par sebbol... Reklamokba markanevek? Kulfoldiek kulon atnevezik az ukranba szant markakat? Szakszavak??? Mi szamit ukrannak ami az ukran ertelmezobe benne van? Tehat szleng az nem lessz ukran? Hat a tajszolasok? Azok pomt nem nyelvtani helyesek tehat az ertelmezobe se lehetnek.
Kérdezd UliT!
Egyébként az ukrán kollégával vagy húsz éve /rep. fed.mérn. / azon röhögtünk, hogy az ukrán akadémia elkezdte a szavaikat áthangsúlyozni, vagy teljesen újakat alkotott. Eljutottak oda, mint mi az 1830-as években.
Csak mi túlléptünk rajta és senki nem akarja aa zsiráf helyett a foltos nyakorlyánt mondani.
Az ukránoknál kötelezőek lettek ezek a nyelvújítások.
Nem véletlen, hogy még az ukránok, tehát a 4 milliónyi hohol sem tud ma hivatalos ukránul beszélni. Ukrajnában a google szerint a google-t az emberek 90% fölötti része használja oroszul, 2-4 % a különböző más nemzetiségi nyelv és mintegy 5% az ukrán.
Nem csoda.
Ukránul nem lehet értelmes tudományos dolgokat olvasni.
Az akadémia Jézus ukránságát és Tutanhamon uikránságát kutatja teljes erővel.
A szomszédban lakó nyugdíjas ukrán pár / Magyarországon/ pedig nekem bizonygatja, hogy Kijev nagyobb volt, mint Róma.
Sokat röhögök rajtuk, de akkora fasiszták, hogy Hitler csak kisinas hozzájuk képest. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Nem kell kivágni őket, csak a határon fokozottabban ellenőrizni és büntetni mindenért őket, persze a magyar útlevél... Esetleg azokat a cégeket amelyek nagyobb mennyiségben alkalmaznak ukránokat fokozottabban ellenőrizhetné a munkavédelem vagy nav, hogy érezzék a törődést. Lehetne nyílvántartást közzétenni a kormány honlapján az itt élő ukránokról, és ha ezért panaszkodnak, akkor ott van a válasz, hogy ők is ezt teszik.
Nem kell őket bántani.
Egy generáció alatt beilleszkednek és a legnagyobb magyarok lesznek, mint a ruszinok Beregben és környékén. Csak a családi és helynevek, meg a népviselet ruszin, az emberek meg büszke magyar kurucok. Én meg nevetek rajtuk, én tudom, hogy az egész vidék ruszin volt eredetileg, a lakóival együtt. Mi hívtuk be Rákóczit és kitartottunk mellette az utolsó percig. Még a halála után is volt Rákóczi felkelés nálunk. És büszkén vonulunk az össze magyar ünnepen mint legnagyobb magyarok.
Az ukrán-orosz-ruszin is egy generáció alatt magyar lesz.
És fehér. :)
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Kérdezd UliT!
Egyébként az ukrán kollégával vagy húsz éve /rep. fed.mérn. / azon röhögtünk, hogy az ukrán akadémia elkezdte a szavaikat áthangsúlyozni, vagy teljesen újakat alkotott. Eljutottak oda, mint mi az 1830-as években.
Csak mi túlléptünk rajta és senki nem akarja aa zsiráf helyett a foltos nyakorlyánt mondani.
Az ukránoknál kötelezőek lettek ezek a nyelvújítások.
Nem véletlen, hogy még az ukránok, tehát a 4 milliónyi hohol sem tud ma hivatalos ukránul beszélni. Ukrajnában a google szerint a google-t az emberek 90% fölötti része használja oroszul, 2-4 % a különböző más nemzetiségi nyelv és mintegy 5% az ukrán.
Nem csoda.
Ukránul nem lehet értelmes tudományos dolgokat olvasni.
Az akadémia Jézus ukránságát és Tutanhamon uikránságát kutatja teljes erővel.
A szomszédban lakó nyugdíjas ukrán pár / Magyarországon/ pedig nekem bizonygatja, hogy Kijev nagyobb volt, mint Róma.
Sokat röhögök rajtuk, de akkora fasiszták, hogy Hitler csak kisinas hozzájuk képest. :)
Tipikus ellenkompenzálás. Nálunk is vannak magyar jézusos idióták. Nekik most van az mint nekünk trianonkor. Elvesztettek területeket, a még meglévő kisebbségek miatt, félnek a további elcsatolásoktól. Az ukrán nemzet meg, hogy mennyire van megalapozva, azt nem tudjuk. Ennek ez az eredménye.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram
Status
Not open for further replies.