<blockquote rel="zsolti">Az SLS szerintem nem hosszú távon fenntartható, gazdaságos költséggel indítható eszköznek épül, egyértelmű propaganda célokat szolgál, és annyi a lényege, nehogy az első ember aki a Marsra lép, kici kínai állampolgár legyen. Ha elkészül, nyilván valóan hatalmas teljesítményű rendszer lesz, hatalmas költségekkel. Egyébként én szurkolok nekik, mégis csak egy mérföldkő lenne az emberiség történelmében, és azt be kell látni, hogy az interplanetáris utazás, akárki is csinálja meg először, nem filléres móka, oda olcsójános nem fog eljutni, főleg nem elsőként.
Ez igaz. Ugyanakkor nem látom azt az amerikai elhatározást, mint az STS esetén, hanem csak úgy "fejlesztgetnek" ahogy éppen van pénz (nem Apollo, az speciális eset volt).
Gondolom ha Kína rákapcsol, akkor ők is észbe kapnak. Érdekes belegondolni, hogy akár egy új űrverseny küszöbén is lehetünk, csak most éppen Kína vs. USA...
De a legvalószínűbb, hogy egy ISS-hez hasonló összefogás kell majd (kb. Orion+ATV+orosz NTR), hogy egyáltalán egyszer eljusson ember a Marsra.</blockquote>
Fene tudja, ha kiélezett verseny van, sokkal jobban haladnak ezek a presztízs beruházások, mint mikor együtt kéne fejleszteni valamit
. Nekünk az lenne a jó, ha a kiélezett helyzetben ilyen dolgok pörögnének fel Kína, USA, Rus-között, nem pedig a fegyverkezés. A szomorú valóság persze az, hogy ha kiélezett a helyzet, tele fogják szórni az űrt is fegyverekkel, de legalább megint felpöröghet a farvízén az űrkutatás...
Mac: A nagyhatalmak táncában sokszor a presztízs nagyon sokat számít, szerintem konkrétan dollárra-jüanra váltható, ha valamelyik elsőként ugrik meg egy ilyen tech szintet, és integet az űrhajósa a Marsról, illetve nincs az sem kizárva, hogy az emberek mellett ugyan az a hajó vigyen robotokat is, akiket hátra lehet hagyni.