Június 4-én a NASA sikeresen beröffentette a Juno űrszondát, amely végrehajtotta a pályára állító manővert a Jupiter körül. A Jupiter komoly mágneses előtérrel (mint a földi Van Allen, csak ez h-val és egy l-lel) rendelkezik, emiatt a vezérlő számítógépet 1 centis titán dobozba ("radiation shielded electronics vault") tették, valamint a szonda pályáját is úgy rakták össze, hogy elkerülje a rázósabb rétegeket - északi sarknál bebújik, érinti a felhőket, majd déli sarknál kijön, majd igencsak eltávolodik, mielőtt ismét az északi sark felé fordulna.
https://www.nasa.gov/mission_pages/juno/spacecraft/index.html
Molni múltkori felvetésére, hogy hova lehetne értelmes emberes kereskedelmi célú kolóniát létrehozni a Jupiter Ganümédesz-holdját tudnám kiemelni:
- földihez hasonló összetételű légkör (20% oxigén, 8% széndioxid, 71% egyéb), több nagyságrenddel kisebb nyomáson (0.2–1.2 µPa) - <i>mérnökileg kevésbé tűnik megterhelőnek, mintha valamit még bontani is kellene</i>
- az egyedüli olyan hold, aminek van saját mágneses tere - a földi 0,62 rem/évhez képest barátságos
2920 rem/nap, amit még akár túl is lehet élni - <i>a NASA az egyel odébb lévő
Callistót preferálja, mert ott csak 3,65 rem/ év lenne a betevő. Puhányok. </i>
- 0,14g van rajta, ami legalább valami
- kb 50-50% víz-fém trutymóból áll fím maggal, a felszíni jégkéreg alatt lapul egy sekély folyékony óceán - <i>a folyékony halmazállapotú cuccost fel lehet használni rakéta-hajtóanyagnak, feltéve, hogy
nem ragadja el a hajót és legénységét egy mohó víz alatti moszat</i>
- az
oroszok is oda mennének
- utolsó utáni senki helyetteseként be kellett nyújtanom egy vagyonnyilatkozatot, melyben jogot formáltam erre a holdra - <i>ismerve, hogy ezt hazánkban mennyire veszik komolyan, ahhoz a ponthoz, ahol a nyaralók és termőföldek után érdeklődtek, szemrebbenés nélkül beírtam a Ganümédészt. Albérletben lakom, biciklivel járok, hörcsögöm van nehogy már ne legyek kemény
</i>