Visszaolvastam jó pár oldalt, de nem értettem meg, hogy a mostani űrversenynek mi a tétje? Kolonizálni más bolygót, ipari tevékenységet végezni mint a sci-fikben? Míg a pórnép feje tele van tömve a bűntudattal, hogy lassan már azzal bűnös, hogy létezik, másik oldalon ezeket sem a szeretet repíti a légkörön kívülre.
Abban biztos vagyok, hogy a kormány okkal szállt bele ebbe, bár a miértje nálam ugyanúgy kérdés mint a nagyhatalmak esetén. A kutatás mint válasz meg biztos nem fedi a valóságot, az eddig is ment többé-kevésbé.
Érdemes elkülöníteni a szuborbitalis-orbitális kereskedelmi repülési versenyt, hordozórakéta-teherszállítás/műhold pályára állítás és a űrállomás/Hold versenyt.
Az elsőt és másodikat piaci szereplők viszik, piaci alapon, az űr-repülés iránti növekvő érdeklődést meglovagolni/lefölözni, (Virgin, Blue Origin, stb.)
valamint a növekvő igények a "kisebb" kereskedelmi műholdak iránt.
(RocketLab, SpaceX, Virgin, és a rengeteg rakéta startup)
Az utolsó mögött jelentősebb Állami pénzek állnak, és komolyabb ambíciók.
Az emberes hozzáférés a LEO-hoz, eddig csak orosz-amerikai (ISS) részről lehetett, most megjelentek a kínaiak, és hamarosan jönnek a kereskedelmi állomások Axiom Space, Sierra Nevada.
Az oda utazás ára csökkenő tendeciát mutat elsősorban a SpaceX nyomán.
Szintén egyre olcsóbban lehet hasznos terhet pályára állítani az újrafelhasználható rakétáknak hála, ahol a verseny tovább fokozódik az újabb szereplőkkel.
Külön kell venni a Hold-versenyt, ott most a fokozódó versengést elsősorban az táplálja, hogy a "Holdverseny" összes résztvevője ugyanazokra a helyekre és erőforrásokra irányul.
Minden Hold projektnél az állandó bázis helyét a Déli-sark régiójában határozzák meg. Annak ellenére is, hogy pusztán technikailag az orbitális állomásra és a visszafelé tartó transzfert könnyebb elvégezni az egyenlítői zónából.
A Hold déli sarkvidékén koncentrálódnak az úgynevezett hidegcsapdák, olyan állandóan árnyékos területek, ahol a víz kinyeréséhez szükséges jég található.
Bővebben írtam erről itt;
Az elmúlt időszakban sok holdra irányuló kutatás bejelentés és országok közötti együttműködési megállapodás született, a világ minden tájáról érkeztek hírek, Kanadától Japánon át az Egyesült Államokig, Dél-Koreán át Új-Zélandig, Oroszország pedig Kínával szövetkezik.
rocket-science.blog.hu