1. ha van egy nagy (a Satur V-nél nem sokkal nagyobb) rakétád, ami mondjuk "olcsón" üzemel, attól még 1000 Mars irányú indítás még mindig Istentelenül drága, főleg hogy vagy 5000 tankoló indítás kell hozzá. Ráadásul a Mars kolonizációhoz nem csak rakéta kell, sok igen drága apróság, pl. Mars bázis, amivel a Spacex szemérmesen nem foglalkozik, majd a partnerek, akik megveszik a szállító kapacitását.Én csak azt szeretném tudni, majdnem laikusként, bár kisgyerek korom óta érdekel az űrutazás, hogy miért zavar valakit, illetve miért olyan szkeptikus Musk mars kolonizálási törekvésével kapcsolatban? Nem nekünk is érdekünk a technológia fejlesztése? Musk egy nagyszerű ember, egy született zseni! Ilyenek viszik előre az emberiséget. Saját pénzből építi, nem az államkasszát, vagy a zsebünket húzza le! Csodálatos dolog lenne megélni minden olyan pillanatot mint pl a Mars utazás. Én simán mennék velük...
Vagy a holdra eljutás újra. Bázisok építése, csillagközi űrhajók építése nukleáris meghajtóval esetleg, vagy Ion-al, ami csak az föld vonzáskörzetében használ kémiai meghajtást. Közvetítéseket látni más bolygókról. új lehetséges, számunkra még nem látható életformákat felfedezni stb!! Ok...lehet túl sok sci-fit nézek, de szerintem nem.
Én nagyon lelkes vagyok...megértem a spacejunkies-es fiúkat is amikor visítottak a legutolsó Starship indításnál...
Az se jó válasz, hogy Musk törődjön a Föld problémáival ne álmokra szórja a pénzt... Miért?? Törődjenek a kormányok, ők okozták. Másrészt meg mindenki arra költi a lóvéját, amire akarja...
2. a Marson életben maradni nehezebb és sokkal drágább, mint a Mariana árok mélyén vagy az Everest tetején. Vagy egy atomháború után a Földön.
3. Csillagközi utazás még egy darabig csak olyan terv szintjén fog működni, ami a vágyálmokat gyűjti egybe.
Kutatóbázist lehet lerakni a Holdra, Marsra, Európára, van az Antarktiszon is vagy a tenger alatt itthon is, de oda emberi kolóniát telepíteni csak azért, hogy ott is éljen ember nagyon nem tűnik reálisnak.