Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
"A világot egy hatalmas csiga irányítja a hold túloldaláról a neve menyhért"
1165.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
Szerintem az a baj, hogy elbatelizálódnak az erőforrások és a fejlesztési idők.
Mi közöd van neked ehhez? A te erőforrásaidat vagy fejlesztési idődet emészti?
Különben ez egy általános társadalmi probléma.
A SpaceX működése túl nyilvános, így mindenki azt gondolja, hogy köze van hozzá.
Holott ezt úgy kellene felfogni, mint egy performanszt, vagy egy valóságshowt. Vagy érdekel, vagy elkapcsolsz.
A SpaceX-nek pontosan ugyan azokkal a problémákkal kell megküzdenie, mint egy rock/popsztárnak, akinek az életéről minden jöttment ítéletet mond.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
Lehet nem látszik rajtam, de nagyon szeretném látni, hogy az ember eljut a Marsra vagy a holdi kutatóbázis havi tudományos beszámolóját olvasni. De ennek sajna van nálam egy határideje, amit nem biztos, hogy tartani fognak, nem vagyok annyira optimista, mint itt egyesek.
Ezért az egyetlen valós jelentkezőt fikázod... :)
 
  • Tetszik
Reactions: Nber and sixtus

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Mi közöd van neked ehhez? A te erőforrásaidat vagy fejlesztési idődet emészti?
Különben ez egy általános társadalmi probléma.
A SpaceX működése túl nyilvános, így mindenki azt gondolja, hogy köze van hozzá.
Holott ezt úgy kellene felfogni, mint egy performanszt, vagy egy valóságshowt. Vagy érdekel, vagy elkapcsolsz.
A SpaceX-nek pontosan ugyan azokkal a problémákkal kell megküzdenie, mint egy rock/popsztárnak, akinek az életéről minden jöttment ítéletet mond.
Félreértettél. Az emberek szemében bagatelizálódnak el. Pl. valaki valamikor esetleg komolyan vette, hogy 2024-ben már ember utazik a Marsra fillérekből. És kezdik ugyanezt gondolni egy nagy kapacitású nukleáris űrvontatóról.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and ghostrider

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 864
13 275
113
Oroszország és Kína holdállomást hoz létre

Az orosz kormány jogalkotási bizottsága jóváhagyta az Oroszország és Kína között létrejött, a Nemzetközi Tudományos Holdállomás létrehozásáról szóló megállapodás ratifikálását.

A résztvevők a Roszkoszmosz és a Kínai Nemzeti Űrhivatal, de nemzetközi partnereket is tudnak majd vonzani. A projekt részeként állomás létrehozását és közös Hold-kutatást terveznek.

A projekt három megvalósítási szakaszból áll:

▪️ a Hold feltárása a biztonságos, nagy pontosságú lágyleszállás helyének és az állomás elhelyezésének meghatározására. Ebben a szakaszban az orosz Luna-Glob leszálló űrszondát tervezik használni.

▪️ a Holdállomás irányítóközpontjának létrehozása, ömlesztett rakomány szállítása a műholdra, orbitális modulok létrehozása villamos energia ellátására, kommunikációra és szállítási szolgáltatások nyújtására.

▪️ a Hold feltárása, a holdállomás funkcionalitásának fejlesztése és a nemzetközi partnerek segítsége az emberek leszállásában a „hetedik kontinens” felszínén.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 983
14 007
113
Én csak azt szeretném tudni, majdnem laikusként, bár kisgyerek korom óta érdekel az űrutazás, hogy miért zavar valakit,
Nem hiszem, hogy bárkit zavarna az Űrkutatás.
illetve miért olyan szkeptikus Musk mars kolonizálási törekvésével kapcsolatban?
A szkepticizmussal az égvilágon semmi baj. Ha ez átfordul fikázásba az nyilván problémás.
Nem nekünk is érdekünk a technológia fejlesztése? Musk egy nagyszerű ember, egy született zseni!
Erős kijelentések! Zseni, oké de nem feltétlen ahogy egy zsenire gondolsz. Több piaci rèsre, jókor zsenialisan ráerzett, nyilván nem hülye, de ettől még nem lessz zseni. Hogy nagyszerű ember lenne? Szerintem ugyan olyan gyarló mint az átag vagy még rosszabb, ugyanis szemérmetlenül hazudik. Felsorolni is nehéz, hányszor bizonyítottan hazudott, legemlékezetesebb a napelemes cserép prezentáció, amikor egy nem letezo terméket úgy prezentált, hogy már kész a mögötte levő ház már azzal van fedve, és ebből egy árva szó nem.volt igaz. De hányszor lehazudta már az eget a full önvezető Tesláról is, stb. Stb.
Ilyenek viszik előre az emberiséget.
Ebben lehet valami, és kétség kívül nyomot hagy majd az emberiség fejlődésében az elektromos autók elterjedeseben és az olcsóbb űrutazáshoz hozzáadott szerepe, de ez megint kicsit torz képet állít mert sok "szürke" akár kis ember tett nála szignifikánsabban többet a fejlodésért csak ugye egy Fleming mondjuk egy Fritz Haberv kevésbé Rock and Roll.
Saját pénzből építi, nem az államkasszát, vagy a zsebünket húzza le!
Ez is csak részben igaz. Egyrészt nem csak a saját pénzét viszi a vásárra hanem a befektetőiét is, másrészt jelentős állami támogatást is kap. NASA, hadsereg, és más kormányzati szervek.
Csodálatos dolog lenne megélni minden olyan pillanatot mint pl a Mars utazás. Én simán mennék velük...
Vagy a holdra eljutás újra. Bázisok építése, csillagközi űrhajók építése nukleáris meghajtóval esetleg, vagy Ion-al, ami csak az föld vonzáskörzetében használ kémiai meghajtást. Közvetítéseket látni más bolygókról. új lehetséges, számunkra még nem látható életformákat felfedezni stb!! Ok...lehet túl sok sci-fit nézek, de szerintem nem.
Tök oké.
Én nagyon lelkes vagyok...megértem a spacejunkies-es fiúkat is amikor visítottak a legutolsó Starship indításnál...
Ez a fajta túlhájpolás a korszellem része! Főleg a fiataloknál akiknek minden így van eladva. Az élet minden területére vonatkozóan ezt akarják elhitetni, hogy ez a Burger a legjobb amit valaha ettél, ez a koncert, ez a mozi stb. megismetelhetetlen élmény, ezért kell 20fotót készíteni egy kavézóban elfogyasztott sütivel.
Az se jó válasz, hogy Musk törődjön a Föld problémáival ne álmokra szórja a pénzt... Miért?? Törődjenek a kormányok, ők okozták. Másrészt meg mindenki arra költi a lóvéját, amire akarja...
Persze, de gondolkodó emberként meg szabadjon megfogalmazni a Musk működésével kapcsolatos kritikát.
A Mars kolonizálás (nem expedíció szintű utazással) értelmetlenségét fentebb már mások is jól kifejtették.

A Musk nem egy fekete-fehér figura. Vannak èrdemei, de egyre jobban kibukkannak a hazugságai és gyarló működése is.
A személyét célzó rajongás nagyrészt a világvége korszellem aspektusból ered. Látjuk, hogy egyre nagyobb a szar amiben állunk. Globális klimavalsag, pandémia, háborúk, a nyugati világ gyengulese stb. Az ezek nyomán sokakban levo frusztráció kulminálódik a messiás várásban, hogy a Technológia és a technológia embere majd megoldást talál a problémánkra. Ez a fajta rajongó várakozás fényében szeret fürdeni Musk, és ezért igér-hazudik megoldást, mint az elektromos autó vagy a Mars kolonizálása. Aztán persze az értelmesebbje pontosan látja, hogy egyik se megoldás.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 864
13 275
113
Nem hiszem, hogy bárkit zavarna az Űrkutatás.

A szkepticizmussal az égvilágon semmi baj. Ha ez átfordul fikázásba az nyilván problémás.

Erős kijelentések! Zseni, oké de nem feltétlen ahogy egy zsenire gondolsz. Több piaci rèsre, jókor zsenialisan ráerzett, nyilván nem hülye, de ettől még nem lessz zseni. Hogy nagyszerű ember lenne? Szerintem ugyan olyan gyarló mint az átag vagy még rosszabb, ugyanis szemérmetlenül hazudik. Felsorolni is nehéz, hányszor bizonyítottan hazudott, legemlékezetesebb a napelemes cserép prezentáció, amikor egy nem letezo terméket úgy prezentált, hogy már kész a mögötte levő ház már azzal van fedve, és ebből egy árva szó nem.volt igaz. De hányszor lehazudta már az eget a full önvezető Tesláról is, stb. Stb.

Ebben lehet valami, és kétség kívül nyomot hagy majd az emberiség fejlődésében az elektromos autók elterjedeseben és az olcsóbb űrutazáshoz hozzáadott szerepe, de ez megint kicsit torz képet állít mert sok "szürke" akár kis ember tett nála szignifikánsabban többet a fejlodésért csak ugye egy Fleming mondjuk egy Fritz Haberv kevésbé Rock and Roll.

Ez is csak részben igaz. Egyrészt nem csak a saját pénzét viszi a vásárra hanem a befektetőiét is, másrészt jelentős állami támogatást is kap. NASA, hadsereg, és más kormányzati szervek.

Tök oké.

Ez a fajta túlhájpolás a korszellem része! Főleg a fiataloknál akiknek minden így van eladva. Az élet minden területére vonatkozóan ezt akarják elhitetni, hogy ez a Burger a legjobb amit valaha ettél, ez a koncert, ez a mozi stb. megismetelhetetlen élmény, ezért kell 20fotót készíteni egy kavézóban elfogyasztott sütivel.

Persze, de gondolkodó emberként meg szabadjon megfogalmazni a Musk működésével kapcsolatos kritikát.
A Mars kolonizálás (nem expedíció szintű utazással) értelmetlenségét fentebb már mások is jól kifejtették.

A Musk nem egy fekete-fehér figura. Vannak èrdemei, de egyre jobban kibukkannak a hazugságai és gyarló működése is.
A személyét célzó rajongás nagyrészt a világvége korszellem aspektusból ered. Látjuk, hogy egyre nagyobb a szar amiben állunk. Globális klimavalsag, pandémia, háborúk, a nyugati világ gyengulese stb. Az ezek nyomán sokakban levo frusztráció kulminálódik a messiás várásban, hogy a Technológia és a technológia embere majd megoldást talál a problémánkra. Ez a fajta rajongó várakozás fényében szeret fürdeni Musk, és ezért igér-hazudik megoldást, mint az elektromos autó vagy a Mars kolonizálása. Aztán persze az értelmesebbje pontosan látja, hogy egyik se megoldás.
Én elfogadom más véleményét ezzel kapcsolatban. Mondjuk azt aki egy kicsit is ismer, akár innen, az tudja rólam, hogy nem vagyok egy nagy USA párti, és a divatos hájpok sem érdekelnek. Sose fotóztam kaját se :) Amúgy meg ki nem hazudott még?? Persze hogy kap támogatást, mint a többi a projektben bent lévő cég, hisz ez a ZUSA érdeke is.
Mindentől függetlenül, a munkássága, így vagy úgy előreviszi az emberiséget, ide vagy oda mindegy. Továbbá nem biztos ha ő ezt nem csinálja, bárki más is a helyén lenne, és pl nem lennének az usának újrahasznosítható rakétái.
Nem kicsinyíti ez a szemeben Flemming érdemeit sem!--Gondolom a Penicilinesre gondoltál, és nem arra aki James Bondot találta fel...bár az is csodálatos találmány :)
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 983
14 007
113
Én elfogadom más véleményét ezzel kapcsolatban. Mondjuk azt aki egy kicsit is ismer, akár innen, az tudja rólam, hogy nem vagyok egy nagy USA párti, és a divatos hájpok sem érdekelnek. Sose fotóztam kaját se :) Amúgy meg ki nem hazudott még?? Persze hogy kap támogatást, mint a többi a projektben bent lévő cég, hisz ez a ZUSA érdeke is.
Mindentől függetlenül, a munkássága, így vagy úgy előreviszi az emberiséget, ide vagy oda mindegy. Továbbá nem biztos ha ő ezt nem csinálja, bárki más is a helyén lenne, és pl nem lennének az usának újrahasznosítható rakétái.
Nem kicsinyíti ez a szemeben Flemming érdemeit sem!--Gondolom a Penicilinesre gondoltál, és nem arra aki James Bondot találta fel...bár az is csodálatos találmány :)
Igen.
Nem személyedre, hanem az általános jelenségre céloztam.
Meg arra, hogy nem lehet a dolgot csak egy oldalról vizsgálva definiálni. Az olyan kijelentések meg, hogy zseni meg nagyszerű ember eleve nehezen meghatározható.

Lehet, hogy Musk nélkül nem lenne újrahasznosítható rakéta, de tényleg olyan világforditó dolog lenne az? Nem hinném. Ugyanúgy mennének a ULA rakétái csak drágábban.
Hasonlóan a Teslahoz valszeg nélküle is eljott volna az Elekromos autózás csak valamivel később, és akar a túlhájpolás nélkül, talán még egeszsegesebb piaci bevezetéssel...

Pont ezek a jó példák, hogy Musk inkább céges befektetési zseni mint feltaláló. Persze annak is szereti mutatni magát, hogy ugye ő találta fel a hyperloopot. Stb.
Tényleg nem elbagatelizálva az èrdemeit, mert az is nagy dolog hogy
olyasmit tud megvalósítani gazdasagosan amit más megálmodott de mondjuk csak prototípusig jutott, de tudunk mondani egy olyan dolgot amit tényleg ő talált fel?
Nálam kb ott kezdődik az igazi zseni!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
Persze, de gondolkodó emberként meg szabadjon megfogalmazni a Musk működésével kapcsolatos kritikát.
A Mars kolonizálás (nem expedíció szintű utazással) értelmetlenségét fentebb már mások is jól kifejtették.

A Musk nem egy fekete-fehér figura. Vannak èrdemei, de egyre jobban kibukkannak a hazugságai és gyarló működése is.
A személyét célzó rajongás nagyrészt a világvége korszellem aspektusból ered. Látjuk, hogy egyre nagyobb a szar amiben állunk. Globális klimavalsag, pandémia, háborúk, a nyugati világ gyengulese stb. Az ezek nyomán sokakban levo frusztráció kulminálódik a messiás várásban, hogy a Technológia és a technológia embere majd megoldást talál a problémánkra. Ez a fajta rajongó várakozás fényében szeret fürdeni Musk, és ezért igér-hazudik megoldást, mint az elektromos autó vagy a Mars kolonizálása. Aztán persze az értelmesebbje pontosan látja, hogy egyik se megoldás.
Szerintem nincs igazán messiás várás vele kapcsolatban.
Részemről inkább szurkolásnak mondanám a dolgot.
Alapvetően a faszinak van egy világképe ami valakinek vagy szimpatikus, vagy nem.
Igazság szerint nincsenek hatalmas újításai, csak úgy néz ki, hogy meg tudja látni azt, hogy hogyan kellene sikeresen (működő, eladható, és profitképes módon) felhasználni ezeket.
A villanyautózásnak (és úgy általában az autóipar megreformálásának), illetve a komplett megújuló/zöld ökoszisztémának tudott egy olyan átgondolt keretet adni, ami egy reális problémára adott válasz.
Tessék megnézni a most megjelent VW válságbejelentést.
Ők megpróbálták ezt az egész átállást megvalósítani szigorúan az autóipari oldalról megfogni, és levezényelni. Holott a Tesla már a legelejétől kezdve úgy állt hozzá, hogy nem csak egy autót, hanem egy komplett szolgáltatást akartak eladni. Ez amellett, hogy több profitot hoz, még komplettebb felhasználói élményt is biztosít. A Tesla a legelejétől kezdve a saját töltőhálózat kiépítésben is utazott. Átlátta, hogy az elektromos autózás eltejedésének egyik igen fontos hátráltatója a töltőhálózati kapacitáshiány lesz. A VW csak jóval később kezdett bele ilyenek telepítésbe, és arra várt, hogy majd mindenki más majd fejleszti a töltési infrastruktúrát. Hiába a felülről jövő állami szabályozási nyomás, ha a fogyasztók nem akarnak/tudnak a drágább platformra átállni, akkor hiába próbál a VW egy intenzív felfutó gyártást erőltetni, ha nincs aki megvegye az autókat. És az a baj, hogy ha már kiépült gyártókapacitást félgőzzel üzemeltetik, akkor az csak veszteséget termel.
Az űrkutatásban is megfigyelhető, hogy bár egyértelmű a tyúk-tojás viszonylat, ugyanakkor nyilvánvaló itt is, hogy miután kiderült, hogy működő hordozórakéta koncepciója van, az erre épülő ökoszisztéma fejlesztése is villámgyorsan megindult. Onnantól, hogy van működő F9, onnantól működik a Starlink, meg a Dragon, és a Crew Dragon.
Felteszek egy találós kérdést:
Elgondolkoztunk már azon, hogy milyen egyéb kapcsolat van még a Musk ökoszisztémában?
Van egy cége, ami elég nagy melléfogásnak tűnik, viszont szerintem nagyon arról szól, mint aminek Musk eladta. Kulcsszó: 12 feet!

A Starship számomra ugyan az, amit a Teslánál már megcsináltak, amikor kijöttek a Modell 3-mal. Azzal, hogy elkezdték lenyomni az árakat a speciális gyártástechnológiakkal, onnantól indultak el a méretgazdaságosság irányába.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and sixtus

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Szerintem nincs igazán messiás várás vele kapcsolatban.
Részemről inkább szurkolásnak mondanám a dolgot.
Alapvetően a faszinak van egy világképe ami valakinek vagy szimpatikus, vagy nem.
Igazság szerint nincsenek hatalmas újításai, csak úgy néz ki, hogy meg tudja látni azt, hogy hogyan kellene sikeresen (működő, eladható, és profitképes módon) felhasználni ezeket.
A villanyautózásnak (és úgy általában az autóipar megreformálásának), illetve a komplett megújuló/zöld ökoszisztémának tudott egy olyan átgondolt keretet adni, ami egy reális problémára adott válasz.
Tessék megnézni a most megjelent VW válságbejelentést.

tudom ez itt off.. de még a dízel személyautó sem reális válasz volt.. az is csak egy mesterségesen generált igényt elégített ki.
Az usa kormányzat Mészáros Lölőjének szárnyalásához azért kellett az is, hogy a gyarmati helytartók látványos versenyképesség csökkenést, suicid jelleget követeltek meg az ipartól.
Persze még így se lenne gond, ha valaki felmerné tenni egyszer a kérdést, hogy miért csupán a világszinten versenyképtelen termékeket kívánó sötétzöld eus autópiac igényeit veszik figyelembe.
Azért ehhez egy évtized aknamunka kellett.. hogy táptalajt adjon a detroiti bosszúnak. És még sajnszosan ígyis beleköpnek a kínaiak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
Lehet, hogy Musk nélkül nem lenne újrahasznosítható rakéta, de tényleg olyan világforditó dolog lenne az?
Az újrahasznosítható rakéta olyan szinten nyitotta meg a piacot a main streamnek, hogy gyakorlatilag az is elkezdett az űr hasznosításában gondolkodni, aki korábban azt sem tudta mire lehet jó.
És azzal, hogy megmutatták az utat, mindenki ilyet akar fejleszteni.
Lásd még a Roscosmos azonnal bedobott Bajkal terveit. Nem baj, ha csak bekamuzzák, de akkor kell valami hasonlót villantani, mert piaci alapon gyakorlatilag azonnal kihalnak, mint a dinoszauroszok.
Nem hinném. Ugyanúgy mennének a ULA rakétái csak drágábban.
Szerinted akkor hogy válna megvalósíthatóvá a Starlink?
A Oneweb pont abba bukott bele, hogy nem tudtak elfogadható üzleti modellt mögé tenni. Aminek alapja egy olcsó hordozó rakéta.
Meg arra, hogy nem lehet a dolgot csak egy oldalról vizsgálva definiálni. Az olyan kijelentések meg, hogy zseni meg nagyszerű ember eleve nehezen meghatározható.
A "zseniség" elsősorban abból áll, hogy ő az idealis CEO. Ha hasonlítanom kellene valakihez, akkor Steve Jobs az.
Nélküle nem lenne az egyik cége sem, ami most.
Jobs sem vett részt a fizikai fejlesztésben, hanem ő csak kijelölte az irányt, és szoros pórázon tartotta a megvalósulást.
Vannak nagy balfogásai de valahogy azt is ki tudja hozni 0-ra.
Emellett el tudja adni a cégei alapkutatás szintű technológiai fejlesztéseit akkor is pénzért, amikor abból más nem feltétlen tudna pénzt csinálni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
tudom ez itt off.. de még a dízel személyautó sem reális válasz volt.. az is csak egy mesterségesen generált igényt elégített ki.
Az usa kormányzat Mészáros Lölőjének szárnyalásához azért kellett az is, hogy a gyarmati helytartók látványos versenyképesség csökkenést, suicid jelleget követeltek meg az ipartól.
Persze még így se lenne gond, ha valaki felmerné tenni egyszer a kérdést, hogy miért csupán a világszinten versenyképtelen termékeket kívánó sötétzöld eus autópiac igényeit veszik figyelembe.
Azért ehhez egy évtized aknamunka kellett.. hogy táptalajt adjon a detroiti bosszúnak. És még sajnszosan ígyis beleköpnek a kínaiak.
Semmi köze nem volt a Teslanak az induláskor az európai sötétzöld igényekhez.
Ha tudod, hogy miért neveztek el egy szmog típust Los Angelesről, akkor rájöhetsz, hogy miért pont Californiából indult a Tesla sikersztorija.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Szerintem az a baj, hogy elbatelizálódnak az erőforrások és a fejlesztési idők. Hurráoptimizmus. Mint a fúziónál. Elontime mellett lehetne emlegetni az Eloncost-ot is. Másrész honnan tudod, mit tesz 1/3 gravitáció hosszú távon?

Én se hiszek nagyon a Mars kolóniában de Elon a saját pénzéből teszi nem az adófizetőkéből.
És lehet szidni a fejlesztési időket, elontimet... de amit látunk az alapján Elon, SpaceX a NASA, Boeing... US vonalon villámgyors és szuper olcsó. pl CCP a SpaceXnek 2.6b$ból profitot termelt, Boeingnál 4.2b$ból nem jött ki. Ráadásul a crew dragon évek óta viszi fel az embereket addig Boeingnál az első emberes teszt majd vmikor 2024ben. De simán lehet 2025ben. Boeinget árban sebességben szó szerint agyonverte SpaceX. Eloncost, Elontime. Ez van.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
Én se hiszek nagyon a Mars kolóniában de Elon a saját pénzéből teszi nem az adófizetőkéből.
És lehet szidni a fejlesztési időket, elontimet... de amit látunk az alapján Elon, SpaceX a NASA, Boeing... US vonalon villámgyors és szuper olcsó. pl CCP a SpaceXnek 2.6b$ból profitot termelt, Boeingnál 4.2b$ból nem jött ki. Ráadásul a crew dragon évek óta viszi fel az embereket addig Boeingnál az első emberes teszt majd vmikor 2024ben. De simán lehet 2025ben. Boeinget árban sebességben szó szerint agyonverte SpaceX. Eloncost, Elontime. Ez van.
Miközben a sima Dragon már évekkel korábban hordta fe az ellátmanyt az ISS-re.
A Starship ott fog egy igen komoly lökést kapni, amikor az USA rájön, hogy neki csak kellene egy állandó, űrállomás a LEO-n.
Meg lehetne csinálni FH-vel? Persze!
17 láb a FH payload fairing átmérője.
Az ISS modulátmérője 14 láb.
A starship testátmérője 29,5 láb.
És ez a nem mindegy!
Egy élhető lakókörnyezet a 9m-es átmérőből sokkal hatékonyabban kialakítható.
4-5 indításból fel tudnának vinni akár egy az ISS-t bőven túlszárnyaló lehetőségű űrállomást. Mindezt a Starship tervezett újrahasznosíthatóságával, valamint hordozó gyártási sebességével.
Ezzel senki nem fog tudni versenyezni.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and sixtus

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Miközben a sima Dragon már évekkel korábban hordta fe az ellátmanyt az ISS-re.
A Starship ott fog egy igen komoly lökést kapni, amikor az USA rájön, hogy neki csak kellene egy állandó, űrállomás a LEO-n.
Meg lehetne csinálni FH-vel? Persze!
17 láb a FH payload fairing átmérője.
Az ISS modulátmérője 14 láb.
A starship testátmérője 29,5 láb.
És ez a nem mindegy!
Egy élhető lakókörnyezet a 9m-es átmérőből sokkal hatékonyabban kialakítható.
4-5 indításból fel tudnának vinni akár egy az ISS-t bőven túlszárnyaló lehetőségű űrállomást. Mindezt a Starship tervezett újrahasznosíthatóságával, valamint hordozó gyártási sebességével.
Ezzel senki nem fog tudni versenyezni.
Szerintem a Cargo Dragon elég nagy előnyt jelentett a Crew Dragonnak a Boeing Starliner-rel szemben.
És igen, a Starship rengeteg potenciált hordoz, de az Elomtime azt jelenti nálam, hogy sokkal később lesz kész, az Eloncost meg azt, hogy sokkal drágábban.
És igen, a többi cég sem jobb. És igen, a Falcon-nál az volt a szép, hogy egy kutyaközönséges és olcsó hordozórakéta lett. Egy kutyaközönséges, a holdkomp hajtóművén alapuló nyílt ciklusú kerolox haltóművel. És igen, a többi cég most csoidálkozik, hogy ezt most hogy is csinálták ilyen jól, és próbálják utánozni. Csak nem olyan egyszerűen, mert jobbat akarnak, csak az sokkal drágább és macerádsabb. És igen, állati nagy ugrás innen a Spacex-nek is a Starship. És igen, akik a Falcon9-et csinálták, azok már nagyrészt elmentek a cégtől. És igen, ez az én nem túl mérvadó maszek véleményem, ami könnyen lehet, hogy hülyeség.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
de az Elomtime azt jelenti nálam, hogy sokkal később lesz kész,
Mihez képest?
az Eloncost meg azt, hogy sokkal drágábban.
Ez legyen az Ő baja!
És igen, állati nagy ugrás innen a Spacex-nek is a Starship.
Akkor a többi versenyzőnek mekkora ugrás lenne, ha utánoznák?
Eddig csak a kínaiak jelezték, hogy megint pofátlanul lemásolnák a Starship programot.
De ők is csak 2035-öt emlegetnek, mint céldátumot. A 2025-ös minimális időtáv is azt jelenti, hogy a SpaceX minimum 10 éves "fórban" lesz mindenkivel szemben a kereskedelmi űrrepülés terén. Szerintem a 2025-ös dátumot meg - a jelenlegi fejlesztési státuszt figyelembe véve - megelőlegezhetjük nekik, mint a várhatóan működőképes szupernehéz hordozóplatform készre jelentését. Itt most nem beszélek még újrahasználhatóságról (de az sem elképzelhetetlen addigra). De szerintem 2025-re már sorozatban képesek lesznek hasznos terhet pályára állítani vele. Ha megvalósul az újrahasznosítás is, akkor meg aztán végképp reszeltek egy jóidőre az összes versenytársnak.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and sixtus

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Mihez képest?

Ez legyen az Ő baja!

Akkor a többi versenyzőnek mekkora ugrás lenne, ha utánoznák?
Eddig csak a kínaiak jelezték, hogy megint pofátlanul lemásolnák a Starship programot.
De ők is csak 2035-öt emlegetnek, mint céldátumot. A 2025-ös minimális időtáv is azt jelenti, hogy a SpaceX minimum 10 éves "fórban" lesz mindenkivel szemben a kereskedelmi űrrepülés terén. Szerintem a 2025-ös dátumot meg - a jelenlegi fejlesztési státuszt figyelembe véve - megelőlegezhetjük nekik, mint a várhatóan működőképes szupernehéz hordozóplatform készre jelentését. Itt most nem beszélek még újrahasználhatóságról (de az sem elképzelhetetlen addigra). De szerintem 2025-re már sorozatban képesek lesznek hasznos terhet pályára állítani vele. Ha megvalósul az újrahasznosítás is, akkor meg aztán végképp reszeltek egy jóidőre az összes versenytársnak.
Elontime és Eloncost-hoz képes. A Starship még mindig az útkeresésnél tart, messze van még a kereskedelmi indítás is, nemhogy a full reusable meg human rated. Szerintem.
Hogy előnyben van-e? Igen, de a metalox hajtóműnél már annyira nincs nagy előnye. És a booster újrahasználhatóságot előbb fogják többen megvalósítani, mint ahogy a Starship megbízható igásló lesz. Szerintem.
Szerinted hamarabb lesz, szerintem később. De majd kiderül valamikor, kinek lesz igaza. :) Ezért felesleges "ölre menni".