Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Frissítés - 01.08. 17:11

Űrtörténelem: 14 nappal a felbocsátása után véget ért a James Webb űrtávcső kicsomagolásának fázisa, az utolsó nagyobb elemnek számító jobb oldali türkörszárny is rendben kinyílt! Ezzel az emberiség eddigi legnagyobb és legmodernebb űrtávcsöve végleges formát öltött, és egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megpróbálhassunk fényt deríteni az univerzum keletkezésére, és saját kozmikus eredetünk mivoltára.


/Értelmet nyert a rengeteg ember rengeteg munkája! Respect! :) /szerk./


A tükörszárnyak kinyitására szóló parancsot is a Space Telescope Science Institute (STSci) baltimore-i központjából küldték az űrtávcső fedélzeti rendszereinek, ami egyben a Webb küldetését irányító központ is. A mai sikerrel együtt a teleszkóp mind a 175 kritikusnak számító egyedi hibapontján is túljutottak a mérnökök. Az elkövetkező tíz napban egyenként fogják beállítani mind a 18 tükörszegmenst, amit egy nagyjából 5,5 hónapos beüzemelési időszak fog követni. Ezekben a hónapokban a napvédő pajzsnak köszönhetően folyamatosan hűlni fognak a Webb optikai egységei és rendszerei, az irányítók pedig fokozatosan fogják működésbe hozni a távcső tudományos műszereit. A távcső első képei, amiket már a nagyközönség is láthat, várhatóan nyáron fognak megérkezni.

Természetesen mindezekelőtt a távcsőnek még egy utolsó fékezésre szüksége lesz: nagyjából 26-29 nappal az indítás után hajtóművét beindítva a Webb pályára áll az Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontja köré, ahol akár több mint tíz éves küldetését is teljesítheti majd.

XezrmJ9aGhxeXR5BFL1sVIFWX2OERxcHrtpNIbNY.png


A Webb űrtávcső művészi ábrázolása. Kép forrása: Astronomy.com

Frissítés - 01.08. 10:51

A James Webb űrtávcső ikonikus főtükre hamarosan végleges formát ölthet! Tegnap magyar idő szerint este 8 óra 11 perckor sikeresen kinyílt és stabilizálódott a főtükör bal oldali szárnya, amivel már csak egy lépésnyire vagyunk a teleszkóp teljes kicsomagolásától. A mai nap folyamán várható a jobb oldali szárny kihajtása, az erről szóló élő közvetítés pedig hazai idő szerint délután, 15 órakor fog kezdődni. Fontos kiemelni, hogy a közvetítésben nem láthatunk majd élő kameraképet a távcső fedélzetéről, hanem a különböző szenzorokból és műszerekeből érkező telemetria alapján egy háromdimenziós modellen mutatja be majd a NASA a végső történéseket.

A Webb főtükrét úgy tervezték, hogy a két oldalsó szárnya behajtható legyen, így csökkentve az egész távcső méretét összecsomagolt állapotban (ennek köszönhetően fért be az Ariane-5 rakéta orrkúpja alá). Mindkét szárny 3-3 berilliumból készült, és egy szupervékony aranyréteggel bevont tükörszegmensnek ad helyet, amiket a középső tartószerkezeten elhelyezett tükrökkel együtt fognak alkalmazni a távcső tudományos munkája során. Minden egyes szegmens saját motorral is rendelkezik, hogy a kicsomagolás után egyenként is finomhangolhassák őket.

Jelen sorok írásakor a James Webb űrtávcső 1 millió 61 ezer kilométerre volt a Földtől, 0,40 km/s sebességgel száguldott (~1440 km/h) és útjának körülbelül 73%-át már megtette úticélja felé.

4Auv7MhREETXEWYoJec1L7wZc8tkqBOfStb6tgeq.png


A Webb űrtávcső a jelenlegi helyzetben. Kép forrása: NASA





Frissítés - 01.07. 17:30

Tegnap sikeresen kinyílt a teleszkóp hátsó radiátora (Aft Deployable Instrument Radiator - ADIR) is, ami a hőleadásért felel. A mai nap a főtükör 3 baloldali (port) szegmensét tartó szerkezetet nyitják ki, és rögzítik a középen lévő 12 szegmenshez. A kinyitás kb. 5 percig tart, majd a rögzítés aprólékos folyamata kezdődik, ezt várhatóan két óra alatt hajtják végre. Magyar idő szerint holnap 15:00-tól a másik oldalon lévő, a maradék 3 főtükör-szegmenst tartó szerkezet kinyitására és rögzítésére kerül sor, amit a NASA majd élőben közvetít. Ha sikerrel járnak, akkor ezzel befejeződnek a James Webb űrteleszkóp kinyitásának főbb műveletei!

Jelen sorok írásakor a James Webb űrtávcső 1 millió 36 ezer kilométerre volt a Földtől, 0,42 km/s sebességgel száguldott (~1510 km/h) és útjának körülbelül 72%-át már megtette úticélja felé.

IIJUWR1p3z4Jm6TysgdKgD5tFk21GO31Ev8cREPa.jpg


Frissítés - 01.05. 18:00

A segédtükröt stabilizáló három tartókar is helyére rögzült, ezzel teljesen befejeződött a mai folyamat!

Frissítés - 01.05. 17:50

A segédtükör rendben a helyére került, ismét problémamentesen haladt tovább a JWST üzembe helyezése! Jelenleg a tartókarok reteszelése zajlik, hogy az egész küldetés folyamán stabil helyzetben maradjanak. A segédtükröt ezután tűpontossággal kell majd beállítani, hogy a főtükör által begyűjtött fényt a műszermodulba irányítsa. A következő fontos, és már lassan az utolsó lépések közé a főtükör két szárnyának kinyitása tartozik, amivel majd végleges formáját fel fogja venni a James Webb űrtávcső.

Jelen sorok írásakor a James Webb űrtávcső 958 ezer kilométerre volt a Földtől, 0,47 km/s sebességgel száguldott (~1700 km/h) és útjának körülbelül 66%-át már megtette úticélja felé.

KXhZfMwCtwOBg26fuxLh4ICDwx6JoqfqOZWU8RsV.png


A Webb űrtávcső a jelenlegi helyzetben. Kép forrása: NASA

Frissítés - 01.05. 15:51

A NASA legfrissebb közleménye szerint a segédtükör kihajtásának élő adása magyar idő szerint 16 óra 20 perckor kezdődik az eredeti 15:45 helyett - fontos kiemelni, hogy az idővonal flexibilis, és a mérnökök csak akkor kezdik meg a folyamatokat, ha teljesen biztosak a rendszerek működésében.

cWorpSUzSPfjVTjJXnWVZ7L18Fc00iCqwTc4SAJE.gif


A segédtükör lehajtása. Kép forrása: NASA

(spacejukies.hu)


 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
.
.
Jelenleg a nagyobb probléma, hogy a Nauka modul integráció nem teljes az ISS-hez, és főleg, hogy a Naukára szerelendő európai robotkarral (ERA) nagyon bementek az erdőbe, és az ISS-hez dokkolás óta egész mostanáig nem sikerült az elektronikai (sőt alap áramellátási) problémákat megoldani. Ha követitek az ISS kapcsán a NASA elég vázlatos felsorolásszerűen megirt status reportjait, ott hónapok óta visszatérően ilyenek mennek az oroszokról, mint pl: "Dubrov had a physical fitness test then moved on and checked electrical connections between the Zvezda service module and the Nauka multipurpose laboratory module."
Ez azért van, mert a Naukat nem tudták mostanáig rendesen az ISS rendszereihez kapcsolni. :(
.
Rogozin újévi jókivánsága is főleg a Naukáról szólt, mert igy folytatta: "Remélem, kivánom, hogy az ERA működjön! Minden probléma ismert és kezelhető. Biztos vagyok benne, hogy végül minden rendben lesz!"
.
Tény, hogy decemberben sikerült valami tervet nagy nehezen kidolgozni az ERA megoldására is, és ehhez sokat várnak a mostani januárra tervezett űrsétától, de mivel a terv csak terv, az sincs teljesen kizárva, hogy ez az űrséta halasztásra kerül. Képlékeny az ügy, ráadásul az európai partner felé is kellemetlen.
.
.
Ahogy most kinéz az ügy, január 11-én, kedden lesz egy (válság?)megbeszélés a Roszkozmosz és az ESA képviselői között, hogy megvitassák az oroszok által december elejétől január elejéig kidolgozott új mentőtervet, ekkor derül ki, megy-e az űrséta.
Közben a Naukán belül az űrhajósok keritettek egy Sony videokamerát tesztelni, és a videojel átmenetet próbálják rendbetenni az ERA vezérlőpulttal, ami szintén egy neuralgikus pont sajnos, de talán itt is látszik már valami fény az alagút végén.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Nagyon jó animáció a Sojuz felépítéséről, működéséről. És még az összes eddig épített típust is felsorolja. Cifu majd megmondja, hogy nem hagyott-e ki valamit:)



A fickónak vannak még jó videói.
A mótvá, akkor elnézést.
Alapvető bemutatásnak nagyon jó a videó, sok Szojuz verzió volt még, de azok jobbára vagy nem repültek személyzettel, vagy egyáltalán nem repültek...
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Akkor most már csak a kalibrálás során derülhet ki, hogy esetleg nem minden van pontosan a helyén?
A kalibrálásnak pont az a lényege, hogy minden a helyére kerüljön. A JWST eleve úgy tervezték, hogy állítható legyen. Az elsődleges tükörszegmensek mindegyike hét preciziós mehanikus motorral rendelkezik (hexapods), amelyek képesek olyan kis lépésekben állítani, ami a fény hullámhosszának töredéke, vagy az emberi hajszál átmérőjének körülbelül 1/10 000-e..

mirror_segment_backing_ball_aero.jpg
 
M

molnibalage

Guest
A kalibrálásnak pont az a lényege, hogy minden a helyére kerüljön. A JWST eleve úgy tervezték, hogy állítható legyen. Az elsődleges tükörszegmensek mindegyike hét preciziós mehanikus motorral rendelkezik (hexapods), amelyek képesek olyan kis lépésekben állítani, ami a fény hullámhosszának töredéke, vagy az emberi hajszál átmérőjének körülbelül 1/10 000-e..

mirror_segment_backing_ball_aero.jpg
Igen, tudom. Láttam a videót, ami arról szól, hogy a fellövésnél úgyis szanaszéjjel állítódik minden, akkor ezeket egyesével kell fókuszba hozni.
De számomra felfoghatatlan az egész, hogy ez hogyan érhető el. Főleg úgy, hogy ennek fel is kellett mennie és nem esik szét.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Igen, tudom. Láttam a videót, ami arról szól, hogy a fellövésnél úgyis szanaszéjjel állítódik minden, akkor ezeket egyesével kell fókuszba hozni.
De számomra felfoghatatlan az egész, hogy ez hogyan érhető el. Főleg úgy, hogy ennek fel is kellett mennie és nem esik szét.
Alighanem az ilyenekre ment el az a $10milliárd, és a több mint 20 év...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az oroszok űr atomreaktorról fantáziálnak.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Összegyűjtve az összes Európai Hordozórakétában utazó vállalat, beleértve a kis startupokat is.
Rocket-Index-Header.jpg



@Cifu Admirális, idén is számíthatunk a 21-es évet összefoglaló írására?
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Az oroszok űr atomreaktorról fantáziálnak.
Nem fantáziálnak, csináltak is már többet.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az oroszok űr atomreaktorról fantáziálnak.

fitotrony-gde-vyrashivalis-sedobnye-rasteniya-v-hode-eksperimenta-bios-3--d8v5grvi-1641480481.t.jpg

A "The Martian" című filmben a hősnek meg kellett várnia a következő expedíciót, hogy megérkezzen a Vörös Bolygóra, kis mennyiségű vízzel, élelemmel és levegővel. Az amerikai mozi megpróbálta kitalálni, hogyan kell ezt megtenni, és a szovjet tudósok már azelőtt megoldottak egy hasonló problémát, hogy Andy Weier könyvet írt a Marson való túlélésről.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
dvoe-iz-troih-bionavtov-bios-3-u-odnogo-v-rukah-kolosya-pshenicy-sprava-ot-kadra-na-em7rcxn2-1641480481.t.jpg

A három BIOS-3 bionautából kettő. Az egyik kezében búzakalász van. A keret jobb oldalán egy mini malom található a gabona lisztté őrlésére. Bár a búza nem tűnik túl praktikusnak egy zárt ökoszisztémában, valójában kiváló termést és magas fehérjetartalmat mutatott.

Fél évszázaddal ezelőtt az SB RAS Krasznojarszki Fizikai Intézetében készítettek egy olyan eszközt, amely segítségével egy űrhajós bármilyen bolygón különösebb probléma és külső segítség nélkül túlélhet. A forradalmi BIOS-3 zárt hurkú támogatási rendszer, amelynek a világon nincs analógja, szinte teljesen ellátta a benne élőket vízzel, oxigénnel és élelemmel. Elég volt egy nagyon kis adagot magával vinni, majd mindent maga a rendszer termelt és tisztított.

A Russian Planet kiderítette, hogyan tudtak a szibériai tudósok megelőzni korukat és kollégáikat.



Lélegezzen algákkal

„Az első kísérletek zárt, autonóm életfenntartó rendszerek létrehozására Krasznojarszkban kezdődtek az 1960-as évek végén” – mondja Jegor Zaderjev , vezető kutató, az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Biofizikai Intézetének tudományos titkára az RP tudósítójának. . - A tudósok azt találták, hogy ahhoz, hogy két ember egy évig élhessen, körülbelül 300 kg oxigénre, 2,5 tonna vízre és 400 kg élelemre van szüksége. Ugyanakkor ugyanebben az időszakban 350 kg szén-dioxidot és egy tonna hulladékot bocsátanak ki, amelyet újra kell hasznosítani. Az maradt, hogy kitaláljuk, hogyan biztosítsuk számukra mindezt a külvilágtól elzárt környezetben.

A szakértők kísérleteket végeztek, és megerősítették azt a hipotézist, hogy egy élő szervezet fejlődési potenciálja magasabb, mint a megvalósítható lehetőségek. Amikor az egysejtű Chlorella algát ideális körülmények közé helyezték, sokkal gyorsabban kezdett szaporodni, és több oxigént termelt, mint természetes környezetében, valamint aktívabban hasznosította a szén-dioxidot.

Az algák egy kis tartályban kezdtek elegendőnek lenni ahhoz, hogy az ember egész nap normálisan lélegezzen, és az arcát egy speciális lyukba helyezte, amely nem engedi be a levegőt kívülről. Így 1964-ben létrehoztak egy zárt oxigénreprodukciós ciklusú "BIOS-1" rendszert, amely segített az embernek levegőtlen térben, például az űrben lélegezni. Ezután a tudósok képesek voltak 12 óráról 30 napra növelni a zárt helyiségben töltött időt. Később a vízcserét is lezárták, ami lehetővé tette egy 45 napos kísérlet elvégzését.

Az algák azonban csak azért voltak hasznosak, hogy az embert oxigénnel látják el, és megszabaduljanak a szén-dioxidtól. Ha nincs más növény a zárt térben, akkor algákkal is kell táplálkoznia. Lehet, hogy elegendő tápanyag van az emberi szervezet számára, de a mentális egészség megőrzése egy ilyen étrend mellett problémás lesz.

1966-ban a tudósok kísérleteket indítottak zöldségekkel és gabonafélékkel, és ennek eredményeként megépítették a BIOS-2 telepítést. Kiderült, hogy ha ugyanaz a búza ideális feltételeket teremt a növekedéshez - hőmérséklet-változások, időjárás-változások, gyomok nélkül, akkor évente hatszor terem, és többszöröse, mint természetes körülmények között. Útközben a kutatók megállapították, hogy mennyi búzát kell elvetni egy ember táplálásához.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Bionauták a bunkerben

„Amikor az orosz kozmonautika megalapítója, Szergej Koroljev tudomást szerzett az SB RAS Fizikai Intézetében végzett kísérletekről, érdeklődni kezdett azok iránt, és találkozott a Krasznojarszki Intézet alapítójával és igazgatójával, Leonyid Kirenszkij akadémikussal” folytatja Jegor Zaderjev. - Koroljev személyes utasítására, akinek autonóm életfenntartó rendszerre volt szüksége a Holdon lévő állomáshoz, pénzeszközöket különítettek el a kutatás folytatására. Rekord rövid idő alatt, mindössze hét év alatt tették lehetővé egy mesterséges BIOS-3 ökoszisztéma létrehozását.

A krasznojarszki biofizikusok hatalmas pénzt kaptak ezekért az időkért - 1 millió rubelt. Ebből a pénzből 1972-re egy speciális, a külvilágtól elzárt, rozsdamentes falakkal ellátott bunkert építettek, melynek össztérfogata 315 köbméter volt. m, területe 14x9x2,5 m.



A bunkert három fő befogadására tervezték, és négy részre osztották. Az egyikben ágyakkal ellátott nappali kabinok, konyha-étkező, fürdőszoba és munkaterület volt - műhely-laboratórium terményfeldolgozásra, ehetetlen biomassza felhasználásával, valamint további víz- és levegőtisztító rendszerekkel. A másik három rész a növényeké volt. Szűk térben és mesterséges megvilágítás mellett algák nőttek, valamint szójabab, saláta, uborka, retek, sárgarépa, cékla, kapor, káposzta, burgonya és hagyma nemesítése. Regenerálták a vizet és az oxigént, emellett ellátták a „bionauták” létéhez szükséges összes tápanyagot, vitamint és mikroelemet. Itt nőtt a nagyon rövid szárú törpebúza is, amelyet kifejezetten a krasznojarszki nemesítő, Genrikh Lisovsky nemesített:a fül ehetetlen része minimális volt, és kevés volt a hulladék. Hektáronként 200-300 centner termést adott. A közép-ázsiai chufa gyógynövény pedig növényi olajjal látta el az embereket.
BIOS_krasnoyrsk_vrez1_15.10.15.jpg


Annak érdekében, hogy a "BIOS"-on belüli emberek kommunikálni tudjanak a külvilággal, egy lezárt bunkert láttak el TV-vel és telefonnal. Hűtési és áramellátó rendszer került kiépítésre.

„Az 1970-es évek elején három önkéntes az alkalmazottak közül először élt a bunkerben hat hónapig – 180 napig, 1972. december 24-től 1973. június 22-ig” – mondja Jegor Zaderejev. „Minden oxigén, amit belélegztek, az általuk termesztett növényekből származott. Szén-dioxidot is feldolgoztak. Kezdetben a rendelkezésre álló vízkészletet feldolgozták és megtisztították a többszöri felhasználás érdekében.

BIOS_krasnoyrsk_vrez1_15.10.15.jpg
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A kísérletben résztvevők maguk által termesztett zöldségeket fogyasztottak, búzát gyűjtöttek és őröltek, és kenyeret sütöttek belőle. Így napi 300 gramm kenyeret és 400 gramm zöldséget kaptak. Állati fehérje "bionauták" biztosították a konzerveket és a fagyasztva szárított húst. A folyamatos orvosi megfigyelések azt mutatták, hogy az ilyen étrend, valamint a feldolgozott és tisztított víz és levegő nem befolyásolta hátrányosan az önkéntesek egészségét.

A kísérlet mindössze hat hónapig tartott. Egyértelművé vált, hogy nincs értelme folytatni: a BIOS-ban létrehozott zárt életfenntartó rendszer hibátlanul működik. A víz, oxigén és élelmiszer előállításához mesterségesen létrehozott szállítószalag nem hibázik. Persze feltéve, ha nagy mennyiségű áram érkezik kívülről, de ez a probléma az űrben vagy bármelyik bolygón könnyen megoldható egy atomerőmű vagy napelemek segítségével.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egy év egy lezárt ajtó mögött

A "BIOS-3" állomáson, amely egy földönkívüli települést szimulál, 10 autonóm túlélési kísérletet végeztek. Egy-három fős legénység vett részt ezeken. Nyikolaj Bugreev mérnök tovább élt a BIOS-3-ban, mint a többi "bionauta" - összesen 13 hónapig.

1968-ban a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség XIX. Kongresszusán a krasznojarszki fejlesztést az űrkutatás új szakaszában - hosszú expedíciók során - az emberek életét biztosító biológiai rendszer egyik lehetséges prototípusának tekintették. Ez a szibériai biofizikusok eredményeinek világszerte elismertté vált.

A tudósoknak még egy alapvető problémát kellett megoldaniuk: hogyan biztosítsák az embereket egy zárt térben nemcsak növényi táplálékkal, hanem fehérje táplálékkal is. A „BIOS-3” egyik megalkotója, Joseph Gitelzon akadémikus akkoriban forradalmi ötletet vetett fel – ehhez genetikailag módosított növényeket kell felhasználni, amelyek előállítanák a kívánt állati fehérjét. Megoldatlan maradt a növényi biomassza természetes hasznosításának és az emberi szervezetből kiürült sónak az intraszisztémás tömegcserébe történő visszajuttatásának problémája is.

A tudósok úgy döntöttek, hogy megismételnek egy sikeres kísérletet a Földön az űrben. A Krasznojarszk Intézet megkezdte az első konténerek előkészítését a nulla gravitációban történő növények termesztésére, de aztán kitört a peresztrojka. A teljes finanszírozási hiány miatt le kellett állítani az egyedülálló, a világon akkoriban analógiát nélkülöző kutatást, és a BIOS-3 molylepke lett.

BIOS_krasnoyrsk_vrez2_15.10.15.jpg
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Összegyűjtve az összes Európai Hordozórakétában utazó vállalat, beleértve a kis startupokat is.
Rocket-Index-Header.jpg



@Cifu Admirális, idén is számíthatunk a 21-es évet összefoglaló írására?
Készül, de marha hosszú lesz, és még alig látom a végét... (70e karakter, de pl. Kína vagy India még egy szót sem kapott...)