Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Ezt azért megkérdőjelezném.
Mikor lesz mágneses mezeje? Soha többé, az a mag már kihűlt. Mikor lesz légköre? Soha többé, abból a kevés jégből nem lesz annyi oxigén amiből légkört lehetne csinálni és mező híján azt is elfújná a napszél. Mikor lesz az emberi test számára elviselhető hőmérséklete? Soha, legfeljebb a földalatti bunkerben, de ilyen erővel itt is lehet földalatti bunkerben élni, ugyanolyanban csak azt nem kell a Marsig cipelni.

Soha nem lesz az olyan jó hely mint a Föld.

Nem hinném, hogy amikor az emberek a szórakozásra is irgalmatlan energiát és erőforrást pazarolnak el (nyaralásokra repülővel, autóval, stb.), akkor egy másik bolygó kolonizálása tényező lenne a Föld kiszipolyozása terén.
Hozzáadhat?
Igen.
Számottevően?
Határozottan nem.
Attól függ hány ember akar menni. Ha csak néhány mutatóba mint a Holdraszállásnál arra képes lehet Musk. De ha az a terv, hogy átköltözzünk oda miután szétcsesszük ezt a bolygót az már képtelenség.

Ezen gondolkodásmód alapján ki kellene irtani az emberiséget, hiszen káros és önpusztító.
Én ennél némileg optimistább vagyok, és a Mars csak az első lépés az emberiség kirajzásához a világűrbe.
Ami be fog következni, tetszik vagy sem. A kérdés, hogy mennyire hamar...
Miért kéne önpusztítás miatt irtani az emberiséget? Az önpusztítás az maga az ember irtás.

A világűr még a Marsnál is képtelenebb célpont. Nincs az egész Napban annyi energia, hogy egy űrhajót a fénysebesség közelébe gyorsítson. És ha még lenne is ilyen hajónk akkor is fényévek milliárdjai várnának odakint. Hova is mehetnénk? Mert eddig még egy alkalmas helyet se találtunk a közelben. Álmodozni persze lehet, hogy majd millió fényéveket utazunk az új hazába, de a sci-fik távlatai mellett azért tényleg érdemes a következő évszadra és a közvetlen környezetünkre is ügyelni, mert kirajzás helyett a kihalás is benne van a pakliban.

Lásd fent. Ahhoz, hogy megmentsd a Földet, aligha az űrhajózással és a bolygóközi kolonizációval kellene kezdened...
Nem vagyok én űrtechnológia ellenes, a világ megismeréséhez jól jön, de a világ méretei térben és időben nem emberre vannak méretezve, a kirajzásról kétségeim vannak, a kihalás közelebbinek tűnik.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Az, hogy van, az bizonyított. Hogy kitermelni hogy lehetséges, az egy másik történet.
A fő gond az energia.
Sok anyagot kell megmozgatni, felmelegíteni, hogy a légzéshez szükséges O2 előállítsuk, és akkor az üzemanyag szükségletről nem is szóltam.
A napenergia kevés és télen meg többhónapos homokviharoknál meg szinte nulla.
Van egy tippem, hogy a Vénuszt szeretted volna írni, a Merkúr sokkal messzebb van, mint a Mars.
Számszerűleg, Hohmann-pályán:
  • Vénusz: ~2.5 km/s
  • Mars: ~2.9 km/s
  • Merkúr: ~7.5 km/s
Ettől függetlenül igazad van, mert nem a Mars a legközelebbi bolygó, inkább úgy fogalmazok, hogy a legközelebbi, emberi kolóniát a felszínén könnyen létrehozható bolygó.
A Merkúr átlagos távolsága a Földtől kisebb mint a Marsi!
2022-03-06-19-38-19.jpg


De csak azért említettem mert ez is hozzásegít a Mars borzasztó távolságának érzékeltetéséhez. Ez a tény önmagában mindent hatványozottan nehezebbé tesz.
A Holdhoz képest meg sok. :)



Milyen előnyökkel bír a Hold a Marshoz képest?
A Holdat csak mint kiindulási alap alkalmaznám, ezért nem is hasonlítanám a Marshoz.
Nincs légkör (semennyi), sokkal kisebb a gravitáció, több problémát okoz a por.
Ezzel szemben a Föld közelsége és a bármikor elérhetősége az előny.
Én nem látom, hogy egyértelmű a Hold fölénye e téren...



Sugárzás terén addig áll jobban, amíg az O'Neil űrállomás a Föld mágneses mezején belül van. Ie.: LEO pályán. Ha mondjuk Föld-Hold L5-re szeretnéd tenni... úgy már messze nincs akkora különbség.
Mint ahogy írtam is mindkét verziónak lesznek kihívásai. De amíg egy állomás a kezdetekkor aktívan támaszkodhat a Földre, hisz nem kell mondjuk agysebész vagy CT esetleg többtonnás MRI a fedélzeten ha probléma adódik, elég csak beugrani egy kapszulába és akár pár órán belül otthon az űrhajós.
A Marsra mindent is kell vinni már egy kisebb kolóniához is. Egy misszió több év, komoly élettani kockázatokkal, addig egy állomásnál akár félévente lehet cserélni a személyzetet, ahogy tesszük azt most is.
A gravitáció terén a probléma az, hogy egy O'Neil megépítésének elkezdése 100 év múlva reális, egy Mars kolónia pedig kb. 20 éven belül felépülhet...
Szerintem ez sem teljesen igaz. Egy kis létszámú Földi ellátású bázis létrehozható a Marson 20 éven belül, de hogy valódi kolónia Legyen oda is jópár évtized kell még. Azt meg nem hívnám kolóniának, hogy akár pár tucat ember ott dekkol a Marson, és szinte mindent a Földről kell odaszállítani.
Pont, hogy hosszú távon van gond. Nyersanyagot egy O'Niel-en nem találsz, mindent újrafelhasználva is folyamatosan külső nyersanyagokra lesz szükséged. Egy bolygón viszont tudsz bányászni, tehát legalábbis az adott bolygón fellelhető nyersanyagok a rendelkezésedre állnak...
Erre írtam, hogy ott a Hold, de ha nagyon kell valami akkor közel a Föld.
Persze, a kettő között a fő különbség, hogy az O'Neil állomás megépítése reálisan nézve is fél, de akár egy évszázaddal később reális...
Ezt is lehet kicsiben kezdeni ám.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a távolság mennyire hatványozottan megnehezít mindent a Marsi kolónia létrehozásában.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Beni

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113
Mindkettő esetében az egyik kulcs-terület az energia, ami az "atom"
--a Tóriumos hasadó enrgiával üzemelő erőmű--
nélkül gyakorlatilag életképtelen!!!


.
A Marsi kolóniát én sem tudom elképzelni nukleáris energia nélkül. De egy Földközeli állomás energia ellátására a napelemek elégségesek. Már most is az, csak skálázni kell.
 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Mindkettő esetében az egyik kulcs-terület az energia, ami az "atom"
--a Tóriumos hasadó enrgiával üzemelő erőmű--
nélkül gyakorlatilag életképtelen!!!


.
Egy működő példát kérnék....

Van egy projekt a NASA-nál 1 MW reaktor ami tulképpen egy stirling motoros generátor nukleáris bomlási hővel fűtve. Ez még működhet is a marsi hidegben.
Azért azt érezzük, ugye, hogy csak ilyenből kellene minimum100 egy kolóniának....

Van egy holland projekt amely a marsi környezetre dolgozott ki koncepció szinten növénytermesztést:

magro.hu/agrarhirek/kozelebb-kerultek-a-marsi-novenytermeszteshez/


És van még egy amely azt tárgyalja, hogy hogyan lehet úgy kialakítani a termőhelyeket, hogy ne érje káros sugárzás, de azt most nem találtam meg :(

Viszont nem találtam semmit konkrét bányászati, kohászati megoldásokra. Elméletileg minden fém oxidot lehet redukálni hidrogénnel, ami vízbontással elektromos energiával előállítható. Ez egyébként a vízbontás mellékterméke a létfontosságú oxigén mellett, de kidolgozott eljárások a fém redukcióra (kis)ipari méretben nincsenek.

Sokat kell ezen dolgozni, sokaknak...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 350
113
A Marsi kolóniát én sem tudom elképzelni nukleáris energia nélkül. De egy Földközeli állomás energia ellátására a napelemek elégségesek. Már most is az, csak skálázni kell.
Egy működő példát kérnék....

Van egy projekt a NASA-nál 1 MW reaktor ami tulképpen egy stirling motoros generátor nukleáris bomlási hővel fűtve. Ez még működhet is a marsi hidegben.
Azért azt érezzük, ugye, hogy csak ilyenből kellene minimum100 egy kolóniának....

Van egy holland projekt amely a marsi környezetre dolgozott ki koncepció szinten növénytermesztést:

magro.hu/agrarhirek/kozelebb-kerultek-a-marsi-novenytermeszteshez/


És van még egy amely azt tárgyalja, hogy hogyan lehet úgy kialakítani a termőhelyeket, hogy ne érje káros sugárzás, de azt most nem találtam meg :(

Viszont nem találtam semmit konkrét bányászati, kohászati megoldásokra. Elméletileg minden fém oxidot lehet redukálni hidrogénnel, ami vízbontással elektromos energiával előállítható. Ez egyébként a vízbontás mellékterméke a létfontosságú oxigén mellett, de kidolgozott eljárások a fém redukcióra (kis)ipari méretben nincsenek.

Sokat kell ezen dolgozni, sokaknak...


Működő példa sok-tíz évvel ezelőttről:
Az oroszoknak volt katonai kém-műholdjuk "atommal" (erőművel), és az azóta végbement anyag- és gyártás-technológia fejlődésből becsülve --szerintem-- rövid időn belül lehetne harmadával könnyebb vagy nagyobb teljesítményű, sugárzás-védettebb, biztonságosabb, üzembiztosabb és hosszabb élettartamú megoldást kifejleszteni.

Emlékeim szerint ez a 80-as években volt(CCCP ;) ), de szerintem lesz itt aki tud nekünk az időpontban --fejből-- segíteni...

A repülőbe tervezet atom-hajtóműből is ki lehet indulni, az is hasonló teljesítmény-kategória, nagyságrendileg az atom-tengóké is, japánban terveztek "háztartási (atom-)erőmű kapszulát is,...
Van miből meríteni, ha igazán akarják max. 5 év. Ha nem akkor 5+...

U.I.:


Gyönyörü(téged -- @gacsat -- ismételve betettem nagyítható képként)...

275298600_457253429426360_8405202339256584950_n.jpg



.
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Működő példa sok-tíz évvel ezelőttről:
Az oroszoknak volt katonai kém-műholdjuk "atommal" (erőművel), és az azóta végbement anyag- és gyártás-technológia fejlődésből becsülve --szerintem-- rövid időn belül lehetne harmadával könnyebb vagy nagyobb teljesítményű, sugárzás-védettebb, biztonságosabb, üzembiztosabb és hosszabb élettartamú megoldást kifejleszteni.

Emlékeim szerint ez a 80-as években volt(CCCP ;) ), de szerintem lesz itt aki tud nekünk az időpontban --fejből-- segíteni...

A repülőbe tervezet atom-hajtóműből is ki lehet indulni, az is hasonló teljesítmény-kategória, nagyságrendileg az atom-tengóké is, japánban terveztek "háztartási (atom-)erőmű kapszulát is,...
Van miből meríteni, ha igazán akarják max. 5 év. Ha nem akkor 5+...

U.I.:


Gyönyörü(téged -- @gacsat -- ismételve betettem nagyítható képként)...


275298600_457253429426360_8405202339256584950_n.jpg



.
A működő példát a thorium-os erőműre kértem.
Nekem tetszik a Spacex törekvése, követem is hellyel - közzel a Starship projektet, de ott is azt látom, hogy hatalmas erőfeszítések kellenek egy indító állomás elkészítéséhez itt földi viszonyok között is. Gondolom a Marson a környezetvédelmi engedélyt elengedik. :)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 350
113
A működő példát a thorium-os erőműre kértem.
Nekem tetszik a Spacex törekvése, követem is hellyel - közzel a Starship projektet, de ott is azt látom, hogy hatalmas erőfeszítések kellenek egy indító állomás elkészítéséhez itt földi viszonyok között is. Gondolom a Marson a környezetvédelmi engedélyt elengedik. :)


Valahol a vikingeknél (svéd, norvég ???) van folyamatban --sőt, emlékeim szerint már kipróbálás alatt !!!--, hogy az eredetileg uránra tervezett erőműben használnak "önindítózótt" --hasadó uránnal aktívált/beindított-- Tóriumos fűtőelemeket.

Itt, nálunk --HTKA--is volt szó róla korábban, de kis angol, + a Google segít. Elnézést kérek, hogy nem keresem vissza, de én csak másodállásban/lelkesedésből, a korlátaimmal együtt vagyok itt...


.
 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Valahol a vikingeknél (svéd, norvég ???) van folyamatban --sőt, emlékeim szerint már kipróbálás alatt !!!--, hogy az eredetileg uránra tervezett erőműben használnak "önindítózótt" --hasadó uránnal aktívált/beindított-- Tóriumos fűtőelemeket.

Itt, nálunk --HTKA--is volt szó róla korábban, de kis angol, + a Google segít. Elnézést kérek, hogy nem keresem vissza, de én csak másodállásban/lelkesedésből, a korlátaimmal együtt vagyok itt...


.
Hát, ha jól emlékszem a tóriumos erőmű első lépése egy meglehetősen erős neutron fluxus, ami átalakítja a tóriumot a megfelelő urán izotóppá. Th232 + n -> Th233 -> Pa233+ beta -> U233 +beta
Ezt a hatvanas években Oak Ridge területén tesztelték egy sóolvadékos reaktorban (LiF, BeF2) kb 7,4 MW teljesítménnyel. De a 700 C fok és a fluorid só korrózív hatása miatt a szerkezet gyorsan korrodálódott, hogy a kísérletet biztonsági okok miatt befejezték.
Ha azóta az ötvözetek terén jelentős előrelépés volt akkor talán neki lehet futni mégy egyszer. Nem tudok jelenleg működő tóriumos reaktorról. PPT-t láttam én is számosat....
 

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
77
261
53
Hát, ha jól emlékszem a tóriumos erőmű első lépése egy meglehetősen erős neutron fluxus, ami átalakítja a tóriumot a megfelelő urán izotóppá. Th232 + n -> Th233 -> Pa233+ beta -> U233 +beta
Ezt a hatvanas években Oak Ridge területén tesztelték egy sóolvadékos reaktorban (LiF, BeF2) kb 7,4 MW teljesítménnyel. De a 700 C fok és a fluorid só korrózív hatása miatt a szerkezet gyorsan korrodálódott, hogy a kísérletet biztonsági okok miatt befejezték.
Ha azóta az ötvözetek terén jelentős előrelépés volt akkor talán neki lehet futni mégy egyszer. Nem tudok jelenleg működő tóriumos reaktorról. PPT-t láttam én is számosat....
Ami még kimaradt. Ha meg is oldódik a fluorid só korrózió problémája, akkor még ott marad az un. neutron korrózió. A nagy neutron fluxus miatt a reaktor fala ( még ha nukleárisan nem is reagál a neutronnal) a nagy mennyiségű neutron puszta kinetikus energiája miatt úgyanúgy sorvad mint a korrózió miatt. Sajnos.....
Ez a jelenleg működő atom erőműveknél a lényegesen alacsonyabb hőmérséklet miatt (kb 300 fok C ) nem akkora gond mint magasabb hőmérsékleteknél...
Tengeralattjáróknál csináltak sóolvadékos, vagy ólom hűtésű reaktorokat, de azok élettartama meg se közelíti egy polgári erőműét.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 350
113
Ami még kimaradt. Ha meg is oldódik a fluorid só korrózió problémája, akkor még ott marad az un. neutron korrózió. A nagy neutron fluxus miatt a reaktor fala ( még ha nukleárisan nem is reagál a neutronnal) a nagy mennyiségű neutron puszta kinetikus energiája miatt úgyanúgy sorvad mint a korrózió miatt. Sajnos.....
Ez a jelenleg működő atom erőműveknél a lényegesen alacsonyabb hőmérséklet miatt (kb 300 fok C ) nem akkora gond mint magasabb hőmérsékleteknél...
Tengeralattjáróknál csináltak sóolvadékos, vagy ólom hűtésű reaktorokat, de azok élettartama meg se közelíti egy polgári erőműét.

Nem erről írtam!

Mint említettem volt, a norvégok (?) az eredeti urán fűtő-elemet váltották ki --ahogy írtad is: előzőleg aktivált-- Tóriumossal, és --az életem nem teszem rá, de-- emlékeim szerint volt/van próba-üzemeltetés is!!!

Ha érdekel: 1-2 óra -> Google

.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and Beni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Működő példa sok-tíz évvel ezelőttről:
Az oroszoknak volt katonai kém-műholdjuk "atommal" (erőművel), és az azóta végbement anyag- és gyártás-technológia fejlődésből becsülve --szerintem-- rövid időn belül lehetne harmadával könnyebb vagy nagyobb teljesítményű, sugárzás-védettebb, biztonságosabb, üzembiztosabb és hosszabb élettartamú megoldást kifejleszteni.

Emlékeim szerint ez a 80-as években volt(CCCP ;) ), de szerintem lesz itt aki tud nekünk az időpontban --fejből-- segíteni...

A repülőbe tervezet atom-hajtóműből is ki lehet indulni, az is hasonló teljesítmény-kategória, nagyságrendileg az atom-tengóké is, japánban terveztek "háztartási (atom-)erőmű kapszulát is,...
Van miből meríteni, ha igazán akarják max. 5 év. Ha nem akkor 5+...

U.I.:


Gyönyörü(téged -- @gacsat -- ismételve betettem nagyítható képként)...


275298600_457253429426360_8405202339256584950_n.jpg



.
Volt rendes űrbe tervezett forgógépes atomreaktor. A szovjet kamilla, és az amerika SNAP2 Vagy a 10A. Nem emléxem.


 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: Beni and LMzek 2.0

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Volt rendes űrbe tervezett forgógépes atomreaktor. A szovjet kamilla, és az amerika SNAP2 Vagy a 10A. Nem emléxem.


A SNAP2 a komoly terv. Nem is merték megcsinálni. Vagyis fellőni.
 
  • Tetszik
Reactions: Beni and LMzek 2.0

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem erről írtam!

Mint említettem volt, a norvégok (?) az eredeti urán fűtő-elemet váltották ki --ahogy írtad is: előzőleg aktivált-- Tóriumossal, és --az életem nem teszem rá, de-- emlékeim szerint volt/van próba-üzemeltetés is!!!

Ha érdekel: 1-2 óra -> Google

.
Tóriumos van norvég. Tóriumos sóolvadékos van, kínai. Sóolvadékos tengeralattjáró szerintem nem volt.
Az anyagokat megoldották. Az ITER reaktorfalában a tervezett tíz év alatt minden atom 2x fog elmozdulni a kristályrácsban. A DEMOban 30x!
 
  • Tetszik
Reactions: Beni and LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 350
113
Tóriumos van norvég. Tóriumos sóolvadékos van, kínai. Sóolvadékos tengeralattjáró szerintem nem volt.
Az anyagokat megoldották. Az ITER reaktorfalában a tervezett tíz év alatt minden atom 2x fog elmozdulni a kristályrácsban. A DEMOban 30x!

...akkor "tisztán műszakilag" rendben lenne, már "csak" -- :rolleyes: -- a "szükség" hiányzik, vagy az akarat!



Remélem, a szándék/akarat hozza létre hamarabb, mint a szükség: egy meteor-becsapódás, vagy hasonló szintű alternatíva!

.
 
  • Tetszik
Reactions: Beni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
...akkor "tisztán műszakilag" rendben lenne, már "csak" -- :rolleyes: -- a "szükség" hiányzik, vagy az akarat!



Remélem, a szándék/akarat hozza létre hamarabb, mint a szükség: egy meteor-becsapódás, vagy hasonló szintű alternatíva!

.
A tóriumos-sóolvadékosat kínában csinálják, és a Billgétsz fizeti. Sivatagos vidékekre szánják, ahol nincs hűtővíz.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Beni

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 350
113
A tóriumos-sóolvadékosat kínában csinálják, és a Billgétsz fizeti. Sivatagos vidékekre szánják, ahol nincs hűtővíz.

A "japok" évtizedekkel ezelőtt csináltak --terveztek-- "háztartási" urános atom-erőmű-kapszulát, ami gondozás-mentes volt, pár-tíz év működési idővel, 50kW körüli teljesítménnyel, stb...
Az --emlékeim szerint-- a ki-nem-mondott biztonsági kockázat miatt nem kapott (amcsi) jóváhagyást! Érdekes, hogy "pölö" az Tóriummal nem/alig alkalmas bármilyen terror-fenyegetésre!
Lehet, hogy újra kellene gondolniuk Tóriumos verzióban...

3-4 éve, mikor utoljára itt szóba került és idéztem, még fent volt a neten, de most hadd ne keressek utána...

Pár hónapja meg a románok akartak a tervező-asztalról pár-tucat amcsi-fejlesztésű-finanszírozású nano-erőművet...

...asszem' azt állapítottuk meg, hogy mivel kicsi beruházás(ok) ezért nem lehet belőle leget lopni és ezért nagy eséllyel nem lesz belőle semmi!!! Nagy csend is van!


.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and Beni

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A "japok" évtizedekkel ezelőtt csináltak --terveztek-- "háztartási" urános atom-erőmű-kapszulát, ami gondozás-mentes volt, pár-tíz év működési idővel, 50kW körüli teljesítménnyel, stb...
Az --emlékeim szerint-- a ki-nem-mondott biztonsági kockázat miatt nem kapott (amcsi) jóváhagyást! Érdekes, hogy "pölö" az Tóriummal nem/alig alkalmas bármilyen terror-fenyegetésre!
Lehet, hogy újra kellene gondolniuk Tóriumos verzióban...

3-4 éve, mikor utoljára itt szóba került és idéztem, még fent volt a neten, de most hadd ne keressek utána...

Pár hónapja meg a románok akartak a tervező-asztalról pár-tucat amcsi-fejlesztésű-finanszírozású nano-erőművet...

...asszem' azt állapítottuk meg, hogy mivel kicsi beruházás(ok) ezért nem lehet belőle leget lopni és ezért nagy eséllyel nem lesz belőle semmi!!! Nagy csend is van!


.
Hát, ha tetszik ez a téma, keresd ki a Pamir mobil atomerőművet. A belorusz tudományos akadémia volt ezekért felelős. Végig nem engedték el ezt a témát. Vagy 50 éven át fejlesztették. Voltak működő prototipusok, meg minden.
Persze a marsi gravitációra az egészet újra kéne tervezni. Ráadásul a kezelő személyzet harminc fő volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Beni and LMzek 2.0