Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 090
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and jani22

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 328
24 531
113
"RENDKÍVÜL KÖZELÜL ASZTEROID REPÜLÉS: Nem áll fenn az ütközés veszélye, de... Az újonnan felfedezett 2023 BU aszteroida rendkívül közel közelíti meg a Földet ezen a csütörtökön. Január 26-án, 21:17 UTC-kor (16:17 EST) az 5 méter széles űrszikla mindössze 3500 km-rel lesz Dél-Amerika felett, jóval bolygónk geoszinkron műholdak övezetében. Az európai virtuális teleszkóp projekt élőben közvetíti az elrepülést ."

 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 955
13 921
113
Csuda dolog ez az internet, szinte szembe jönnek az èrdekes felvételek, aki pedig kicsit alaposabb megfigyelő, érdekes részleteket is felfedezhet..
Itt van például ez az ártalmatlan legénységi fotó a Mir űrállomásról;
IMG-20230126-170446.jpg


Jobban szemügyre véve...
IMG-20230126-170450.jpg

Kis Baileys üveg meg Topless csaj fotó! :) de vagány már!

Akit érdekel a Szovjet űrállomás és az alkohol kapcsolata, annak ajánlom ezt a korábbi fordításom a témáról;
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 153
60 802
113

A B747-es hidrogénes utánégetője és a hajtóművek fan fokozata nem biztos, hogy szeretnék egymást, de az utóbbi biztos, hogy nem tolerálná a nagy gyorsítást.
Az utolsó grafikán a C-5-ös meg minta kissé túl alacsonyan oldaná a rakétát. Így szerintem nem sokat érne a platform, mint első fokozat.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 955
13 921
113
Na úgy tűnik európai űrszektor is csak megmozdul az emberes szállítás irányába is. A SUSIE koncepció mellett azert akad konvencionálisabb kapszula tervek is.
Nyx.jpeg

Ilyen például a Az európai Exploration Company Startup akik most közölték, hogy 40,5 millió eurót (44 millió dollárt) gyűjtöttek össze a Nyx nevű újrafelhasználható orbitális jármű fejlesztésére.

A kapszula 8tonnás akár 6 személy szállítására alkalmas több hónapot képes lenne az űrben tölteni, 4 tonnát fel és 2.6t vissza is hozni.
Kaptak egy ingyen utat az Ariane6-ra, de emellett már a SpaceX-el is szerződtek egy tech demó küldetése.