A várhatóan május 12-én induló legújabb SpaceX Rideshare-8 küldetés Payload logját böngészve fedeztem fel a BME MRC-100 műholdját ami a SMOG sorozat eddigi legnagyobb példánya a maga 5×5×15cm méretével.

A működést biztosító alegységek valamint az elekroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott rajta. Fedélzetén meghívott "utasként" három egyetemen (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) készült önálló kísérletek mellett a H-Ion és a 27G Kft. mérőeszközei is a világűrbe kerülnek.

Az MRC-100 főbb paraméterei:
Mérete: 5 X 5 X 15 cm
Súlya: 575 gramm
Tervezett pálya: kb 500 km magas napszinkron pálya
Küldetése: 30 MHz - 3 GHz között a Földközeli rádióspektrum sűrűség vizsgálata
A várható start időpontja: legkorábban 2023. május
A kommunikációs UHF rádiócsatorna: a 437 MHz-es sávban
Várható aktív élettartama: min. 1 év
Bővebben;
100 éves az MRC
ha5mrc.bme.hu
A műholdat a Glasgowi AlbaOrbital hordozó állítja majd pályára. A hordozó és benne a Magyar hold balra legfelül látható ha jól tévedek, vagy balra közeptájt, kicsit hátrébb. A korábbi vetőcsöves cluster így nézett ki;

A szín ne tévesszen meg, illetve a log szerint 6-8 pocket cubesat-ot visz ezúttal. A miénk mellett van Román és török is a csövekben.
Egyébként igazi csemege is akad még a Rideshare fedélzeten, mint pl a SpeiSat “Guardian of Hope” (3U, Vatican cubesat) ez az egyház első hivatalos küldetése!