Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 944
30 755
113

 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 463
25 264
113

"New details regarding Starship’s third orbital launch! We have a date! What about propellant transfer? SpaceX is moving engine testing to Massey’s! How’s that possible? Will we finally see a flame trench? ULA launches the first Vulcan Centaur! How did it go? What about the payload? And NASA is delaying the Artemis timeline. Will we return to the moon before 2030?"
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 463
25 264
113
Szép animáció, de azt nem értem, hogy ha interceptor a MiG-105, akkor miért a Föld felé indítja azt a piros, valószínű hővédő bevonatos rakétáját?

Szerintem rossz az elképzelés 3:15-től a leváló (bomba) eszköznél. Úgy nem fog repülni az eszköz, függőlegesen a Föld felé.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 001
14 071
113
Musk SpaceX évértékelő, és 2024 tervek;

Mondott pár érdekesseget..
Musk szerint a Starship Booster 2.repülesének robbanása a folyékony oxigén-hajtóanyag kiengedésével volt összefüggésben. A nyomástalanításra pedig csak azért volt szükség, mert a jármű nem szállított hasznos terhet..

“If it had a payload, it would have made it to orbit because the reason that it actually didn’t quite make it to orbit was we vented the liquid oxygen, and the liquid oxygen ultimately led to a fire and an explosion.”

IMG-20240114-191500.jpg


Mondjuk azért ez sántít egy kicsit, vagy legalábbis nincs részletezve, mert üzemanyag nélkül pusztán az O2 ventillálás nem okoz robbanást. Sok esetben látni komolyabb O2 dumpot padon álló rakétáknál, és nem szoktak robbani.


***
Tianzhou-6 levállás;
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 463
25 264
113

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
627
2 194
93
Elnézést, ha volt már, meg ha nem ide tartozik, de én meg tudom nézni akárhányszor, annyira imádom, érdemes rászánni azt a félórát:

TIMELAPSE OF THE FUTURE: A Journey to the End of Time (4K)​

 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 698
14 743
113
Elnézést, ha volt már, meg ha nem ide tartozik, de én meg tudom nézni akárhányszor, annyira imádom, érdemes rászánni azt a félórát:

TIMELAPSE OF THE FUTURE: A Journey to the End of Time (4K)​


Köszi! Ezt láttam pár hónapja, elég depressziós lettem tőle, de rohadtul érdekes.
 
  • Tetszik
Reactions: Hortator

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 095
10 283
113
Végül leszált a szonda, lehet vele kommunikálni, de nem töltődnek akkumlátorok.

Részletek:

 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 463
25 264
113
"A jég létezése a Mars vándortengelyének eredménye lehet. A Vörös Bolygó története során a bolygó pólusainak tengelyirányú dőlése meglehetősen kaotikusan változott. Jelenleg a Mars pólusai 25 fokkal meg vannak dőlve az ekliptikához képest (a Földhöz képest, amelynek dőlése 23 fok), de a múltban ez a 10 fokos sekély szögtől egészen a 60 fokos szélsőséges szögig terjedhetett. .

A nagy dőlésszögű időszakokban, amikor a pólusok közelebb mutatnak a Naphoz, mint az Egyenlítőhöz, az Egyenlítőnél nagy mennyiségben víz-jég képződhet a felszínen. Ezt a jeget aztán betemeti a hamu és a por, és a mai napig takarva marad"


 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 001
14 071
113
27609_PIA25968-web.jpg

Most jött a NASA közlemény, hogy a Marsi Ingenuity helikopterrel egy repülés során az ereszkedèsi szakaszban megszakadt a kapcsolat.

***

A Japánok SLIM hold landolása nem alakult a tervek szerint. Úgy tűnik orral előre beleállt az egység a regolitba. Ezért nem generálnak áramot a napelemek. A nap beesési szöge változik majd ami némi remény jelenthet. Legalább a két kis rovert sikeresen telepítette.
Ez volt a terv;
IMG-20240120-182316.png

Így sikerült;
IMG-20240120-182251.jpg