Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 339
15 505
113
WREN-1 pályára állitásának pillanata;
index.php

Az idő bélyeg alapján a videón is vissza kereshető..

És be is azonosítható a lefelé néző kamera képen, hol is helyezkedett el a műhold..
Polish-20240817-200905270.jpg

Rejtély mi tartott ennyi ideig, valszeg a nyár és a sok Starlink meg Transporter műhold illetve a Kínai törmelékek miatt több mint 10napja nem volt frissítés a NORAD műholdas adatbázisában. Így csak most kapott regisztrációt a WREN-1 is..
Ha valakit érdekel, ezeken a kalalogizált néven megtalálható a műhold;
WREN-1
ID; ELSZ-1253-5721-3665-3398
NORAD ID; 60478

Itt pedig követni is lehet;

Hivatalos C3S infó két napja csak annyi;

Augusztus 16-án felbocsátott műholdunk a WREN-1 sikeresen pályára állt. A zökkenőmentes leválás után másfél órával már sikerült elkapnunk a műhold első rádiójeleit, majd később a platformmal is felvettük a kapcsolatot. Azóta méréseket és adatgyűjtéseket végzünk, hogy meggyőződjünk a platform alrendszerek megfelelő működéséről.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 094
9 322
113
Szeptember 6-án várható a Starliner lehozása:


Kapcsolódóan:

A SpaceX Crew-9 eredeti 4 tagjából az amerikai Nick Hague ezredes és az orosz Aleksandr Gorbunov megy csak a Nemzetközi Űrállomásra. Zena Cardman és Stephanie Wilson későbbi repülésen kapnak lehetőséget. Cardman volt a parancsnok, helyette most az eredetileg pilóta szerepkörű Hague lesz az. Gorbunov pedig a pilóta.

Az eredeti csapatból Hague és Wilson járt már az űrben.

Nick Hague háta mögött 2 Szojuzos indítás van, de abból csak 1 alkalommal járt az űrben, hiszen első alkalommal a sikertelen Szojuz MSZ-10-el indult. További kis érdekesség, hogy ő lesz a U.S. Space Force első olyan tagja akit fellőnek a világűrbe. A fiatal haderőnemhez az USAF-tól átkerült asztronauták közül ugyan volt már valaki az űrben, de a szóban forgó Michael S. Hopkins épp az ISS-en tartózkodása közben került át 2020 decemberében.

Stephanie Wilson 3 Shuttle küldetésnek volt tagja, legutóbb az STS-131 csapat tagjaként 2010-ben járt az űrben.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 004
8 122
113
Megint Starliner...
Tegnap ismeretlen pulzáló hangot rögzített a legényseg a hajóból. Továbbították a Földi irányítás felé. A videó vége felé hallható.
Valami mechanikai hangnak tűnik. Lehet valami tartály keverő ventilátor?
Egyébként tényleg úgy hangzik, mintha a keverőlapátok nekiütköznének valaminek a tartályban.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 472
12 012
113

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
82
281
53

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 554
38 265
113

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 472
12 012
113

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 339
15 505
113
Megint Starliner...
Tegnap ismeretlen pulzáló hangot rögzített a legényseg a hajóból. Továbbították a Földi irányítás felé. A videó vége felé hallható.
Valami mechanikai hangnak tűnik. Lehet valami tartály keverő ventilátor?
Prózai oka volt a pulzáló hangoknak. Mint kiderült a hajó kommunikációs rendszere az ISS-el való audió-konfiguralás eredménye;