Hát szerintem meg meg kellett volna tartanunk 1 század Mig-21 bis-t meg a két mig-29 századot és kész. Nem kellett volna ide a drága gripen még kb 2025-ig.
Bombázni meg hm... Vákumbomba és a jó öreg napalm nálam a nyerő.
Inkább két század BISZ-t, hiszen a hadrafoghatóságuk 80 %-os volt akkoriban. Az orosz államadósság lebontása egy külön téma és tészta, mert jó magyar üzletemberek-politikusok a saját pecsenyéjük sütögetésére használták fel, amivel igencsak beléptek még az akkor hatályban lévő BTK "felségterületére".
Nem csak fegyvert ajánlott fel Moszkva, volt több ellentételezési javaslat, de sajnos inkompetens brigád hajtotta végre a haditechnikai részét is. 28 db 29-es abszolúte fölösleges volt, és azt már akkor tudniok kellett volna, hogy nagyon drágán üzemeltethetőek, legalábbis nekünk, és mire rendszerbe állnak, nem lesz rá forrás. (95' Bokros csomagja) Ha mindenáron akartak volna Fulcromot, 14 is bőven elegendő az MH igényeinek.
A jugók egyébként nem ijedtek meg a mi úgymond korszerűbb gépeinktől, mert tudták, hogy úgyse használnánk élesben, (NATO inkompatibilitás) egy horvát haverom szerint meg "béna faszok" is voltunk, mert senki nem vállalta fel a fegyverhasználatra vonatkozó parancs kiadását semmikor, az első polgárháborús szituban sem, holott számtalan alkalom lett volna rá. A kis magasságban lehetséges légvédelemtől kezdve egészen a merészen berepülő gépekig. A horvátok annak idején még sörétes vadászpuskával is lőtték az alacsonyan szálló jugoszláv repülőket ))
Habár egyáltalán nem értek hozzá, de az eddigi olvasmányok, vélemények ésatöbbi alapján én mondjuk az F-16-ra szavaztam volna, amennyiben elérhető áron egy közelítőleg kielégítő verziót tudunk szerezni. Az emlékeim szerint az usai mindkét ajánlata elég "gyík" volt,(drága) nem tudom milyen lehetőség rejtőzött esetleg a türk vagy a belga efsziksztín üzletben ? Azokat valahogy nem részletezte senki.
A Gripen nem lenne rossz, ha kihasználnánk a benne rejlő lehetőségeket, a nem irányított bombák elhagyását nem is értem. Illetve igen, de abba most nem mennék bele.
Nagyon remélem a következő hadügyminiszter legalább egy katonaviselt szakember lesz, aki szagolt már egy kis lőport az életben. A Kilián sztem egész jó választás lenne.
Nálam a Hende azzal vágta ki a biztosítékot amikor azt mondta, hogy "a helikopterek nem azért vannak, hogy a katonák játszadozzanak vele". De igen bakker, azért vannak, hogy akár játszadozzanak, mert egy pilótától működik egy gép, a miniszter úr nem fogja az első vonalba vezetni, egyrészt, másrészt mindenféle repülési helyzet egyenlő a gyakorlattal. Azon gondolkodok, hogy ki volt Mo-n az utolsó hozzáértő honvédelmi miniszter ???