1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  Voltak erről hírek, nem tudom mi az igazság, de jó üzlet lett volna a rubeles hitel, Paks 3 is megépülhetett volna ugyanennyi pénzből egy ledülettel.

  Egy gázüzletnek kevesebb oka lehet a titkos részletekre, mint egy atomüzletnek. És továbbra is várom a konkrétumokat a mutyira.
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  Jol meg is szivtuk, mert Feri nagyobb mennyisegre irt ala, mint amire az orszagnak szuksege volt. Mazli, de ugy alakult a politikai helyzet, hogy Viktor at tudta iratni a szerzodest. :rolleyes:
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ugye megvan, hogy a 110 GW naperőmű kb. annyit fog termelni random, mint 10GW-nyi atomerőmű? Ezek után kérlek nézd meg a tervezett kínai reaktorok kapacitását és röhögj egy nagyot és realizáld, hogy mi fog valójában segíteni.
   
 4. bagira

  bagira Member

  Ja, van min kacagni. 18 új nukleáris reaktor 21 GW kapacitással nagyjából a tervezett (a meglévő kb. 34 GW mellé).

  2020-ra meg 110 GW nap és 210 GW új szélenergia kapacitás a tervezett a meglévők mellé, az annyi mint 320 GW csak napból és szélből újonnan + a további meglévő (vízből most van kb. 330 GW, szélből kb. 150 GW, napból kb. 80 GW) és tervezett megújulók. Ebből az jön le, hogy minden segít a célok elérésében, de főleg a megújulók. A fő cél a kb. 950 GW-nyi szenes erőműpark egy részének kiváltása rövid távon. Nézz már körül a világban, és lám a vezető gazdasági hatalmak ilyen "viccerőműveket" fejlesztenek és építenek gőzerővel! És mögé teszik a megfelelő, modern irányítást, fejlesztik a tárolást, kutatják a fogyasztás befolyásolásának útjait. Ez ám a burleszk!
   
 5. bagira

  bagira Member

  Bocs,hogy most (most lapoztam vissza egy kicsit). Igen, főleg a kis kapacitású,0,5 MW alatti rendszerekben (nem engedélyköteles és azon belül háztartási rendszerek) van fejlődés a naposelemes rendszerek esetén. 2008-ban 0,5 MW beépített teljesítmény 2016-ban meg 190 MW. De ezt is igyekeznek tudatosan lassítani, gátolni, a szeles rendszereket pedig lényegében tiltják itthon.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, a balfasz vezető hatalmak szórakoznak ilyennel, mint Németország. Fr. kb. szarik erre, mert atomerőműre alapoz most is és a jövőben is. Japánban is emlékeim szerint az összes atomreaktort visszakapcsolták már. USA-ban az olcsó palagáz miatt a gázerőművek mellé tesznek le ilyeneket, de ott is sokszor bukta a dolog.

  Szóval ne éld bele magad nagyon, ez egy átmeneti dolog, amit agyonhypolnak, de a következményei már ismertek főleg, ha anti-nukleáris hozzáállással párosul, ez Németország. 10-20-szoros fajlagos CO2 emisszió, és min. kétszeres áramár Fr-hez képest. És ezen semmi nem tud változtatni még az sem, ha ingyen épülne az erőmű, mert attól még a Nap nem süt este és a szél is akkor fúj, amikor kedve van és nem amikor szükség van rá.

  De egyesek itt láthatólag semmiből sem értenek...
   
 7. Robur

  Robur Well-Known Member

  Kínát is a balfaszok közé sorolod?
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az atomenergia és a többi nem szél/nap termelés mellett nem túl jelentős. Ráadásul mivel ekkora kapacitás szépen is fog lengeni, majd ők is rájönnek, hogy a papír sok hülyeséget elbír. Egy erős "én megmondtamot" ráteszek, hogy nem fog megvalósulni az a szél/nap kapacitás, amit leírnak, de ha meg is fog, akkora vagy nagyobb bukta lesz, mint a németeknél. Ehhez nem kell káptalannyi ész, mert Kínában sem süt a Nap éjszaka és a load factor sem lesz más egyiknél sem.

  Csodák nincsenek.
   
  svajcibeka and notaricon like this.
 9. bagira

  bagira Member

  Erősen vitatom, amit írsz, szerintem az összes(!) gazdasági nagyhatalom ráfeküdt a megújulókra! A trendeket érdemes nézni és nem a közelmúlt pillanatfelvételét!!!
  A sokat sztárolt Franciaország is tanulságos: a legextrémebben nukleáris energiát használó ország a világon, így igazi kakukktojás. Jelenleg is. Néhány a fő céljaik közül 2025-ig: bezárni a megmaradt összes szenes erőművet 2025-ig; 2025-ig bezárni a legöregebb nukleáris reaktorokat, mert addigra elérik a 40 éves élettartamukat (24 db - 22GW beépített teljesítménnyel) (2005 óta csökken a nukleáris energia részaránya az energiamixben - akkor kb. 80% volt, most kb. 72-73%); 50%-ra csökkenteni a nukleáris energia részarányát VE termelésben (így is marad 41 GW beépített teljesítmény 2025 utánra); tovább növelni a megújulók részarányát a VE energiamixben összesen 88 GW-ra (35 GW szél, 26 GW víz, 24 GW fotovoltaikus 2025-re összes beépített teljesítménnyel). Hiába időjárásfüggő ezek közül kettő, meg tudják oldani a rendszerbe illesztésüket, mert van rá politikai akarat, szánnak rá időt, erőforrást, pénzt és ügyesen szabályozzák a piacukat és persze a VE rendszert. Nem kifogásokat keresnek. És ez egy olyan ország, ami tényleg hagyományosan elkötelezett a nukleáris energia mellett.
   
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  bagira

  Csak szólok, hogy van egy olyan idióta EU-s direktíva, hogy X dátumra el kell érni X% megújuló energiát kötelezően az energia mixben. Ez alól a franciák sem kaptak felmentést tudtommal. Ettől függetlenül épülnek ott azért atomerőművek is.
  [​IMG]
   
  Luthero, ozymandias and molnibalage like this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vitathatni felőlem vitasd, de a számok mást mondanak, a termelt áram részaránya szél és napenergiából csak Németországban éri el emlékeim szerint a kétszámjegyű százalékot és az eredmény katasztrofális. Mutasd meg kérlek az elmúlt 5 évben, hogy Oroszországban, USA-bn, Japánban, Fr-ben és UK-ban mekkora termelési arányt képviselnek ezek. Segítek, kb. kerekítési hiba, néhány %.

  Az 50%-os csökkentés kapányduma volt volt Macron-tól, gyorsan vissza is vonta a választási győzelem után azzal, hogy "vizsgálják meg átgondolják" a váltás lehetőségét. Majd hülyék lesznek felszámolni az ország egyik legnagyobb sikertörténetét. A francia pro nuki hozzállás robog tovább félreértés ne essék...

  A beépített teljesítményekkel kápráztass el mást, a valódi hasznuk 1/7-1/10-e + minden instabilitási gond.

  A rendszerbe illesztés dumával is mást fárassz. Ameddig magyar arányú (nincs 10% a beépített kapacitás a csúcsnak) addig nincs gond. Amint ez eléri a 30-40%-ot, akkor gáz van. A németeknél 100% felett van, jó fostaliga is az egész.

  No offense, de kb. propaganda dumát tolsz.
   
  ozymandias, notaricon and Ooorky like this.
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Az ilyenek miatt szívás, hogy mérnöki dolgokban közgazdászok döntenek...
   
  notaricon likes this.
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  Meg a sötétzöld nyomás....
   
 14. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Folyománya: 28,13 cent/kWh-os villanyszámla díj (Mannheim), ami nagyon baráti, figyelembe véve, hogy a közelben van egy atomerőmű, a városban egy atombrutál hatásfokú kapcsolt 70%-os hatásfokú kilencedik blokkal. 2008-ban kimentek a sötétzöldek tüntetni, mert "nem köll ide ilyen szar, nekik szélerőmű kell és vízerőmű...". Gyorsan összeszedtek 25000 aláírást, hogy legyen a Rajnán vízerőmű meg szélerőművek mindenhol. A Rajna itt az egyik legforgalmasabb útvonal, szóval a vízerőmű ment a levesbe (ezt legfelső szinten húzták le a klotyón), a szélerőműveket meg a bortermelő-lobbi + a geológiai adottságok nullázták le.

  Jelenleg ez az erőmű 4 blokkal üzemel. Az új blokkot 2015-ben adták át, rengeteg műszaki újítással (köztük a legeslegesleges legfontosabb: a frissgőz hőmérsékletét felemelték 550°C-ról 605-610°C-ra. Ez óriási dolog és iszonyatosan rizikós, volt is gondjuk a hegesztéssel bőven...)

  https://www.kwh-preis.de/strom/strompreise

  az első ábrán a jelölések - hogy miből is áll össze az 1kWh ára (átlagosan 30,1cent/kWh
  - hálózati simítás, mérések, leírások (25%) - 7,3cent/kWh
  - áram előállítása (11%) - 3.4cent/kWh
  - üzemeltetés, marzs, egyebek (11%) - 3.4cent/kWh
  - ÁFA (16%) - 4,8cent/kWh
  - áramadó (7%) - 2.1cent/kWh
  - koncessziós hozzájárulás (ez egy kis magyarázatot igényel. Itt alapvetően egy koncessziós jogot vásárolsz a tartománytól, hogy az adott városban szolgáltathass. Ez szektoronként (víz, gáz, villany) változik, illetve az adott település lélekszáma alapján kalkulálják ki. Áram és lakossági fogyasztás esetében esetében a két véglet: 25000 lakos alatt 1.32cent/kWh és 500000 lakos felett 2.39cent/kWh. Ipari felhasználás egyedi, általában 0.11cent/kWh) (6%) - 1.6cent/kWh (átlag)
  KWK+Offshore+§19 (3%) - 0.8cent/kWh
  - KWK: ez röviden azt jelenti, hogy az állam többlet díj befizetésére kényszeríti a szolgáltatót (aki ezt lazán továbbszámlázza nekem...), hogy KWK-erőművet építsen (Kraft-Wärme-Kopplung, ez a kapcsolt gáz-gőz erőmű magyarul). A háttérben az áll, hogy ennek a hatásfoka jobb, emiatt kisebb a nettó CO2 termelés)
  - Offshore (ebből fizetik a szélerőműves lázálmot...)
  - §19: ez megint egy vicc. A §19 zanzásítva azt jelenti, hogy azok a nagyfogyasztók, akik évi 7000 órás termelési intervallumban a 10millió kWh-t túllépik, azoknak ezt a részt nem kell fizetni... Vagyis ezt is én fizetem.
  - Abschaltumlage: röviden: az olyan berendezések, amelyek ki-be kapcsolása a hálózati stabilitás szempontjából veszélyes tranzienseket okoz, a törvényalkotó így honorálja, amelyet a szolgáltató a végfelhasználó felé számol el.
  - EEG-Umlage: (Erneuerbare-Energien-Gesetz, megújuló energiákról szóló törvény alapján megállapított illeték) (23%) - 6.8cent/kWh. Ebből fizetik az Energiawende-t meg az egész ződenergiás faszságot.

  Akkor összesítve
  - ződenergia: EEG+offshore+KWK+§19+Abschaltumlage = 23+3=26% (7,6cent/kWh)
  - adóterhek: ÁFA, Áramadó, koncessziós hozzájárulás = 16+7+6=29% (8.6cent/kWh)
  - áram előállítás és GRID = 11+11=22% (6.8cent/kWh)
  - simítás, mérés, leírások = 25% (7.3cent/kWh)
  (a százalékok az eredeti diagramban is +100% :)

  szóval, ezt hozta nekünk ez a kibebaszott nagy Energiawende. Közel 15cent/kWh a ződenergiára megy el (a simítások, és a folyamatos mérés a ki-be kapcsolgatott szélkerekek okozzák. Onnan tudom,hogy ez így van, mert amikor megálmodták a szélkerekeket és méretezték a tengelyeket, akkor 20 évre méreteztek. A csapágyakhoz is egy ilyen idealizált időtartamot adtak meg. Aztán kiderült, hogy szar van a palacsintában, mert a felét sem bírják el a csapágyak. Aztán valaki rájött, hogy jah, mert ki-be kapcsolgatják ezeket a szarokat, aztán amikor kienged a fék egy 100 méteres rotoron, akkor ott kap egy kiadós ütést minden - bárhogy próbálják csillapítani. Aztán lett napi 30-50 ilyen ütés (ennyi ki-be kapcsolás), akkor az nem az az állapot, amit anno terveztek. Kötött ki nálam is ilyen tengely meg széthullott csapágy-alkatrészek, meg korábban megrepedt öntvények... El lehet képzelni, hogy milyen jó, amikor naponta 30-50 alkalommal bekapcsolsz 5MW-os bizbaszt. Ja, nem, mert nem csak egy van, hanem kurvasok.

  És ezt nem értik meg a sötétződek, hogy az ok, hogy az Északi tenger mellett fújdogál a szél, de azt le kellene vinned 800km-re délre, mondjuk München környékére, vagy Friedrichshafen-be, de azért Ingolstadt-ba is kellene a delejből, meg kb. 20millió embernek.

  2050-ig 500 milliárd EUR-ral számolnak. Nálunk (munkahelyem) 2,5 milliárddal számolnak, hogy ennyit kell a CO2 termelés csökkentésére kiadni...
   
  zeal, nyugger, bagira and 5 others like this.
 15. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Jah, majd elfelejtettem: évi 97EUR/villanyóra rendelkezésre állási díj is van, of course...
   
  nyugger, molnibalage, fishbed and 2 others like this.
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  ozymandias

  Most poénból megnéztem a villanyszámlám részletezőét, hogy nálunk mi a helyzet.
  1 kWh áram nekem 14.8 forint (nettó)
  1 kWh-ra rendszer használati díj 13.8 forint (nettó)
  Elosztói alapdíj , amiből összesen 1 db-van csak, az 120.5 forint (nettó)
  És erre jön rá még a 27%-ÁFA.
  Így 66 kWh fogyasztásra fizettem 2544 Ft-ot bruttó.
  Ha gondolod számold át euró centre az árakat ha van hozzá kedved :rolleyes:
   
 17. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Elsōszámú szabály, hogy nem számolunk át semmit, de ettōl függetlenül a német esztelenségre nincs mentség.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  ozymandias

  "Elsō számú szabály, hogy nem számolunk át semmit"

  Miért nem?
  Értem én, hogy más rendszer meg más vásárlóerő paritás, de akkor is drasztikus lenne a különbség, főleg ha figyelembe vesszük, hogy itt PAKS miatt jóval alacsonyabb az 1 kWh-ra jutó co2 kibocsátás is.
  Igazából egy német vs. francia villanyszámla lenne reális össze hasonlítás, de olyannal nem szolgálhatok...
   
 19. bagira

  bagira Member

  - Nézd végig a vonatkozó európai szakmai háttértanulmányokat vagy a vonatkozó EU-s jogszabályokat - sok hasonlóságot fogsz találni, mert ők is "propagandadumát" tolnak, csak a műszaki/közgazdasági/társadalomtudományi stb. szakembereik megcsinálták mögé a konkrét módszereket, eszközöket, amiket gőzerővel terjesztenek (pl. smartgrid, az okosmérők most már kötelező széleskörű elterjesztése, virtuális erőműrendszerek, fogyasztó oldali befolyásolás, differenciált árstratégia stb.) a célok elérésére.
   
 20. bagira

  bagira Member

  Bocs mindenkitő!l Az előző bejegyzésben, válaszaim Molnibalage állításai után jönnek sorrendben!
   

Ezen oldal megosztása