Ahhoz kellett egy oktatási reform, amit manapság tettek tönkre, mert a "porosz" rendszer.. Kérdez ki egy mai általános iskolás harmadik osztályt végzettet a szorzótáblából! Még matyinak is jó volt, hát még a janinak!
Manapság rehabilitálták a megalkotójának nevét, de piszkosul züllesztik a tudást. Manapság, mire kell a sok értelmetlen, sok egyetemi és főiskolai végzettségű semmire kelő? Nem célzás akart lenni!
Hát ööö szorzótáblából anno én is pocsék voltam, fejszámolásból azóta is. Viszont pont ezért megtanultam helyesen algoritmizálni a problémákat, hogy az okos Matlab megoldja szépen. A felsőbb matematika (az a kis része amit felfogok belőle azaz ami kell a munkához) nem a numerikzs képességekre épít, hanem arra, hogy összelegózz dolgokat és ismerd fel a kihasználható szabályszerűségeket. De ezt még egyetemen is borzasztó rosszul tanítják, ha matamatikus tanítja földi halandóknak. A Molni biztos élvezte meg még néhány fórumtag, de életem nagy megvilágosodása volt, amikor az egyetemi valszámkönyv leesett és a 70 oldalnál szívemnek tetsző eloszlásokat találtam - ahelyett, hogy hányféle módon lehet beülni a k###va vízibicsiglibe. Legutóbb talán januárban küldtem el egy naaagy cég helyi kisfőnökét telefonon a picsába, amikor olyan marhasággal akart "felvételizetni", hogy kockát dobálunk 3x és hogy jön ki 5 (
ha egy pénzügyi tervet erre alapozunk, akkor holnap jön a Matolcsy és bezáratja a boltot gyagyások! Én meg azon izzadok minden szimulációnál, hogy milyen vastagfarkú eloszlást hogyan paraméterezzek, ő meg itt jön a uniform random sz##rjával). Utána inkább szólt a főnöke, hogy bármikor akarok menni, menjek egyenesen hozzá, hogyjuk a HR-t meg az ilyesmit...
A közoktatásból én csak azt látom, ami elém kerül. És az nagyon vegyes. Olyan 150 főt szóbeliztetek félévente és látok külföldit is (sokfelől). Az a baj, hogy nem tudnak érvelni (lásd kiinduló probléma), meg beszélni. Van, amikor tök kellemes intellektuális élmény, de van, hogy kövi alkalom, mert engem ne égessen, ha sörözés közben felbukkan a téma és lövése sincs róla. Ami nagy baj az a történelem tudás ékes hiánya. Már a saját korosztályomnál is. Utolsó két évben volt egy marha jó töritanárunk, imádtam az óráit. Na egyszer kitalálta, hogy bírósági tárgyalás lészen, ahol én védem Ferenc Józsefet háborús bűnök tárgyában (1849). Én, aki erősen gyűlölöm a Habsburgokat (és nincs túl jó véleményem a jogászokról), majdnem megvedtem azt a gyökeret, mert olyan szinten buta volt a vád (ebből azóta lett pár jogááász). Innentől elég nehéz gazdasági válságokról és azok tanulságairól merengeni, ha azt se tudják mi volt. És lusták utána olvasni.
Külföldiek esetében érdekes, pl távol-keletiek pont olyan bénán próbálnak puskázni mint a magyarok és pont olyan kukán ülnek. Volt persze olyan mongol csajszi vagy laoszi gyerek, akivel kellemesen lehetett beszélgetni a témáról. A közel-keletiek azok szeretnek beszélni, fel is kell kötnöm a gatyámat, mert ott elég sok munkatapasztalat után jönnek ki és tudnak jó kérdéseket feltenni. Afrikaiak esetében kicsi és nem reprezentatív a mintám, de van most egy baromi jó fiatalember, akitől én tanultam egy csomót - meg remélhetőleg ő is valamit tőlem.
Én amit hiányolok az ifjonti állományban az a foslapátolás. Én is utálom, ő is utálja, de nem lehet mindig napsütés, valamikor azt a halom trágyát is odébb kell tolni. Nem lehet mindent csilivili web 5-ös interaktív bulibigyó módon, mert az alapokat össze kell rakni és rá kell fordítani az időt.
Hogy mi szükség erre? Tekintettel arra, hogy a cégek a régióban és azon túl is már lábon, diploma előtt felveszik és magukhoz édesgetik őket, én azt szűröm le, hogy kellenek. Nem azt mondom, hogy mindenki dilomas legyen (mondom, mosz olyan 20% a fiatalok között, ami lóf###), de a középfokú szakképzésben meg rettenetesen nem tanítanak meg semmit, "majd a cégnél mögtanulod" jeligével. Hegeszteni nem tudnak rendesen az eddigi anyázasok alapján (közép-dunántúli régió).
Az más kérdés, hogy a felsőoktatásban is komoly gondok vannak, utánpótlas és emberi fronton. Az országban 10 éven belül kihal az akadémiai doktorok túlnyomó része, mert az elmúlt 20 évben a fos bérek miatt mindenki elmenekült a versenyszférába és xsak a hülyék meg az őrültek maradtak. Plusz olyan műintézmények futnak 5 hallgatókkal, amiket már rég be kellett volna zárni, de a Pötyike párt Terikéjének az izéje, szóval lapátolják bele a pénzt nulla minőség mellett. Na azokat be kéne zárni, de úgyse fogják, helyette inkább lecsökkentik a finanszírozást és majd pályázati pénz, illetve folyamatosan szigorodnak a szabályok. Mi szépen termelgetünk, megfelelünk a szabályoknak úgy, hogy tényleg jó alaposan meg vagyunk analizálva, az ilyen büfé ruhatár izék meg valamiért ugyanúgy megkapják a papírt, mert jaj hát a Józsi a főnök és hát... Na ezert nem leszek vezető sosem, mert masodik nap lángszóróval mennék egy ilyen finom emberes megbeszélésre (hm... volt rá példa, de csak metaforikusan... nagyjából, de már régen volt
)
Szóval ez volt Castro beszedje a Bannán görbületi szögéről.
(taps)