Zsoldosok, PMC-k

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ide is berakom....

Hogyan harcoltak ukrán zsoldosok Afganisztánban...

Украинские наемники в Афганистане. Кадры из видео
Ukrán zsoldosok Afganisztánban. Képek a videóból

Nemcsak az iszlám radikálisok megtorlásától félő afgán férfiak nem tudnak elutazni a leigázott Kabulból. Az országban 12 volt ukrán katona rekedt. Az afgán főváros egyik katonai bázisán hagyták őket. Nem világos, hogy mikor evakuálják őket.

12 elhagyott ukrán ..

A hír, hogy ukrán katonák maradtak Afganisztánban, már augusztus 16-án ismertté vált. Az interneten megjelent egy videó, amelyen egyenruhás, ukránul beszélő, fegyveresek kommentálják a kabuli Pul-i-Csarkhi börtön elfoglalását.


"Lázadás van a börtönben. Kíváncsi vagyok, vajon sikerül-e a kormányzatnak megbékíteni őket. Ó, a bűnözőket szabadon engedik! Srácok, a tálibok szabadon engedik őket! Basszus, még a kormányzat is az ő oldalukra állt... Nézd, integetnek nekik. Nem hiszem, hogy van itt katonaság, nézd, egy lélek sincs. Baszódjunk meg" - olvasható a videóban.

Tekintettel arra, hogy hivatalosan nincsenek ukrán erők Afganisztánban, csak egy katonai magáncégnek dolgozó zsoldosokról lehet beszélni. Később a média elkezdett beszámolni a Kabulban maradt ukránok rokonairól. Azt mondták, hogy a különböző országokból származó zsoldosok - köztük 12 ukrán -, akiket nem akartak evakuálni, az afganisztáni amerikai bázison maradtak. A tálibok állítólag elvették a fegyvereiket.

Az ukrán külügyminisztérium vezetője megerősítette ezt az információt. Dmytro Kuleba elmondta, hogy a kabuli bázison tartózkodó ukránok közül egy tucatnyian az ENSZ-en keresztül dolgozó egyik cég vállalkozói. A miniszter "volt katonáknak" nevezte őket. Kuleba szerint a bázisra vezető utat a tálibok elzárták, akikkel most az evakuálásról tárgyalnak.


%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0(4).png


A Külügyminisztérium reméli, hogy az ukránokat vagy a munkaadójuk, vagy az ukrán hatóságok fogják kihozni. Érdekes módon a minisztérium csak két nappal azután kommentálta ezt a történetet, hogy kiderült, az ukrán állampolgárokat kiszolgáltatták a táliboknak.

A második pont az amerikaiak viselkedése. Úgy tűnik, hogy nemcsak afgán szövetségeseiket hagyták cserben az országban, hanem azokat is, akiket katonai szükségleteik kielégítésére alkalmaztak. De mit is csináltak pontosan az ukrán állampolgárok az amerikai csapatokkal?

Havonta 5 és 15 ezer dollár közötti összeget kapnak.

A Strana ukrán különleges szolgálatoknál lévő forrásai szerint a bázison "véletlenül" felejtett ukránok hivatalosan nem szolgálnak semmilyen állami katonai egységben. Szerződést kötöttek egy nyugati katonai magáncéggel. Ukrán közvetítőkön keresztül. "Stranának sikerült beszélnie két ukránnal, akik zsoldosként dolgoztak Afganisztánban. Az első beszélgetőpartner szerint a bázison felejtett és a média által ismertté vált tizenkét ukrán állampolgár mellett az országban működő katonai magáncégek több más ukrán alkalmazottja is van.

És az ő helyzetük most sokkal rosszabb, mint a Kabulban elfeledett tizenkét harcosé.

"A helyzet meglehetősen bizarr, hiszen köztudott volt, hogy általában véve már májusban vissza kellett volna vonni az összeset. Már akkor is voltak olyan információk, hogy az uralkodó rendszert az amerikaiak ki akarják dobni. A PMC-k több száz katonai szakembere dolgozott Afganisztánban 2016 óta az utolsó pillanatig. Tíz-húsz ember forgatta őket.

Ukrajnából az Egyesült Arab Emírségeken és Isztambulon keresztül repültek Afganisztánba" - mondta a Strana beszélgetőpartnere. Elmondása szerint a PMC tizenkét ukrán tagját "nem véletlenül" felejtették el. "Azért maradtak hátra, hogy őrizzék a bázist a fosztogatás és a katonai felszerelések eladásának megakadályozására. Azt ígérték nekik, hogy jön értük egy transzport, és egy napon belül elviszik őket.

De az amerikai hadsereg nem törődik a mi zsoldosainkkal, nem érdekli őket, hogy mi lesz néhány ukránnal.

Ezért az evakuálást ugyanazon PMC saját szakemberei végezték volna el. De minden túl gyorsan történt, Kabulban, még mielőtt a tálibok ténylegesen elérték volna a várost, a tálibok úgynevezett "alvó" sejtjei előjöttek. Akik elzártak minden kijáratot a repülőtérről és az összes elhagyott katonai bázisról.

A tálibok már az összes bázisra behatoltak, és az első dolguk az volt, hogy lefegyverezték a megmaradt őröket. De ezen a tizenkettőn kívül több mint egy tucat ukrán különleges katona "veszett oda" magában Kabulban és környékén. Senki sem tudja, hogy hol vannak, mert a külföldiek számára szinte lehetetlen Kabulban információkhoz jutni, nemhogy átjutni.

A rossz dolog az, hogy a PMC-k ukrán különleges erői valójában illegálisan dolgoznak Ukrajnában. Az ilyen munka számunkra illegális. Hivatalosan nem vagyunk ott. Még a rokonainknak sem mondanak sokat arról, hogy mit csinálunk ott" - tette hozzá. A Strana második beszélgetőpartnere leírta, milyen körülmények között dolgoznak az ukrán zsoldosok:

"Az amerikaiak és a külföldi PMC-k számára a mi katonai szakembereink még csak nem is másod-, hanem harmadrangúak. Olyan helyeken dolgozunk, ahol még a latin-amerikaiak sem dolgoznak. A legveszélyesebb megbízásokon, ahol a nyugati jóképű "vadludak" nem vezetik őket bottal. Rendszerint aknamentesítés, szabotázsakciók, az amerikai kommandósok visszavonulásának utóvédharcai, humanitárius segélyt és üzemanyagot szállító szállítmányok kísérése azokra a területekre, amelyeket valójában az amerikaiak vagy az afgán kormányerők sohasem ellenőriztek.

Afgán tisztviselők is szívesen alkalmazták minket testőrnek. Az ilyen küldetéseken magas volt a halálozási arány; csak az elmúlt hónapokban nyolc emberünk halt meg Afganisztánban. Az amerikaiak hivatalos jelentéseikben nem számolnak be ezekről az áldozatokról.

Leggyakrabban a PMC-k haláláról a következőket jelentik: "két sofőr és három szállító konvoj személyzete halt meg a támadásban, személyazonosságuk tisztázása folyamatban van".

A fizetések is alacsonyabbak, mint a nyugati különleges erőké. Utóbbiak akár 20 000, néha akár 30 000 dollárt is kapnak havonta, a mieinket 5 000 és 10 000 dollár között fizetik. Vannak alacsonyabb fizetésű pozíciók is - szakácsok és mentősök, ők két-ötezer dollárt kapnak. De még a mi elitünk között is vannak szuperspecialisták, akik nagyon hosszú ideig dolgoznak a PMC-ben. Nagy tapasztalattal. Ezek a fickók még az afgán elnök családját is őrizték. Ezért fizetik őket a nyugatiak szintjén" - ismerte el az ukrán katonai szakértő.
 
W

Wilson

Guest
2.

Hogyan jutnak el az ukránok Afganisztánba...

Beszélgetőpartnereink szerint szakembereinket általában saját ukrajnai közvetítőcégeink toborozzák a végfelhasználók számára. Ez legalább öt nagy nyugati PMC. Az ukrán közvetítők azonban többnyire az afganisztáni zsoldosok két fő szállítójával - a szaúd-arábiai PMC Al-Khaleej és az amerikai Black Edged secur ities - dolgoznak együtt. Ezenkívül van több nyugati cég is PMC - G4S, MVM, AEGIS, CRG.

Az ukrán zsoldosok többsége a kelet-ukrajnai háború veteránja. Érdekes módon a végső munkaadók - a külföldi PMC-k - inkább olyan ukrán katonai szakembereket vesznek fel, akik a különleges erőknél dolgoznak és valódi háborús tapasztalattal rendelkeznek. Az egyik előfeltétel a társalgási szintű angol nyelvtudás és a katonai szakkifejezések megértése. De még ha a PMC-jelöltnek van is tapasztalata, akkor is további képzésen és vizsgákon kell részt vennie az ukrán közvetítőknél. Egyébként a külföldi toborzók gyakorlatilag nem veszik fel azokat, akik önkéntes egységekben harcoltak.

Az ukrán "vadludak" nem akartak ukrán közvetítőkről beszélni. Arra szorítkoztak, hogy megjegyezték, hogy Ukrajnában elég sokan vannak. Annak ellenére azonban, hogy az ukrán törvények tiltják a katonai magáncégek és zsoldosok alkalmazását, az ukrán PMC-k léteznek. És teljesen legálisan toboroznak katonai szakembereket a harmadik világ számára. Az ukrán PMC-k azonban úgy pozícionálják magukat, mint a "tanácsadók", és kiképzést nyújtanak azoknak, akik nem bánják, hogy szerencsét próbálnak a szerencse katonáiként a külföldi forró pontokon.

Egy ukrán cég, az Omega Consulting Group például "a katonai-ipari komplexum tanácsadóit" toborozza külföldi munkára. A vállalat követelményei között szerepel a felsőfokú katonai végzettség kötelező szolgálati idővel, a forró pontokon, például Irakban, Afganisztánban, Jugoszláviában, Afrikában szerzett munkatapasztalat, valamint a tervezett alkalmazási ország nyelvének folyékony ismerete. Feltételek - rotáció, három hónaptól egy hónapig, a fizetés - 14 ezer dollár.


Ugyanakkor a vállalatnak saját speciális oktatóközpontja is van, az Octagon, amely Szlavutics városában található. Ezt a központot 2011-ben hozták létre. A vállalat gyakorlóterén oktatott szakágak közé tartozik az őrök és testőrök képzése, az aknarobbantás, a harci csoportmunka. A cég reklámjaiból ítélve a képzés a NATO és a nyugati PMC szabványokon alapul. A cég társadalmi hálózatai szerint a végzettek munkájának földrajzi területe Ukrajnát, Irakot, Afganisztánt, Malit, Guineát, Burkina Fasót, Szomáliát, Mozambikot, az Ádeni-öblöt és "más országokat" is magában foglalja. A Strana szerint az ukrán különleges szolgálatoknál a cég alapítója, Andrij Kebkalo az ukrán hadseregnek is nyújt szolgáltatásokat. Ezen kívül, a cégének FB-ján található fotókból ítélve, a nagy nyugati PMC-k vezető menedzsereivel is együttműködik. Kebkalo maga is sokáig külföldön dolgozott szerencselovagként. Ahol, úgy tűnik, megszerezte a szükséges kapcsolatokat a nagy zsoldosok toborzóival. Andriy Kebkalo egyébként nem különösebben titkolja vállalkozásának sajátosságait, mondván, hogy cége egy katonai magáncég. "Nézze, a mi PMC-n, az gyakorlatilag egy legális vállalkozás. Rendelkezünk nemzetközi tanúsítványokkal, minőségi tanúsítvánnyal a katonai tanácsadáshoz, a biztonsági szolgáltatásokhoz. Mi egy elszámoltatható szervezet vagyunk, adót fizetünk, van struktúránk, betartjuk a nemzetközi alapszabályokat" - mondta a Szabadság Rádiónak Andrej Kebkalo.

A cég honlapján azonban óvatosan közlik, hogy az Omega Consulting nem toboroz ukrán állampolgárokat külföldi munkára, és hogy minden külföldi szerződés a cég külföldi képviseleti irodáinak az ügye. De ez csak verbális akrobatika. A vállalat a zsoldosokat csak tanácsadóknak vagy szakembereknek hívja. De hogy milyen feladatokat látnak el külföldön az ilyen "tanácsadók", az elég nyilvánvaló. Eközben Ukrajnában folytatódik a Szemen Szemencsenko által létrehozott katonai magáncéggel kapcsolatos per. Aki az Egyesült Államokban is bejegyeztette PMC-jét, és Kijev közelében saját zsoldosképző központot hozott létre. Valószínűbb azonban, hogy Szemen Szemencsenko és társai egyszerűen nem illeszkedtek az Ukrajnában már létező, bár félig legális szerencselovagok toborzóinak piacára. Vagy nem biztosították a hatóságok és a különleges szolgálatok támogatását. Ki dönti el végül, hogy kinek és hova szállít zsoldosokat a háborúba.

Strand.ua
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 180
113
no offense, ezt most csak úgy itt hagyom
(ui.: ha "vót máán" akkor elnézést és kérem törölni)
https://www.portfolio.hu/global/202...ba-lendulhet-a-fegyveres-maganhadsereg-521867
Egyébként a hazai törvények szerint illegális fegyveres csoportokhoz csatlakozni és háborúkban részt venni - ha jól tudom. Pár éve elítéltek egy magyart, aki elment a Donbaszba harcolni.
Jogilag nem teljesen világos (nekem legalábbis) mennyire lehet egy ilyen szervezethez csatlakozni...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 357
113
Egyébként a hazai törvények szerint illegális fegyveres csoportokhoz csatlakozni és háborúkban részt venni - ha jól tudom. Pár éve elítéltek egy magyart, aki elment a Donbaszba harcolni.
Jogilag nem teljesen világos (nekem legalábbis) mennyire lehet egy ilyen szervezethez csatlakozni...
inkább folytassuk itt hamár van topicja, én beszéltem pár olyan sráccal akik szintén voltak ukiknál harcolni és ellenük nem indult semmilyen eljárás
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 180
113
inkább folytassuk itt hamár van topicja, én beszéltem pár olyan sráccal akik szintén voltak ukiknál harcolni és ellenük nem indult semmilyen eljárás
Talán mert nem buktak le...
Képlékeny terület ez az egész - kockázatos szerintem beállni egy ilyen céghez.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 357
113
Talán mert nem buktak le...
Képlékeny terület ez az egész - kockázatos szerintem beállni egy ilyen céghez.
szerintem inkább azért érdekes hogy oda "hirtelen" már 1000+ ember jelentkezett, mi meg verjük a csalánt hogy 2010 óta van +2000 fő a honvédségben tarcsisokat nem számítva) ,úgy hogy évente is rohadt sokan mennek el, most számot csak azt modnom amit Benkő is : tavaly ez 2000 fő volt, összességében pozitív a mérleg ugyan ez szépít a dolgon.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 180
113
szerintem inkább azért érdekes hogy oda "hirtelen" már 1000+ ember jelentkezett, mi meg verjük a csalánt hogy 2010 óta van +2000 fő a honvédségben tarcsisokat nem számítva) ,úgy hogy évente is rohadt sokan mennek el, most számot csak azt modnom amit Benkő is : tavaly ez 2000 fő volt, összességében pozitív a mérleg ugyan ez szépít a dolgon.
Gondolom zsoldosként több ezer euró vagy dollár a havi fizú, bár távolra kell utazni és simán lehet, hogy tényleg lelőnek + jogilag is problémás szerintem a dolog: lehet hogy elővesznek ha hazatérsz...
Azért a Honvédségnél komplett karriert meg lehet csinálni úgy hogy egyszer sem lőnek rád...persze támogatom hogy legyen sokkal jobb a fizú a MH-nál is.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 307
113
Egyébként a hazai törvények szerint illegális fegyveres csoportokhoz csatlakozni és háborúkban részt venni - ha jól tudom. Pár éve elítéltek egy magyart, aki elment a Donbaszba harcolni.
Jogilag nem teljesen világos (nekem legalábbis) mennyire lehet egy ilyen szervezethez csatlakozni...
szövetségi rendszeren bellül lehet csatlakozni szövetséges ország hadseregéhez. (pl légiók vagy állandó haderegek.) a többire meg a fegyveres biztonsági őr a nyitott kapu.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 180
113
szövetségi rendszeren bellül lehet csatlakozni szövetséges ország hadseregéhez. (pl légiók vagy állandó haderegek.) a többire meg a fegyveres biztonsági őr a nyitott kapu.
Akkor van gond ha kiderül, hogy nem csak biztonsági őr volt, hanem konkrétan háborúznak... (pl. a Wagner sem kapukat őriz...)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 180
113
nem feltétlen kapukat őriznek a fegyveres szemnély és vagyonőrők. a testőr is az vagy a konvojkisérés is annak számít. Területőrzés objektumőrzés
Pár éve elítéltek egy magyart, aki elment a Donbaszba harcolni. Gondolom a lényeg hogy mit tudnak rábizonyítani: mit is csinált ott...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 307
113
Pár éve elítéltek egy magyart, aki elment a Donbaszba harcolni. Gondolom a lényeg hogy mit tudnak rábizonyítani: mit is csinált ott...
ITT vólt a fórumon jó haver. (20 km re lakkott tőllem ismertem elötte civilbe is.) az bvvólt a gond hogy nem szövetségi rendszeren bellülre ment el harcolni hanem egy lázadó (polgárháborúba egy el nem ismert szervezetnek mert nincsenek a szakadárok országnak elismerve.)
azt kellett vólna mondania hogy csak tudósító...
látod nem olvasol vissza :D
egy csomó beszámolót írt ide a mindenapjairól (szinte minden nap megírta mi a helyzet vele.) emlékszem amikor eltünt néha mindenki aggódott :)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 307
113
Évekre visszamenőleg biztos nem! :D
Nem szeretnék Parapitecus lenni, aki 2013-as kommentekre válaszolgat... :p
pedig itt már minden ki lett tárgyalva 25X néha azon röhögök hogy valakivel vitatkozom és direkt az ő régi állításait hozom fel érvnek . De most ellenkezik ellene mint ördög a szenteltvíz ellen. miközbe pár éve védte mint a szent grált a templomosok. (sokszor ellenem)
egyébként Szaki01 vólt a nick neve de törölte az óldal az összes olyan hozzászólását nehogy emiatt kerüljön bajba... csak ide írt egyébként jó hosszú ideig.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon