Zubr / Projekt 1232.2 osztály (Szovjetunió)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
Kína hivatalosan  átvette elso légpárnás desszantos hajoját április 12-én. A kínaiak még 2009-ben kotottek szerzodést 4 darab ZUBR vásárlásáról. Épul a második hajó is, a további kettot Kínában fogjál legyártani, mivel az ukránok eladták a hajókkal egyutt a terv-dokumentáciot is, amire duhosek az oroszok, mivel az o szellemi tulajdonuk a projekt (Szentpétervári ALMAZ tervezo iroda)

http://bmpd.livejournal.com/502461.html
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 347
13 930
113
Megelőztél, most akartam én is megosztani a hírt:)

attachment.php
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
video is megjelent:

 

http://i-korotchenko.livejournal.com/628469.html

 

érdekesség, hogy ukrán nyelven van és pár ember keveri az ukránt az orosszal. Rengeteg embernek meg kellet tanulni ukránul (lengyel-orosz keverék) mivel csak oroszul tudtak ----ez az eroszakos ukranizácio, oroszok asszimilácioja...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 347
13 930
113
Még egy videó. Itt a rakodásról is van pár kép.

http://player.youku.com/player.php/sid/XNTQ5NDM4MzA0/v.swf
 

eszemke

New Member
2013. május 13.
1
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Úton a kínaiak első Zubr légpárnás deszant hajója
Talán ne feledjük azt a tényt, hogy ezt a csodafegyvert már a nyolcvanas évek végén használták. Ha jól emlékszem a görög haditengerészetnek is van belőle.
Sajnos ez a csodafegyver a nyugodt tengerekhez jó, mert erősebb hullámzás már gátolja a nagy sebességű haladást. A hajótest a vízbe csapódhat. Ezért csak az oroszok építettek belőle többet az akkor még orosz-szovjet hajógyárban.Más ország nem foglalkozott ezzel a változattal, inkább a katamarán felépítést alkalmazták. Ha emlékszünk hasonló okokból a haditengerészetnél nem népszerűek a víz alatti szárny felületet alkalmazó hajók.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 347
13 930
113
Még van pár ország amely használ légpárnásokat beleértve iránt is. A nagy különbség az orosz és az amerikai hajók közt az, hogy az amerikai hajók kissebbek. Azért, hogy beférjenek a partraszállóhajók belsejébe. Az oroszok jóval nagyobbak, mivel ez nem volt követelmény és egy rakás típust kifejlesztettek: Zubr, Lebed, Aist, Gus stb.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
11
18
A légpárnások (+ hordszárnyasok) harci alakalmazhatóságát nem rontja amúgy a gumi köpeny (szárny) sérülékenysége?

Tengerállóságuk miatt én egyébként is inkább kisebb tengerekre (balti, fektete, adria) tudom őket elképzelni, nem az óceánokra.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 347
13 930
113
Ez egy partraszálló jármű. Normál körülmények közt nem harcolnak velük, hanem csapatokat és haditehnikát tesznek partra.

nk1232zubr3.jpg
 

Wolfrick

New Member
2010. április 19.
27
1
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Megérkezett Kínába az újabb Zubr
@gaborv:

Biztos voltál már olyan salakos pályán, ahol volt fekete gumi futószőnyeg. Na az is képes a 15-20 miliméterével megfogni 50 m-ről a 9x19 parabellum lőszert. Az nagyjából bármilyen szilárd akadálynak (szögesdrólt, fakerítés, stb.) megfelel. A Légpárnások szoknyája ettől eltér (több szövetet tartalmaz és osztottabb), puhább és vastagabb. Ugyanakkor szerintem egy vakondtúráson több levegő távozik, mint egy 12,7 mm-es lyukon. Ha meg annál nagyobbal lőnek rá, akkor a támadást indító parancsnokot át kell húzni az LPD alatt. Kétszer.