1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Zumwalt-osztály

Diskurzus a(z) 'Rombolók' témában - boki által indítva @ 2013. október 29..

 1. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Gondoljuk vegig jozanul.


  Amikor a mai legvedelmi felderito radaroknal arrol beszelunk hogy egy 1 m2 es celt hany szaz kilometerrol tudnak felderiteni akkor egy ilyen hadihajonal igazabol ugy ahogy dudi is emlitette radar keresztmetszet tenylegesen erdemben nem csokkentheto mert igy is hatalmas marad.

  Valoban van ertelme ennek a lopakodo kepessegnek de szerintem foleg a mar uton levo ASM raketaknal amelyek altalaban felpattannak egy par masodperces celpont keresesre mielott az utolso terminal szakaszon belehuznanak hogy pontos koordinataik legyenek mert pl mach 3 nel nem sokat tudnak manoverezni .
  Raadasul ha a cel nagysebessegu es alacsony felepitesu akkor a tengerszinten kozeledo raketa konyen konyebben elszaguldhat melette ugy hogy nem is latja meg a vegso szakaszon

  Olyanra is emlekszem de nem vagyok biztos hogy a Zumvalt meg sulyedni is kepes ezzel is csokkentve a tavolsagot ahonnan detektalni lehetne.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A linkben amit kitettem ott a fegyverzete:
  Armament:
  - 80 x PVLS (Std, ESSM, Tomahawk, VLASROC)
  - 2 × 155mm Advanced Gun Systems
  - 2 × Mk 110 57 mm gun CIWS
  - 4 × 0.50 in (12.7 mm) machine guns
  De kiposztolom mégegyszer. Ismétlés az unalom anyja.
  http://www.jeffhead.com/usn21/ddg1000.htm
   
 3. torsen

  torsen Well-Known Member

  A lopakodó képesség döntő része abból fakad egy ilyen hatalmas fémtárgynál, hogy a radar által kisugárzott energiát a fém tökéletesen visszaveri, de a hajó kialakítása miatt teljesen más irányba, mint amerről az energia érkezett (lsd. F-117). Olyan ez,mintha sötétben tükörlapokból összerakott tárgyat keresel fényszóróval! Csak akkor veszed észre, ha a fényt pont a szemedbe tükrözi vissza. Ez a hajó ezt a szivességet nem teszi meg, a fém oldalfal messzire elpasszolja a radarenergiát. Arra meg igen kicsi matematikai esély van, hogy a radar pont merőlegesen néz a hajó oldalára. Na, akkor valószínűleg egy végtelenül rövid időpillanatra meg "megvakul" a radar a visszavert jel bődületes erejétől. Azokon a részeken meg ahol törvényszerűen áthajlanak a lapok egymásba , nincs lekerekítés, hanem élek vannak amelyek alig adnak visszavert jelet. Az orr víz feletti kialakítása is ezt szolgálhatja,mert ahogy Kuruc is írta, a tengerállóságot,hasznáhatóságot ez nem igazán segíti. Az orr víz alatti részében van elásva a döglött kanveréb,mert felszíni hullámokat alig gerjeszt, és ha a hajótest már "radarproof", akkor nehogy már a felszíni, hajó mögötti V-hullámok radarjele árulja el a hajót. (A II.vh-s tengerészeti pilóták leírásaiban is azt lehet olvasni, hogy nem a hajókat vették észre először, hanem a mögöttük fodrozódó és habzó vizet) Gondolom én... Amúgy izgalmas lehet-és főleg költséghatékony- egy ilyen 703 milliárd forintba kerülő hajót küldeni pár szomáli kalóz ladikja ellen. Oda már az Auróra cirkáló is túlzás...
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ha már part menti műveletekre kitalált "lopakodó" hajóknál tartunk:
  [​IMG]

  Tudtommal a fenti hajó teste nem fém, hanem műanyag. Ráadásul nem túl nagy, szóval a svéd hajót biztosan nehéz kiszúrni.
   
 5. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Mac

  a lenyeg nem az hogy milyen raketakat tudnak a VLS be belepakolni hanem hogy a radar es tuzvezeto rendszere hany celcsatornas mert lopakoda vagy kiseret ide vagy oda de bizony benne van a pakliban hogy szembe kell neznie majd egy vagy tobb salvo vampirral es akkor csak magara szamithat.
   
 6. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Ez a dontott hajotest mar regen hasznalatban divatban van de sajat tapasztalatbol mondom ( legutobb cca 6 hete a lopakodo vagy lopakodobb Indiai Shilavik class al volt dolgunk ) hogy semmi kulonbseget nem tapasztaltunk. Ugyan ugy vilagitott a radar indikatoron mint a tobbi barmely aspektusbol pedig az ember azt varna hogy azert valamit csak jelent ez a franya lopakodo kepesseg.
   
 7. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Mas

  Hiaba van muanyagbol radarhullam atereszto anyagbol a felepitmeny ( ha szenszalas akkor meg nem is atereszto ) mivel alatta rentgeteg fem berendezes van amik igy ugyanugy visszaverik a radarhullamokat.
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kuruc, meg se nyikkantam arrol, hogy mit tud, vagy mit nem a hajo.
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  Kuruc ez nem hadititok, hogy ugyanúgy világít a radaron? Vagy más országok cuccairól lehet mesélni? :)
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha Kuruc hirtelen abbahagyja majd a kommentelest, akkor igen.
  :DDD
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt a B-2 cáfolja meg. Akkor, mint egy nagy épület, ehhez képest mekkora is a saccolt radar keresztmetszete? Az F-117-tel egy szinten vam, vagy talán jobb is nála, pedig mennyivel nagyobb annál...
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És szerinted ilyen minimális előnyért elköltetnének ennyi pénzt? A jenki annyira sóher, hogy a '70-es években 1 misiért nem akartak TISEO-t és később semmiféle IRST-t egyik vadászon sem. Ennyi pénzt csak nagyon indokolt esetben költenek el manapság.

  Nem értem azt, hogy egyesek miért gondolják azt, hogy valaki ennyire buta és pazarló.
   
 13. chimera

  chimera New Member

  A hajótestbe szerintem bármilyen CIWS besüllyeszthető !
  Az igazi problémát abban látom hogy abban a pillanatban amint bekapcsolja a saját radarrendszerét teljesen mindeggy milyen lopakodó vagy sem a test mert egy Aegis radart a hold sötét oldaláról is mérni lehet .Ez a hajó megint csak a hálózat alapú hadviselésre készült .Más hajóktól kap adatokat !
  Az infra kisugárzást is lehet csökkenteni de ha az új detektorok már pár tized fokos hőmérséklet eltérést is látnak a végfázis vezérlésű rakéták el is tudják találni !
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, a B-2-nél is onnan a legkisebb, de az F-117, B-2 és F-22-nél minden irányból gyúrtak a markáns RCS csökkentésre. Az F-35-nél elégedtek meg kompromisszumosan a nagyon erős szemből optimalizációra.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nos, ez felderítő üzemmódot jelent és nem feltétlenül azt, hogy ekkora távolságból a tűvezetéshez is kellően pontos. Ezen felül égháttérre adják meg és gyorsan mozgó célra. Ellenben egy hajó, ha áll és hullámzik a tenger is vagy nagyon lassan mozog, akkor kicsivel komplexebb a probléma...
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  molnibalage

  Alulról meg felülről ugyan úgy világít a B2 mint bármi más.Azért sem jó példa a repülés mert ott alkalmaznak egy halom radarabszorbens anyagot a felületen a hajókat meg csak lekenik(még ha spec a festék az is csak pár %-ot jelent.A mi MIG-jeink amikor NATO színt kaptak kb 4%-al csökkent a reflexiójuk)de semmi más.
  Vitatkozhatsz velem a sóherségről de pár hozzászólással fentebb mesélt Kuruc71 a saját tapasztalatairól...
   
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  Na de dudi jenkikről beszélünk nem indiaiakról meg oroszokról azok hülyék mint a segg:DD
   
 18. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Szerinted mennyire hadititok amikor 30-40 hadihajo tucatnyi vagy tobb orszagbol vilagitgatja egymast egy gyakorlaton ? Mindenki lat mindenkit.
   
 19. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Ezt a B-2 cáfolja meg. Akkor, mint egy nagy épület, ehhez képest mekkora is a saccolt radar keresztmetszete? Az F-117-tel egy szinten vam, vagy talán jobb is nála, pedig mennyivel nagyobb annál...


  </blockquote>


  A B2 nel megtudod valasztani az aspectet mig egy hadihajonal nem.
  Egy B2 nel tudsz jatszani a sebessegel magassaggal mig egy hajonal nem.
  Egy B2 nel kategoriakkal kevesebb femet kell felhasznalnig egy hadihajonal csak a loszerkeszlet tobbszoros femmennyiseget jelent mint a teljes B2

  Korte alma. Ket kulon mufaj ! Csak reszben analog.
   
 20. Vitya

  Vitya New Member

  a hadihajóknál nincs valami technika a redarreflexió ideiglenes növelésére, gyakorlatok, normál működés esetén? Aztán háború esetén meg néznétek, mint Rozi a moziban, hogy a hülye indiaiak hova tűnetk ;-)
   

Ezen oldal megosztása