Leopard 1 MBT (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
1) és tessék mondani egy Leopard 1 topikban mégis miről menjen a diskurzus?
2) ha kihúznád a fejed a német utálatodból, akkor lehet ám, hogy sok hazsnos infóhoz is hozzájuthatsz itt a diskurzusokból...
3)....ehhez persze túl kellene lépni azon a gondolkodáson, hogy "én M1 fan vagyok és aminél nem úgy van a lőszer elhelyezés az szar, meg hülyék tervezték"

1) Normális topicban az adott modell ill. akár a családjának jól sikerült / hibás tervezésű megoldásai és megmérettetései egyformán szóba kerülnek, de idővel, mármint a populárisabb típusoknál az egész valahogy eltolódik az eszetlen szidás / istenítésbe, úgy, hogy az érme másik oldaláról nem vesznek tudomást. Vannak akik, jól palástolják, mások meg más fórumokon nyíltan gyakorolják az ilyen "nem érdekelnek a hibái, akkor is istenítem az adott modellt" hozzáállást, ami nem dícséretes. Amatőr fórumozó lettem, de még mindig ismerked a fórummal, a Koreai harckocsiknak van-e önálló topicjuk, vagy hol vannak kibeszélve ? Ilyen alapon pl. a K1-88 Baby Abrams érne megy egy misét, ne csak az alapmodell legyen az unalomig ismételve és totálisan kifacsarva.

2 - 3) Nincs német utálom, és Abrams-fanságom, najó, Team Abrams-es lettem, de ezutólagos, meg nem csak a modern vasak érdekelnek, hanem a Hidegháborúsak is, és akár a VH-sak is. Objektívan nézem az adott fegyver / gépjármű műszaki paramétereit, és kedvelem / ellenzem. És lehet ilyenkor a tervezőket is kritizálni. Ilyen alapon az Abrams-nek is van olyan változata, amely annyit ér, mint az Aszad Babil.

A Párduc a maga idejében papíron az volt a legjobb harckocsi, Proto-MBT, tisztességesen elviselte, ha szerencsétlen helyzetben megsorozták, mind a harckocsi, mind a bennük ülők túlélték a menetet, addig a Leopárd 1-esnél nem tudom, hogy milyen indíttatásból, de szándékosan kidobták a páncélzatot, és a Leopárd 2-esnél is az alappáncélzat vérszegény volt, amit idővel orvosoltak, a Leó 2A4-es, de attól még megmaradtak annál, hogy úgyis Hull Down használják, ATGM-eket lövöldöző ellennel meg amúgy sem találkozik, és még tervezzük is túl a modellt, és Bravó. Én pl. ellenzem a Leó 1 / M48 Patton teknőn a Leó 2 torony kimériákat, nem véletlenül az Amerikaiaknak ez teljesen sikertelen kísérletezés volt, addig a Németek a sajátjaikat aköré optimalizálták.

Ha én Német utáló / Abrams-fan vagyok, te mi vagy ? Német rajongó / Leopárd-fan, még a papírpáncélos Leó 1-esé is ?

A Németeken túllépve, az AMX-30-ast is ugyanolyan hibás gondolatmenet szülte tervezésnek látom.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
A sokat szidott sofőr melletti lőszertároló abból a megszokásból fejlődött ki, hogy a világháborús harckocsik 5 fősek voltak, a sofőr mellett ült a homlokgéppuskás / rádiós / segédvezető, "feleslegessé" vált, és a helyére plusz lőszerkészletet raktak be, mint a Centurion-nál (és a T-44-esnél). Mindkettő lekéste a világháborút, de a Centurion 1945 - 1982 között számos helyszínen megfordult. Származási országában, Angliában viszont 1962 környékén kezdték leállítani, nyugdíjazni, kísérleteztek még egy-két változattal, mint az FV 4202-essel, ami a 40 tonnás Centurion volt, de a lényegen nem változtat, megdizájnolták a Chieftain-t, teljesen másként, és kis túlzással azon alapszanak a mai napig, nekem tetszik a formatervezttsége és felépítése.


Centurion+Mk.III.jpg


J0gtcgR.jpeg


A T-55-ös is sofőr melletti lőszertárolós volt, a T-62-essel elérte a fejleszthetősége végét, az más, hogy a Kínaiak még mindig használják ZTZ 96-osként, de az Oroszok kezdtek a teljesen új T-64-es alapúakra átállni, és a karusszel is megbízhatóbb, pedig az Orosz harckocsikat is előszeretettel teszik köznevetség tárgyává, hogy úgy égnek, mint a máglya.

Az M47-es Patton is 5 fős volt, de az M48-as Patton már csak 4 fős, középett ülő sofőrrel, és abban az időben újító / fejlettnek tervezett kísérleti páncélzattal, amit sajnos nem rendszeresítettek hozzá. Az Abrams-nél is középett ül a sofőr, és az IDF-ben is a Patton / Magach-ok maradtak meg (másodvonalas) harckocsiknak, a Centurion-ok viszont páncélozott csapatszállítók lettek, nem erőltették a harmad - negyedvonalas harckocsiként megtartást.

A Leopárd 1-esnél viszont minden létező hülyeséget elkövettek, és mégis kifacsart doktrinális alkalmazás alapján "életképes" lett.

Okkal van, hogy a Németeken és vevőiken kívül mindenki új megoldásokat keresett, vagy rajtuk kívül Mindenki hülye ?

Mindenkinek mások a prioritásai, vannak, akik a papírpáncélzatú, de fürge, lényegileg páncélvadászokat favorizálják, én meg az erős, nagyon nehezen leküzdhető páncélzatú, jó túlélőképességű, jó tűzerejűeket, és a különböző motorizáltsági bajokat utólag orvosoljuk, mert arra is megvan azért az igényem.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
A HEAT nagy távolságra nem olyan jó és egy páncélvadásznak életbevágó a távolság, mert nincs tornya.

A kémiai lőszerek pont távolságfüggetlenül, a kumulálódó rézsugár miatt ugyanannyit kell, hogy átüssenek. Technikailag az ATGM-ek is HEAT lőszerek, és ugyanolyan hatásosak 1 km-en, mint 2,5-en. Eshetőlegesen a nagy esés miatt nem olyan jók nagy távra.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 946
113
A kémiai lőszerek pont távolságfüggetlenül, a kumulálódó rézsugár miatt ugyanannyit kell, hogy átüssenek. Technikailag az ATGM-ek is HEAT lőszerek, és ugyanolyan hatásosak 1 km-en, mint 2,5-en. Eshetőlegesen a nagy esés miatt nem olyan jók nagy távra.
Kinézem dudiból, hogy erre gondolt és nem kell az alapoktól tanítanod. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses
T

Törölt tag 1945

Guest
De átfordult a topic abba, hogy milyen fasza a Leó 1-es önmagában, szólóban és "nem véletlenül" vett mindenki, nem pedig M60-as Patton-t vagy Chieftain-t., közben meg objektíve teljesen más, inkább páncélvadász, mint az M18-as Hellcat.

Tőlem hívhatod a Leo-1-est akár lekváros-vajas kenyérnek, a PT-76-ost meg gumi-kacsának is, csak ezzel az óvoda alsó csoportba helyezed magad.
Gondolom @fip7 tőled vette át ezt az ökörséget?

Nyugat-Németországban mi volt az átlagos lőtáv ? A sivatagokban 5 km-re (!!!) is lehet mesterlövészkedni Brit 120-as löveggel.

Visibility-Range.jpg


A lengyelek is csináltak egy számítást, az szerint:
0..500m - 100%
500..1000m - 45%
1000..1500m - 31%
1500..2000m - 17%
2000..2500m - 10%
2500.. - 6%
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
Féloff: Abrams-nél a legnagyobb elért kilövés 3,700 méter környékéről származott, de átlagban 3,000 méter felett is rutinosan mentek a kill-ek, ellenben az Irakiak max lőtávja 1,800 volt. Több Abrams esett baráti tűz, 120-as DU áldozatául, mintsem hogy a T-72M megkarcolja.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
Tőlem hívhatod a Leo-1-est akár lekváros-vajas kenyérnek, a PT-76-ost meg gumi-kacsának is, csak ezzel az óvoda alsó csoportba helyezed magad.
Gondolom @fip7 tőled vette át ezt az ökörséget?



Visibility-Range.jpg


A lengyelek is csináltak egy számítást, az szerint:
0..500m - 100%
500..1000m - 45%
1000..1500m - 31%
1500..2000m - 17%
2000..2500m - 10%
2500.. - 6%

Nem beszéltünk össze @fip7 -el, tőlem függetlenül jutott el erre a következtetésre. A hivatalos terminológia szerint közepes harckocsinak hívom a Leó 1-est de a nemlétező páncélzata miatt az AMX-30-assal együtt tévutaknak tartom.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 463
113
Mind a Párduc, mind a Leopárd hasonló tömegűek, csak az egyiknek erős frontja, a kortársai ellen, a másodiknál nemlétező, mi dobta meg akkor a tömegét ?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 821
77 990
113
A kémiai lőszerek pont távolságfüggetlenül, a kumulálódó rézsugár miatt ugyanannyit kell, hogy átüssenek. Technikailag az ATGM-ek is HEAT lőszerek, és ugyanolyan hatásosak 1 km-en, mint 2,5-en. Eshetőlegesen a nagy esés miatt nem olyan jók nagy távra.
És? Ettől még mozgó célpontot eltalálni rémálom vele mert lassú. Kérdezd meg, ha nem értesz valamit.
 
S

speziale

Guest
Nem beszéltünk össze @fip7 -el, tőlem függetlenül jutott el erre a következtetésre. A hivatalos terminológia szerint közepes harckocsinak hívom a Leó 1-est de a nemlétező páncélzata miatt az AMX-30-assal együtt tévutaknak tartom.

Az az alapvető probléma, hogy te kiragadsz 1 paramétert a harckocsiból és kb. ez alapján eldöntöd, hogy szar-e vagy sem...
és mindeközben vagy nem vagy tisztában egy csomó dologgal vagy egyszerűen csak ignorálod őket...

azt mondod tévút a Leopard...na akkor vizsgáljuk már meg egy kicsit közelebbről mi történt a a generáció váltásnál a 3 hk "szentháromság" mozgékonyság-mobilitás-tűzerő tekintetében a Leo1/2, M60/M1 és T62/T64A/T72 viszonylatában

1) tűzerő: itt mindhárom esetben ugye kaliber váltás történt, kb. ugyanaz a történet

2) védelem:
itt korántsem igaz, hogy csak a Leo1-nél történt komoly előrelépés...és itt nem abszolút RHA értékre, hanem a kor jellemző fő fenyegetésével szemben vizsgálva mondom

M60 --> azt talán még el is lehet fogadni, hogy a KE védelem az adott kor szintjén kb. hasonló volt a 2 típusnál, azonban a CE elleni védelemben nagyon jelentős előrelépés történt!
Leo1 --> Leo2 itt mind a CE mind a KE terén jelentős előrelépés
T62 -->T64A/T72: ezek a megjelenésükkor nagyon jelentős előrelépést hoztak a korszak KE és CE fenyegetésével szemben!

igazából azt lehet mondani, hogy az összes típus esetében növelték a relatív védettséget...ez egyáltalán nem Leo specialitás

3) mobilitás: itt az a helyzet, hogy az összes típus a Leo irányába mozdult el

az a helyzet, hogy a Leo1 és Leo2 futómű kialakítása/erőátvitele és úgy általában a mobilitási mutatóik sokkal-sokkal közelebb állnak egymáshoz mint mondjuk egy M60/M1...na akkor az M60 volt ez alapján a zsákutca?...ráadásul az M1-nél az amcsik is rájöttek, hogy nem árt az ha összenyomják a tank magasságát...a Leo1/2 ebből a szempontból is sokkal közelebb állnak egymáshoz mint az M60/M1

azt kell látni, hogy a 60-as években igen jelentősek voltak még a technológiai korlátok. A Leo1 motor+erőátvitel+futómű+lánctalp kialakítása önmagában kb. 3 tonnával volt több mint a T62-é...mivel a németek a mozgékonyságra optimalizáltak ezért ők ezt bevállalták....az oroszok meg ezt inkább a páncélba rakták

azt meg hogy az elgondolásnak volt létjogosultsága azt a rendszeresítő országok száma és az olasz tapasztalatok is alátámasztják...