Minden ami Bundeswehr (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 113
31 083
113
Igen és itt szó van boxerés Vadász zlj ról.
Igen.Igy fejből hirtelen....Csökkent a hk mennyiség a HH-s időszak hadrendjéhez képest.Akkor is 4 zl-asok voltak a német dd-ok.Hk dd 2 hk,egy gépesitett,és egy vegyes zl-bol állt.A gépesitett (pc-gránátos) dd 2 pcg zl,egy hk zl,és egy vegyes zl alkotta.
Tulajdonképpen a vegyes zl-akat cserélték ki a "vadász" zl-akra.Minden más elem ugyan az,mint a HH-ban volt (kivéve,hogy a felderitő zl is elvesztette a hk századát)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Igen, csakhogy a jäger zlj-k a dandárok kötelékében harcolnak, a felderítő zlj (mint a tüzérosztály) pedig ho közvetlen támogató szerepben.
Ha megnézed az általad berakott ábrát a felderítőknél (aufklérung) még csak nem is boxerek, hanem fuchsok vannak a képem. (De ez persze nem jelent semmit, mert képet bármit lehet rakni.)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
FDEA6CTXMAA3qL6

FDGJSLaWEAY9jg8

FDGJTPhWEAIjJR8



https://www.bundeswehr.de/de/organisation/heer/aktuelles/wenn-ein-bach-zum-hindernis-wird-173092

2019-es életképek. :)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 025
113
Zorn főfelügyelő 2018. szeptember 4-én aláírta a Bundeswehr új képességfejlesztési profilját. Konkrét célokat határozott meg a tervezéshez
a Bundeswehrnek a következő 15 évben. A koncepció a nyilvánosság számára csak az alapvető körvonalakban kerül bemutatásra. A parlamenti képviselők
részletek a titoktartás fenntartása mellett ismerhetik meg. Némi tervezési részletek szivárogtak ki.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 113
31 083
113
Olyan ábrát láttam, hogy volt 2x9 hk + 2x10 IFV, majd 2x12 IFV + 2x6 Fuchs/Fennek van
A szabvány felderitő zl úgy emlékszem,hogy egy 13 hk-s hk század,2 Marder sz.,meg 1 Luchs század volt.Mostani időkre szerintem a 1sz hk,1 sz IFV,+ 2 sz Fennek lenne a lpgikus,Fuchs EW/ABC felderitőket meg pludzban szervezni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
Zorn főfelügyelő 2018. szeptember 4-én aláírta a Bundeswehr új képességfejlesztési profilját. Konkrét célokat határozott meg a tervezéshez
a Bundeswehrnek a következő 15 évben. A koncepció a nyilvánosság számára csak az alapvető körvonalakban kerül bemutatásra. A parlamenti képviselők
részletek a titoktartás fenntartása mellett ismerhetik meg. Némi tervezési részletek szivárogtak ki.
Amúgy mi áll benne?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
A jövő integrációs gyalogosa - továbbfejlesztett rendszer

A védőfelszerelések mellett az IdZ-ES rendszer számos optronikai eszközt tartalmaz a lézeres távolságmérőktől a hőkamerás eszközökig. Ezeket a küldetésnek megfelelően lehet kiválasztani és bevetni. Ezenfelül a fegyverek keveréke is megvalósult, amely alapfegyverzetként a G36 A3-as támadó puskát és ezen felül egy 40 mm-es gránátokat indító rakétavetőt is tartalmaz. Emellett az 5,56 mm x 45 NATO kaliberű MG4 könnyű géppuska és 2018 óta a 7,62 mm x 51 NATO kaliberű MG5 is a fegyverek közé tartozik. Továbbá a Panzerfaust 3 is a felszerelés része.

A hatékonyság és a védelem mellett a parancsnoki és ellenőrzési képesség javításának követelménye is megvalósult. Ez az a pont, ahol a rendszer legnagyobb előrelépése rejlik. Minden férfi és női katona, valamint a Puma egy UHF-rádión keresztül kapcsolódik a csoportos rádióhoz. A felszerelés továbbá saját parancsnoki információs rendszerrel (FüInfoSys) rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy minden katona digitálisan készítsen helyzetjelentéseket, és azokat rádiós adatátvitel útján jelentse. Ezenkívül GPS-kapcsolattal ellátott térképrendszer áll rendelkezésre a navigációhoz. Minden információ, például az útvonaladatok, a szomszédok helyzete, valamint a helyzetjelentések bármikor megjeleníthetők egy vezérlő- és kijelzőegységen, egy átlátszó sisakkijelzőn vagy éjjellátó szemüvegeken keresztül.
Rendszer Panzergrenadier

A Panzergrenadier rendszer különböző egyedi rendszerek összekapcsolásából áll. Itt a Puma a FüInfoSys IdZ-ES, a FüInfoSys Heer és az integrált parancsnoki információs és fegyvertelepítési rendszeren keresztül kapcsolódik a lövészosztaghoz (IdZ-ES felszerelés). A legénység nélküli torony és az így korlátozott külső kilátás miatt a Blue Force Tracking nélkülözhetetlen a parancsnoksághoz és az irányításhoz a harci üzemmódváltás után. A harckocsiparancsnok csak így tudja megbízhatóan meghatározni a leszálló egység helyzetét, és a fedélzeti fegyverek használatakor kizárni a veszélyt. A SchtzTrp mindig együtt harcol a harckocsival, és a FüInfoSys-on keresztül georeferált helyzetjelentéseket tud küldeni a parancsnoknak. Ezeket a parancsnok értékelheti és továbbíthatja. Ez fontos lépés az érzékelőtől a lövészig követelmény teljesítése felé. Ugyanakkor a parancsnok és a szakaszvezető képes az üzeneteket az egyes katonák szintjéig eljuttatni. Ez azt jelenti, hogy mindenki megkapja az aktuális üzeneteket, például az útlezárásokról, amelyek a GPS-kapcsolatnak köszönhetően térinformatikai referenciával rendelkeznek.

Lovas harcban a lövészosztag a tankban is az IdZ-ES rendszeren keresztül kommunikál. Ebből a célból csatlakozik a jármű interfészéhez; további beszédháztetőre nincs szükség.

Jelenleg a parancsnoki és irányítási rendszert a páncélos gyalogsági szakasz szintjéig használják. A FüInfoSys IdZ-ES a jövőben vállalati szintre is kiterjesztésre kerül. Emellett a szárazföldi műveletek digitalizálásának részeként a VJTF (L) 2023 misszióban első alkalommal új harcvezetési rendszert vezetnek be.

A páncélozott gyalogsági rendszer fejlesztésének helyzete

A kulcsok átadásával az IdZ-ES rendszerrel felszerelt SPz Puma hivatalosan is bevezetésre került a haderőbe, mint Panzergrenadier rendszer. Akkoriban még nem minden rendszerelemet fejlesztettek ki. A bevezetés ezért a felhasználási szakaszokban történt; a még hiányzó rendszerelemeket a konszolidált utólagos tervezés során kell hozzáadni. Az SPz Pumát jelenleg alapkiképzési műveletekben használják. Eddig öt páncélos gyalogsági zászlóaljat szereltek fel az új harckocsival.

Az összevont korszerűsítés fő elemei a MELLS rakétarendszer és a toronyfüggetlen másodlagos fegyverrendszer (TSWA). A 40 mm-es robbanógránátok használata mellett a TSWA nem halálos fegyverek alkalmazására is képes lesz. Az MELLS fegyverrendszer taktikai műveleti tesztjét 2018-ban sikeresen végrehajtották. A TSWA még fejlesztés alatt áll. Ezenkívül a torony, a hátsó harcállás legénysége és a harckocsivezető látószerve a jelenlegi színes és éjszakai látásmódhoz igazodik.

Jelenleg a tervek szerint a gyalogsági harcjárművet két szakaszban fogják utólagosan felszerelni. Ebben az összefüggésben az utólagos átalakítás az első szakasz S1 munkamegnevezése alatt zajlik, amellyel a sorozatgyártású rendszerek üzemkészségének küszöbértékét először lépik át. Az S1+ szakaszban a fennmaradó intézkedéseket és a TSWA-t utólagosan kell felszerelni.

Az irányítási és vezérlési képességet jelenleg is a SEM család (80/90) és egy UHF rádió (SOLAR 400) biztosítja az IdZ-ES rendszer csatlakoztatására. Kiképzési műveletek során ez a lövészosztag és a csoportos jármű közötti kapcsolat biztosítására, valamint az SPz szakaszos áramkörének biztosítására használható. Mivel az IdZ-ES rendszer nem rendelkezik beépített második rádióval, egyelőre nem lehetséges szakasz- vagy századparancsnoki áramkör megvalósítása. Idén azonban lesz egy utólagos rendszer, amely ezt UHF-alapon teszi majd lehetővé. A Panzergrenadier rendszer teljes parancsnoki képessége csak a digitális rádiók utólagos felszerelésével és egy második rádióval ellátott IdZ rendszer bevezetésével lesz elérhető.

A FüInfoSys IdZ-ES előnyei elsősorban az operatív tervezésben rejlenek. Az összes releváns grafikai információnak az egyes lövészek szintjéig történő továbbításával a parancsok végrehajtásában időelőny és egységes tudásszint érhető el. A harcban azonban a hangsúly továbbra is a hangrádión van, mivel a parancsnoki és információs rendszerbe történő bejegyzések lényegesen több időt vesznek igénybe. Az információk a harc közbeni szünetekben kerülnek be a digitális helyzeti térképre.

A kiképzés biztosítása érdekében integrált rendszerként egy lő- és harci szimulátort, a toronykiképző rendszert és a párbajszimulátoros kiképzőberendezést (AGDUS) rendelték meg. Mivel az SPz Puma számára nem biztosítanak manőverező lőszert, a tüzelést az elektronikus fegyver- és hatásszimulációval szimulálják egy jelenleg fejlesztés alatt álló módosított változatban.
Ezt gugli fordította?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Meglehet,de az igazság az,hogy pontosan ugyan azt irták le,mit mondok.A harchelyzetnek megfelelően hol a hk-k,hol meg a gyalogság lesz a támadás élén,és a másik elem lesz a támogató.Példákra leforditva ez azt jelenti,hogy nyilt terepen,hevenyészett védelem áttörésére,találkozóharckor a hk-k viszik a primet,és a gyalogság a támogató/fedező elem.Viszont szegdelt terepen,beépitett helyeken,illetve kiépitett védelemmel szemben a gyalogság fogja vezetni a támadást,és a hk-k lesznek a támogatók.És ez érvényes a gyalogság és harcjárművének használatának viszonylatára is.A "páncélgránátos" harcmodor meg újdonság volt 80 éve,de ma már teljesen általános.BMP/BTR is azért kapott löréseket,hogy a katona a járműben ülve is tudja használni az egyéni fegyverét (eredetileg a Mardernek és a Bradlynek is volt.Megszüntették,mert max lefogó területtűz adására alkalmas,rendkivűl pontatlanul-páncélvédelem erősitését fontosabbnak itélték helyette).Szóval ma már semmi extra nincs a német IFV-s harcmodorban.HH alatt meg atomháborúra készülvén,mindenki igyekezett volna a járgányábol nem kiszállva harcolni,ha lehet....És spec ebben a szovjetek jártak az élen,a BMP-1 és a BTR60PB tömeggyártásával...
Hk feladata rendkivűl sokrétű.A végső feladata azonban az,hogy akár frontáttöréssel,akár megkerüléssel jusson ki az ellen mögöttes területeire,és verje szét a hadtápkörleteket,vágja el az ellen kommunikációs vonalait-vagyis akadályozza meg az utánpotlás és az erősités beérkezését (Saron portyázói,de Manstein Sarlóvágása is erről szólt).Vagyis,ha úgy vesszük,a hk legfőbb feladata,hogy teherautókat lőjőn szét......(jó hülyén hangzik.....meg persze ez többröl is szól).De mire odáig eljut,na ahoz kell a vastag páncél,a nagy tűzerő,és a jó mobilitás.
Ugyanakkor a hk sokrétű feladatábol a különböző seregek máshova teszik a hangsúlyt.Ráadásul a rendelkezésre álló technológia,a katonaföldrajz,és a katonai stratégia is befolyásolja a hk alkalmazást,sőt,épitést.Németek a páncélelháritásra helyezték a hangsúlyt a HH alatt.Amcsi,franci,izraeli felfogás a sokoldalúbb felhasználási modelt követi (jol látható ez a másodlagos fegyverzet jellegén,és főleg lőszerkészletén.Pl az Abrams sokkal több gp löszert visz magával,mint a Leo,AMX30 20milis gá-ja sem légvédelmi célt szolgált volna elsősorban,stb)).
A mi esetünk egyszerű.A nehéz dd,az egy gépesitett dd lesz.Mennyiségi okokbol a Leoink alapvetően támogató szerepkörre lesznek kárhoztatva.
A mai helyzetben,mikor NEM a szovjet hk hordákkal való harc a legvalószinűbb,a HH-s német alkalmazási elvek egyszerűen nem aktuálisak.Hibridháborúban,aszimetrikus harcokban is helye van a hk-nak,és az ilyen harcok a legvalószinübbek a számunkra.
Szóval marhára nem csak Kurszk 2.0-ra kéne készülődni.Bár az arra való alkalmasságot fent kell tartani,de a rugalmas,a tényleges hadihelyzetnek megfelelő egyébb alkalmazási formákat is ismerni kell.( mellesleg Kurszknál gyalogsági védvonalak voltak,7 napig azoknál folyt a harc,Pohorovka csak utána jött,egy délután....)
Ezt az egész hsz-t meg át kéne tenni a harckocsik alkalmazása rovatba.....
Azért nem minde húlyeség, amit ir!
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 025
113
Amúgy mi áll benne?
Ha lesz egy kis időm, fordítóval berakom ide. De meg kell jegyeznem, hogy a fordító ordító baromságokat fordít néha. Ez az előző idézet esetében már kiderült számomra. :(
Ezt gugli fordította?
DeepL. Nem volt időm a nyilvánvaló tévedéseket javítani.
Én már azzal is kibékülnék, hogy egyáltalán hányan vannak.
Arról mintha láttam volna valamilyen ábrát pár napja. De egyrészt öveg vagyok, másrészt szenilis, tehát esélyes, hogy rosszul emléxem.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell