[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Én innen Magyarország keleti feléből abszolút laikusként, biztos, hogy nem tudom megítélni, hogy igazat ír vagy csak kamuzik a könyvében.Majd ha esetleg @kamm erre jár lehet ,hogy el tudja mondani, hogy hogyan vélekedik az amerikai közvélemény a könyvben lévő történetek igazságtartalmáról..


Nos, ami tény, hogy Trumpnak voltak ilyen totális csapatkivonásos gondolatai, amik kissé tovább is mentek a puszta gondolat szintjétől:


Hogy aztán ilyesmiről szóló "elnöki rendeletet" valóban dugdostak-e előle később, vagy sem, ezt csakis az érintettek tudhatják.
Viszont ismerve Trump egyéb, enyhén szólva is infantilis megnyilvánulásait, mint pl. ezeket:


és tetteit, amik azért jó pár értelmesebb emberre ráhozták a frászt, kicsit sem csodálkoznák, ha lenne valami ebben a dugdosásos történetben is.
Azért azt se felejtsük ám el, hogy nem kevés emberke került ki a "stábjából" a regnálása alatt, akár önszántából, akár Trump által kirúgva, mert nem akartak asszisztálni a baromságaihoz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 541
113
:oops:
yrrr3fe5rqv31.png
Ezt tuti valaki Bajororszagban dolgozokarpatalhai rajzolta...
A bajorok csak alljanak ossze szepen az osztrakokkal esetleg meg a svajciakkal, nekunk megfelel a V4 vagy valami karpat medence tersegebeli konfo. De azert Burgenlandot ne felejtsek el visszaadni!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 022
113
Ezt tuti valaki Bajororszagban dolgozokarpatalhai rajzolta...
A bajorok csak alljanak ossze szepen az osztrakokkal esetleg meg a svajciakkal, nekunk megfelel a V4 vagy valami karpat medence tersegebeli konfo. De azert Burgenlandot ne felejtsek el visszaadni!
Normális vezetéssel - nem ezzel az LMBTQ - migránsbarát blődli vonallal - már holnap is mehetne ez felőlem, jobb lenne mint a lengyel vezérelt V4. Ezek kevésbé akarnának nekimenni az oroszoknak, és az életszínvonalunkra is jobb hatással lenne.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az a gond a logikával, hogy mi kellene az "Atlanti Óceánig" az oroszoknak? Miért vállalnának be egy komoly konfliktust (akár nukleáris "felhangokkal") amin azért sok szempontból sokat veszíthetnének?

Igazából Nekik egy dolog kell az EU -tól - az energiahordozóikat jó áron eladni. Ez többé-kevésbé meg is van. Konvencionális háborúban még a saját fertályukon ellenének úgy-ahogy - a történelemből erre számos példa van, hogy ilyenformán fordult meg a hadiszerencse. A saját piacaikat (kőolaj/gáz/szén - némi egyéb) csak nem akarnák szétcsapni ... Igazából egy ilyen felállásnak ugyanaz lenne az egyetlen igazi érdekeltje, mint ami pl. a két VH -ból is a legtöbb hasznot húzta ki ...
Az oroszoknak nem kell Európából egy darab sem, esetleg befolyási övezet növelés, hogy ezzel is védjék a seggüket a NATO terjeszkedése ellen.
Konvencionális háborúba pedig végképp nem mennek bele. Persze ha megtámadják őket, akkor kénytelenek.
Már lassan 7 éve azon mesterkedik az atlantista bagázs, hogy belerángassák Oo. egy Ukrán háborúba, ahol aztán jól megszankciózhatják és a folyamatos ukrán anyagi támogatással kimeríthetik a medvét, így elérve, hogy a hátországa fellázadjon és eltakarítsa a most regnáló nyugatellenes vezetést. Ez eddig nem jött be, Putyin mesterien mindig kitért. Most, hogy fogy az idő, egyre idegesebbek WDC-ben és más taktikához folyamodtak. Az ukránokat akarják nekikergetni az oroszoknak területfelszabadítás címe alatt. Eddig patt volt, de most elégé mattos helyzetnek néz elébe az orosz fél, lévén, hogy ha hagyja a Donbaszi régió ledarálását, akkor óriási arcvesztést szenved el otthon, ha meg beavatkozik (amire egyébként a nyugat játszik), akkor teljes elszigeteltségbe kerül. Kérdés mit fog erre lépni?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nem, de nem is kell. Az oroszok jelenlegi katonai doktrínája alapból védekező - az elrettentésre épít. Ennek több oka is van:

  • Konvencionális támadó háborúban a nyugat ellen esélytelenek lennének. Erőforrásaik pedig nem elegendőek, hogy belátható időn belül ezen változtassanak
Támadásba akkor menne át, ha a nyugati erők betörnének Oo. területére és ott azokat sikerrel szétverné. Na akkor minimum Fo-ig menne. Nem mellékesen a nyugat európai emberanyag mindenre jó, csak katonának nem. Totál leépítette ez a nihilista, hedonista életvitel. Miért harcolna a német, francia, olasz fiatal a hazájáért, ha már kis korától a haza, család, isten megvetését tanították neki és a sokszínűség és határok nélküliség nagyszerűségét tömték a fejébe. Ezzel szemben még a mai orosz fiatalok is képesek lennének meghalni Oroszország anyácskáért.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Lehet, de azert atommal te nem fogsz regionalis haborut nyerni, oda kell a tradicionalis hadero.

Ez egy hatalmas orszag, eszmeletlen eroforrasokkal. Az emberanyag meg kb vegtelen, mindossze meg kell kicsit emelni a penzt es annyi.
A kikepzesuk egyaltalan nem rossz, kifejezetten jo, de nem kiugro es semmikeppen sem a legjobb (atlagosan) - viszont, ahogy ideztem britektol, elkepeszto a logisztika es a felszereles-utanpotlas-support az amerikai erok mogott, erre vegtelen penz es egy komplett iparag van, szazmillilardos (dollarban) eves (!) tetelekkel betablazva.
Itt annyi penz van a hadseregre, hogy minden palyazatos dolognal csak elbukott otletelesre tobbszaz milliot osztanak ki a nagyobb jatekosok kozott, aztan majd a legjobbat kivalasztjak - ezt talan a kinaiak tudnak meg megcsinalni, ha lenne hozza ipari-technologiai bazisuk, de naluk ez egyelore egy-egy fegyvernemi kutatasi teruleten igaz csak, nem mindenre kiterjedoen.
Ebben mind igazad van. Kivéve az emberanyagot, mert a bennszülött USA lakosság - a jólétből fakadó kényelme okán - ugyanazon kórtüneteket mutatja, mint a Ny-európai. Ott is élni (szórakozni, ingyen pénzt kapni, nem dolgozni, stb.) akarnak a fiatalok. Ezeknek esze ágában sincs fagyhalálban meghalni a nagy büdös orosz pusztában. Ez a mentalitás már kialakulóban az 1970-es években. Lásd a nagy vietnámi háború ellenes megmozdulásokat, aminek a végeredménye a sorozott katonaság eltörlése és a zsoldos hadsereg felállítása lett.
És azt sem szabad elfelejteni, hogy már vagy 5 emberöltő óta nem volt saját területen háborúban része az ottaniaknak. Utoljára a polgárháború tépázta meg a közérzetüket, de azóta semmi komoly, azonkívül, hogy elmenet a lakosság kb. 1%-a háborúzgatni idegenbe. Ez azonban nem traumatizálta a kollektív tudatalattit, így a rögzült emlékek hiánya okán, nem acélozza meg a tömegeket.
Ezzel szembe az Európai ember az elmúlt 100 évben átélt egy s mást, pl. az én nagyszüleim (de még apám és anyám is gyerekként a II. vh alatt) kétszer is menekültek szekérrel családostól vagy 300 km-re a falujuktól, míg a férfiak a fronton voltak. Na ezek akarva akaratlan tovább adták a tapasztalatukat a leszármazottaknak.
Szóval lehet, hogy az emberanyag végtelen az USA-ban (akkor mit mondjon Kína:D?), de megítélésem szerint a fenti okokból kifolyólag silány minőségű. Már zsoldosnak sem nagyon akarnak menni a polgárok, legfeljebb a társadalom alsó rétegeiből. Nem véletlen, hogy zöld kártya és állampolgárság ígéretével próbálják a külsősöket becsalogatni a hadseregbe (főleg latinókat).

Ha megfigyelitek az USA nagyon sok mindenben hordozza a hanyatló Róma ismérveit. Többek között a hadsereg szerkezetét tekintve is. A köztársasági Rómában állampolgári kötelesség volt a katonaság, amit a polgárok szívesen és büszkén vállaltak, aztán ahogy nőtt a jólét, szépen alábbhagyott a lelkesedés és a kényelemben elpuhult romai polgár megváltotta a katonaságot, olyan formán, hogy maga helyett valaki mást küldött katonáskodni (fizetett neki, vagy egyik rabszolgáját felszabadította).
És ezzel minden elindult a lejtőn.
A kényelem korrupciót hozott. A perifériák helytartói titokban elkezdetek saját szakállra üzletelni Róma ellenében a barbárokkal (itt is van hasonlat a jelen USA hadsereggel, mert ne mondja senki, hogy a románok amerikai tiszt segítsége nélkül el tudtak lopni 2 millió euróra gázolajat az usa seregtől) és így tovább. Aztán a végén már azt is megszavazták, hogy nincs kötelező katonai szolgálat és jött a szedett-vedett zsoldos sereg, ami aztán két lázadás között vagy harcolt vagy nem. Szóval ismétli magát a történelem. Senki sem kerülheti el a sorsát, így egy birodalom sem. Ha egyszer megszületik egyszer ki is fog múlni. Ha nem más az entrópia törvénye okán. Sic transit gloria iperium!

Talán az eddigi egyetlen kivétel Kína. Az elmúlt 3000 évben - még ha valamennyi esetben is vérből - mindig újjá tudott születni. Talán a gondolkodásuk az oka (kollektivista, ősöket és felsőbbségeket mélyen tisztelő).
Gondolom az okokat és miérteket lázasan kutatják Wasington DC-ben.
 
K

kamm

Guest
Ebben mind igazad van. Kivéve az emberanyagot, mert a bennszülött USA lakosság - a jólétből fakadó kényelme okán - ugyanazon kórtüneteket mutatja, mint a Ny-európai. Ott is élni (szórakozni, ingyen pénzt kapni, nem dolgozni, stb.) akarnak a fiatalok. Ezeknek esze ágában sincs fagyhalálban meghalni a nagy büdös orosz pusztában. Ez a mentalitás már kialakulóban az 1970-es években. Lásd a nagy vietnámi háború ellenes megmozdulásokat, aminek a végeredménye a sorozott katonaság eltörlése és a zsoldos hadsereg felállítása lett.
És azt sem szabad elfelejteni, hogy már vagy 5 emberöltő óta nem volt saját területen háborúban része az ottaniaknak. Utoljára a polgárháború tépázta meg a közérzetüket, de azóta semmi komoly, azonkívül, hogy elmenet a lakosság kb. 1%-a háborúzgatni idegenbe. Ez azonban nem traumatizálta a kollektív tudatalattit, így a rögzült emlékek hiánya okán, nem acélozza meg a tömegeket.
Ezzel szembe az Európai ember az elmúlt 100 évben átélt egy s mást, pl. az én nagyszüleim (de még apám és anyám is gyerekként a II. vh alatt) kétszer is menekültek szekérrel családostól vagy 300 km-re a falujuktól, míg a férfiak a fronton voltak. Na ezek akarva akaratlan tovább adták a tapasztalatukat a leszármazottaknak.
Szóval lehet, hogy az emberanyag végtelen az USA-ban (akkor mit mondjon Kína:D?), de megítélésem szerint a fenti okokból kifolyólag silány minőségű. Már zsoldosnak sem nagyon akarnak menni a polgárok, legfeljebb a társadalom alsó rétegeiből. Nem véletlen, hogy zöld kártya és állampolgárság ígéretével próbálják a külsősöket becsalogatni a hadseregbe (főleg latinókat).

Ha megfigyelitek az USA nagyon sok mindenben hordozza a hanyatló Róma ismérveit. Többek között a hadsereg szerkezetét tekintve is. A köztársasági Rómában állampolgári kötelesség volt a katonaság, amit a polgárok szívesen és büszkén vállaltak, aztán ahogy nőtt a jólét, szépen alábbhagyott a lelkesedés és a kényelemben elpuhult romai polgár megváltotta a katonaságot, olyan formán, hogy maga helyett valaki mást küldött katonáskodni (fizetett neki, vagy egyik rabszolgáját felszabadította).
És ezzel minden elindult a lejtőn.
A kényelem korrupciót hozott. A perifériák helytartói titokban elkezdetek saját szakállra üzletelni Róma ellenében a barbárokkal (itt is van hasonlat a jelen USA hadsereggel, mert ne mondja senki, hogy a románok amerikai tiszt segítsége nélkül el tudtak lopni 2 millió euróra gázolajat az usa seregtől) és így tovább. Aztán a végén már azt is megszavazták, hogy nincs kötelező katonai szolgálat és jött a szedett-vedett zsoldos sereg, ami aztán két lázadás között vagy harcolt vagy nem. Szóval ismétli magát a történelem. Senki sem kerülheti el a sorsát, így egy birodalom sem. Ha egyszer megszületik egyszer ki is fog múlni. Ha nem más az entrópia törvénye okán. Sic transit gloria iperium!

Talán az eddigi egyetlen kivétel Kína. Az elmúlt 3000 évben - még ha valamennyi esetben is vérből - mindig újjá tudott születni. Talán a gondolkodásuk az oka (kollektivista, ősöket és felsőbbségeket mélyen tisztelő).
Gondolom az okokat és miérteket lázasan kutatják Wasington DC-ben.
Udvariasan csak annyit mondok inkább, hogy szerintem egy picit jobban ismerem Amerikat es az amerikaiakat... ;) Nem véletlenül írtam am, amit irtam. :cool:
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 258
113
Ebben mind igazad van. Kivéve az emberanyagot, mert a bennszülött USA lakosság - a jólétből fakadó kényelme okán - ugyanazon kórtüneteket mutatja, mint a Ny-európai. Ott is élni (szórakozni, ingyen pénzt kapni, nem dolgozni, stb.) akarnak a fiatalok. Ezeknek esze ágában sincs fagyhalálban meghalni a nagy büdös orosz pusztában.
Ezt úgy emlegeted, mintha aki nem akarna a semmiért megdögleni szibérian közepén az retardált untermensch lenne...

Soha senki nem akart megdögleni távol mások hasznra értelmetlenül, amikor helyette lazán melózhatott és élhetett volna is. Többnyire külső kényszer tolta ebbe bele az embereket.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Udvariasan csak annyit mondok inkább, hogy szerintem egy picit jobban ismerem Amerikat es az amerikaiakat... ;) Nem véletlenül írtam am, amit irtam. :cool:
A logisztika nem vitás. Senkinek nincs a földön ilyen képessége, hogy napokon belül egész hadsereget vessen át a földgolyó túlsó oldalára. Ismerős dolgozott civilként Iraki USA bázison és mesélt, hogy milyen képességei van az ARMY-nak. Minden földi jóval el voltak látva a bakák, és amikor turnusváltás volt és mentek haza, a baka a neki kiosztott eszközöket (laptop, multifunkciós bicska, zseblámpák, szuper bakancs, meg a többi ilyen tárgyat csak úgy lazán belevágta a kukás konténerbe). Teljesen el volt hűlve a srác ezt a pazarlást látva. Persze ők mint kukások amit lehetett "újrahasznosítottak", csak aztán leállt a bolt, mert meg lett tiltva a guberálás, ugyanis egy eldobott laptoppon sok olyan kép volt ami biztonsági problémát okozhatott volna, ha nem jó kézbe kerül (a cirkuszról biztos te is hallottál).
Szóval nem vitás. Hatalmas erőforrás van a hadsereg mögött. De ez még nem oldja meg azt a problémát, hogy a jólét az embereket nem megedzi, hanem elpuhítja. Ez egyébként a jóléti társadalmak alapvető problémája. Olvasd el mit írt Hamvas Béla erről. Ne mond nekem azt, hogy NyC-ben tengő lengő festetthajú, magát nemileg beazonosítani nem tudó "fiúból" lehet kemény legényt faragi. Lónak a faxát.
A mai ifjúságnak a mellett, hogy a fizikai állóképessége gyenge, a pszichéje is ramaty. Az előbbi képesség felfejleszthető, utóbbi kevésbé. Nem véletlen, hogy egy elit alakulatba történő felvételnél elsősorban nem a fizikum számít, hanem a mentális erőnlét. Na ezzel vagyunk deficitben mi nyugatiak. Elnézve a Mo-i fiatalokból álló felhozatalt, hát, elkeserítő. De ettől még lehet, hogy az USA-ban csak Rambo-palánták rohangálnak ;) .
Az USA hosszú távon úgy fogja orvosolni ezt a problémát, hogy kifejleszti a robotkatonát. Akkor aztán tényleg nem lesz ellenfele.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Normális vezetéssel - nem ezzel az LMBTQ - migránsbarát blődli vonallal - már holnap is mehetne ez felőlem, jobb lenne mint a lengyel vezérelt V4. Ezek kevésbé akarnának nekimenni az oroszoknak, és az életszínvonalunkra is jobb hatással lenne.
Ezért is javaslom a lengyel kérdés 1795-ös határok szerinti rendezését a Status quo visszaállítása érdekében.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ne mond nekem azt, hogy NyC-ben tengő lengő festetthajú, magát nemileg beazonosítani nem tudó "fiúból" lehet kemény legényt faragi.
Ezt egyszer már elmondották vala. Majd rá 2 évre kitört a háború, ami véget vet minden háborúnak. Vagy nagy háború. Esetleg világháború
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Az első VH előtt is mindenki az elpuhult, gyenge, here nemzedékekre panaszkodott, bezzeg a mi időnkben stb. Aztán kitört a balhé, és hírtelen kiderült, hogy a nagyvárosi aranyifjú is ugyanúgy odaáll a frontra.
Nem hiszem, hogy világháború esetén megkérdezték, hogy van-e kedve hozza, kb választhatott a helyben agyonlőnek és a fronton talán túlélem között.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Nem hiszem, hogy világháború esetén megkérdezték, hogy van-e kedve hozza, kb választhatott a helyben agyonlőnek és a fronton talán túlélem között.
Miért, egy újabb világháború esetén megkérdezik?
Mindig szerettem az ilyen melldöngetőket, hogy ők mennének védeni a hazát (nehogy magadra értsd). Nos én nem. Ha lehet nem lövetném le magam. De nincsenek illúzióim, ha kitör a háború, akkor a sorozás nem egészen úgy fog kinézni, hogy jaj törött a hajvéged alkalmatlan, inkább úgy, hogy rövidlátó? ott a nap, látja? látom, annál messzebb minek akar látni?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 367
113
Miért, egy újabb világháború esetén megkérdezik?
Mindig szerettem az ilyen melldöngetőket, hogy ők mennének védeni a hazát (nehogy magadra értsd). Nos én nem. Ha lehet nem lövetném le magam. De nincsenek illúzióim, ha kitör a háború, akkor a sorozás nem egészen úgy fog kinézni, hogy jaj törött a hajvéged alkalmatlan, inkább úgy, hogy rövidlátó? ott a nap, látja? látom, annál messzebb minek akar látni?

Nem lesz olyan új világháború, amit besorozottak milliói fognak megvívni.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Miért, egy újabb világháború esetén megkérdezik?
Mindig szerettem az ilyen melldöngetőket, hogy ők mennének védeni a hazát (nehogy magadra értsd). Nos én nem. Ha lehet nem lövetném le magam. De nincsenek illúzióim, ha kitör a háború, akkor a sorozás nem egészen úgy fog kinézni, hogy jaj törött a hajvéged alkalmatlan, inkább úgy, hogy rövidlátó? ott a nap, látja? látom, annál messzebb minek akar látni?
Nem kérdezik meg, nálam esetleg méregetik, hogy kettős állampolgárként biztos ami biztos besorozás helyett kilőnek, vagy egyből nyomnak a frontra, hogy ne a sajátjuk vesszen, vagy távol tartanak mindentől, ami fegyver, nehogy eszembe jusson valami hülyeséget csinálni.
 
Status
Not open for further replies.