A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 341
16 720
113
Az egészben az a baj, hogy még legmagasabb szinten is úgy gondolják, hogy a katona feladata meghalni a hazáért. Mintha az orvos feladata az lenne, hogy elhulljon a járványban vagy az ácsé, hogy munkabalesetet szenvedjen lezuhanva a tetőről. A katona hősi halála a rosszul végzett munka következménye. A halott katona rossz katona volt, rosszul felszerelt, rosszul kiképzett, rosszul álcázott, rosszul védett katona. Nem hirdethetik propagandában, hogy dolgozz szarul és dögölj meg! Ez azt jelenti, hogy a katonai gondolkodás elméleti fellegvárában is hülyék ülnek, akik nem szakmaként tekintenek a katonáskodásra, hanem küldetésként vagy ki tudja miként, de egyértelműen nem szakmai, hanem ideológiai kérdésként, ahol a halál egy végcél, miközben ebben a szakmában az ölés a végcél, az ellenségnek kell meghalnia.

A legmélyebb alapoknál van valami nagyon elcseszve és ez nagyon sok mindenre kihathat. Többek közt arra, hogy mennyire gondolják komolyan a hatékonyságot mint szervezeti vagy technikai célt. Meg arra, hogy mennyire veszik komolyan, hogy a legnagyobb érték, ami rájuk van bízva az alárendelt munkavállalójuk élete.
Értem a felháborodásod.

De abban nem értünk egyert, hogy a katona halála a rosszúl végzett munka eredménye.

Vannak olyan szituációk, amit ha a legjobb tudásuk szerint végeznek a katonák, akkor is bizonyos százalékuk nem éli túl.
És nem kell ezekhez hibázni.

Egyszerűen másképp nem oldhatók meg egyes feladatok.
Nem arról van szó, hogy az ács nemfigyel oda, rosszul lép és leesik a tetőröl.
Akkor lenne ugyanaz, ha valaki folyton lökdösné, gáncsolgatná a tetőfedő bajtársat.
A kettő nincs párhuzamban.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 806
113
Blogen! Annyira megmérgezte,hogy végig kísérte az egész történelmünket, és láss csodát még mindig itt vagyunk....:)
Nem kísérte végig a XIX. század első felében találták ki, részben a nemesi felkelés ideológiai bázisát átültetve az új liberális környezetbe. A magyar modernitással született ez az elcseszett katonaeszme, ami teljesen ellentétes volt a kor legkorszerűbb, clausewitzi elveivel, amelyek a legsikeresebbnek és a katonai gondolkodás máig érvényes hatékony alapjának bizonyultak.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 806
113
Értem a felháborodásod.

De abban nem értünk egyert, hogy a katona halála a rosszúl végzett munka eredménye.

Vannak olyan szituációk, amit ha a legjobb tudásuk szerint végeznek a katonák, akkor is bizonyos százalékuk nem éli túl.
És nem kell ezekhez hibázni.
A mindhalálig az nem az a szituáció. A mindhalálig az, ha Görgey csatát kezd Világosnál vagy Budapest értelmetlen védelme a második világháborúban. Egy katona semmilyen körülmények közt, soha nem harcolhat mindhalálig. Lényegében soha, mert a kannibáloknak azért nem adod meg magad a dolog fölöslegessége miatt, de a kannibálok meglehetősen ritkák. Minden normálisabb esetben a katonának lényegében nem opció, hanem kötelessége megadnia magát, ha nincs lehetősége semmilyen értelmes harcra, hanem már csak a pusztulás maradna, mert a katona érték, ezt az értéket mentenie kell a következő háborúig minimum.

• Tetszik
Reactions: tomcat1
W

Wilson

Guest
Nem kísérte végig a XIX. század első felében találták ki, részben a nemesi felkelés ideológiai bázisát átültetve az új liberális környezetbe. A magyar modernitással született ez az elcseszett katonaeszme, ami teljesen ellentétes volt a kor legkorszerűbb, clausewitzi elveivel, amelyek a legsikeresebbnek és a katonai gondolkodás máig érvényes hatékony alapjának bizonyultak.
Dehogyisnem, a magyar történelem a Honfoglalás után a Kárpát-medence a hon megvédéséről szóltúgy politikailag mint katonailag........

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 926
7 329
113
pedig jobb lett volna török lírában szerződni! :D

Kapásból +10 Gidrán ingyen! :D
Then, Erdo applies the 2nd interest rate increase model with the state treasury guarantee, and you lose all 10 gidrans you have.

not-stonks-meme.gif

(Ahhoz, hogy a fenti mondatot magyarul írjam le, édesapám 10 éve biztosan dolgozott velem vándorként egy gulyás étteremben. Sajnálom)

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 806
113
Dehogyisnem, a magyar történelem a Honfoglalás után a Kárpát-medence a hon megvédéséről szóltúgy politikailag mint katonailag........
Egy fenét! Ne keverjük már a szezont a f*mmal és vetítsünk vissza modern fogalmakat anakronisztikus módon törzsi körülmények közé. A kárpát-medencei hódítás és az azt követő rablóhadjáratok olyan offenzíva volt, amit azóta nem is nagyon produkáltunk. Katonailag a legaggresszívabb pillanata a magyar hadtörténetnek.

W

Wilson

Guest
Egy fenét! Ne keverjük már a szezont a f*mmal és vetítsünk vissza modern fogalmakat anakronisztikus módon törzsi körülmények közé. A kárpát-medencei hódítás és az azt követő rablóhadjáratok olyan offenzíva volt, amit azóta nem is nagyon produkáltunk. Katonailag a legaggresszívabb pillanata a magyar hadtörténetnek.
Blogen, szerintem nagyon világosan fogalmaztam a "Honfoglalás utánt" írtam ami a magyar keresztény állam kialakulásával kezdődő korszakot jelent nálam.

• Tetszik
Reactions: Fundin and Blitz97

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 806
113
Blogen, szerintem nagyon világosan fogalmaztam a "Honfoglalás utánt" írtam ami a magyar keresztény állam kialakulásával kezdődő korszakot jelent nálam.
Az árpád-kor a magyar állam legoffenzívabb szakasza, mert lényegében a tatárjárásig nem látott a királyság földje szignifikáns ellenséget és ennek következtében nagyon komoly jólét alakult ki a békés fejlődés keretei között. Ennek fő oka az árpád-kori magyar állam offenzív fellépése volt a saját környezetében. A magyar seregek nem királyságot védték, hanem mások királyságát hódoltatták az árpád-korban. Több-kevesebb sikerrel, de az árpád-kor háborúi döntően a királyság körül zajlottak és nem a királyságban. A magyar imperializmus hőskora volt, ami megalapozta a magyar középhatalom helyét és befolyási övezetét a térségben.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 341
16 720
113
A mindhalálig az nem az a szituáció. A mindhalálig az, ha Görgey csatát kezd Világosnál vagy Budapest értelmetlen védelme a második világháborúban. Egy katona semmilyen körülmények közt, soha nem harcolhat mindhalálig. Lényegében soha, mert a kannibáloknak azért nem adod meg magad, de a kannibálok meglehetősen ritkák.
Szerintem itt a mindhalálig egy költői szófordulat.
2 percben, egy teherautó platójáról leugrálva vaklőszerrel puffogtatva valami ütős kellett.

Budapest értelmetlen védelme?
Akkor mondhatod az egész védekezés értelmetlen volt, az ország teljes területén, hisz akkorra már látni lehetett esély sincs kb semmire.

Persze lehetne egy kicsit harciasabb, te leszel a legjobb legkeményebb(főiskolás :D) faszagyerek toborzóvideó a sulinak.

De mint írtam szerintem emiatt (bármien) a videó miatt senki nem változtat a jelentkezési sorrendjén.

W

Wilson

Guest
Az árpád-kor a magyar állam legoffenzívabb szakasza, mert lényegében a tatárjárásig nem látott a királyság földje szignifikáns ellenséget és ennek következtében nagyon komoly jólét alakult ki a békés fejlődés keretei között. Ennek fő oka az árpád-kori magyar állam offenzív fellépése volt a saját környezetében. A magyar seregek nem királyságot védték, hanem mások királyságát hódoltatták az árpád-korban. Több-kevesebb sikerrel, de az árpád-kor háborúi döntően a királyság körül zajlottak és nem a királyságban. A magyar imperializmus hőskora volt, ami megalapozta a magyar középhatalom helyét és befolyási övezetét a térségben.
Akkor kedves "Blogen" ezek szerint ezzel a magyar hont védték.... és mellesleg egyetlen országot sem semmisítettek meg....

• Tetszik
Reactions: Fundin
K

kamm

Guest
Then, Erdo applies the 2nd interest rate increase model with the state treasury guarantee, and you lose all 10 gidrans you have.

not-stonks-meme.gif

(Ahhoz, hogy a fenti mondatot magyarul írjam le, édesapám 10 éve biztosan dolgozott velem vándorként egy gulyás étteremben. Sajnálom)
Well, what makes you think there will be an interest rate increase? I mean ever? :D

Kardigan is dead-set to keep lowering it, he's even invoking Islam now, to justify his insane interest-rate policy... :eek:

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
740
3 595
93

not-stonks-meme.gif

Our little Brainy Vlad

the-smurfs.gif

• Tetszik
Reactions: Vlad

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 712
19 519
113
A honvédelem mint egy erősen pacifista-liberális propaganda-koncepció némi nacionalista felhanggal súlyosan mérgezi a magyar katonai gondolkodást és mégjobban a katonai kérdésekről való civil gondolkodást.
Mellbevágó.....
Nagyon hátra kellett lépnem hármat a telefonomtól.
Vizuális típus vagyok: ezt így elsőre egy nürnbergi kocsmában üvölthette valaki a harmincas évek elején.
:D
Torka szakadtából.

A hajad nem lóg néha a szemedbe?
;)
Mondjuk normális hangnemben, egy washingtoni irodai beszélgetés során már nem feltűnő a gondolatmenet....
:)

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Szittya !!!! Szerinted mi lesz a területvédelem jövője ? Kérdezlek, mert Te kissé belelátsz talán a történésekbe.
Most megnézem a tomürisz nevű film első 3/4 esét mert későn vettem észre hogy megy az m5 ön. utánna válaszolok reggelre meglessz :D
mi érdekel mert a4 es oldalakat tudnák teleírni könyv mennyiségben :)

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 477
8 770
113
Szerintem itt a mindhalálig egy költői szófordulat.
2 percben, egy teherautó platójáról leugrálva vaklőszerrel puffogtatva valami ütős kell..
kontraproduktív. Ez esetben egy domináns negatív, történelmi töltettel rendelkező kifejezésről van szó...s szerintem a magyaroknak elege van abból ami ehhez a kifejezéshez kötődik. Haljon meg az ellenség, s ne a Leopárdban,Lynxben, PZH-ban, Grippenben ülő katona. A szemlélet váltás itt is le van maradva

• Tetszik
Reactions: tarzaan and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 057
140 881
113
kontraproduktív. Ez esetben egy domináns negatív, történelmi töltettel rendelkező kifejezésről van szó...s szerintem a magyaroknak elege van abból ami ehhez a kifejezéshez kötődik. Haljon meg az ellenség, s ne a Leopárdban,Lynxben, PZH-ban, Grippenben ülő katona. A szemlélet váltás itt is le van maradva
Nem láttam még olyan zakkantat az itt jelenlevőkön kívül aki ilyen dolgokkal a leghalványabb mértékben is foglalkozott volna főként nem a katonai vezetésen belül