A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Then, Erdo applies the 2nd interest rate increase model with the state treasury guarantee, and you lose all 10 gidrans you have.

not-stonks-meme.gif

(Ahhoz, hogy a fenti mondatot magyarul írjam le, édesapám 10 éve biztosan dolgozott velem vándorként egy gulyás étteremben. Sajnálom)
Well, what makes you think there will be an interest rate increase? I mean ever? :D

Kardigan is dead-set to keep lowering it, he's even invoking Islam now, to justify his insane interest-rate policy... :eek:
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
507
2 684
93
Then, Erdo applies the 2nd interest rate increase model with the state treasury guarantee, and you lose all 10 gidrans you have.

not-stonks-meme.gif

(Ahhoz, hogy a fenti mondatot magyarul írjam le, édesapám 10 éve biztosan dolgozott velem vándorként egy gulyás étteremben. Sajnálom)

Our little Brainy Vlad


the-smurfs.gif
 
  • Tetszik
Reactions: Vlad

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 455
113
A honvédelem mint egy erősen pacifista-liberális propaganda-koncepció némi nacionalista felhanggal súlyosan mérgezi a magyar katonai gondolkodást és mégjobban a katonai kérdésekről való civil gondolkodást.
Mellbevágó.....
Nagyon hátra kellett lépnem hármat a telefonomtól.
Vizuális típus vagyok: ezt így elsőre egy nürnbergi kocsmában üvölthette valaki a harmincas évek elején.
:D
Torka szakadtából.

A hajad nem lóg néha a szemedbe?
;)
Mondjuk normális hangnemben, egy washingtoni irodai beszélgetés során már nem feltűnő a gondolatmenet....
:)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 298
34 000
113
Szittya !!!! Szerinted mi lesz a területvédelem jövője ? Kérdezlek, mert Te kissé belelátsz talán a történésekbe.
Most megnézem a tomürisz nevű film első 3/4 esét mert későn vettem észre hogy megy az m5 ön. utánna válaszolok reggelre meglessz :D
mi érdekel mert a4 es oldalakat tudnák teleírni könyv mennyiségben :)
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 018
7 251
113
Szerintem itt a mindhalálig egy költői szófordulat.
2 percben, egy teherautó platójáról leugrálva vaklőszerrel puffogtatva valami ütős kell..
kontraproduktív. Ez esetben egy domináns negatív, történelmi töltettel rendelkező kifejezésről van szó...s szerintem a magyaroknak elege van abból ami ehhez a kifejezéshez kötődik. Haljon meg az ellenség, s ne a Leopárdban,Lynxben, PZH-ban, Grippenben ülő katona. A szemlélet váltás itt is le van maradva
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 468
121 075
113
kontraproduktív. Ez esetben egy domináns negatív, történelmi töltettel rendelkező kifejezésről van szó...s szerintem a magyaroknak elege van abból ami ehhez a kifejezéshez kötődik. Haljon meg az ellenség, s ne a Leopárdban,Lynxben, PZH-ban, Grippenben ülő katona. A szemlélet váltás itt is le van maradva
Nem láttam még olyan zakkantat az itt jelenlevőkön kívül aki ilyen dolgokkal a leghalványabb mértékben is foglalkozott volna főként nem a katonai vezetésen belül
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 298
34 000
113
kezdeném az elején ÖMT ÖTT.
A kezdeti írányhoz képest a szerepek felcserélődtek de a megnevezések maradtak. ez elsősorban aaz ött sikerének köszönhető. ÖVT maradt ami.
Az egyéb tartalékosi formák meg szétdobásra kerülnek viszonylag szabad mozgást biztosítanak hogy melyik szervezeti formában képzeli el a jövöjét az illető.

Az ÖTT a területvédelmi zászlóaljak gerincét adja.
A területvédelmi zászlóaljak meg elég mobilakká váltak. kiléptek a területvédelmi szerepbő.
Az ÖMT meg inkább területi erő irányába halad. (helyörségi támogatás nagyrésze ömt. Iroda logisztika tapasztalt leszerelt emberek...

Tehát a jövőben nem elképzelhetetlen a név változtatás.

Eggyes vélemények szerint a legjobb megoldás az lenne ha ÖVT és az ÖMT egy jelentő része a területi parancsnokságok alá tartozna és együtt adnák a területvédelmi erők gerincét. Továbbra is az ömt szívná fe a magasabban képzett (de kirendelhető) emberek javát. (gépjármű vezetők,logisztikusok, irodai dolgozók, és a nyugdíj híján kiöregedett belügyes és honvédelmi dolgozók egy jó részét életpálya ként egy részük objektumvédelmi feladatkörben vagy szükség esetén kisegíteni a belügyi szerveket.)

Míg a most területvédelmisek akik így is elég mobilak nevet változtatnak ha szükséges.

maga a tartalékos rendszer keretei ki tudják adni a kellő létszámot ahhoz hogy egy ÖMT-ÖVT s és egy ÖTT s zászlóalj is legyen egy-egy megyébe.
itt azért van merítés pláne hogy szerződéses és hivatásos helyek is vannak jelenleg is a területvédelmiseknél. Kilehet válogatni A tényleges fegyveres feladat végrehajtására alkalmas embereket egy harchelyzetben. Ez nem azt jelentenéé hogy ezek a zászlóaljak 1:1 ben felérnének bármely aktív alakullattal.
De egy egy századot ki tudnának állítani akik magasabban képzett és egy egy századot ami másod harmad fontossági szintű feladat végrehajtására képes...
így 7 területre osztott ország ki tudna állítani egyenként egy zászlóalj szintű magasabban képzett tartalékos alegységet és 1-2 zászlóaljat ami inkább másod harmad vonalas erő. mindezt úgy hogy a logisztikai harc biztosító és harc kiszolgáló feladatokat a jelenlegi ÖMT-ÖVT biztosítani tudná.

De a létszám növelésnek szükségessége a minél könnyebb elérhetőség a lakosság részéről.
és itt jön képbe a Honvéd Sport telepek. Amik a járások egy részébe elérhetőek lessznek így könyebb bevonulást lehet elérni.
de nem csak sportkomplexumok lessznek lesznek járások ahol olcsobb megoldásokkal lessz/lehet elérni ugyanezeket a célokat. vagy épp sokkal nagyobb volumenbe kell hogy rendelkezésre álljon épület...

Igazából egy teljes átszervezés de ez nem azért van mert eddig nem működött vólna jól a rendszer hanem csupán azért mert kinőlte az eddigi kereteket...

De mivel tartalékos állományról van szó ezek a beruházások kisebb léptéküek lessznek mint az aktíív állomány tekintetében. hisz békében nincs teljes tartalékos mozgósítás. háborúba viszont nagyobb helyörségek is felszabadúlnak ahol komolyabb kiképzést kell felvenniükk az oda kerülőknek...

emelett SZERINTEM szükség lenne vlami rendszerre ami az elmúlt 1-2-3 évben leszerelt emberekkel visszatőlthetőek lennének ahonnan leszereltek egységek alegységek állomány bizonyos felladatok ellátására... (ez háborús helyzetben nem lenne kérdés de a képzettségük minél további szintentartása érdekében békében sem lenne rossz egy ilyen opció...)

Ami biztos a képzések igen népszerűnek mondhatóak szerte az országba. ami inkább gondot okoz hogy nincs telephely nincs gyakorlótér vagy lőtérvagy valamelyike egy egy területvédelmi zl kömnyen lábbal elérhető körzetében...
A vízügy eggyes helyeken ezen nagyban segít vagy a táj és természetvédelmi területek. de ezek nem központi leszervezettségűeg hanem lokálisak...
A másik probléma hogy nincs mire kiképezni. van a karabély és a pisztoly. (nagyobb helyörségbe fel lehet venni többféle fegyverre kképzést vagy misszióba) de ha hazakerül valaki ott nem tudja ezeket fejleszteni vagy szintentartani mert nincs mivel... (ez többnyire a minek az nekik hoozzállás eredménye... sok helyről)


De ha ez végbe megy sem lessz egy örökös rendszer lehet végigfutni sem lessz ideje és már váltás lessz a fejlődési szint miatt.

ugyanis minden megyébe lessz aktív helyörség ami egész eggyszerűen egy csomo dolgot megold (ami sok helyen csak a tartalékos rendszer objektumaira és állományára tud majd épülni.) és az egy teljesen más rendszert fog eredményezni (legjobb lenne egyből ide lépni) de mivel nagyok az eltérések és az adottságok a megyék és az országrészek között ezt egy bizonyos foku átmenet nélkül nem lehet meglépni.) máskülönben több problémát okoz mint amit megold. Tehát türelem és sok munka kell..

Az én mániám a kishelyörségek (a sportkomplexumok) is ennek egy formálya de ez skálázható és többféle formába adaptálható. (pl Jármű javító telep amelyik járásba sok a mezőgazdasági gépszerelő, logisztikai ahol a logisztikai vonalon van több emebr, dez ömt-övt inkább) plussz vannak járások ahol egy családiház mérettű objektum is elég garázzsal és kocsiszinnel. mert pl a közelben lévő nagy helyörség vagy közepes helyörség vagy egyéb más tényezők felszívják az állományt... De ezek a kis helyörségek is hasznos munkát tudnának végezni vagy szétdobva vagy egységesen a terület adottsáágait kihasználva specializálódva... pl kisebb müszaki csapatok építőipari vagy utász hidász brigádok amik önálloan kis létszámban is elégségesek lehetnek és képesek így is komoly munkát végezni. de akár egy komplett iroda is lehet ami javarészt adminisztrációval foglakozik és besgít ahova kell vagy rálehet sózni olyan dolgokat amit a létszámmal elbírnak ezzel tehermentesítve a központi irodákat mondjuk.)

Egy biztos változás lessz.
és ami jóhír hogy újra mocorog a tartalékos tiszt altiszt képzés. Tehát ha harcoló beosztásba valaki raj pk akar lenni ahhoz már nem elég az éretségi hanem egy altiszti vagy tiszti vizsgát is le kell tenni. (hogy ez lessz e honorálva egy rendfokozattal magasabb fizuval vagy parancsnoki pótlékkal vagy valamivel nem tudom) de szerencsére a lehetőség rá adott. és mindenki hiába van a maga rendfokozati kategóriájába legfellül alapból a legkisebb rendfokazatnak az állmánykategórájában való fizut kapja.) Mondjuk ha átszervezés eléri azt a szintet A rendfokozatokba is bele lehetne nyulni hogy legyen vlódi tábla ne mindenki szakaszvezető vagy főtörzsörmestter legyenkapázsból haem örvezető és örmesterként kezdjen ha nincs meg a vizsgája a továbblépéshez...
most már én késsznek tartom a rendzert hogy az álománytábla rendbe legyen téve e tekintetből. (az elején hasznos vólt hogy mindenki fellül kezdett de ez is elért arra a szintre hogy már bátran lehet a normál rendhez közelíteni.)

ugyhogy igen am ma még tény és való holap már lehet változik a tartalékos rendszer egésszét nézve. de ez nem baj ez a fejlődés egy fázisa. mint ahogy senki nem születik felnöttként erre a földre így egy ilyen rendszert se lehet egyből a fégleges formályával létrehozni. (vagyhát probálkozni lehet de a sikerek az esetben elmaradnak) szerencsére nállunk építve van a rendszer ami magában rejti a változást de a változás rugalmasság a rugalmasság alkalmazkodó képesség az alkalmazkodó képesség meg a túlélés 1. és legfontosabb szabálya. ergo katonás.

ez egy zanza. ha van konkrét kérdés arra nagon szivesen válaszolok ha szabad vagy ha tudok.
@honved
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 298
34 000
113
ha valaki megkérdezné miért lett sikertesebb az ött mint az ömt.
egyszerű a válasz az ömt vólt előbb . sok vólt a korkedvezményes nyugdíjas . ha őket kérdezték az ismerősők a válasz ááá ne gyere én is csak a teljes nyugdííjért járok vagy nem neked való vagy nem birnad te azt vagy mert neki muszály ezért szidja a rendszert...
míg az öttsek hivják a havert a kolegáát a sógort a komát és sokszor eggyütt szolgálnak ahatáron pl. van aki az aszonyt is beszervezte vagy a vbarátnőt... nem szidja a rendszert hanem dicséri nem lebeszéli hanem inkább rá.
és csidálkoznak a korkedvezményesek hogy sokra (nem mindre) de még az ött sek is bagóznak (olyankor szokott menni a duma hogy xy évig vólam katona rendőr stb bla bla de a rendszer szidásán kívül az ilyeneknek más nemigenn maradt meg és tudásba már egy szorgosabb ött s a technika fejlődésének hálais sok esetben ráver) Ez persze nem minden korkedvezményesre igaz...de sok nem értékeli azt a jópár évet amit nyugdíjként kapott... és ez azt erősíti még az ött sekben is hogy aki idős katonának rendörnek mennyen ÖVT s nindzsának... aki meg szorgos közülük tartalékosnak különbüző behívási formákba
 
K

kamm

Guest

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 298
34 000
113
még1szer nem minden korkedvezményes olyan hogy csak szitkozódni tud sok tesz is és akar is és a tudása is megvann.
csak a szitkozódost megjegyzed míg a szorgos lehet nem dicsekvi el a múltját (sok esetben)
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 720
14 782
113
Na megint a halálba menetelésre keresünk embert...
001.jpg


Micsoda különbség van ehhez képest mentalitásban a régóta győztes hadseregeknél:

002.jpg


Abba kellene hagyni a propagandát ha nem megy. Arra kell toborzni a katonát, hogy öljön, pusztítson, felégessen mindent amit csak kell, hogy az ellenség megszűnjön létezni és nem arra, hogy meghaljon. A halott katona haszontalan a hazának! Ez a mindhalálig kitartás az idióta vérnacionalista civil hőzöngők propagandája a hátországból, amit hősies pózba vágva magukat adnak elő. Undorító és semmi biztató nincs abban, ha az NKE-n ez a szellemiség uralkodik a professzionalizmus helyett.

Van benne valami.
 
  • Tetszik
Reactions: Laci1970
W

Wilson

Guest
Nem láttam még olyan zakkantat az itt jelenlevőkön kívül aki ilyen dolgokkal a leghalványabb mértékben is foglalkozott volna főként nem a katonai vezetésen belül
Ne csodálkozz rajta mert a fórumnak ezen szegmense úgy működik mint egy nagy olvasztótégely minden irányból ömlik bele a "matéria", hogy aztán ebből "zseniálisabbnál zseniálisabb" ötletek, "sziporkázóbbnál sziporkázóbnál" gondolatmenetek illetve az egyetemes modern harcászatot alapvetően megváltoztató "forradalmi" "diszertàciók" szülessenek meg belőle...:):)
 
K

kamm

Guest
Ne csodálkozz rajta mert a fórumnak ezen szegmense úgy működik mint egy nagy olvasztótégely minden irányból ömlik bele a "matéria", hogy aztán ebből "zseniálisabbnál zseniálisabb" ötletek, "sziporkázóbbnál sziporkázóbnál" gondolatmenetek illetve az egyetemes modern harcászatot alapvetően megváltoztató "forradalmi" "diszertàciók" szülessenek meg belőle...:):)
Mondjuk ismerek nem egy disszertációt, amit simán überel itt pár elképzelés...
 
W

Wilson

Guest
A mindhalálig az nem az a szituáció. A mindhalálig az, ha Görgey csatát kezd Világosnál vagy Budapest értelmetlen védelme a második világháborúban. Egy katona semmilyen körülmények közt, soha nem harcolhat mindhalálig. Lényegében soha, mert a kannibáloknak azért nem adod meg magad a dolog fölöslegessége miatt, de a kannibálok meglehetősen ritkák. Minden normálisabb esetben a katonának lényegében nem opció, hanem kötelessége megadnia magát, ha nincs lehetősége semmilyen értelmes harcra, hanem már csak a pusztulás maradna, mert a katona érték, ezt az értéket mentenie kell a következő háborúig minimum.
Ugyanmár a világon mindenhol a történelem része a hős kultusz a mindhalálig tartó soha meg nem hátrálunk mentalitás.Még a nagy amerikai hadseregben is az indentitásuk része, lásd pl Alamo
vagy a II világháborúban Bastogne (101. Légiszállítású hadosztály).De tudnék még példákat mondani bőven.....
 
W

Wilson

Guest
Az ilyen fordításokon (ti. 101st Airborne) még mindig fennakad a szemem... :D
Valahol igazad van de szerintem a légiszállítású jobban hangzik mint a "légiúton továbbított" vagy a "légi úton szállított".....

De valld be kamm nyugodtan, hogy van egy szakfordító "vénád" is......:):)