A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 115
113
?


4nd7293.JPG
ss226i6.JPG

dr3p86t.JPG
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 208
33 637
113
ha tovább dünnyögnének még 12 őt majd mire ujra probálkoznának a törökök küldenének pár rakétát tesztelni...
akár felében török személyzettel.
10 nap 2 hét alatt megoldhatólenne. és indulhatna vele a kiképzés. törökk segítséggel.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Ha már a Brit-ek meg amerikaiak ennyire jönni akarnak légvédelmi egységeket nyugodtan beengedhetnénk...!Az Oroszok se tudnának belekötni meg a Nato is megnyugodna!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 766
35 961
113
Ha már a Brit-ek meg amerikaiak ennyire jönni akarnak légvédelmi egységeket nyugodtan beengedhetnénk...!Az Oroszok se tudnának belekötni meg a Nato is megnyugodna!
Patriot?
ABM képességünk úgy sincs...az oroszok úgy is max rakétával tudnának bármit ártani nekünk, bár nagyon-nagyon kicsi a valószínüsége egy ilyen forgató könyvnek...Maximum a baltiaknál talán lehet valamilyen hibrid akció, de az se túl valószínű...
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 871
91 393
113
Benkő interjú


Rendkívül feszült a helyzet Ukrajna körül, de nem szabad, hogy kialakuljon olyan eszkalációs folyamat, melyben magyar katonák bevetésére is szükség lenne – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Portfolio-nak. Összességében a szakember úgy véli, a mostani hidegháborús retorika senkinek sem kedvez, és bízik benne, hogy nem kerül sor nyílt háborúra Oroszország és Ukrajna közt. A miniszter elmondta továbbá: a tervek szerint háromévente sor kerül majd a fegyveres testületeknek járó fegyverpénz kifizetésére, és hamarosan megérkeznek a honvédség új, Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegei Magyarországra. Jól halad a toborzás is: a pandémia miatt speciális katonai szolgálati formákat választó állampolgárok körülbelül 40%-a folytatta a katonai szolgálatát szerződéses vagy tartalékos szolgálati formában; az évtized második felére kitűzött kadétlétszám-célokat gyakorlatilag már most teljesítették. Benkő Tiborral beszélgettünk a mali, balti és koszovói missziókról is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 446
46 343
113
Gondolom a 7,62-es BREN BR-t hordozó katona nem gépkarabélyos, max egy pisztolya van még a nagy puskája mellett.
Szerinted 1 vagy két géppuska lesz a Lynx-es rajban? Ha kettő akkor lehet-e/lesz-e az egyik 5,56-os golyószóró vagy jobb inkább 2 db 7-62-es géppuska?
Hát a BR-t simán számolhatod a "karabélyosok" közé. Mivel 25 lőszer van a tárban a sima Brenek 30-ához képest. Ezzel szemben a Dragunovnak meg csak 10 volt.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 446
46 343
113
"Két problémát kell kezelni, egyrészt ezek az eszközök többségében nem NATO-szabványúak, illetve az alkatrész-utánpótlásuk az Oroszország ellen érvényben lévő embargó, valamint a politikai helyzet miatt nehezen biztosítható – vázolta a kiinduló helyzetet a kormánybiztos.

A megoldás ezért az, ha az erre alkalmas eszközök nem közvetlen NATO-felajánlású alakulatokhoz kerülnek, hanem ország- és területvédelmi célra felállítandó tartalékos alakulatok fogják használni. Megvizsgálták azt is, hogy milyen nemzetközi ipari kapcsolatok kellenek a fegyverrendszerek üzemben tartásához."


Na aki innentől akár a karabélylőszerek akár más kapcsán a NATO kompatibilitással jön azt kiröhögöm.
Áthozom ide, mert ennek nem csak a 24-esekre van vonzata...

Itt inkább az a kunszt, hogy ezekkel kapcsolatban is le lettem oltva, hogy ha elérte az élettartamot, akkor nincs tovább.
Pedig nem gondolom, hogy 2022-ben fognak hozzákezdeni úgy modernizálni, hogy közben 2 év múlva le kell állítani őket.
Azaz a további nagyjavítás feltételei adottak.
Ha fegyverzeti szinten is rendberakják őket, akkor azért egészen érdekes helyzet áll elő. Márpedig ezek szerint kapnak mindenféle rakétát is.
Az meg külön érdekes lenne, ha megkapnák a Spike-ot is! :oops: De valószínűleg csak vagy a lengyelektől, vagy a szerbektől lesz hozzájuk némi NIR, meg egy halom Maljutka 2T5.

Nem gondolom/tudom, hogy mennyire jó ötlet a párhuzamos üzemeltetés, de ezek szerint abban bíznak, hogy be tudnak annyi embert vonzani, ami biztosítja az új helikopterek üzemeltetését. Mind pilóta, mind kiszolgálók terén. Mivel eddig az volt a terv, hogy mindenkit szépen átképeznek oroszról nyugati típusra. De azzal, hogy előre lesz hozva a H225-ösök szállítása, így hamarabb lesz szükség több emberre.

Az meg, hogy egy meglévő eszközt tovább üzemeltetnek, az nem igazán NATO konform kérdés.
Új eszköz esetén meg minek vennénk nem NATO szabványos marhaságot?

DE a fenti riportnak lesz némi egyéb következménye is. Ezek szerint a légierőnél is bevezetik a tartalékos rendszert.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 618
113
Nem tudom feltűnt e, de maga a honvédelmi politika is túllépett a szövetségben gondolkodáson:

„Álláspontunk az, hogy Magyarország a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges célkitűzése szerint már olyan nemzeti haderőt hozott létre, olyan nemzeti képességeket alakított ki, hogy a jelenlegi helyzetben nem szükséges más külföldi erőkre, csapatokra hagyatkozni.”
„Álláspontunk az, hogy Magyarország a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges célkitűzése szerint már olyan nemzeti haderőt hozott létre, olyan nemzeti képességeket alakított ki, hogy a jelenlegi helyzetben nem szükséges más külföldi erőkre, csapatokra hagyatkozni.”
"a NATO ötös cikkelye szerint valóban minden tagállamot megillet a kollektív védelem.
„Csakhogy akkoriban elfeledkeztünk arról, hogy a Szövetség hármas cikkelye viszont azt mondja ki: minden ország köteles olyan védelmi képességeket kiépíteni, amelyekkel meg tudja védeni saját állampolgárait és országát”
„Arra is legyünk büszkék, hogy magyarnak maradhattunk. Vannak értékeink, hagyományaink, van mit megvédenünk és kötelességünk is megvédeni hazánkat”

Benkő

"Ha baj van, a hazánkat nekünk kell megvédeni"
"Egy szabad, független országnak önbizalmat és magabiztosságot csak a saját ereje, a saját nemzeti hadserege adhat"
"Ha nem vagyunk elég erősek, elveszünk, és a mi ügyünk mindig elvérzett, mielőtt a beígért felmentő seregek beérkeztek volna"

Orbán

A Magyarországot érő folyamatos külső támogatások és a magyar belpolitikába való fokozódó külföldi beavatkozás az elmúlt tíz évben -mintegy válaszreakcióként- rendkívül megerősítette a magyar szuverenizmust. Mostanra egyértelműen elérkeztünk oda, hogy világosan artikuláljuk a legmagasabb politikai szinten, hogy Magyarország az első és a politikai vezetés legfőbb feladata a nemzeti érdek védelme, ebből adódóan a katonapolitika, a védelmi gazdálkodás számára sem szempont többé holmi szövetségi érdek. Simán ott vagyunk, hogy szemrebbenés nélkül tudnánk Kínától vásárolni (az oroszoktól problematikusabb lenne, de nem szövetségi, hanem magyar érdek miatt, a lengyelekkel való stratégiai jó viszonyt is fenn kell tartanunk), majd a minket érő támadásokat ugyanabba a kukába továbbítanai, ahová a jogállamisági, demokrácia miatt, antiszemitizmusügyi és más hülyeségeket dobjuk. Nincs jelentősége, a haza mindenek előtt!
Két problémát kell kezelni, egyrészt ezek az eszközök többségében nem NATO-szabványúak, illetve az alkatrész-utánpótlásuk az Oroszország ellen érvényben lévő embargó, valamint a politikai helyzet miatt nehezen biztosítható – vázolta a kiinduló helyzetet a kormánybiztos.

A megoldás ezért az, ha az erre alkalmas eszközök nem közvetlen NATO-felajánlású alakulatokhoz kerülnek, hanem ország- és területvédelmi célra felállítandó tartalékos alakulatok fogják használni. Megvizsgálták azt is, hogy milyen nemzetközi ipari kapcsolatok kellenek a fegyverrendszerek üzemben tartásához.

 
  • Tetszik
Reactions: ijasz and SilvioD

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 446
46 343
113
Két problémát kell kezelni, egyrészt ezek az eszközök többségében nem NATO-szabványúak, illetve az alkatrész-utánpótlásuk az Oroszország ellen érvényben lévő embargó, valamint a politikai helyzet miatt nehezen biztosítható – vázolta a kiinduló helyzetet a kormánybiztos.

A megoldás ezért az, ha az erre alkalmas eszközök nem közvetlen NATO-felajánlású alakulatokhoz kerülnek, hanem ország- és területvédelmi célra felállítandó tartalékos alakulatok fogják használni. Megvizsgálták azt is, hogy milyen nemzetközi ipari kapcsolatok kellenek a fegyverrendszerek üzemben tartásához.

Ez semmivel nem támasztja alá az okosságot, hogy majd mi jól vadiúj kínai 8x8-at veszünk... :rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 446
46 343
113
Félre értetted.
A szárazföldi eszközök tartalékba helyezésére gondolt.
Így már világos. Bár rohadjon meg az az újságíró, amelyik a Mi-24-es bekezdésbe ezt is belekeverte...
Akkor ez azt jelenti, hogy az RPG-k mennek tartalékosoknak? Gondolom vesznek hozzá innen onnan utángyártott rakétákat.
Meg esetleg a maradék Metis-ek?
 
H

Hummen23

Guest
Így már világos. Bár rohadjon meg az az újságíró, amelyik a Mi-24-es bekezdésbe ezt is belekeverte...
Akkor ez azt jelenti, hogy az RPG-k mennek tartalékosoknak? Gondolom vesznek hozzá innen onnan utángyártott rakétákat.
Meg esetleg a maradék Metis-ek?
Vagy csak zárolt tartalékot képeznek belőle.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Kell ide az aerosztát...

Szerintem pedig pont az ilyen helyzetekben jönne jól egy erre alkalmas drón.
Mindent összehordanak itt az urak, az említettek és a meg nem említettek; de én azon kicsit csodálkozom, hogy még senki nem írta le, hogy erre köll a L-39; vagy, hogy pont ilyenre jó a Supertucano ... esetleg, hogy újjítsuk fel a t-72-eseket. :)
 
  • Vicces
Reactions: cirqle

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 871
91 393
113
Két problémát kell kezelni, egyrészt ezek az eszközök többségében nem NATO-szabványúak, illetve az alkatrész-utánpótlásuk az Oroszország ellen érvényben lévő embargó, valamint a politikai helyzet miatt nehezen biztosítható – vázolta a kiinduló helyzetet a kormánybiztos.

A megoldás ezért az, ha az erre alkalmas eszközök nem közvetlen NATO-felajánlású alakulatokhoz kerülnek, hanem ország- és területvédelmi célra felállítandó tartalékos alakulatok fogják használni. Megvizsgálták azt is, hogy milyen nemzetközi ipari kapcsolatok kellenek a fegyverrendszerek üzemben tartásához.

Mi a lényeg a cikkből. Megint tartalmas volt.

1. H145M Spike integráció a németeknél zajlik, beneveztünk rá.

2. Jelentősen kibővítik a H145M felderítő, csapásmérő és túlélő képességét. A helikoptercsaládhoz drónokat, pilóta nélküli gépeket tervezünk integrálni

3. H145M Go Mali.

4. A húsz H145M gép idáig több mint 5200 órát töltött a levegőben, ilyen volumenű repülési időre magyar helikopteres alakulatnál a 90-es évek óta nem volt példa.

5. H225M építése zajlik. 1 részük kap HForcet. Nem úgy volt hogy a HForce 0-át mind megkapja, ahogy a 145-ösök?? Vagy itt a tényleges fegyverekre gondolnak, ami a 20 145-ösnél is xsak 5 kapott eddig.
2023 elején érkezik.

6. Mi24 marad. Korszerűsítés, az életciklusuk további meghosszabbítása következik. Tartalékhoz kerül.
Hamarosan a nem irányított és irányított páncéltörő képességük újra rendelkezésre áll. (szerbek, lengyelek??)

7. Hasonló módon készülünk a BTR páncélozott szállító harcjárművek, a páncéltörő rakéták és számos más speciális eszköz további üzemben tartására.