[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113
"Ukraine asks NATO for international assistance in case of possible "large-scale emergencies of a different nature" that could affect civilian population – alliance statement. Ukraine has requested more than a hundred off-road vehicles, mine clearing equipment and radiochemical reconnaissance from NATO, the alliance said."
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 379
113
Azt nem értem, hogy a hadgyakorlat 20.-ig tart.
Odaértek és elmennek haza? Azért ez se tiszta.
Nagy játék ez.
Mert lehet a katonák egy része hazamegy, de a technika nagy része ott marad.. legközelebb meg ha balhé van, már elég lesz a személyvonat ahhoz hogy beélesítsék a dolgokat.

Ez is lehet egy megfejtése a történetnek
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 003
1 581
113
korrekt írás, most még teljes terjedelmében olvasható:

A háborúnak egyelőre egy nagy vesztese van, őt Ukrajnának hívják, ám sorsa miatt a szövetségesei sem dőlnek a kardjukba

Gazda Albert
KÜLFÖLD
február 15., kedd 20:02

Simon Shuster, a moszkvai születésű, de az Egyesült Államokban felnövő, majd Kijevben is dolgozó újságíró – aki a Time magazinban publikált témába vágó riportjairól is ismert – tette közzé a Twitterén kedden az alábbiakat: „Zelenszkij elnökhöz közel álló forrásom szerint az Egyesült Államok ősszel figyelmeztette először Ukrajnát arra, hogy 80 százalék esélyt látnak az orosz invázióra. Az ukránok nem értettek egyet ezzel, de meglátták a lehetőséget – »több segítség, több figyelem« –, és úgy döntöttek, rájátszanak. Most már sajnálják. Túl sok a figyelem, amit kapnak.”
Hogy Shuster konkrétan kitől jutott hozzá ehhez az információhoz, nem tudni, de nemcsak tömören, hanem árnyaltan is ábrázolta a helyzetet.
Február 15-én a következő események történtek – és nem történtek – az ukrán válság vonalán:
az angolszász lapok és hírügynökségek – első helyen a Bloomberg – korábbi értesüléseivel ellentétben Oroszország nem rohanta le Ukrajnát;
az oroszok bejelentették, hogy a hadgyakorlatok végeztével a déli és a nyugati hadseregcsoportok egyes egységei visszatérnek állandó állomáshelyükre;
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, ez nem válasz „a Nyugat által keltett hisztériára”, minden az eredeti terveknek megfelelően történik;
az orosz parlament elfogadta a kommunisták határozati javaslatát arra vonatkozóan, hogy ismerjék el önálló államokként a donyecki és a luganszki szakadár „népköztársaságokat”, a dokumentum ezek után Vlagyimir Putyin elnökhöz került, aki majd dönthet róla;
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, amennyiben a határozat életbe lépne, azt egyenértékűnek tekintenék Oroszország kilépésével a minszki megállapodásokból; a minszki megállapodásokban foglaltak végrehajtását amúgy Ukrajna évek óta szabotálja, azok ugyanis jelentős autonómiát biztosítanának a szóban forgó régióknak;
David Arahamija, az ukrán kormánypárt parlamenti frakcióvezetője közölte, az ukrán gazdaság havi 2-3 milliárd dollárt veszít az orosz invázióról szóló információs kampány miatt;
Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója hivatalosan jelezte, az ukrán elnök kedd esti hazafias beszédének azt a frázisát, mely szerint „azt mondják nekünk, hogy február 16-án elkezdődik a háború”, nem konkrét bejelentésként, hanem szarkazmusként kell értelmezni; a korrekcióra azért volt szükség, mert a tőzsde és az üzleti szféra megrogyott szerda reggel;
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár moszkvai tárgyalásaik után egyebek közt arról beszéltek, hogy a Donbasz-kérdés rendezhető diplomáciai úton is, és hogy az orosz csapatcsökkentés bejelentése jó jel;
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta – egybehangzóan a New York Times korábbi cikkével, amelyet itt ismertettünk –, hogy a katonai szövetség célja az orosz „tervekről” szóló „felderítési információk” nyilvánosságra hozatalával nem más, mint hogy megakadályozzák e tervek végrehajtását.
Mindezek nyomán indokolt röviden sorra venni – annak ellenére, hogy a Joe Biden amerikai elnök által hangoztatott február 16-ai orosz inváziós határidő még nem járt le, vagyis a „lerohanás”, ha hiszünk az amerikaiaknak, bármelyik pillanatban elindulhat –, hogy ennek az új hidegháborús helyzetnek kik a főszereplői, és ők milyen érdekek és célok mentén mozoghatnak és kommunikálhatnak. Az alábbi vázlat összeállításakor nem csupán angolszász, hanem ukrán és független orosz forrásokat is felhasználtam. Elöljáróban megjegyzem, emezek hangvétele merőben különbözik – a hazafias ukrán média nagy részét is beleértve – a nyugati sajtóétól. Miként azt néhány hete az elnök és a környezete is mondogatni próbálja: nincs szó róla, hogy a helyzet azonnali eszkalációjától tartanának.

1. Az Egyesült Államok és a NATO
Az orosz invázióval kapcsolatos fenyegetésről szóló első hírek 2021 őszén nem Ukrajnából, hanem egyértelműen az Egyesült Államok által szivárogtatott információk alapján ütöttek be. Miként arra a Shuster-tweet is utal, az ukrán politika az első pillanatokban ódzkodott a hype-tól, ám hamar meglátta benne a lehetőséget. Ami az USA és a NATO szempontjait illeti, két eset látszik valószínűnek. Az egyik, hogy valóban rendelkeztek és rendelkeznek olyan információkkal, amelyek totális háborúra utaltak, és miként a NYT írja – vagy Stoltenberg állítja –, a radikális nyíltság eszközével akadályozzák Oroszországot tervei végrehajtásában.
A másik verzióban nincs semmi romantika. Eszerint az USA és a katonai szövetség az elmúlt évek kudarcai – Afganisztán, Szíria, posztszovjet régiók stb. – után egy olyan háborút szeretne megnyerni, amely nincs, és valójában nem is várható. Mindezt vér, erőfeszítések, költségek nélkül. Ebben az esetben az infomációs hadjárat pusztán arról szólna, hogy beszélnek, figyelmeztetnek, riogatnak minden szóba jöhető platformon, amíg ki nem alakul egy globális háborús pszichózis – ennek a küszöbén alighanem túlvagyunk –, majd miután nem történik semmi, bejelentik, hogy azért nem történt, mert megakadályozták, hogy megtörténjen.
Mindeközben a feszültség fokozása révén akadályozzák Nyugat-Európa, ezen belül főként Németország, Franciaország és Oroszország közeledését, ami egyes – most némiképp naivnak tűnő – értékelések szerint hosszabb távon egy önálló világhatalmi pólus kialakulását eredményezhetné.

2. Oroszország
Az oroszoknak minden verzió kedvező, egyet kivéve: ha tényleg nyílt háborút indítanak Ukrajna ellen. Amit ezzel kaphatnának, az egy hatalmas pacifikálhatatlan sztyeppe néhány lerombolt nagyvárossal – ha „csak” a Dnyeperig mennének, akkor is, sőt, ha mindössze a Donbaszt vennék el, és folyosót csinálnának a Krímhez, akkor is –, ez rengeteg veszteséggel és hosszú időre megoldhatatlan problémákkal járna. Emellett igaz ugyan, hogy a Krím és a Navalnij-ügy utáni szankciók nem okoztak komoly károkat az oroszoknak, de a teljes elszigetelődés és az új vasfüggöny egészen más szintet jelentene.
A jelenlegi helyzet ezzel szemben megfelelő Vlagyimir Putyin számára. Egyrészt Oroszország ismét abszolút nagyhatalomként viselkedhet, ott van a tárgyalóasztal mellett napról napra, az elnök rendszeresen tárgyal az amerikaiakkal, a franciákkal, a németekkel, a kínaiakkal, a világ aktuálisan első számú geopolitikai problémájának megoldása rajta áll vagy bukik, és mindez még csak nem is kerül igazán sokba, legalábbis addig, amíg nem lőnek.
Bónusz: Ukrajna állandó feszültségben van, és bár lehet, hogy a hazafias nevelés kék-sárga léptékei újabb magaslatokat hódítanak meg, azért nem adnak sem kenyeret a boltban, sem áramot és gázt a vezetékekben. Extra bónusz: amíg tart mindez, addig úgysem lehet tagja a NATO-nak Ukrajna. Szuperbónusz: az ukrán politika kezd ráébredni, hogy nem csupán az oroszok tartják játékszernek, hanem új szövetségesei is.

3. Ukrajna
Ukrajna számára ebben a konfliktusban nincsenek kedvező változatok. Hiába a hivatkozások arra, hogy a hadereje már nem az, ami nyolc évvel ezelőtt volt, egy „igazi” háború szinte azonnali kapitulációhoz vezethetne. Onnantól lehetne partizánkodni a megszállt területeken, és új, nem pszeudo-, hanem valóban és radikálisan nacionalista államot szervezni Nyugat-Ukrajnában, amihez hasonlót amúgy az ország egyetlen szomszédja sem kívánhat.
Volodimir Zelenszkijnek és teamjének az sem jó, ami van. A gazdaság állapota rohamosan romlik – miként arról most épp Arahamija beszélt –, a lakosság egyre frusztráltabb, és a soron következő választások még messze vannak ahhoz, hogy a feszültségből hasznot lehessen húzni. Az elnök ráadásul azt sem meri kimondani, hogy tulajdonképpen kit szeretne vádolni dezinformációs kampánnyal.
A távolság az oroszoktól a pszichózis miatt növekszik ugyan, de ha végül születik valamilyen megállapodás az Egyesült Államok és Oroszország, illetve Nyugat-Európa és Oroszország között, abból Ukrajna nemigen jöhet ki jól. Cserébe kaphat további hiteleket – amelyeket később nyilván vissza kell fizetnie –, és fegyvereket is innen-onnan, amelyek közt az ócskák mellett korszerűek is vannak, de használni soha nem fogják őket, vagy ha mégis, háborút nyerni egy óriás ellen képtelenség velük.

4. Nyugat-Európa
A franciák és a németek versenyezhetnek, melyikük oldja meg a konfliktust, lehetőleg úgy, hogy ne haragítsák magukra az Egyesült Államokat. A franciáknak ez a szempont kevésbé fontos, de a németeknek nagyon, miközben nekik az Északi Áramlat 2-re is igen nagy szükségük lenne. A britek ezúttal is más pályán fociznak, ahogyan húsz évvel ezelőtt Irak és a Közel-Kelet esetében, úgy most is ők az USA első számú szövetségesei.

5. Magyarország
Magyarország természetesen nem játszik érdemi szerepet a válságban – bármit is mondott Orbán Viktor a moszkvai vizitje után –, speciális szempontjai mindazonáltal vannak. A kárpátaljai magyarok becsült száma a kétezerhúszas évek elején 130 ezer fő. Ez elég erős érv bármilyen ukrajnai háborúval szemben. Néha nem árthat egy pillanatra perspektívát váltani, és nem pusztán két – vagy néhány – óriás geopolitikai csatározásaként szemlélni a közelünkben zajló folyamatokat.

Egyfajta utóirat
Minden képlékeny, ami tegnap igaznak tűnt, ma már nem az, amit ma leírunk, holnapra elavulhat. Ami biztos, az az, hogy ha háború tényleg nem lesz is – ne legyen –, a feszültség hosszabb időre fennmarad. Az orosz csapatok, amelyek most részben távolodnak az ukrán határoktól, bármelyik pillanatban újra elkezdhetnek közeledni, ahogy nem lankadhatnak a főszereplők felderítői és kommunikációs szakemberei sem.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 918
91 557
113
Azért az amik járőröznek.
przechwytywanie-zawartosci-sieci-web-15-2-2022-214020-www.flightradar24.com.jpeg

Újabb éjszakai felderítő repülést kezdett Ukrajna felett az RQ-4A Global Hawk (2015-04) amerikai pilóta nélküli légijármű. Békeidőben ritka az éjszakai repülés. Általában nappal zajlanak, vagyis amikor a rádióelektronikai sugárzás forrásai nagyon aktívak. Feltételezhető, hogy a Global Hawk újabb hosszú repülése lesz.

A lengyelek mát előznek.

 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Azért az amik járőröznek.
przechwytywanie-zawartosci-sieci-web-15-2-2022-214020-www.flightradar24.com.jpeg

Újabb éjszakai felderítő repülést kezdett Ukrajna felett az RQ-4A Global Hawk (2015-04) amerikai pilóta nélküli légijármű. Békeidőben ritka az éjszakai repülés. Általában nappal zajlanak, vagyis amikor a rádióelektronikai sugárzás forrásai nagyon aktívak. Feltételezhető, hogy a Global Hawk újabb hosszú repülése lesz.

A lengyelek mát előznek.

16 ezer méteren...!
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 498
113

Váratlanul bejelentette pár órája a Kreml, hogy elkezdik kivonni az orosz csapatokat Ukrajna térségéből. Az oroszbarát hangok úgy értelmezik a döntést, hogy ezzel már biztosan elmarad az amerikai politikusok szerint holnapra tervezett invázió, míg a nyugati vezetők és Ukrajna továbbra is szkeptikusak - írja a portfolio.hu.

Eközben az orosz parlament a szakadár ukrán területek elismerésére kéri Vlagyimir Putyint. Lesz holnap háború? Bendarzsevszkij Antont, a Danube Institute kutatási igazgatóját kérdeztük.

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 889
35 650
113
Peskov azt tanácsolta az ukránoknak, hogy állítsák be ébresztőórát, hogy ne aludják el az " inváziót
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Egy ukrán cikk arról, hogy ők hogy látják az Iszkander elleni védekezés lehetőségeit.


Érdemes annak fényében is elolvasni, hogy mi mit gondolunk a saját rakétatüzérségi eszközeink beszerzéséről. A cikk első részét nem linkelem, mert egyrészt elérhető az íráson belül, másfelől csak listázással végig veszi, hogy mit tud Moszkva a határra csoportosítani. Amiből tanulhatunk, az ez a rész, ahol felvázolja a valószínű bevetési módokat és próbál ellene valami védekezés félét felállítani.

Röviden:

-Az Iskander műveleti plafonja -ahogy egy ATACMSnál is- túlságosan messze van ahhoz, hogy egy Gripen IRIS-T-vel vagy bármilyen vadászrepülő rövid hatótávolságú fegyverrel utána másszon és leszedje. Azon kell elgondolkodni, hogy mi az a kompromisszumos eszköz, amivel egy salvo megritkítható és valamivel több túlélést biztosít az ellenség célpontjának. (Például egy Meteor árban ott van, ahol egy ATACMS, nem garantálható vele a 100%-os találat vagy az, hogy a megtámadott egységünk/objektumunk nem fog pusztulni a végén. Tehát drágább így védekezni, mint ezekkel a méreg drága eszközökkel támadni. Az AMRAAM rakéták viszont negyed annyiba kerülnek, szinte filléres a 4-500ezres $ ára. A 2 millás rakétához képest egészen biztosan megérős.)
-A földi légvédelmi egységek is pláne szembetalálhatják magukat azzal a problémával, hogy nem tudnak elég magasan célpontot elfogni, simán elrepülhet a fejük felett és hiába van dollár milliókért betöltve az indítókba például egy AMRAAM. Akkor tudnak segíteni a védekezésben, ha a célpontra zuhanás közben kapják el. (Például pont a NASAMS radarja a célpont, de ha egy hátországi lőszerraktár, akkor már gond lehet.)
-Rövid hatótávolságú rakéták nagyon olcsó megoldások, de a mű kiemeli, hogy csak akkor van esélyük elkapni bármit, ha pont azt az objektumot védik és időben figyelmeztetik a személyzetet, hogy merre kell nézni.
-EW komoly szerephez juthat egy támadás elhárításában. Én azon gondolkodtam az olvasás közben, hogy ha egy román ATACMS salvo érkezésekor simán zavarjuk a GPS jelet és így mondjuk 50-100 méterrel mellé megy, az mennyiben segít? Az INS még mindig célba tudná vezetni? (Viszont ne felejtsük el, hogy az EW olcsó csodaszer mindenre, a drónok és minden más ellen is, az egyetlen kérdés mindig az, hogy működik-e vagy nem tudtuk törni a rendszert.)
-Álcázás, maszkolás, elterelés, stb. A szerbek annak idején megmutatták a jenkik ellen, hogy akár az 50%-ra is levihető a találatok száma. Ezzel jelentősen megnőne a célpont kilövésére fordítandó rakéta igény, ezzel pedig a támadó költségei.

Az ukránok nem is álmodnak róla, de én mellé tenném egy AWACS gép jelentette behozhatatlan előnyt. Az integrált légvédelemben nem lehetne a felderítő lokátorokat támadni, viszont mi magasabbról belátnánk az ellenséget. Jóval hamarabb értesülnénk a rakéták elindulásáról, mint ők a mieinkről.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Mi igaz abból, hogy sorban húznak el nyugatra a helyi ukrán oligarchák gépeikkel és a manival?
Jelenleg túl nagy forgalom nincs az Ukrajna légterében, egy Varsói gép, a G. Hawk, meg 1-2 biznisz gép, de azok inkább csak átrepülnek Kijevtől nyugatra.

Azért az amik járőröznek.
przechwytywanie-zawartosci-sieci-web-15-2-2022-214020-www.flightradar24.com.jpeg

Újabb éjszakai felderítő repülést kezdett Ukrajna felett az RQ-4A Global Hawk (2015-04) amerikai pilóta nélküli légijármű. Békeidőben ritka az éjszakai repülés. Általában nappal zajlanak, vagyis amikor a rádióelektronikai sugárzás forrásai nagyon aktívak. Feltételezhető, hogy a Global Hawk újabb hosszú repülése lesz.

A lengyelek mát előznek.

Jól összefirkantotta az éjszakai eget:
STmqw8W.png
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
A Homer31 (Boeing RC-135V Rivet Joint) is nekilódult Ciprusról a Fekete-tenger irányába.

És a Boeing KC-135T Stratotanker is ott kering egy ideje a Fekete-tenger nyugati felében.

Egyébként jelenleg a Global Hawk és ez a két gép a leginkább követett repülők jelenleg a Flightradaron.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz