A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 819
30 429
113
Egy ukrán cikk arról, hogy ők hogy látják az Iszkander elleni védekezés lehetőségeit.


Érdemes annak fényében is elolvasni, hogy mi mit gondolunk a saját rakétatüzérségi eszközeink beszerzéséről. A cikk első részét nem linkelem, mert egyrészt elérhető az íráson belül, másfelől csak listázással végig veszi, hogy mit tud Moszkva a határra csoportosítani. Amiből tanulhatunk, az ez a rész, ahol felvázolja a valószínű bevetési módokat és próbál ellene valami védekezés félét felállítani.

Röviden:

-Az Iskander műveleti plafonja -ahogy egy ATACMSnál is- túlságosan messze van ahhoz, hogy egy Gripen IRIS-T-vel vagy bármilyen vadászrepülő rövid hatótávolságú fegyverrel utána másszon és leszedje. Azon kell elgondolkodni, hogy mi az a kompromisszumos eszköz, amivel egy salvo megritkítható és valamivel több túlélést biztosít az ellenség célpontjának. (Például egy Meteor árban ott van, ahol egy ATACMS, nem garantálható vele a 100%-os találat vagy az, hogy a megtámadott egységünk/objektumunk nem fog pusztulni a végén. Tehát drágább így védekezni, mint ezekkel a méreg drága eszközökkel támadni. Az AMRAAM rakéták viszont negyed annyiba kerülnek, szinte filléres a 4-500ezres $ ára. A 2 millás rakétához képest egészen biztosan megérős.)
-A földi légvédelmi egységek is pláne szembetalálhatják magukat azzal a problémával, hogy nem tudnak elég magasan célpontot elfogni, simán elrepülhet a fejük felett és hiába van dollár milliókért betöltve az indítókba például egy AMRAAM. Akkor tudnak segíteni a védekezésben, ha a célpontra zuhanás közben kapják el. (Például pont a NASAMS radarja a célpont, de ha egy hátországi lőszerraktár, akkor már gond lehet.)
-Rövid hatótávolságú rakéták nagyon olcsó megoldások, de a mű kiemeli, hogy csak akkor van esélyük elkapni bármit, ha pont azt az objektumot védik és időben figyelmeztetik a személyzetet, hogy merre kell nézni.
-EW komoly szerephez juthat egy támadás elhárításában. Én azon gondolkodtam az olvasás közben, hogy ha egy román ATACMS salvo érkezésekor simán zavarjuk a GPS jelet és így mondjuk 50-100 méterrel mellé megy, az mennyiben segít? Az INS még mindig célba tudná vezetni? (Viszont ne felejtsük el, hogy az EW olcsó csodaszer mindenre, a drónok és minden más ellen is, az egyetlen kérdés mindig az, hogy működik-e vagy nem tudtuk törni a rendszert.)
-Álcázás, maszkolás, elterelés, stb. A szerbek annak idején megmutatták a jenkik ellen, hogy akár az 50%-ra is levihető a találatok száma. Ezzel jelentősen megnőne a célpont kilövésére fordítandó rakéta igény, ezzel pedig a támadó költségei.

Az ukránok nem is álmodnak róla, de én mellé tenném egy AWACS gép jelentette behozhatatlan előnyt. Az integrált légvédelemben nem lehetne a felderítő lokátorokat támadni, viszont mi magasabbról belátnánk az ellenséget. Jóval hamarabb értesülnénk a rakéták elindulásáról, mint ők a mieinkről.
Szerinted miért írtam a Saab GlobalEye, Saab EriEye, TARS (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tethered_Aerostat_Radar_System) szükségességét?
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 618
113
Egy biztos fel fognak gyorsulni a beszerzések vagy legalább is a szerződéskötések! Szerintem ha a választások pozitívan zárulnak nem lesz egy rossz évünk! Ami érdekes, hogy 1 évvel ezelőtt mikor ugyan csak az M1-en nyilatkozott MG a rakétatüzérségről még az volt a koncepció, hogy egyenlőre várunk! Megvárjuk azt a technikai ugrást amitől megéri bevásárolni! Most meg úgy nyilatkozta, hogy prioritást élvez!
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 921
7 626
113
Egy biztos fel fognak gyorsulni a beszerzések vagy legalább is a szerződéskötések! Szerintem ha a választások pozitívan zárulnak nem lesz egy rossz évünk! Ami érdekes, hogy 1 évvel ezelőtt mikor ugyan csak az M1-en nyilatkozott MG a rakétatüzérségről még az volt a koncepció, hogy egyenlőre várunk! Megvárjuk azt a technikai ugrást amitől megéri bevásárolni! Most meg úgy nyilatkozta, hogy prioritást élvez!
Megváltoztak a változók időközbe , eddig volt erre idő hogy még várjunk vele , mostmár nincs
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 498
18 618
113
Megváltoztak a változók időközbe , eddig volt erre idő hogy még várjunk vele , mostmár nincs
Eddig sem volt! Egyre szarabb a helyzet és ezt már 3-4 évvel ezelőtt is láttuk! Én tényleg nem akarok belpolt csinálni a topikból ezért csak annyit mondok, hogy remélem számunkra pozitív döntés születik áprilisban haderő és hadi iparfejlesztés szempontjából!
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
754
2 030
93
Amennyiben tényleg mégjobban rákapcsolunk a fejlesztésekre, akkor a napokban esedékes Gripen tárgyalás is jó irányba haladhat, s mielőbbi bővülést hozhat. Segíti a folyamatot a figyelemreméltó gazdasàgi növekedés, és a biztonságpolitikai helyzet is.
Nemsokára itt a vàlasztások napja, s utána több bejelentés is lesz szerintem. Az új helyőrségekkel kapcsolatos bejelentésekkel viszont nem értem miért várnak?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Szerintem baromira nincs igény ekkora KC390 szállítógép kapacitásra.
Max egy harmadik kellene ha azzal számolunk hogy egy mindig karbantartás alatt van, de ennél valószínűleg jobb a hadrafoghatósága.

Mit és hova szállítanánk 4 géppel?!
Ejtőernyősöket erősítésként a szomszédba :rolleyes: .
Ez nem elég érv számodra a négy gép mellett?????:)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 320
113
Ejtőernyősöket erősítésként a szomszédba :rolleyes: .
Ez nem elég érv számodra a négy gép mellett?????:)
A 3. gépnek lenne, és lett is volna értelme, az általános rendelkezésreállási szempontok miatt.
Hogy elmaradt, az nem feltétlen tragédia - ismerve a kialakításra került szállító flotta sokoldalúságát.
A +2 gép viszont nekem már a nettó pénzpazarlás kategóriája.
Annyi pénzt merevszárnyas deszantszállításra felesleges elpazarolni. Azt a pénzt szépen Chinookokra (4-6db) kell elkölteni, ha már tényleg nem tudunk mire költeni.
Mert azokat a melységben betett alakulatokat el is kell tudni látni, ilketve ki is kell tudni hozni, ha nagyon nagy a gáz.