Miért menne bele?
Ha valaki használt Gripent akar, akkor hozzá fog fordulni.
Innentől kicsit meddő a vita. Már leírtam, sztem miért.
Egy paper design projektre bármit építeni eszement hülyeség.
Minden projekt így indul.
Néz meg miben kerül az új Gripen E saccra. Majdnem F-35A ára.
Ennek fényében szerinem gondold át, mert ha még el is tudnánk is adni a gépeket kb. 30 misi / darab áron, akkor is a 28 db Gripen E úgy kb. 4-5 mrd dollár lenne. Alsó hangon. Ez az éves magyar GDP 3,5%-a. Még, ha több évre széthúzod, akkor is eszement.
A jelenlegi Grioeneket is kb. 20 éve fizetjük. Ma már meg sem terheli a HM büdzsét 27-28 mrd vs. 1.000 mrd. Ez 20 éve még a büdzsé 10%-a volt, ma 3%-a se.
Számoljunk E esetén a magasabb 5 mrd dollárral. 15 éves törlesztés esetén évi 100 mrd HUF-ból kijönne. Ez a 2024es büdzsé 6 5%-a. Sok, de fizethető. Bár sztem 2026 utan indulna az új lizing, tehát még annyi sem lenne. Hát még 2030-ra.
Hatalamas kiadás, de vállalható, nem irreális, főleg ha az eladott C-k árat beugróként betennénk.
De ez csak 1 lehetőség. Van valóban költseghatékonyabb megoldás. Ha C-k jönnek. Az lényegében semmi extra kiadást nem jelentene 2026 után. Hisz kb. hasonló költséget jelentene, mint a mostani lizing 30 mrd-ja.
Esetleg vegyes E, C. Tudom ettől kihullik sokaknak a haja.
De igazából ez a 3 opció.
Sztem mind 3 finanszírozható. Nagyok a különbségek ez tény, de az is kérdés, melyikhez, milyen hadiipari ellentételezést kapunk?? Ez a kiadások jelentős részét országon belül tarthatná, vagy kompenzálná. A Saab nincs jó passzban az eladásokkal. Jók az alkupozícióink. Sztem hamarosan hallunk efelöl híreket és tovább látunk.