A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 470
31 892
113
elég tág a repertoár. föleg ha valaki kombinál.
@Negan @antigonosz @honved ? ti ezt vágjátok.
nem valóság hadijáték.
Cimborám,amilyen állapotban van most az MH,NATO nélkül mi kb akkor járunk a legjobban,ha megadjuk magunkat.....jelenleg mi az oroszoknak meg reggelire is kevesek lennénk.Vedekezni nem tudnánk,csak felbosszantani őket.Meg a harcol kitörése előtt megegyezéses kapitulacio a legjobb opció.
De szerencsére NATO tagok vagyunk.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 186
36 729
113
Az orosz ellen ok. De mondjuk egy NATO tag szomszédunkkal kapunk hajba ? A török, görög viszony és ebből a haderők, ott a példa.....
Itt ez egy visszatérő téma, de én ebben nem "hiszek": nagyon valószínűtlennek tartom. Nálunk nincs etnikai kisebbség a környező országokból? nemzetegyesítés itt nem játszik. Tiszta megszállás lenne egy olyan népességgel, ami nem akarja itt látni őket és ellenállna. Nem éri meg minket megtámadni: nem lehet vele nyerni semmit. A szomszédaink nem is képesek erre katonailag: ukrán példa mutatja hogy egy elvileg jól szervezett, nagy létszámú ás modern haderő is finoman fogalmazva "alúl teljesít". Nem olyan egyszerű ám ez az inváziósdi, a nemzetközi hatásairól nem is beszélve! Az oroszok órásit hibáztak azzal hogy nem vívták ki előbb a totális légifölényt...
Nagyon erősek a gazdasági összefonódások (EU, NATO). Egy ilyen regionális háborúval senki nem nyerne semmit viszont hatalmasat veszítene és garantáltan lenne nemzetközi beavatkozás és itt még annyira sem erős senki hogy ezt "kibekkelje", mint az oroszok.
Ehhez jön rendkívül szar demográfia: senkinek sincs fölösleges erőforrása háborúzni. Még az oroszok is titkolják a veszteségeket ahogy tudják, a háború szót is tilos használni. Nagyon népszerűtlen, hogy egyke gyerekek zsákban jönnek haza...

Egyébként ha lefut a Zrínyi rendesen, akkor az évtized végére a szomszédainkkal szemben (egyszerre egy ellen) tudnánk tartani magunkat. Ennél többet nem is lehet reálisan elvárni a Honvédségtől.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 033
7 274
113
Khm rongyosok khm
az az első világháborúban meg edzett tisztek..etc által vezetett, edzett akkori magyar fiatalság volt(s nem rendezett oroszok ellen harcoltak) s nem olyanok akik még visszaolvasni sem tudnak, s mi több olyanokat tartanak szövetségeseiknek akik debileknek és kutyáknak nevezik a magyarokat, kitelepítések és betelepítések álmai közt.
én guerilla leszek. Nem hiszem hogy a reguláris erőinknek van esélye pl. az oroszok ellen. Ha Ukrajna elbukik, akkor itt állnak a határunkon...

clown-nose.gif
Csak meg ne lássa kommented néhány aktív szolgálatos katona:oops:
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 434
10 332
113
De mi soha nem tudunk kiállítani annyi profit,
A profit a háború szüli.

Jelenlegi állapotba, még egy komplett dandárt sem tudunk feltölteni,
A frissen leszerelteket (2év alatt) vissza fogják hívni szerintem, fel lesznek töltve.
A szerbek is most akarnak visszaállni, valamilyen formában a sorkatonai szolgálatra
Mert egyszerűbb kényszeríteni az embereket és a lakosságra fogni a hiányt, mint önkritikát gyakorolni és megvizsgálni a főtiszt uraknak, hogy miért nem akar elég férfi katonai szolgálatot vállalni egy alapvetően militáns társadalomban. Ha ilyen bizonytalanságot mutatnának a saját addigi munkájuk felé, akkor a feletteseik vagy a politika váltaná le őket. Ördögi kör.

. Ugyanakkor most látható, mennyi idő is kellett, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen, az orosz támadás Ukrajna ellen.
7 éve szajkózzuk, hogy Ukrajna nem befagyott konfliktus és baj lesz. Tehát a válasz 7 év :)


Kit mozgósítanánk kiképzettség nélkül mi ?
Ezért vagyok egy normális tartalékos ÉS egy agilis, adaptív önkéntes rendszer pártján, elképzelésem szerint ezekre menne az az erőforrás amit egy sorozás borsóként hányna falra.
Opcionálisan a polgári védelmet ugyanilyen megoldással lehetne válságállóvá tenni, ami azért fontos, mert egy csomó logisztikai és támogató feladatot levenne a haderő válláról.


Valamit ki kell majd találni a létszámgondokra.
Tök egyszerű: kell egy széleskörű felmérés, hogy akik otthagyták a szolgálatot, miért hagyták ott, érdekli-e őket a téma úgy igazából, véleményezzenek pár dolgot 1-10, stbstb.
Ebből kiszűrjük azokat, akiket érdekel a hadviselés, de inkább otthagyták azt a szolgálati formát, amiben voltak.
Az ő válaszaikat vesszük figyelembe innentől. Valószínűleg ki fog jönni pár érdekes dolog: alkalmatlan vezetők, szakmaiatlanság, stb.
Azonosítjuk ezek alapján a kritikus témaköröket. Pl. kevés a pénz: oké, ez egyszerű. Alkalmatlan emberekkel találkoztam: itt megnézzük, hogy vannak-e "gócpontok" (pl.ugyanattól az alakulattól érkező válaszadók ugyanazokkal a problémákkal egybevágó válaszokat adnak). Ha nagyon jól körülhatárolhatók a problémás emberek pl. vezetők, akkor ott is el kell kezdeni a vizsgálódást, legvégső esetben (ha tényleg csak rajtuk múlt a dolog) el kell őket távolítani, át kell helyezni olyan beosztásba ahol nem lesz ezzel gond. Az is kiderülhet, hogy mondjuk egy 20%-os réteg kizárólag az öltözködési utasítások miatt szedi a sátorfát :D
A többi megoldáson csak ezek után érdemes gondolkodni.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 434
10 332
113
az az első világháborúban meg edzett tisztek..etc által vezetett, edzett akkori magyar fiatalság volt(s nem rendezett oroszok ellen harcoltak) s nem olyanok akik még visszaolvasni sem tudnak, s mi több olyanokat tartanak szövetségeseiknek akik debileknek és kutyáknak nevezik a magyarokat, kitelepítések és betelepítések álmai közt.
Az 1920-as Rongyos Gárda max. 150 fő volt mindenkivel együtt, nem releváns a lakossági átlag egy ilyen esetében.
Ez a mag szervezte a nyugat-magyarországi felkelést, ahol már tényleg releváns a tömeges emberanyag minősége.

A többivel nehéz vitatkozni, vannak bajok, még itt a fórumon is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 589
74 597
113

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 987
113
Bemutatkozó látogatásra érkezett Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez Abdullah Falah Al-Dosari, Katar Állam budapesti nagykövete március 1-én, kedden...

"Benkő Tibor honvédelmi miniszter a találkozón köszönetét fejezte ki Katar segítségéért az afganisztáni missziókban dolgozó magyar és afgán állampolgárok evakuálásában, dohai tartózkodásuk és biztonságos hazatérésük biztosításában."
A perszonálúnió újabb lépéssel került közelebb. :rolleyes:
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Meg @ijasz és @Filter na és @Parapitecus is katonák még nem csak @dudi !
Én Műveleti Tartalékos vagyok!
Bár Bástya elvtárs szerint az szart sem ér...
Azt már meg sem akarják gyilkolni...
Pedig ,, piftojjal" kifejezetten jól lövök....
Meg remekül tudom a Honvéd kórházban hőmérőzni a belépőket...
Őő.. ez nem elég?
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 887
4 937
113
Namost ha te politikusként kiállsz a fiatalok elé azzal, hogy téged fiam most besorozunk és bevonulsz, az garantáltan az utolsó politikai ciklusod lesz (nem véletlenül hallgat a FIDESZ és az ellenzék is mélyen sorkatonaság témában), az ellenzéked pedig még jó magyar szokás szerint segíteni is fog ebben a téged megbuktatni akaróknak.

A kormány érdeke, hogy jelenlegi reprodukciós ráta (és főleg fizetések) mellett a legjobb képességűek nagy része a civil szektorban dolgozzon (főleg külföldi multiknál), mert valakinek meg kell termelnie azt a pénzmennyiséget, amit a multi adó formájában (meg a dolgozók szja formájában) befizethet az államkasszába és a kormány elkölthet mindenre is.

Nagyon fanatikusnak (vagy kétségbeesettnek) kell lennie ahhoz ma egy fiatalnak, hogy a BM-hez vagy Honvédséghez menjen dolgozni.

Írom mindezt úgy, hogy a magam részéről már áldoztam 5 évet az életemből Honvédségre.
Most fog ez megváltozni. Az ukrán háború egyik legnagyobb tanulsága, hogy a tartalékosok (ott ugye területvédelmisek) nélkül esélytelen az eredményes védekezés. Ennek hatására több nagyobb nyugati állam visszatérhet a sorkötelezettséghez - főleg Németország, a legpacifistább európai állam lenne érdekes, ha ismét bevezetnék a sorkötelezettséget, óriási a BW létszámhiánya, nem nagyon van más lehetőség az állomány feltöltésére - akkor is nálunk is elgondolkodnának a visszaállításon a választások után. Az is lényeges, hogy a szomszédos országok ismét bevezetik-e. Nálunk eddig a társadalom elvből ellenezte. Egyik politikai erő sem merte felvállalni. De ez most megváltozott. Az emberek eddig abban a hiszemben voltak, hogy nem lesznek már háborúk. Most ezért ilyen nagy a döbbenet, hogy véget ért a világbéke.

Lehetne ésszerűen is kialakítani a sorköteles rendszert: felesleges túlzottan hosszú időre behívni a fiatalt. Elég lenne 6 hónap (3 hó alap + 3 hó szak) kiképzés. Utánna úgyis csak az időt töltené a laktanyában, mint régen. És fizetni kellene a fiatalnak: aki a 6 hónapot leszolgálja az kaphatna 1.5 milliót. Ez nem lenne megterhelő a MH-nak, mert nem kellene minden fiatal férfit behívni. Erre nem is lenne felkészülve a sereg infrastruktúrálisan. Egy korosztály kb 90 ezer fő, ebből férfi kb 45 ezer. Ebből elég volna évente 8000 fiatal férfit behívni, aki egészségügyileg is megfelel. Pár év alatt normális tartalékos állományt lehetne felépíteni és nem olyan alibi rendszert mint ami most van a 40 kilós hölgyekkel a kormányhivatalból.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 396
7 921
113
Most fog ez megváltozni. Az ukrán háború egyik legnagyobb tanulsága, hogy a tartalékosok (ott ugye területvédelmisek) nélkül esélytelen az eredményes védekezés. Ennek hatására több nagyobb nyugati állam visszatérhet a sorkötelezettséghez - főleg Németország, a legpacifistább európai állam lenne érdekes, ha ismét bevezetnék a sorkötelezettséget, óriási a BW létszámhiánya, nem nagyon van más lehetőség az állomány feltöltésére - akkor is nálunk is elgondolkodnának a visszaállításon a választások után. Az is lényeges, hogy a szomszédos országok ismét bevezetik-e. Nálunk eddig a társadalom elvből ellenezte. Egyik politikai erő sem merte felvállalni. De ez most megváltozott. Az emberek eddig abban a hiszemben voltak, hogy nem lesznek már háborúk. Most ezért ilyen nagy a döbbenet, hogy véget ért a világbéke.

Lehetne ésszerűen is kialakítani a sorköteles rendszert: felesleges túlzottan hosszú időre behívni a fiatalt. Elég lenne 6 hónap (3 hó alap + 3 hó szak) kiképzés. Utánna úgyis csak az időt töltené a laktanyában, mint régen. És fizetni kellene a fiatalnak: aki a 6 hónapot leszolgálja az kaphatna 1.5 milliót. Ez nem lenne megterhelő a MH-nak, mert nem kellene minden fiatal férfit behívni. Erre nem is lenne felkészülve a sereg infrastruktúrálisan. Egy korosztály kb 90 ezer fő, ebből férfi kb 45 ezer. Ebből elég volna évente 8000 fiatal férfit behívni, aki egészségügyileg is megfelel. Pár év alatt normális tartalékos állományt lehetne felépíteni és nem olyan alibi rendszert mint ami most van a 40 kilós hölgyekkel a kormányhivatalból.
8000 ezer fő
Az önkéntes tartalékos rendszer a fiataloknak szerintem pont jó lenne a mostani formájában. Kicsit ugyan finomhangolni lehetne még rajta. Erre a rendszerre már lehetne építeni idővel évente 800-1500 főt.
Sajnos a jelenlegi demográfiai és társadalmi tényezők miatt az a 8 ezres létszám hát nagyot álmodtunk Béláim kategória.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 887
4 937
113
8000 ezer fő
Az önkéntes tartalékos rendszer a fiataloknak szerintem pont jó lenne a mostani formájában. Kicsit ugyan finomhangolni lehetne még rajta. Erre a rendszerre már lehetne építeni idővel évente 800-1500 főt.
Sajnos a jelenlegi demográfiai és társadalmi tényezők miatt az a 8 ezres létszám hát nagyot álmodtunk Béláim kategória.
Nem olvastad el a kommentet: egy korosztály kb 90 ezer Fő, ebből férfi kb 45 ezer fő. Ebből kellene évente 8ezer fiatalt behívni 6 hónapra. Ez bőven belefér a demográfiai lehetőségekbe. Szerintem sok család büszke lenne a fiára ha sorkatona lenne. 6 hónap nem olyan hosszú idő, ezalatt fizikálisan rengeteget fejlődne, új ismereteket szerezne, jó hatással lenne rá (kimozdulna a monitor elől), még új barátokra is szert tenne, ráadásul a végén jól jönne a pénz is neki. Minden szempontból jobb lenne, mint a mostani önkéntes tartalékos rendszer ahol lassan több nő van mint férfi. Nem akarom bántani őket, de biztos értik, hogy mire jelentkeztek? Hogy a feladat nem virágot szedni, hanem embert ölni?
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 229
4 588
113
Szerintem a felvételi pontokért sokan el fognak menni fél évre katonának. Nem tudom, hány fiú van a fel nem vett felvételizők között, de jópáran meg fogják lépni.
A középiskola végéig kötelezően teljesítendő közösségi szolgálatot is ki lehetne váltani 3 hónap alapkiképzéssel...