[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Új infót tartalmazott számomra, ami segít a kirakósban, ezért ment a lájk, de túl sok karaktert nem pazarolnék a bejegyzésre, csak egy rövid megjegyzés: Ha mindent elutasítasz az oroszok oldaláról, mert propaganda, akkor nem fogod meghallani, hogy mit és miért szeretnének. Éppen ez hozta ránk a bajt. :rolleyes:
a minapi lavrov-beszéd alatt történt dedós kivonulás gyönyörűen festi le ezt a sajnálatos helyzetet.
így nem fog menni...
 
W

Wilson

Guest

Az Ukrtelecom internetje 12 megyében lelassul a károk miatt – állítják helyre a szakértők...​

2022. MÁRCIUS 3., CSÜTÖRTÖK, 22:20

A JSC Ukrtelecom kritikus infrastruktúrája továbbra is működik, de 12 regionális központban az internet-hozzáférés sebességének csökkenése tapasztalható.
Ez áll a cég közleményében .
"Az országos hálózat biztosítja a kommunikációt. Ukrajna minden régiójában vezetékes internet- és telefonszolgáltatást biztosítanak" - áll a cég közleményében.

A Zsitomir és Zaporizzsja megyékben zajló ellenségeskedés során a fővonalakon megsérültek miatt 12 megyeközpont előfizetői csökkentik az internet-hozzáférési sebességet. Ezek Herson, Rivne, Zsitomir, Hmelnickij, Ternopil, Vinnicja, Zaporizzsja, Mikolajiv, Lviv, Ivano-Frankivszk, Volyn és Kárpátalja régiók.

"Az internetelérés elsőbbségét ezeken a területeken a fegyveres erők, a hatóságok és a szociális infrastruktúra szolgálatai élvezik. A cég szakemberei mindent megtesznek a hálózat megsérült szakaszainak helyreállítása érdekében. Kérjük az ezen területeken élő előfizetőket, hogy értsék meg ezt a nehéz helyzetet – mondta az Ukrtelecom.

A nemzetközi internetes forgalom kisebb korlátozásai is folytatódnak az infrastruktúra károsodása miatt. A cég szakemberei aktívan dolgoznak azon, hogy a következő egy-két napban leküzdjék ezt a korlátot.
A társaság hangsúlyozza, hogy a vezetékes telefonszolgáltatásokra semmilyen korlátozás nem vonatkozik, és az előfizetők számára elérhető.

Gazdasági igazság

 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 039
93
Egy akciónak, amit az ukrán erők megakadályoztak. Hogy miért volt rá szükség, vagy mi volt a célja nem tudom. Mint írtam, én nem kaptam meg az orosz haditervet.
Én sem, a véleményemet írtam le.
Eleve az a tény, hogy Putyin a sártengerbe küldte be a hadsereget, ami miatt a támadó formációba felfejlődés is nehézkes, arra enged következtetni, hogy nem is számoltak jelentős, védvonalba rendeződött ellenállással az ukrán reguláris erőktől. Ez részben be is jött, legalábbis északkeleten. Mire számíthattak akkor? :
1., megadásra
2., városi harcokra/ostromra. Ezt hogyan képzelték el, ha az első napokban transzparens módon nem akartak civil célpontokat támadni? Szerintem úgy, hogy itt is az 1. pontra alapoztak. Úgy tűnik, hogy ez egyelőre nem jött be.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 501
46 457
113
Gyári melós csoportból:

2 Németországi VW gyár leállt,
Skoda leállt,
győri Audi 17 napig nem termelt chiphiány miatt, tegnap újraindult, hétfőn elfogy a kábelük...

Suzuki, Mercedes egyelőre megy, de ők is ukrán kábelekkel dolgoznak.

BMW/Smart Hollandiában leállt

Meg sok beszállító szerte EU-ban
Van ahol azt írják tudnák pótolni a kieső ukrán/orosz alkatrészt drágábban, de azért nem fognak termelni, hogy még több veszteségük legyen...

Ne hülyéskedj már. Akkor és úgy drágítják az autók árait, ahigy akarják. Akkora a készlethiány, hogy vannak olyan típusok, amire egy évet kell várni. Az, hogy most a kábelezés 20 EUR-val többe fog kerülni. Na bumm. Emelnek a kocsi árán 150 EUR-ót, és még akkor is így fognak sorbaállni az emberek:
amgPQN2_460s.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 523

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Másik topikban már kérdeztem a tankspecialistákat de nem válaszoltak még....
A "nyakigsár" mennyivel emelheti az üzemanyag fogyasztást? 40-50%-ék lehet reális?
Illetve a sár miatti közel maxon pörgetés mennyivel növelheti a gépek lerohadásának a valószínűségét?
Csak mert ez lehet egy magyarázat az idő előtti kitankolásokra és a sok műszaki hibára.
Más...
Valahol van infó az export felszerelés hatásfokáról?
Stinger,Javellin, stb....indítások, találatok, killek....
Orosz tech élt-e túl találatot? Vannak- e képek a rongálódásokról?
Előre is köszi.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 684
8 668
113
És svájc irányába, és a nyugati országok, bankok irányába, akik zárolták az orosz nemzeti bank tartalékait?
Ők megkerülhetetlenek, míg Oroszország nem az.

EU gdp: $17.1 Trillion
USA gdp: $22.99 Trillion
Orosz gdp: $1.710 Trillion

Értem én hogy nem minden a gdp, de olyan gazdasági szakadék van a nyugat és Oroszország között hogy az áthidalhatatlan. Oroszország esetében még csak a népesség sem indokol nagyhatalmi státuszt. Nem tudom mennyire lehet igaz, de több helyen is olvastam hogy az oroszok lehet hogy spórolásból nem vetették be a csúcstechnikát.
 
  • Tetszik
Reactions: Peter23 and Bleroka

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Ne hülyéskedj már. Akkor és úgy drágítják az autók árait, ahigy akarják. Akkora a készlethiány, hogy vannak olyan típusok, amire egy évet kell várni. Az, hogy most a kábelezés 20 EUR-val többe fog kerülni. Na bumm. Emelnek a kocsi árán 150 EUR-ót, és még akkor is így fognak sorbaállni az emberek:
amgPQN2_460s.jpg
Az elméletednek némileg ellentmond, hogy Kelet-Európában már most se igazán állítanak forgalomba új autókat, de valójában már nem egy nyugati elemzés is megjelent arról, hogy egyre kevesebb embernek van pénze új autóra, ezért tovább tartják meg a régebbi autóikat.
Nem véletlenül van kihelyezve a részegység gyártás olyan országokba, ahol az átlagfizetésből BAZ megyei cigánysoron is csak egy szobakonyhás garzont kapsz.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Napokkal azután, hogy egy #orosz oszlopon rajtaütöttek Buchában, leleményes
ukrajnaiak folyamatosan jönnek, hogy alkatrészeket,felszerelésejet szedjenek ki belőlük: a katonák tucatnyi járművet fosztanak meg a lőszertől és az ellátmánytól, a helyiek kiszedik az üzemanyagot és szétszedik a sérült járműveket a fémhulladékért.


Erről nekem ez jut eszembe....;-)

kiszamolo-com-meme-generator-5.jpg
nagy keletje volt itthon is a lelőtt reptechnikának a 2. világháború után, mennyi ól lett Messzerekből építve...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 014
32 422
113
az a röhely, hogy nem lehet kizárni benne van a pakliban. Mostanra kb mindenkinek megvan, hogy ez az egész irtózatosan el lett k*va. De egyszerűen ekkora face vesztés Putyinnak nem tudom elképzelni, hogy beleférne. Nem otthon ott eladják* hanem külföldre. És akkor se ha emiatt 100.000ek fognak meghalni akár mindkét oldalon és leseggel az orosz életszinvonal.

*majd elmondják, hogy nácianitották Ukrajnát és nem lesz Nato és krímet, donbaszt elismerte Ukrajna és elérték a céljukat.

Jelcin nem bukott bele a csecsen háborúba, amit elvesztett (igaz a választás még pont Groznij elvesztése (ami pont Jelcin ünnepélyes beiktatása alatt zajlott), a haszavjürti megállapodás és a kivonulás előtt volt), az amerikai spin doctorok és az oligarcha tv-k fehúzták egyszámjegyű népszerűségről (talán 6% volt a mélypont?) a győzelemre. Persze nyilván masszívan csaltak is, csak akkor ezt is elnézték a "demokrata" Jelcinnek, amíg pl. Bowder és helyi társai pumpolhatták ki az orosz olajból, gázból és ásványkincsekből szerzett milliárdokat. Persze ez lassan 26 éve történt, egy weimarizálódott Oo-ban. Meg Csecsenföld távoli vidék, Ukrajna nem annyira, ez sokkal nagyobb arcvesztés, ha sehogy sem lehet sikernek eladni.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 213
67 118
113
Deeeee....!!! Ne higyjetek neki!!!
Az igazság az, hogy "a nyugat' titkos ukrajnai biolaborókban, intelligens biofegyvereket fejlesztett az oroszok ellen. Ez a biofegyver csak oroszok ellen lett volna hatásos, ukránokra vagy másokra nem, mert egy "orosz gén"' alapján támadta volna a szervezetet!
Ezért jött a támadás.
Boki, értem én, hogy orosz agitprop, de ez max orosz falusi kocsmatöltetékek nívóját üti csak meg.
A higgyetek egy különleges régi szóalakban letezik a nyelvünkben. Míg mondjuk a hagyjatok a gyj hangösszetétellel létezik, addig ez a higgyetek szó esetében hibás leírási mód.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55