[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
"Kéksisakosok bevonulhattak volna bármikor."
Moszkva ellenezte nem kicsit nagyon. Talán a 2010 es évek közepén merült ez fel többször is.
Kb. katonai beavatkozásnak tartotta volna azt is. Ahogyan emlékszem.
Szó volt róla igen.
Azért ellenezte mert ki akarták hagyni belőle. Azt akarták elérni hogy legyen orosz kontingens is csoportban, ettől zárkózott el az akkori "Ukrán"(?) vezetés, ezután blokkolták ők is a többit. Ergó már akkor az eszkaláció volt a cél, nem a megoldás. Mert meg lehetett volna oldani, ahogyan voltak összekötők is Ukrán területen, de kiebrudalták őket....( Ha jól emlékszem meg is vertek valami tisztet....)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Az Ukrajna elleni orosz agresszió tizenharmadik napja nem hozott jelentős változásokat a harci helyzetben. Az ukrán hadsereg a kijelölt műveleti irányokon belül védekezett, megállította a szárazföldi offenzívát, és elhárította a polgári objektumok és a kritikus infrastruktúra elleni rakéta-légicsapásokat – áll a varsói Ośrodek Studiów Wschodnich (OSW) elemzésében.

 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 297
2 495
113
Meglehet,hogy szoltak az amcsik,de annak különösebb jelentősége nincs.Az amcsik is csak azután szolhattak,hogy megindult a támadás.A támadás veszélyére meg már két héttel korábban figyelmeztettek.(különben én sem gondoltam volna ilyen léptékű támadásra,csak a szakik hivatalos Oo-hoz való csatolására számitottam)
Szerintem túltolljátok az USA szerepét,miközben valóban komoly háttérszereplő.
Afganizációt emlegetsz,és az USA szerepe szempontjábol ez igaz is.Afgánban is egy ellenálklás támogató szerepe volt,de nem vezette,szervezte az ellenállást.Afganisztánba és most Ukrajnában is az oroszok(szovjetek) támadtak.Velük szemben az ellenállás az amerikaiaktól függetlenűl létezet,az amcsik egy már létező ellenállást támogadtak csak,nem szitották.
Az oroszok agresszorok,az ukránok ellenállnak.Pont.Ez független attol,hogy szimpik e az ukránok,vagy az oroszok.És mikor minket ért támadás,többnyire mi is ellenálltunk.Németnek,tatárnak,töröknek,orosznak,szovjetnek.Mi a meglepő abban,hogy az ukránok is azt teszik?Napoleon felégette Moszkvát,de az oroszok nem adták meg magukat.Hitler csapatai is eljutottak Moszkváig,és nem adták meg magukat.Leningrádban már a kanibalizmus is előfordult-és az oroszok nem adták meg magukat.....Most akkor miért várod el,hogy most az ukránok megadják magukat?
Van erre egy francia közmondás:
“Lásd ez az állat milyen galád, ha megtámadják védi magát.”
(John Lukács történész nyomán)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Oroszország szerint a mariupoli lebombázott szülészeten ukrán harci állások voltak
Néhány órával a mariupoli szülészeti és gyermekkórház bombázása előtt Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Ukrajnát, hogy harci állásokat épített ki a kórházban.
Zakharova állítása szerint Mariupolban az ukrán hadsereg kiürítette a szülészetet, majd hídfőállásokat telepített az épületbe. Kiemelte, "számos videó cáfolja az ukrán álláspontot".
(CNN)
 
W

Wilson

Guest
Orosz helyzetértékelés....

3052911_900.jpg


Röviden Ukrajnáról. 2022.03.09.


1. Mariupol. A takarítási művelet folytatódik. A városból nem került sor teljes körű evakuálásra. Ma is nyilvánvaló provokáció történt egy szülészeti kórház bombázásával, amelyet korábban az ukrán hadsereg elfoglalt és erőddé alakított, amint azt maguk a helyi lakosok is tanúsították.

2. Volnovakha. A tisztogatás folytatódik, a város még nincs teljesen elfoglalva, bár már vannak olyan épületek, amelyeken DNR-zászlók lógnak. Van még tennivaló.

3. Dokucsajevszk. A DPR csapatai elfoglalták Novotroicskót, és megteremtették az előfeltételeket ahhoz, hogy hamarosan megszűnjön a város lövöldözése. Az AFU fokozatosan visszavonul észak felé, szűkíti a frontvonalat, és bekerítésben készül a védelmi harcokra.

4. Donyeck-Gorlovka. A fronton nincs jelentős változás, bár Avdejevka, Marinka és számos más hely közelében van aktivitás. Lehetséges, hogy az elkövetkező napokban aktívabbak lesznek az itteni események.

5. LNR. A köztársaság fennmaradó, nem ellenőrzött falvainak megszállása folytatódik. A harcok folytatódnak Szeverodonyeck és Rubizhne térségében. Az agglomeráció még mindig az AFU ellenőrzése alatt áll. Civileket is túszul ejtettek.

6. Izyum. Az RF fegyveres erői ellenőrzik a város egy részét. Az ellenséges ERG-k a déli kerületekben kóborolnak, a megmaradt ukrán erők pedig a várostól délre tevékenykednek. A Balakleja melletti offenzívakísérletek, akárcsak az egész "ellentámadás a Harkivi területen", nem sok sikert hoztak az ellenségnek. Nos, ha nem számítjuk Csucsujevet, amelyet magától elvettek. Fennáll a gyanú, hogy az AFU hamarosan erősen meg fogja bánni, hogy a megmaradt tartalékokat erre a tevékenységre költötte. Eközben a Donbasszban az ukrán fegyveres erők által elvesztett Izyum elvesztése után tovább nő a fenyegető katlan veszélye. Ukrán források szerint az AFU vezérkara állítólag már le is írta a csoportosulást, amelynek lényegében csak az a feladata, hogy a katlan kialakulása után minél jobban késleltesse az ellenállást.

7. Harkiv. A harcok még mindig a város peremén zajlanak, a városon belül pedig egyre nagyobb humanitárius katasztrófa fenyeget. Eközben magába a régióba egyre több orosz humanitárius segély érkezik. A várost többé-kevésbé biztonságosan csak vonattal lehet elhagyni. Este Harkiv kormányzója bejelentette Dergatszkij elfoglalását, amely már az AFU ellenőrzése alatt állt. Chuguev #2.

8. Sumy. Nagy változás nélkül. Az emberek nagy része még mindig nem tudja elhagyni a várost, mivel Kijev nem hajlandó használni az Oroszország által felajánlott humanitárius folyosókat. Hasonló a helyzet Csernyihivben is.

9. Kijev. Az orosz fegyveres erők tovább erősítik magukat Kijevtől nyugatra, várva az orosz erők felhalmozódását a Brovary térségében. Az AFU még mindig tartja Irpent, ahonnan az emberek Kijev irányába vonulnak ki. A Pentagon becslése szerint az orosz fegyveres erők 72 órán belül teljesen bekeríthetik Kijevet.

10. Nyikolajev. A várost három oldalról blokád alá vették, az AFU pedig utcai harcokra készül, ami azt jelenti, hogy a város előretolt mezejéért folytatott harc elveszett.

Általánosságban mindenki a hadművelet 2. fázisának kezdetét várja, amelynek alapja a Donbassz teljes kiégetése kell, hogy legyen, ezt követően a Dnyeper felé való előrenyomulással, Harkiv bekerítésének befejezésével (esetleges támadással) és Kijev teljes bekerítésével. Várhatóan Mykolaiv és Odessza közelében is kialakul egy-egy művelet. Ezt felismerve az AFU tartalékosainak maradványait Harkiv, Odessza és Kijev védelmének megerősítésére próbálják felhasználni.

Lavrov és Kuleba holnapi törökországi tárgyalása valószínűleg Ukrajna utolsó esélye lesz arra, hogy elkerülje,.katonai összecsapás további következményeit, de valószínűleg nem fog élni a lehetőséggel...

Colonelcassad
 
W

Wilson

Guest
Az Egyesült Államok nem támogatja harci repülőgépek, köztük lengyel MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának....

Ezt John Kirby, a Pentagon szóvivője nyilatkozta – írja a „ European Truth ” a Guardianre hivatkozva.

Kirby elmondta, hogy Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere beszélt lengyel kollégájával, és "hangsúlyozta, hogy jelenleg nem támogatjuk további vadászgépek átadását az ukrán légierőnek, ezért nem is kívánjuk őket az irányításunk alatt tartani".

Kirby megemlítette azokat az okokat is, amelyek miatt az Egyesült Államok ellenzi a harci repülőgépek Ukrajnának való átadását.

"Először is úgy gondoljuk, hogy az ukrán védelem támogatásának legjobb módja, ha ellátjuk őket azokkal a fegyverekkel és rendszerekkel, amelyekre a leginkább szükségük van az orosz agresszió visszaszorításához, különös tekintettel a páncéltörő- és légvédelemre . Más országokkal együtt továbbra is küldjük őket. ezeket a fegyvereket, és tudjuk, hogy nagy sikerrel használják őket. Oroszország lassú előrenyomulása északon és Ukrajna feletti vitatott légtere a legfőbb bizonyíték erre" – mondta.

Kirby megjegyezte, hogy bár az orosz légiközlekedési képességek jelentősek, hatékonyságukat Ukrajna stratégiai hadműveleti és taktikai földi légvédelmi rendszerei, föld-levegő rakétái és MANPADS-ei korlátozzák.

"Másodszor, az Ukrán Légierő jelenleg több századnyi, teljesen működőképes repülőgéppel rendelkezik. Becsléseink szerint a repülőgépek hozzáadása nem valószínű, hogy jelentősen megváltoztatná az ukrán légierő hatékonyságát Oroszország képességeihez képest. Ezért úgy gondoljuk, hogy a Ezeknek a MiG-29-eseknek az átadásából származó haszon kicsi" - mondta a Pentagon szóvivője.
Hozzátette: a hírszerzés úgy véli, hogy a MiG-29 Ukrajnának való átadása összetéveszthető az eszkalációval, és komoly orosz reakcióhoz vezethet, amely növelheti a NATO-val való katonai eszkaláció kilátásait.

"Ezért a MiG-29 Ukrajnába való átadását is nagy kockázatnak értékeljük. Úgy gondoljuk, hogy vannak olyan alternatív lehetőségek is, amelyek sokkal alkalmasabbak az ukrán hadsereg támogatására az Oroszország elleni harcban. Ezeket továbbra is alkalmazni fogjuk. lehetőségeket” – mondta.

Emlékezzünk vissza, a lengyel külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy kész MiG-29-es repülőgépeit a németországi ramsteini légitámaszpontra telepíteni, és az Egyesült Államokba szállítani. Az ügynökség sürgette a szövetség többi tagját, akiknek más ilyen repülőgépei voltak, hogy tegyék ugyanezt.

A külügyminisztérium szerint a lengyel javaslat váratlanul érte az Egyesült Államokat.

 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 862
113
Azért a kurva anyját a nyugatnak. Valahogy nem hallom, hogy menne a humanitárius segély, ruha, kötszer, kaja a nagy Nyugat-Európa "demokráciáiból", de a fegyver az számolatlanul megy.

Szerintem itt az lesz, amit többen írtatok, tűz ellen tűz. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem a a béke irányába mennek!? Amíg ez az idióta Zelensky elhiszi a NATO-bullshiter, addig fut a falnak.

Amíg Putyin nem lát kiutat, fut a falnak. Kettejük között meg ott vannak a civilek, de ezek szerint ők a legutolsó tag az egyenletben.

Nagyon ostoba precendest teremtettek ezzel - még akkor is, ha Kína ellen a ruszkin akarnak példát statuálni. Kíváncsi leszek, ha majd esetleg európai terrorcselekményeknél fogják használni a fegyvereket, melyik faszkalap politikust fogják lesittelni!?
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 454
8 731
113
Hogyha ilyen vegyi laborok is vannak szétszórva Ukrajnában, akkor már nem is csodálkozok a nappali heli deszantos akción a másik oldalról.

Amíg nem rak valaki magyarázatot mellé, hogy mi értelme lenne vegyi- vagy biológiai laborokat Ukrajnába telepíteni az USA-nak, addig érdemes kamunak tekinteni az ilyen híreket.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Azért a kurva anyját a nyugatnak. Valahogy nem hallom, hogy menne a humanitárius segély, ruha, kötszer, kaja a nagy Nyugat-Európa "demokráciáiból", de a fegyver az számolatlanul megy.

Szerintem itt az lesz, amit többen írtatok, tűz ellen tűz. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem a a béke irányába mennek!? Amíg ez az idióta Zelensky elhiszi a NATO-bullshiter, addig fut a falnak.

Amíg Putyin nem lát kiutat, fut a falnak. Kettejük között meg ott vannak a civilek, de ezek szerint ők a legutolsó tag az egyenletben.

Nagyon ostoba precendest teremtettek ezzel - még akkor is, ha Kína ellen a ruszkin akarnak példát statuálni. Kíváncsi leszek, ha majd esetleg európai terrorcselekményeknél fogják használni a fegyvereket, melyik faszkalap politikust fogják lesittelni!?
Az UK felajánlást hallva, egyből az jutott eszembe hogy látni fogok én még ilyen eszközt ennek a háborúnak a kimenetelétől függetlenül, a Hearthrow mellett Allah-Ahbart kiabálók kezében, háttérben füstölgő roncsal...
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Azért a kurva anyját a nyugatnak. Valahogy nem hallom, hogy menne a humanitárius segély, ruha, kötszer, kaja a nagy Nyugat-Európa "demokráciáiból", de a fegyver az számolatlanul megy.

Szerintem itt az lesz, amit többen írtatok, tűz ellen tűz. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem a a béke irányába mennek!? Amíg ez az idióta Zelensky elhiszi a NATO-bullshiter, addig fut a falnak.

Amíg Putyin nem lát kiutat, fut a falnak. Kettejük között meg ott vannak a civilek, de ezek szerint ők a legutolsó tag az egyenletben.

Nagyon ostoba precendest teremtettek ezzel - még akkor is, ha Kína ellen a ruszkin akarnak példát statuálni. Kíváncsi leszek, ha majd esetleg európai terrorcselekményeknél fogják használni a fegyvereket, melyik faszkalap politikust fogják lesittelni!?


Ne viccelj már. Több mint másfél millió menekültet fogadott be európa, azt ne mond hogy nem csinálunk semmit. Egyrészt az ukránoknak most nem kaja hanem fegyver kell másrészt meg ha már precedensekről beszélsz mond már meg nekem milyen precedenst teremtene ha a Nato azt mondaná a Zelenszkynek hogy fogadd el a megszálló ruszkik feltételeit? Te felfogod hogy ezzel gyakorlatilag szabad utat adnál a ruszkik expanzionista politikának?
Egy olyan országnál amelyik most lovalja bele magát a nacionalista érzelmekbe.
Láttuk mi ezt már ezelőtt, tudjuk hova vezet.
A Nato nagyon helyesen teszi hogy ellátja fegyverrel az ukránokat és hogy nem teremt olyan helyzetet ahol muszály a ruszkiknak atom támadással válaszolni. Sorvadjanak csak el a háborújukban nincs jobb gyógyír a nacionalizmusra mint amikor megfizeted az árát.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 380
31 692
113
Erre a topikra külön szabályozás van ott van fent a fejlécben...
Azt olvastam,és szerintem azt nem sértettem meg. @Filter -rel vitázunk,de nem sértegetjük egymást,csak ellenvéleményünket fejtjük ki.Szerinte az USA tehet a háborúrol,szerintem meg nem.Az USA ugyan igen messze van egy grál lovagtol,de ez a háború Oo sara.Ukránok meg az amcsiknál is messzebb vannak a grál lovag állapottol,de őket támadták meg,nem ők az oroszokat.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 297
2 495
113
Azért a kurva anyját a nyugatnak. Valahogy nem hallom, hogy menne a humanitárius segély, ruha, kötszer, kaja a nagy Nyugat-Európa "demokráciáiból", de a fegyver az számolatlanul megy.

Szerintem itt az lesz, amit többen írtatok, tűz ellen tűz. Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy miért nem a a béke irányába mennek!? Amíg ez az idióta Zelensky elhiszi a NATO-bullshiter, addig fut a falnak.

Amíg Putyin nem lát kiutat, fut a falnak. Kettejük között meg ott vannak a civilek, de ezek szerint ők a legutolsó tag az egyenletben.

Nagyon ostoba precendest teremtettek ezzel - még akkor is, ha Kína ellen a ruszkin akarnak példát statuálni. Kíváncsi leszek, ha majd esetleg európai terrorcselekményeknél fogják használni a fegyvereket, melyik faszkalap politikust fogják lesittelni!?
Ugye egy háborúnak is akkor van vége, ha mind a két fél akarja…
Itt egyik se akarja…
 
W

Wilson

Guest
Orosz

Harci térképek az LNR és DNR területén...

2022.03.09. 21.00-tól.

A térkép nagyítható...

A keretet egy kicsit nyugatabbra helyeztem.
Nem sok változás, de vannak.
Megkísérlik a civilek távozására vonatkozó tűzszünet rendszert létrehozni.
A VSU ellentámadást indított Balakleya közelében (Izyumtól északnyugatra).
Ami Izyum városát illeti: az AFU még nem hagyta el teljesen.
A fő védelmi területeket és állásokat visszaszorították és elfoglalták, de az ellenség külön csoportokban még mindig ellenáll.
Beleértve a bal partot is.
Az LNR-ben elfoglalták TOSZKOVKA-t (Nyizsnyij Novgorod tegnapi felszabadítása után tovább halad nyugat felé).
Délen a DNR-ben elfoglalták TARAMCSUK állomást, valamint KRASNAYA POLYANA és STEPNOY településeket is.
MARIUPOL: A gyűrű feszül, de még nem lehet pontosan megjelölni az érintkezési vonalat.



Colonellcassad