[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyta több mint 13 milliárd dollár segély odaítélését Ukrajnának....​


2022. MÁRCIUS 10., CSÜTÖRTÖK, 06:00

2506190-gettyimages-55710693.png

FOTÓ: GETTY

Az Egyesült Államok Képviselőháza 13,6 milliárd dollár sürgősségi segélyt hagyott jóvá Ukrajnának.
Forrás : Reuters

Részletek : Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke jelezte, hogy 13,6 milliárd dollár valószínűleg csak a "csúcs".
A törvényjavaslat most a szenátus elé kerül. Megjegyzendő, hogy éjfél előtt intézkednie kell.

Az Ukrajnának nyújtott segély célja, hogy támogassa a fegyveres erőket az orosz csapatok elleni harcban, és humanitárius segítséget nyújtson állampolgárainak, köztük mintegy 1,5 millió menekültnek.
Az Ukrajnának nyújtott sürgősségi segítség szerepel a képviselőház által jóváhagyott 1,5 billió dolláros állami finanszírozási törvényben.

 
  • Tetszik
Reactions: theo
W

Wilson

Guest

Amerikai parancsnok: Ukrajnának páncéltörő és légvédelmi fegyverekre van szüksége, nem MiG-29-re​


2022. MÁRCIUS 10., CSÜTÖRTÖK, 08:48

Az amerikai Európai Parancsnokság parancsnoka, Todd Walters tábornok úgy véli, hogy az ukrán hadsereg támogatásának leghatékonyabb módja nem MiG-29-es vadászgépekkel, hanem további páncéltörő és légvédelmi fegyverekkel lenne.

Erről az Európai Pravda szerint a CNN számolt be.

John Kirby, a Pentagon szóvivőjének előzetes nyilatkozatát megismételve Walters azt mondta, hogy az ukránok "most kiválóan használják ezeket a fegyvereket", korlátozva az orosz harci gépek szabad mozgását.

Hozzátette, hogy Ukrajnának már most is "számos" repülőgépe van, amelyek naponta repülnek, és további repülőgépek nem adnának relatív előnyt az ukrán légierőnek.

"Ezért úgy becsüljük, hogy az előny általános növekedése alacsony lesz" - mondta a tábornok.

A MiG-29-esek bármilyen átadása a konfliktus eszkalálódását is kockáztatná - mondta.

Korábban a Pentagon közölte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja harci repülőgépek, különösen a lengyel MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának történő átadását.

Lengyelország külügyminisztériuma kedden bejelentette, hogy kész a németországi Ramstein légibázison lévő MiG-29-es repülőgépeinek telepítésére és átadására az Egyesült Államoknak. A minisztérium sürgette a szövetség többi tagját is, akiknek más ilyen repülőgépeik is vannak, hogy ugyanezt tegyék.

A külügyminisztérium szerint a lengyel javaslat meglepetésként érte az Egyesült Államokat.

 
  • Tetszik
  • Dühítő
Reactions: Kim Philby and theo
W

Wilson

Guest

A Külügyminisztérium összeállította azon cégek listáját, amelyek még mindig az orosz piacon maradnak....​


2022. MÁRCIUS 10., CSÜTÖRTÖK, 07:50

1bf28e3-gettyimages-1210424129.png

FOTÓ: GETTY

Az ukrán külügyminisztérium közzétette azon cégek listáját, amelyek úgy döntöttek, hogy Oroszországban maradnak.

Forrás : Külügyminisztérium a Facebookon

Szó szerint : "Minden termék, amelyet a vállalat szállít, gyárt vagy értékesít az orosz piacon, hozzájárul a katonai költségvetéshez, amely mindig is prioritást élvezett az orosz kormány számára saját állampolgárai alapvető szükségleteivel szemben.
Ukrajna Külügyminisztériuma felhívja:

  • ezek a vállalatok felülvizsgálják döntéseiket, és teljesen leállítják tevékenységüket az Orosz Föderációban
  • a felelős vállalkozások, a kormányok és a fogyasztók világszerte bojkottálták az ilyen vállalatokat és termékeiket."
Részletek : A közzétett listán szerepel a Huawei, Bosch, Herbalife, Auchan, Metro, Raiffeisen Bank, Pfizer stb.




 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
364
1 065
93
És mi lenne az a bizonyos ismeretszint? És pontosan kinek is kellene afölött lennie? Vagy mit is kellene pontosan megtapasztalni? És milyen magyarázat számít értelmesnek ebben a vonatkozásban?

Ha te katonai biolaborok telepítésének szakértője vagy, akkor írhatnál azzal kapcsolatban néhány sort, hogy milyen prioritások alapján szoktad kiválasztani a helyszínt. Szerintem sokakat érdekelne.

A másik dolog, hogy azóta Nuland már elismerte, hogy veszélyes patogének vannak az ukrajnai laboratóriumjaikban. Keress vissza, többször is linkelve lett a video.

Még a szovjet tudósok is tisztában voltak vele,hogy halálos biológiai fegyver kisérleteket,csak jól izolálható helyszinen szabad csinálni.
Az Egyesült Államok haderejének van elég szigete az ilyen kisérletekhez, az Ukrajnában levö amerikai katonai laborok,meglehetösen egybites orosz propaganda.

https://24.hu/kultura/2017/11/01/a-...egykori-szovjetunio-biofegyver-laboratoriuma/
 
W

Wilson

Guest

Az olasz energiaóriás felfüggeszti az olajvásárlást Oroszországtól......​


2022. MÁRCIUS 10., CSÜTÖRTÖK, 09:10


A legnagyobb olasz olaj- és gázipari vállalat, az Eni felfüggesztette az újabb olajvásárlásokat Oroszországból.

Erről a Reuters számol be .

"Az Eni felfüggesztette az oroszországi olaj és kőolajtermékek vásárlásához kapcsolódó új szerződések megkötését" - idézi a hivatal a cég üzenetét.
A társaság ígéretet tett arra is, hogy szorosan figyelemmel kíséri a gázvásárlások alakulását. Hosszú távú gázszerződéseket kötött a „take or pay” elv alapján a Gazprommal.

Eni azt mondta, hogy az Oroszország részéről az energiára vonatkozó szigorúbb szankciók esetén teljes mértékben végrehajtja az európai és olasz intézmények által hozott minden döntést.
Az EU vezetői a héten azt mondták, hogy fokozatosan igyekeznek leszoktatni az EU-t Oroszország energiafüggőségéről, beleértve az orosz gázt is.
A cég korábban közölte, hogy eladja részesedését a Kék Áramlat vezetékben, amely orosz gázt szállít Törökországba, a Gazprommal közös projektben.
Az orosz ukrajnai háború kitörése óta Olaszország fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy alternatív gázellátási forrásokat biztosítson olyan kitermelő országokban, mint Algéria, Katar és Azerbajdzsán.

Az Eni földgázmezőkkel rendelkezik Afrikában, és hosszú távú stratégiai gázszerződésekkel rendelkezik az algériai állami energiaóriással, a Sonatrach-al

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Még a szovjet tudósok is tisztában voltak vele,hogy halálos biológiai fegyver kisérleteket,csak jól izolálható helyszinen szabad csinálni.
Az Egyesült Államok haderejének van elég szigete az ilyen kisérletekhez, az Ukrajnában levö amerikai katonai laborok,meglehetösen egybites orosz propaganda.

https://24.hu/kultura/2017/11/01/a-...egykori-szovjetunio-biofegyver-laboratoriuma/
Kár, hogy az amcsiknak nem mondták, hogy csak oda szabad:
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
521
2 406
93

Az olasz energiaóriás felfüggeszti az olajvásárlást Oroszországtól......​


2022. MÁRCIUS 10., CSÜTÖRTÖK, 09:10


A legnagyobb olasz olaj- és gázipari vállalat, az Eni felfüggesztette az újabb olajvásárlásokat Oroszországból.

Erről a Reuters számol be .

"Az Eni felfüggesztette az oroszországi olaj és kőolajtermékek vásárlásához kapcsolódó új szerződések megkötését" - idézi a hivatal a cég üzenetét.
A társaság ígéretet tett arra is, hogy szorosan figyelemmel kíséri a gázvásárlások alakulását. Hosszú távú gázszerződéseket kötött a „take or pay” elv alapján a Gazprommal.

Eni azt mondta, hogy az Oroszország részéről az energiára vonatkozó szigorúbb szankciók esetén teljes mértékben végrehajtja az európai és olasz intézmények által hozott minden döntést.
Az EU vezetői a héten azt mondták, hogy fokozatosan igyekeznek leszoktatni az EU-t Oroszország energiafüggőségéről, beleértve az orosz gázt is.
A cég korábban közölte, hogy eladja részesedését a Kék Áramlat vezetékben, amely orosz gázt szállít Törökországba, a Gazprommal közös projektben.
Az orosz ukrajnai háború kitörése óta Olaszország fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy alternatív gázellátási forrásokat biztosítson olyan kitermelő országokban, mint Algéria, Katar és Azerbajdzsán.

Az Eni földgázmezőkkel rendelkezik Afrikában, és hosszú távú stratégiai gázszerződésekkel rendelkezik az algériai állami energiaóriással, a Sonatrach-al

Az EU meg az USA vezetőit kéne már az életről leszoktatni, ez már egy komédia, ezrek halnak meg mellettünk, ezek meg el vannak foglalva ilyen baromságokkal.
 
W

Wilson

Guest

Oroszország háborúja Ukrajna ellen: a régiók helyzete március 10-én​

2022. MÁRCIUS 10., CSÜTÖRTÖK, 09:33

7ca8f93-fde7595--------------,-1-------,-----86,-------.jpg

BOGDAN SYTNIK, 1-B OSZTÁLY, 86-OS ISKOLA, DNYIPRO

Az éjszaka folyamán az ellenség ágyúzta a luhanszki régiót, bombázta Akhtyrkát, légicsapásokat indított Zsitomir ellen, és megpróbálta elfoglalni Mariupolt - sikertelenül.

Forrás: regionális katonai államigazgatások adatai

Részletek : Kijev régióban

Irpinben folytatódnak a harcok. A személygépkocsikkal való kiürítés csaknem hajnali kettőig folytatódott Irpen-Bucha-Vorzel irányába. Az ellenség megakadályozta a kiürítést Borodiankából, Gostomelből és Buchából.

Makarov: harc, ágyúzás. Vyshgorodsky kerület: ágyúzás Lyutezh közelében. Brovarsky kerület: harcok és ágyúzások három közösség területén. Folyamatos légiriasztások az egész régióban
Csernyihiv régióban
Éjszakánként több légiriadó, Csernyihiv régióban, Prilukiban, Osterben, Desnában. Fegyverharcok Csernyihiv közelében.

Sumy régió

Az orosz légierő ismét bombázta Akhtyrka lakónegyedeit.

Éjszaka az ellenséges repülőgépek légicsapást mértek
Kachanovsky GPP területére. A bombázás következtében olajtartályok gyulladtak ki. A légicsapás következtében megsemmisült tartályokban lévő olaj teljes mennyisége körülbelül 1777 tonna.

Trostyanets: az egykori Electrobytpribor üzem ágyúzása. Az ágyúzás következtében három állampolgár életét vesztette, köztük egy kiskorú is.

Belopolye: az esti órákban légicsapás következtében egy tévétorony megrongálódott, a tüzet eloltották. Halottak vagy sérültek nincsenek. A torony és az átjátszó le van tiltva.

Éjfél után a második ellenséges légicsapás is lezajlott Bititsa falura, Sumy régióban. Nincsenek áldozatok vagy sérültek.

Megállapodtak a folyosókról: a kiürítést Szumiból, Trostyanecből, Krasznopolyból március 10-re tervezik

Zsitomir régió

Este és éjjel 3 légiriadó. Légicsapások Zsitomirra és a közeli településekre. Több mint 10 lakóépület, a városi hőerőmű megrongálódott (egyes házak fűtésének helyreállítása érdekében intézkednek), a városi kórház épületében betörtek az ablakok. Korosten városának bombázása: megsérült az egyik benzinkút-üzemeltető bázisa, valamint a magánszektor. 6 állampolgár megsérült, 1 meghalt.

Zaporozhye régió

Az Energodarból kivonuló konvojban több mint ezer ember érkezett Zaporozsjébe. A szállítást autóbuszokkal és magánjárművekkel végezték. A megmozdulást az Ukrán Vöröskereszt is kísérte. Melitopol és Berdyansk városában az ellenség megragadta a helyi médiát, és elkezdte az oroszbarát propagandát.

Vinnitsa

Az éjszaka folyamán háromszor volt légiriadó. Általában nyugodtan.

Rivne régió

Pontosan egy légiriadó éjjel. Általában nyugodtan.

Volyn

Volhíniában egy légiriadó éjjel.

Kárpátalja

A helyzet nyugodt.

Khmelnitsky régió

A Hmelnickij régióban egy légitámadást tartanak a Sepetovszkij körzetben.

Ternopil

Egy riasztás éjszaka, általában - nyugodtan.

Cserkaszi

Légiriadókkal, de viszonylag nyugodt a helyzet.

A lvivi régióban fekvő Csernyivciben nyugodt volt az éjszaka. Ivano-Frankivszkban egy légiriadó volt éjszaka.

Poltava régió

Légitámadások Poltavában és Lubnyban. Az elmúlt nap során több mint 43 ezer embert evakuáltak Sumyból buszokkal és személygépkocsikkal.

A Kirovohrad régióban éjjel sziréna hallatszott, de minden csendes.

Dnyipropetrovszk régió

Éjszakai ébresztő. Általában az éjszaka nyugodt.

Harkov

Magán Harkovban a megszállók lerombolták a legnagyobb bevásárlóközpontot, áldozatok nem voltak, a levegőből elszigetelten támadtak lakónegyedeket. A régióban az ukrán fegyveres erők visszafoglalták Dergacsit, Izyumban harcok dúlnak.

Luhanszk régió

4.30-kor - Severodonyeck erőteljes ágyúzása. Sérült gázvezeték, házak. 1 halott, 2 sebesült; Lisichansk: 2 ház megsérült. Rubezhnoye: éjszaka erős lövöldözés érte a kultúrházat (a városi tanáccsal szemben) 1 halott, 2 sebesült. Szintén este az oroszok Popasnára lőttek, a városi kórházban kötöttek ki.

Donyeck régió

Mariupolban egész éjjel harcok folytak, repülőgépek a város felett, tüzérség. A mentők szétszedik a légicsapásban megsemmisült szülészet, kórház és egyetemi épület romjait. A város Ukrajna ellenőrzése alatt áll.

Volnovakha: nehéz földi és tüzérségi harcok. A várost a fegyveres erők irányítják.

Konsztantyinovka: a vasút ágyúzása Iskanderekkel Az autóraktár épületeinek és az elektromos vezetékek megsemmisítése.

Druzskovka: lövöldözés nehéztüzérségből. Magánépületek bontása.

Kramatorszk: éjszaka és reggel - légiriadók.

Mikolajiv régió

Este Nikolajevre lőttek. Éjszaka robbanások is voltak. A régió többi részén nyugodt éjszaka telt.

Kherson régióban

Khersonban éjszaka csend volt, de a város szélén folyamatosan robbanások hallatszanak.

Odessza

Általában nyugodt és kontrollált

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 958
82 070
113
Fake news mintha Szíriában lennénk, a Fehér Sisakosok által megrendezett videót nézne az ember !

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 7-i ülésén Vaszilij Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselő elmondta, hogy a mariupoli lakosok arról számoltak be, hogy Ukrajna fegyveres erői „kiűzték a mariupoli 1. számú szülészeti kórház teljes személyzetét, lőállást szerelt fel benne.” Ráadásul – mint az orosz állandó képviselő rámutatott – a radikálisok teljesen tönkretették a város egyik óvodáját.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
A közvélemény akkor nem a szerbeket támogatta, most nem ez a helyzet. Mindig az USA-nak volt (Vietnam második fele kivéttelével) jobb a PR-ja.

PR-ja? Akkor nem a demokrácia felfogása? :) Ha csak az elmúlt 70 évet nézem akkor az USA "demokrácia exportja" romba döntötte a fél világot. Lehet ezt úgymond jól "eladni" a közösségi platformokon és a médián keresztül, de aki egy kicsit is képben van látja hogy mi történik. Lehet Oroszországot agresszióval vádolni de lássuk be hogy ezt a háborút az USA provokálta ki, mert ez volt az érdeke. Ezzel gyengíteni Oroszországot, Európát. USA-nak nem érdeke egy erős Európa. Az USA-nak a megosztás az érdeke. Így tudja a befolyását legjobban kiterjeszteni. Mindig is ez állt a külpolitikája középpontjában. A szomorú az egészben az, hogy ehhez felhasználja az eu-s "politikai elitet" akik kiszolgálják ezt a politikát és "önként" , "dalolva" teszik a giotin alá a fejüket. Ebben a történetben nem Oroszország lesz az igazi vesztes hanem Európa. Viszont úgy látom hogy az USA most túltolta a biciklit. Itt a nagy kérdés nem Ukrajna léte vagy nem léte. Ez másodlagos. Itt már az új világrend kialakítása folyik. Az egypolusú világ végérvényesen a múlté.
Az USA hegemónia fokozatosan vissza szorult, lásd Afganisztán. Kína szerepe jelentősen felértékelődött. Jelen pillanatban Oroszországgal az érdekközösségük azonos. Ennek az elmúlt napokban többször is hangot adtak. A nyugati pénzügyi szankciók pedig hosszú távon keményen vissza fognak ütni. Lás pl. mastercad, visa kivonulása az orosz piacról. Másnap Kína bejelntkezett az unionpay bankkártya szolgáltatással.
Törökország átáll a rubellel való elszámolásra. Oroszország nagyon nincs egyedül. Ha azok az országok akik nem itélik el az Orosz agressziót illetve tartózkodtak (pl. India, Pakisztán, Brazilia, Irán, Egyesült Arab-Emirségek, Venezuela) és ignorálni fogják a petrodollárt mint elszámolási eszközt akkor az USA pénzügyi helyzete meginoghat. Olyan folyamatok indultak el a viágban aminek nem lehet előre megjósolni a végkimenetelét. Minden esetre Magyarország szempontjából nem túl rózsás a helyzet. A folyamatokra való ráhatásunk konvergál a "0" felé!!