[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 810
113
Még egyszer leírom , a térképek vagy jók vagy nem , szerintem mindkét fél dezinformál .

Ez az okostelefon / internet alapúság működött Szíriában és nem működik itt mert csak részleges és azok is Ukrán infón alapulnak .

Egész Ukrajna harcol ? Ezt miből tudod biztosan állítani ? Csak töredék információid vannak róla meg a mainstream !

A II. Vh és úgy unblock a 2000 előtti időszak azért nem releváns mert akkor hozhatnánk az I.vh gáztámadásait is !

Jogában áll mindenkinek bármit ünnepelni .

Az Eurázsiai gazdasági szövetség az alapja ! Az , hogy nem tudsz a mostani viszonyoktól elvonatkoztatni és feljebbről/messzebbről vizsgálni az összefüggéseket azt meg én nem tudom kezelni . A tengeri szállítási kapacitás kezd véges lenni és nagyon kiszolgáltatott . Lásd az Szuezi csatorna sérülékenysége és múlt havi nagy vihar Európában , egy vasúti szállítás sokkal jobban koordinálható és kevésbé sebezhető . Egy feltétele van biztonságos , kézben tartható útvonal a két végpont között ! Na most ha rápillantasz a térképre már a SZU idején is felismerték , hogy az Európai országok szárazföldön gyakorlatilag két irányból Lengyelország (de itt a Lengyelek egyelőre kigolyózták magukat a játékból az Orosz ellenességükkel) illetve Magyarország felé lehet megközelíteni . Ebbe a 2 irányba mentek az energia vezetékek is kőolaj , földgáz , 750Kv . Na most nem ok nélkül épül egy giga mega logisztikai csomópont és bázis Záhonynál (tudod széles/keskeny nyomtávú átrakóval , konténer bázissal) amiben a Kínaiak is kőkeményen érdekeltek !

Ha elcsitul a háború és a nyugat a tudatára ébred , hogy milyen energia és alapanyag ínségben szenved és a megoldás csakis keletről érkezhet akkor rájön , hogy neki kell meghunyászkodni mert nem fogja bírni fenntartani a szankciókat . Egy Orosz (Kínai ) befolyás Ukrajnára elengedhetetlen . Ezért megy a háború/hadművelet , hogy utána egy élhető stabil Ukrajna épülhessen , amikor felújítunk egy épületet akkor a stabil , biztos pontokig bontjuk vissza de ha közben rájövünk , hogy kell egy új stabil alap is akkor addig , de rossz , instabil dolgokra nem építünk .

Ha behúzzák Ukrajnát(idő kérdése ) és neki állnak talpra állítani és az átlag Ukrán azt fogja érezni , hogy neki jobb lett a helyzete akkor szépen beáll mindenki a sorba . És jöhet az Európának olyan fontos kőolaj , földgáz , villamos áram , egyéb nyersanyag és élelmiszer , kínai termékek de akár az egész Eurázsiai gazdasági szövetség befog tudni kapcsolódni ! Csak el kell odáig érni , ami nem lesz könnyű menet mert az USA-nak ez nem érdeke .

Csak hát usánka is tudja mindezt, és ellenérdekelt benne, hogy finoman fogalmazzunk. Megtette az aktív intézkedéseket, hogy ilyesmi ne történhessen. Csatasorba állítva a propagandistáit, hálózatát meg a hasznos hülyéiket, akik még mindig azt hiszik, hogy a szabadság nyugatról jön (sajna nem jön már onnét semmi a degeneráción, a "liberális" véleményterroron meg persze a pénzen kívül, Amerika fénykora az 50-90-as évek között volt, akkor tényleg f.sza hely volt, ma már egyre kevésbé, főleg fehér heteroszexuális gój férfiaknak). A németek, akik az egyik legnagyobb vesztesei ennek, próbáltak ugyan szabotálni, de most már nem tudnak. Putyin terítette a lapjait, alighanem túl korán és ostoba módon. De nem látunk a színfalak mögé.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 779
26 868
113
Ez is érdekes, egy másik emberke épp készül Ukrajnába, és kérdezi, h kell-e valakinek valami, aki már ott van. Majd, megosztja a tapasztalatát a "toborzásról"

Egy nappal azután, h az ukrán konzulátuson volt, az ott megadott telefonszámon felhívta egy riporter. A konzulátus adta ki a telefonszámát.

Szóval jah, minél több nyugati haljon meg, h a NATO-t bele lehessen rángatni. Mondjuk a telefonszám kiadása már ok lett volna, h a csávó összetörje a telefont, és elfelejtse az ukránokat. Örökre.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 926
6 889
113
Beindítja a kumulatív sugarat messze a tetőpáncéltól. Laikusként érdekelne, hogy miért nem?
ezek többnyire 100mm+ tandem páncéltörő top attack fegyverek. ez első detonáció a rácsot szedi szét a második meg 1000mm+ átütő erejű sugarat bocsájt ki.
a rács páncélzat inkább arra van hogy elfogja a rakéta fejet...például az rpg fejeket( vagy a nagyobb aknavetők lövedékeit). de ezek a modern rakéták garantáltan detonálódnak rajta.
És láthatólag a rács és a torony közti levegő nem elég védelem ezek ellen.
 
  • Tetszik
Reactions: oregbogaras

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 882
113
Miket nem ír a 444:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
"Mostanra 2 elemivel is le kellett volna essen mindenkinek, hogy az USA, az EU, a NATO végleg elment, csak még nagyobb carba gázoltak, a kedves kormány"uk"nak köszönhetően.
Ez nem hazafiság, meghalni a semmiért,"

Pl Azok a magyar honvédek akik a II világháborúban harcoltak a betörő szovjet hadsereg ellen,most forognak a sirjukban, végül is ők is harcolhattak volna az akkori magyar kormányzat ellen, pontosan azt csinálják az ukránok most,mint amit a magyar honvêdek csináltak a II világháborúban a Kárpátok hagóin, Erdélyben az Alföldön stb...Ezért szerintem nem lehet sem a magyar honvédeket és most az Ukránokat elítélni...

Ez a kijelentésed pedig abszolút érthetetlen a számomra...

"Ez nem hazafiság, meghalni a semmiért,"

Mi a hazafiság ha nem az, hogy amikor megtámadják a hazádat, akkor minden eroddel harcolsz a támadókkal szemben, védve a családodat, a népesség a hazádat...Legyenek azok az oroszok, a Klingonok vagy bárki más....
Erről már korábban is beszéltünk a HTKA-n. Magyarországon a legsúlyosabb károkat nem a szovjet megszállás, hanem a szovjetekkel szembeni hősi, de teljesen értelmetlen ellenállás okozta rombolás, mint nettó önsorsrontás okozta. A humán és infrastrukturális veszteségek közvetlen és közvetett kiheveréséhez évtizedek kellettek.

Az ukránoknak be kellett volna engedniük harc nélkül az oroszokat.
Utána már az oroszok gondja lett volna megmaradni, vagy anyagi okokból hazasomfordálni.
De ahogy Berlin utasítására esztelenül szétlövettük magunkat a semmiért, úgy löveti szét magát az ukrán is a nyugati liberális hatalmi elit kedvéért.
Az ország élén egy abszolút kompatibilis, ha úgy tetszik a jelenkori “übermensch” archetípusával.

Ukrajna nagyot fog csalódni amikor rájön, hogy csak az epizodista ék hálátlan szerepe miatt volt rá szükség.
Az igazi érték ebben a játszmában a két kontinenst összekötő Oroszország, annak határai, munkaereje, ásványkincse, területe.

Az ukrán “hősök” pontosan annyit érnek, mint az 56-os pesti srácok.
Szép képregényt lehet róluk gyártani.
Zelenszkij is live cam-ezhet majd az Oscar gálán.
 
W

Wilson

Guest
Igazából nem az ukrán honvédőket ítéli el senki.
Hanem azokat, akik folyamatosan csak szítják arrafelé a tüzet (aminek szerves része, hogy oroszellenes ukrán vezetést tolnak előre), illetve azokat, akik inkább rommá lövetik az országot, csak hogy ne kelljen kiegyezni az oroszokkal.
Mert ugye a vége még döntetlen esetén is sokkal rosszabb lesz az ukránoknak, mintha az első percben letették volna a fegyvert.

És igen, a magyar történelemben is nem kevés olyan helyzet volt, ahol nem kellett volna harcolnunk, mert már előre látszott, hogy csak az országot cseszik szét vele, más haszon nem várható.
Leírtam, már jó párszor, hogy ez nem így működik, nem lehet az ukránok tömegeit csak a propagandával arra rávenni, hogy kockáztassa az életét az orosz tuzerovel szemben, amikor szembe kerülsz a frontvonalban az orosz haderővel, akkor propaganda a jelenlegi kormány és vezetés sz....rt sem ér, senki sem fog ezért harcolni, csak az életösztön marad meg az adrenalin.....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Engem erről nem kell meggyőzni, nyilván való! Amit ellőttek volna mondjuk a Kura teszmezőre, azt most pont lehet arra használni, hogy támogassa a háborút. Ennyit látok bele, hogy lövöldöznek minden kuriózum fegyverrel egyet-egyet néha.
Tudom, hogy te tisztában vagy vele, nem is neked ment tulajdonképpen a hsz, hanem azoknak, akik szerint elfogyott minden más rakéta az oroszoknak. :)
 
W

Wilson

Guest
Erről már korábban is beszéltünk a HTKA-n. Magyarországon a legsúlyosabb károkat nem a szovjet megszállás, hanem a szovjetekkel szembeni hősi, de teljesen értelmetlen ellenállás okozta rombolás, mint nettó önsorsrontás okozta. A humán és infrastrukturális veszteségek közvetlen és közvetett kiheveréséhez évtizedek kellettek.

Az ukránoknak be kellett volna engedniük harc nélkül az oroszokat.
Utána már az oroszok gondja lett volna megmaradni, vagy anyagi okokból hazasomfordálni.
De ahogy Berlin utasítására esztelenül szétlövettük magunkat a semmiért, úgy löveti szét magát az ukrán is a nyugati liberális hatalmi elit kedvéért.
Az ország élén egy abszolút kompatibilis, ha úgy tetszik a jelenkori “übermensch” archetípusával.

Ukrajna nagyot fog csalódni amikor rájön, hogy csak az epizodista ék hálátlan szerepe miatt volt rá szükség.
Az igazi érték ebben a játszmában a két kontinenst összekötő Oroszország, annak határai, munkaereje, ásványkincse, területe.

Az ukrán “hősök” pontosan annyit érnek, mint az 56-os pesti srácok.
Szép képregényt lehet róluk gyártani.
Zelenszkij is live cam-ezhet majd az Oscar gálán.
Leírtam, már jó párszor, hogy ez nem így működik, nem lehet az ukránok tömegeit csak a propagandával arra rávenni, hogy kockáztassa az életét az orosz tuzerovel szemben, amikor szembe kerülsz a frontvonalban az orosz haderővel, akkor propaganda a jelenlegi kormány és vezetés sz....rt sem ér, senki sem fog ezért harcolni, csak az életösztön marad meg az adrenalin.....
Amúgy személy szerint én örülök annak, hogy egy kis szünet után újra aktív vagy a fórumon....:)
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Te jó isten!!!
Fegyver szakértő!!! :D:D:D:D
Az Iszkander mint nyugati légvédelmi rakéta, a Mig-35 mint orosz harcigép, a T-72 négyfős személyzettel nem olyan mozgékony mint a modernebb harckocsik, mert azoknak csak háromfős személyzete van! T-15 harckocsi?
Basszus! :confused::confused::confused::confused:
Ez mi a franc őszintén?!?!
Ez szakértő? Ha ő szakértő, akkor én hadtudományi professzor vagyok... Miket zagyvál ez össze? Meg mi az, hogy "a komolyabb tudású orosz harckocsik 2-3 hét múlva jelenhetnek meg"? Milyen komolyabb tudású orosz harckocsikra gondol? A T-14-en kívül minden be van/volt már vetve (kivétel a T-90M/AM, de abból néhány tucatnyin kívül nincs több, tavaly ugyanis nem lett átadva egy sem). Meg miért pont 2-3 hét múlva? :D Na meg ott vannak, amiket te is leírtál... Elképesztő...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Akkor tisztázzuk, hogy mit jelent nálad a számottevő ország?
És látom, hogy nem jött át neked, hogy én ezzel Putyin szándékaira céloztam , amit világosan jelzett az invázió elsö napján a gostomeli repülőtér ellen végrehajtott orosz támadás.....
szerintem abba a támadásba csak ti láttok bele túl sokat.
két század lefogott egy dandárt amit egy másik dandárral kelett megerősíteni hogy valami haladást elérjenek mindeközben míg az ukrán "főerők" a reptérnél szerencsétlenkedtek addig fehéroroszország felől az orosz főerők kényelmesen előnyomultak szinte akadály nélkül :D szerintem egy zseniális elterelő húzás vólt... Ha zelinski lett vólna a célpont azok a helik az elnöki palota vagy az ukrn parlament elött is leszálhattak vólna... De nem mentek vólna azzal semmire mivel zelinski nem diktátor az ő eltávólításával sem lett vólna vége...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 779
26 868
113
Na jó, mára kiégtem. Nincsenek nácik Ukrajnában, ez aljas putyini propaganda:
https://ominho.pt/neonazi-portugues-autorizado-pelo-tribunal-para-ir-combater-na-ucrania/

Az elítélt portugál neonácinak megengedte a bíróság, h harcolni menjen Ukrajnába.
Felmentették azon kötelezettség alól, h rendszeresen meg kelljen jelennie a rendőrségen / felügyelőtisztje előtt, mert elmegy Ukrajnába - ezt figyeljétek, ezen beszartok - humanitárius okokból harcolni.

Európa erre nagyon rá fog faragni. :(

portugalia-ns-3.jpg


A fickó igazi cukipofa.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
MOSTVAZZAE ! MOST ! De egyszer vége lesz és utána térdelnie kell az EU-nak ha működni akar ! A nyugati típusú pénzügyi rendszerek alap mozgató mechanizmusa az államok tartozása után fizetett kamat ! Ezt csak úgy tudják fizetni ha pluszos a GDP növekedésük ! Ha stagnál vagy mínuszba megy át akkor csak újabb kölcsönből tudnak fizetni ! Amennyiben kiveszed az Orosz energia hordozókat és nyersanyagokat akkor minimum egy 20-30%-os GDP csökkenéssel lehet számolni ami minden gazdaságra halálos amelyik kitett az államadóssága által ! És bármennyire azt kommunikálja az EU , hogy megoldja az Oroszoktól való függőségét ez 5-10 éven belül nem kivitelezhető rentábilisan és ha a végére érnek akkor is olyan verseny hátrányba kerülnek a magas energia és alapanyag költségek miatt ami már rövid távon is bukta ! És ha elkezdenek kipukkanni ezek a pénzügyi lufik akkor meg kiderül , hogy a királynak tényleg nincs új ruhája mert szimplán meztelen !


"Ja és a Kínából illetve a térségből érkező áruk nagy része jelenleg hajón érkezik...."

Leírtam de vagy nem olvastad vagy nem érted (akarod érteni) . A Szuezi csatorna sérülékenysége tavaly megmutatkozott ! A Fokvárosi út brutál megnöveli a költségeket és az időjárás miatt kockázatos !

Az Északi tengeri útvonal a Rosatomflot nélkül elképzelhetetlen és bár sokkal rövidebb de az év nagy részében az Orosz atomjégtörő óriások nélkül használhatatlan !

A kikötői ki/be rakodás igen körülményes ugyan úgy mint a logisztika . Ettől a vasút olcsóbb , gyorsabb és könnyebben logisztikázható nem mindegy , hogy egy köbméteres tartályból kell kilocsolni a vizet vagy egy folyamatos slagból -szemlélteti talán a valós gondot- .

Tehát a jövő egyik jelentős része Európa felé a Transzszibériai vasút / Eurázsia Gazdasági unió /Záhony átrakó logisztikai központ kombináció ! Mellesleg nekünk ez qrvára érdekünk és óriási potenciál !
Meg a "szagértők" által sokat szidott Budapest-Belgrád vasútvonal. :)
 
W

Wilson

Guest
szerintem abba a támadásba csak ti láttok bele túl sokat.
két század lefogott egy dandárt amit egy másik dandárral kelett megerősíteni hogy valami haladást elérjenek mindeközben míg az ukrán "főerők" a reptérnél szerencsétlenkedtek addig fehéroroszország felől az orosz főerők kényelmesen előnyomultak szinte akadály nélkül :D szerintem egy zseniális elterelő húzás vólt... Ha zelinski lett vólna a célpont azok a helik az elnöki palota vagy az ukrn parlament elött is leszálhattak vólna... De nem mentek vólna azzal semmire mivel zelinski nem diktátor az ő eltávólításával sem lett vólna vége...
Szerintem nem volt elterelő húzás, az szerintem egy nagyon jó elképzelés volt, mivel nem véletlenül a gostomeli repteret támadták, az a legalkalmasabb nehéz szállító repülőgépek fogadására és közel van Kijevhez, ha sikerrel jártak volna akkor jöttek volna a tömött IL-76-ok az erre specializált egységekkel és felszerelésekkel, és a meglepetés erejét kihasználva, behatoltak volna Kijevbe ahol vagy az lett volna a feladatuk, hogy Ukrajna vezetését elfogják vagy likvidálják de már akkor is nyert ügyük lett volna, ha az ukrán vezetés elmenekül mert ez nagyban csökkentette volna a hatékony ukrán védelem megszervezését de, könnyen lehet,.hogy az egész ukrán államapparátus összedőlt volna.....
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Ez mi a franc őszintén?!?!
Ez szakértő? Ha ő szakértő, akkor én hadtudományi professzor vagyok... Miket zagyvál ez össze? Meg mi az, hogy "a komolyabb tudású orosz harckocsik 2-3 hét múlva jelenhetnek meg"? Milyen komolyabb tudású orosz harckocsikra gondol? A T-14-en kívül minden be van/volt már vetve (kivétel a T-90M/AM, de abból néhány tucatnyin kívül nincs több, tavaly ugyanis nem lett átadva egy sem). Meg miért pont 2-3 hét múlva? :D Na meg ott vannak, amiket te is leírtál... Elképesztő...
T-72B3M-et láttunk már? Elég nehéz megkülönböztetni az alap B3-tól... Az egyik legfőbb látható különbség a tornyon csücsülő panoramic commander's sight...