A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Hogy itt tudsz utánaolvasni. Én nem értem, hogy miféle egyéb relevanciát kívánsz? Ha máshol olvasol utána, ott is pontosan ugyanaz a zátonyra futott kooprodukció lesz. Hidd el, nem hazudott itt senki, amikor erről a kreténül kivitelezett román csodáról beszélt.
@Vogon kérlek homályosíts fel, hogy jön ide a román APC?
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Most, hogy a metrókocsik alkatrészellátásával is gond van, az MH orosz technikájával mi lesz?
Gondolok itt elsősorban pl. a helikopterekre.
De a 72-esek, BTR-ek, teherautók (ha jól látom, még kurva sok régi orosz van) kapcsán honnan lehet beszerezni alkatrészt, ha nem az orosztól? A PKM-eknek, Metiszeknek, RPG-nek kell orosz alkatrész stb.?
Valaki?
Szerbia...talán? Esetleg szlovák vagy lengyel support?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Köszi a választ!
Eddig nem volt olyan alkalom, hogy az EU, élükön a németekkel egyik napról a másikra ennyivel többet akarjanak költeni fegyverkezésre. Talán két hete jelentették be azt a 100 mrd Eurós programot.
Nem hallottam az Agilis APCről, hol olvassak utána?

Na, akkor Pogány úgy látom segített az utolsó kérdésben. És akkor megpróbálom sorba rendezni a szálakat.

1, Ügye arról beszéltem, hogy a fegyverkovácsok szeretik a megrendeléseket. És nem szeretik, ha az ígért megrendelés az elakad... esetleg a sokadik kormányváltás után hirtelen teljesen elmarad. No, akkor mi is történt az EU új tagállamaiban az elmúlt időszakban? Volt ügye ez a román APC program. Még aszem tavaly is úgy nyilatkozott az egyik román politikus, hogy ez a terv él és csak várják az első 300 IFV konfigos Pirát, és majd utána eldöntik, hogy Agilis lesz-e az APC szerepkörű APC vagy esetleg újabb Pirák...
Ha te fegyvergyártó lennél, rástartolnál-e Romániára, mert most mindenki fél és mindenki nagy tételben vásárol fegyvert? De érdemes utána nézned annak is, hogy mit csináltak helikopter ügyben Bell vs. Airbus fronton.
Jó, Románia rossz példa. Ő mindig Európa speciális kis gyereke volt. Csehország sokkal európaibb. Ők is helikoptert tendereztek. Aztán kihirdették, hogy nincs győztes. Azután kihirdették az egyiket nyertes nem győztes. Kevesebb darabszámra, de kap megrendelést. A legnagyobb beszerzés persze náluk is a 200+ IFV tender, aminél kihagyom azt, hogyan baszták ki a Pumát, mint a legjobban szereplő versenyző, múlt év őszére elért odáig a történet, hogy három ajánlat közül egyik sem lesz győztes. Felállt az új kormány és bejelentette, hogy valamelyik biztosan kap megrendelést, csak nem a tender kiírt feltételei alapján és nem az eredeti mennyiségben. De amúgy tudnátok-e tankot is adni mellé, mert az is kéne? Gyorsan, olcsót, nem baj, ha szar.

Szóval érted, miért hoztam példaként az Agilis programot? Kell az a gyártónak vajon, hogy mint a kutya vacsorája? (Egy piac vezető fegyvergyáros árcéduláját képzelj el ehhez a kutya vacsorájához!)

Ezzel szemben a magyar kormány nem ellenzi, csupán csak nem fizet az előjátékért, kizárólag csak a baszásért hajlandó. Nem kapsz ma tömegével felugró kis ablakot, amiben különböző cégek próbálnak meggyőzni róla, hogy a mai korban a legjobb rakéta sorozatvető az, amit ők árulnak. Még csak fizetett újságcikkek sem foglalkoznak a témával. (Bár nem tudom, lehet téged nagyon megkörnyékeztek, csak az én véleményemre nem kíváncsi senki.)
És nincsenek parlamenti hosszú meghallgatások, nem kell ellenzéki zsebeket tömni kenőpénzzel az engedélyekért. Egyedül annyi van, hogy Vadai Ágnes megkérdezheti az összes médiában a Lynx IFV kapcsán, hogy már megint miért tankot veszünk? Az alkotmányunk garantálja neki, hogy hülyeségeket is beszélhet. És ezt a jogát a döntéshozók tiszteletben tartják.

Szóval szerintem ez a rendszer a Fidesz-KDNP és a fegyvergyártók között egy igazából szerelem. Kialakult egy olyan vélemény róluk, hogy ha Maróth Gáspár és/vagy a Honvédség aktuális parancsnoka meglátogat egy gyárat, akkor azt komolyabban kell venni, mint egy román, egy cseh vagy közel bármilyen más érdeklődött persze az ország önsúlyához képest. De jóval kevesebb pénzt ér a dologban belefektetni. Ha információt kérnek, azt megkapjuk. Ha időpontot kérnek a gyártósoron, akkor oda nem terveznek mást. Mert azzal fixen lehet tervezni.

Szerintem ismered a több, mint egy évszázados híres történetet, mikor az egyik hírszerzőt megkérdezték, hogy szerinte melyik a legjobb titkosszolgálat a világon.

-Az briteké.
-De hát az miért?
-Egy orosz herceg bármi tervüket elkotyogja egyetlen szerelmes éjszakán. A németek ennél komolyabban veszik magukat, de olyan szinten előre terveznek, hogy mire meglépik, addigra csak az nem tudja, hogy ez lesz, aki nem akarja. Értsék meg, és fogadják el az én véleményemet, hogy az angol elhárítás a legjobb a világon, mert náluk tényleg nincs senki, aki tudná, hogy mit akarnak!

Valami hasonló a mi átfegyverzési programunk is. Amíg a kormány megnyeri a választásokat, addig teljesen ignor listára teszi az ellenzéket és teljesen mindegy, melyik gyártó csinálna média kampányt a tömegek befolyásolására, mert amikor jön a bejelentés, a fegyver úgy is eladja magát. A púder nem kell.

2, A fő félelmed ügye az, hogy most megemelték a németek a költségvetésüket? Megkérdezném azt, hogy mennyi idő, mire ebből rendelés lesz? Egy beszerzés általában 5-10 év. Az 5 évhez is már előkészített tervek szükségesek. A gyanúm az, hogy addig a BW belső adósságait igyekeznek majd ledolgozni a plusz pénzből. Megrendelik a szükséges alkatrészeket, javítják a Puma IFV-k bevethetőségi arányát, ha szükséges nagyjavításokra küldenek gépeket levegőben, szárazföldön és vízen.

Amit te mondasz, hogy direkt ellehetetlenítik a saját fegyvergyártóikat, hogy Mo-ra ne szállíthassanak, arra lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésükre, ahogy eddig is megvoltak ezek a lehetőségek. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ezt jelenti a külföldi fegyver vásárlása. Ugyan úgy rendelkezésükre áll a lehetőség majd, hogy a hazai megnövekedett beszerzéseket a nálunk felépülő gyárakból odavitt alkatrészekből teljesítsék, ha ez 5-10 éven belül realizálódik.
Nem tudjuk, hogy melyik lesz. Véleményünk, érzésünk lehet.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Na, akkor Pogány úgy látom segített az utolsó kérdésben. És akkor megpróbálom sorba rendezni a szálakat.

1, Ügye arról beszéltem, hogy a fegyverkovácsok szeretik a megrendeléseket. És nem szeretik, ha az ígért megrendelés az elakad... esetleg a sokadik kormányváltás után hirtelen teljesen elmarad. No, akkor mi is történt az EU új tagállamaiban az elmúlt időszakban? Volt ügye ez a román APC program. Még aszem tavaly is úgy nyilatkozott az egyik román politikus, hogy ez a terv él és csak várják az első 300 IFV konfigos Pirát, és majd utána eldöntik, hogy Agilis lesz-e az APC szerepkörű APC vagy esetleg újabb Pirák...
Ha te fegyvergyártó lennél, rástartolnál-e Romániára, mert most mindenki fél és mindenki nagy tételben vásárol fegyvert? De érdemes utána nézned annak is, hogy mit csináltak helikopter ügyben Bell vs. Airbus fronton.
Jó, Románia rossz példa. Ő mindig Európa speciális kis gyereke volt. Csehország sokkal európaibb. Ők is helikoptert tendereztek. Aztán kihirdették, hogy nincs győztes. Azután kihirdették az egyiket nyertes nem győztes. Kevesebb darabszámra, de kap megrendelést. A legnagyobb beszerzés persze náluk is a 200+ IFV tender, aminél kihagyom azt, hogyan baszták ki a Pumát, mint a legjobban szereplő versenyző, múlt év őszére elért odáig a történet, hogy három ajánlat közül egyik sem lesz győztes. Felállt az új kormány és bejelentette, hogy valamelyik biztosan kap megrendelést, csak nem a tender kiírt feltételei alapján és nem az eredeti mennyiségben. De amúgy tudnátok-e tankot is adni mellé, mert az is kéne? Gyorsan, olcsót, nem baj, ha szar.

Szóval érted, miért hoztam példaként az Agilis programot? Kell az a gyártónak vajon, hogy mint a kutya vacsorája? (Egy piac vezető fegyvergyáros árcéduláját képzelj el ehhez a kutya vacsorájához!)

Ezzel szemben a magyar kormány nem ellenzi, csupán csak nem fizet az előjátékért, kizárólag csak a baszásért hajlandó. Nem kapsz ma tömegével felugró kis ablakot, amiben különböző cégek próbálnak meggyőzni róla, hogy a mai korban a legjobb rakéta sorozatvető az, amit ők árulnak. Még csak fizetett újságcikkek sem foglalkoznak a témával. (Bár nem tudom, lehet téged nagyon megkörnyékeztek, csak az én véleményemre nem kíváncsi senki.)
És nincsenek parlamenti hosszú meghallgatások, nem kell ellenzéki zsebeket tömni kenőpénzzel az engedélyekért. Egyedül annyi van, hogy Vadai Ágnes megkérdezheti az összes médiában a Lynx IFV kapcsán, hogy már megint miért tankot veszünk? Az alkotmányunk garantálja neki, hogy hülyeségeket is beszélhet. És ezt a jogát a döntéshozók tiszteletben tartják.

Szóval szerintem ez a rendszer a Fidesz-KDNP és a fegyvergyártók között egy igazából szerelem. Kialakult egy olyan vélemény róluk, hogy ha Maróth Gáspár és/vagy a Honvédség aktuális parancsnoka meglátogat egy gyárat, akkor azt komolyabban kell venni, mint egy román, egy cseh vagy közel bármilyen más érdeklődött persze az ország önsúlyához képest. De jóval kevesebb pénzt ér a dologban belefektetni. Ha információt kérnek, azt megkapjuk. Ha időpontot kérnek a gyártósoron, akkor oda nem terveznek mást. Mert azzal fixen lehet tervezni.

Szerintem ismered a több, mint egy évszázados híres történetet, mikor az egyik hírszerzőt megkérdezték, hogy szerinte melyik a legjobb titkosszolgálat a világon.

-Az briteké.
-De hát az miért?
-Egy orosz herceg bármi tervüket elkotyogja egyetlen szerelmes éjszakán. A németek ennél komolyabban veszik magukat, de olyan szinten előre terveznek, hogy mire meglépik, addigra csak az nem tudja, hogy ez lesz, aki nem akarja. Értsék meg, és fogadják el az én véleményemet, hogy az angol elhárítás a legjobb a világon, mert náluk tényleg nincs senki, aki tudná, hogy mit akarnak!

Valami hasonló a mi átfegyverzési programunk is. Amíg a kormány megnyeri a választásokat, addig teljesen ignor listára teszi az ellenzéket és teljesen mindegy, melyik gyártó csinálna média kampányt a tömegek befolyásolására, mert amikor jön a bejelentés, a fegyver úgy is eladja magát. A púder nem kell.

2, A fő félelmed ügye az, hogy most megemelték a németek a költségvetésüket? Megkérdezném azt, hogy mennyi idő, mire ebből rendelés lesz? Egy beszerzés általában 5-10 év. Az 5 évhez is már előkészített tervek szükségesek. A gyanúm az, hogy addig a BW belső adósságait igyekeznek majd ledolgozni a plusz pénzből. Megrendelik a szükséges alkatrészeket, javítják a Puma IFV-k bevethetőségi arányát, ha szükséges nagyjavításokra küldenek gépeket levegőben, szárazföldön és vízen.

Amit te mondasz, hogy direkt ellehetetlenítik a saját fegyvergyártóikat, hogy Mo-ra ne szállíthassanak, arra lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésükre, ahogy eddig is megvoltak ezek a lehetőségek. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ezt jelenti a külföldi fegyver vásárlása. Ugyan úgy rendelkezésükre áll a lehetőség majd, hogy a hazai megnövekedett beszerzéseket a nálunk felépülő gyárakból odavitt alkatrészekből teljesítsék, ha ez 5-10 éven belül realizálódik.
Nem tudjuk, hogy melyik lesz. Véleményünk, érzésünk lehet.
Büszke vagyok rád. Ez jó volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and éber

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ugyan úgy rendelkezésükre áll a lehetőség majd, hogy a hazai megnövekedett beszerzéseket a nálunk felépülő gyárakból odavitt alkatrészekből teljesítsék, ha ez 5-10 éven belül realizálódik.
Nem tudjuk, hogy melyik lesz. Véleményünk, érzésünk lehet.

A gyártók a megrendelések függvényében alakítják a gyártókapacitást, minden iparágban. Amennyibwen hirtleen nagy megrendelésszám fut be mondjuk Lynx harcjárművekre, akár a németektől is, az nem jelenti azt hogy a mi megrendelésünk hátra kerül. Időhatárok vannak szerződéseben rögzítve, ami kötbér, ha nem teljesítik. Papperger lehet hazafi, de az üzlet, az üzlet. Annyit tud és tesz hogy felpörgetik a gyártást. Otthon növelhetik a műszakszámot, illetve épp lesz két új gyáruk. Zalaegrszegen és a szlovákoknál. De lehet máshol is még, illetve az ausztráloknál is van. Nincs kőbe vésve, hogy az csak ausztrál megrendelésre gyárt. Készíthet akár a németeknek is, ha kell. Amennyiben nyerik az US Army tendert, akkor ott húznak fel olyan gyárat, hogy megoldja azt a megrendelést. Ezek mind benne vannak a harcjárművek árában.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
A gyártók a megrendelések függvényében alakítják a gyártókapacitást, minden iparágban. Amennyibwen hirtleen nagy megrendelésszám fut be mondjuk Lynx harcjárművekre, akár a németektől is, az nem jelenti azt hogy a mi megrendelésünk hátra kerül. Időhatárok vannak szerződéseben rögzítve, ami kötbér, ha nem teljesítik. Papperger lehet hazafi, de az üzlet, az üzlet. Annyit tud és tesz hogy felpörgetik a gyártást. Otthon növelhetik a műszakszámot, illetve épp lesz két új gyáruk. Zalaegrszegen és a szlovákoknál. De lehet máshol is még, illetve az ausztráloknál is van. Nincs kőbe vésve, hogy az csak ausztrál megrendelésre gyárt. Készíthet akár a németeknek is, ha kell. Amennyiben nyerik az US Army tendert, akkor ott húznak fel olyan gyárat, hogy megoldja azt a megrendelést. Ezek mind benne vannak a harcjárművek árában.
Ok, én tényleg nem akarok ezen tovább pörögni, de:
  • nyersanyaghiány
  • az EU szó szerint bármit meg fog most már szavazni, ha épp úgy tartja ledve (ld szankciók, fegyverszállítási pénz, stb). Lehullt az álarc. Ráadásul most már a V4ek garantáltan nem zárnak össze…
  • azok a gyárak még nem állnak (ld még: nyersanyaghiány)
  • Magyarországhoz kapcsolódó új negatív konnotációk :) és ezek esetleges német belpolitikai következményei

Amikor az oroszok nem kapták meg a Mistral hajókat, ők kaptak kötbért?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ok, én tényleg nem akarok ezen tovább pörögni, de:
  • nyersanyaghiány
  • az EU szó szerint bármit meg fog most már szavazni, ha épp úgy tartja ledve (ld szankciók, fegyverszállítási pénz, stb). Lehullt az álarc. Ráadásul most már a V4ek garantáltan nem zárnak össze…
  • azok a gyárak még nem állnak (ld még: nyersanyaghiány)
  • Magyarországhoz kapcsolódó új negatív konnotációk :) és ezek esetleges német belpolitikai következményei

Amikor az oroszok nem kapták meg a Mistral hajókat, ők kaptak kötbért?

Azért talán ennyire nem sötét a kép.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
‍ Március 21-én a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma - CASDP által szervezett Biztonságpolitika - Pénzügypolitika - Iparpolitika című kerekasztal-beszélgetésen vett részt Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Dr. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Prof. Dr. Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora társaságában.

A kerekasztal-beszélgetés során szó volt az aktuális biztonságpolitikai kihívásokról, hadiipari fejlesztésekről és arról, hogy ezek hogyan befolyásolják a pénzügypolitikát.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 087
73 617
113
Beszélgetés Ralf Ketzel, a KMW ügyvezető igazgatójával

(A Google sokszor félrefordít, nézzétek meg az eredeti szöveget is. )

Ezt a részt ti hogyan fordítanátok le?

"Um die Prozesse kurzfristig spürbar zu beschleunigen, hat Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert. Was halten Sie davon?

Im Bereich der nationalen Ersatzteilversorgung mag das richtig sein, für eine Systembeschaffung sehe ich allerdings keine Notwendigkeit. Die europäische Rüstungsindustrie ist in den vergangenen Jahren geschrumpft. Daher brauchen wir im Moment eher eine sinnvoll strukturierte, europäische Kooperation. Da wäre das Signal, europäischen Wettbewerb auszuschließen, nicht wirklich hilfreich."
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ezt a részt ti hogyan fordítanátok le?

"Um die Prozesse kurzfristig spürbar zu beschleunigen, hat Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert. Was halten Sie davon?

Im Bereich der nationalen Ersatzteilversorgung mag das richtig sein, für eine Systembeschaffung sehe ich allerdings keine Notwendigkeit. Die europäische Rüstungsindustrie ist in den vergangenen Jahren geschrumpft. Daher brauchen wir im Moment eher eine sinnvoll strukturierte, europäische Kooperation. Da wäre das Signal, europäischen Wettbewerb auszuschließen, nicht wirklich hilfreich."

Elolvasva beszélgetést, szerintem egyértelmű, felfuttatják a termelést. Nagyjából ennyi. A 4 Leopárd/5 hétről, a 6 Leopárd/ 5 hét, erre utal. Nem fog a mi megrendelésünk csúszni, csak ők dolgoznak többet, többen, több munkaidőben.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ezt a részt ti hogyan fordítanátok le?

"Um die Prozesse kurzfristig spürbar zu beschleunigen, hat Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert. Was halten Sie davon?

Im Bereich der nationalen Ersatzteilversorgung mag das richtig sein, für eine Systembeschaffung sehe ich allerdings keine Notwendigkeit. Die europäische Rüstungsindustrie ist in den vergangenen Jahren geschrumpft. Daher brauchen wir im Moment eher eine sinnvoll strukturierte, europäische Kooperation. Da wäre das Signal, europäischen Wettbewerb auszuschließen, nicht wirklich hilfreich."

Komolyabb megrendelésük van még a miénken kívül ,az euro övezetből ?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Nincs nyersanyag hiány,van másik forrás.Csak drágábban.
A gyártás felfutathato,csak idő és pénz kérdése.
Az autóipar az invázió előtt is kongatta a vészharangot, mert nem volt elég alumínium és acél. Azóta meg kitört a háború, szankciókkal, illetve a mariupoli kohó is egy kupac törmelék lett…
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 340
113
Most, hogy a metrókocsik alkatrészellátásával is gond van, az MH orosz technikájával mi lesz?
Gondolok itt elsősorban pl. a helikopterekre.
De a 72-esek, BTR-ek, teherautók (ha jól látom, még kurva sok régi orosz van) kapcsán honnan lehet beszerezni alkatrészt, ha nem az orosztól? A PKM-eknek, Metiszeknek, RPG-nek kell orosz alkatrész stb.?
Valaki?

Megoldható biztosan más posztszovjet államokból, amelyek még mind használják ezeket.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 087
73 617
113
Elolvasva beszélgetést, szerintem egyértelmű, felfuttatják a termelést. Nagyjából ennyi. A 4 Leopárd/5 hétről, a 6 Leopárd/ 5 hét, erre utal. Nem fog a mi megrendelésünk csúszni, csak ők dolgoznak többet, többen, több munkaidőben.
Leginkább erre a Rheinmetall-os félmondatra gondoltam: "Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert."

Mit szeretne a Rheinmetall? És hogy melyik korábbi cikkben volt ez említve?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 087
73 617
113
Túl a félidőn - Bácsi Balázs közkatona határozott elképzelésekkel jelentkezett az „Acélkocka” Altisztképzési Rendszer egyéves képzésére...

x62387d1375e11116985978.JPG.pagespeed.ic.Br7KNYAd80.webp
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 087
73 617
113
‍ Március 21-én a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma - CASDP által szervezett Biztonságpolitika - Pénzügypolitika - Iparpolitika című kerekasztal-beszélgetésen vett részt Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Dr. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Prof. Dr. Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora társaságában.

A kerekasztal-beszélgetés során szó volt az aktuális biztonságpolitikai kihívásokról, hadiipari fejlesztésekről és arról, hogy ezek hogyan befolyásolják a pénzügypolitikát.

Nincs haderőfejlesztés gazdasági prosperitás és pénzügyi erőforrások nélkül
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Ezt a részt ti hogyan fordítanátok le?

"Um die Prozesse kurzfristig spürbar zu beschleunigen, hat Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert. Was halten Sie davon?

Im Bereich der nationalen Ersatzteilversorgung mag das richtig sein, für eine Systembeschaffung sehe ich allerdings keine Notwendigkeit. Die europäische Rüstungsindustrie ist in den vergangenen Jahren geschrumpft. Daher brauchen wir im Moment eher eine sinnvoll strukturierte, europäische Kooperation. Da wäre das Signal, europäischen Wettbewerb auszuschließen, nicht wirklich hilfreich."
Szerintem: A RM megpendítette, hogy mivel mindenki szeretne gyorsítani a közbeszerzésen, a jelen helyzetre való tekintettel (fegyverkezési program) mi lenne, ha nem kéne mindig EUs közbeszerzésként kiírni ezeket.
A KMW szerint ennek talán alkatrész-beszerzéseknél lenne értelme, de inkább erősebb kooperációt szeretnének más EU országok hadiiparával.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár