Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az autóipar az invázió előtt is kongatta a vészharangot, mert nem volt elég alumínium és acél. Azóta meg kitört a háború, szankciókkal, illetve a mariupoli kohó is egy kupac törmelék lett…Nincs nyersanyag hiány,van másik forrás.Csak drágábban.
A gyártás felfutathato,csak idő és pénz kérdése.
Most, hogy a metrókocsik alkatrészellátásával is gond van, az MH orosz technikájával mi lesz?
Gondolok itt elsősorban pl. a helikopterekre.
De a 72-esek, BTR-ek, teherautók (ha jól látom, még kurva sok régi orosz van) kapcsán honnan lehet beszerezni alkatrészt, ha nem az orosztól? A PKM-eknek, Metiszeknek, RPG-nek kell orosz alkatrész stb.?
Valaki?
Leginkább erre a Rheinmetall-os félmondatra gondoltam: "Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert."Elolvasva beszélgetést, szerintem egyértelmű, felfuttatják a termelést. Nagyjából ennyi. A 4 Leopárd/5 hétről, a 6 Leopárd/ 5 hét, erre utal. Nem fog a mi megrendelésünk csúszni, csak ők dolgoznak többet, többen, több munkaidőben.
Március 21-én a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma - CASDP által szervezett Biztonságpolitika - Pénzügypolitika - Iparpolitika című kerekasztal-beszélgetésen vett részt Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Dr. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Prof. Dr. Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora társaságában.
A kerekasztal-beszélgetés során szó volt az aktuális biztonságpolitikai kihívásokról, hadiipari fejlesztésekről és arról, hogy ezek hogyan befolyásolják a pénzügypolitikát.
Dehogynem csak te nem látod.Nincs nyersanyag hiány,van másik forrás.Csak drágábban.
A gyártás felfutathato,csak idő és pénz kérdése.
Szerintem: A RM megpendítette, hogy mivel mindenki szeretne gyorsítani a közbeszerzésen, a jelen helyzetre való tekintettel (fegyverkezési program) mi lenne, ha nem kéne mindig EUs közbeszerzésként kiírni ezeket.Ezt a részt ti hogyan fordítanátok le?
"Um die Prozesse kurzfristig spürbar zu beschleunigen, hat Rheinmetall auch einen Verzicht auf euroweite Ausschreibungen gefordert. Was halten Sie davon?
Im Bereich der nationalen Ersatzteilversorgung mag das richtig sein, für eine Systembeschaffung sehe ich allerdings keine Notwendigkeit. Die europäische Rüstungsindustrie ist in den vergangenen Jahren geschrumpft. Daher brauchen wir im Moment eher eine sinnvoll strukturierte, europäische Kooperation. Da wäre das Signal, europäischen Wettbewerb auszuschließen, nicht wirklich hilfreich."
A Magyar Érdemrend középkeresztje katonai tagozata kitüntetést kapott:
- Tömböl László nyugállományú vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar volt főnöke a Magyar Honvédség szolgálatában folytatott kimagasló tevékenysége, különösen Magyarország NATO-csatlakozásának előkészítése, illetve a magyar légierő és hazánk nemzetközi katonai kapcsolatainak fejlesztése terén kiemelkedő munkája, példamutató életútja elismeréseként.
Ezt már megpróbálták.Szerintem: A RM megpendítette, hogy mivel mindenki szeretne gyorsítani a közbeszerzésen, a jelen helyzetre való tekintettel (fegyverkezési program) mi lenne, ha nem kéne mindig EUs közbeszerzésként kiírni ezeket.
A KMW szerint ennek talán alkatrész-beszerzéseknél lenne értelme, de inkább erősebb kooperációt szeretnének más EU országok hadiiparával.
2021. november 26.
Közbeszerzési értesítőből
Részvételi felhívás
Tűzoltó gépjárművek beszerzése 2022-2024
A teljesítés fő helyszíne:
MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis-6000 Kecskemét, Reptéri út 4.
MH 86. Szolnok Helikopterbázis-5008 Szolnok, Kilián út 1.
MH Pápa Bázisrepülőtér-8500 Pápa, Vaszari út 101.
Összesen 4 darab új repülőtéri tűzoltó gépjármű beszerzése. A Kbt. 58. § (1) bekezdése alapján a mennyiségi eltérés mértékét az Ajánlatkérő +1 darab gépjárműben határozza meg. Új gépjárműnek minősül az a gépjármű, amely nem volt bemutatójármű, illetve próbajárműként nem használták. A vevő részére történő átadáskor 100 km-nél nem lehet több a futásteljesítménye, továbbá a gyártás és az átvétel időpontja között eltelt idő nem több 180 naptári napnál.
Az első 2 darab gépjármű átadásakor Eladó köteles felkészítést tartani 20 fő kijelölt vezető és kezelő állomány részére, a KD-ban részletezettek szerint.
A gépjárművek tervezett szállítási ütemezése:
- 1. szállítási ütem: 2022. december 15. - 2023. március 31. között - 2 db gépjármű (felkészítés megtartásával)
- 2. szállítási ütem: 2023. december 15. - 2024. március 31. között - 2 db (+1 db) gépjármű
Ajánlatok benyújtásának határideje: 27/12/2021
Ez törtènik itt már Mohàcs óta!Nem 12, 32 évben. Leépítették a honvédséget papírtigrissé. Meg egy csomó mást is. A Fidesz mindezt úgy csinálta, hogy közben azt éreztük, mi vagyunk a világ vezető fegyveres erője
Nekem senki ne mondja, hogy az a hordágy úgy jó, ahogy arra a zsákra fel van rakva.
Nálunk a tervezett 8X8 hibrid holdjáró helyett inkább mi is a Boxer CRV Block II-t rendszeresítenénk: nem kellene éveket várni a fejlesztésre, az ausztráloknál már kész van a fejlesztés, a RM tudná gyártani Z.egerszegen, a harcértéke fényévekken jobb lenne, mint a tervezett APC-nek (a CRV IFV lesz), az üzembentartás költsége mivel sok részegységben teljesen azonos lenne a Lynx-el alacsonyabb lenne, a szervíz nyilván egerszegen megoldott lenne és ha a németek is rendszeresítik akkor a nagyobb gyártási darabszám miatt alacsonyabb lehet az ár is. Ha a RM teljesen ki akarja zárni a KMW-t az üzletből (elvileg közös cég gyártja) akkor majd adnak egy új nevet a járműnek.
Nálunk a tervezett 8X8 hibrid holdjáró helyett inkább mi is a Boxer CRV Block II-t rendszeresítenénk: nem kellene éveket várni a fejlesztésre, az ausztráloknál már kész van a fejlesztés, a RM tudná gyártani Z.egerszegen, a harcértéke fényévekken jobb lenne, mint a tervezett APC-nek (a CRV IFV lesz), az üzembentartás költsége mivel sok részegységben teljesen azonos lenne a Lynx-el alacsonyabb lenne, a szervíz nyilván egerszegen megoldott lenne és ha a németek is rendszeresítik akkor a nagyobb gyártási darabszám miatt alacsonyabb lehet az ár is. Ha a RM teljesen ki akarja zárni a KMW-t az üzletből (elvileg közös cég gyártja) akkor majd adnak egy új nevet a járműnek.
Szerintem is hülyeség az a 8*8 fejlesztés. Azért nem lettünk még hadiipari nagyhatalom és nem a miénk a világ legerősebb hadereje, hogy ennyire ráérünk és amúgy, mindenünk megvan már rég. Boxer és kész. Elektromos, vagy hibrid harcjárműveket majd ráérünk akkor rendszeresíteni, ha valamikor a világ 10 legerősebb hadserege már kipróbálta nagyobb mennyiségben, hadműveletben is és bevált.
De akkor nekik kell fizetni és hát az államadósságuk már nagyon nagy és akkor nagyon tudna még ám romlani a demokráciánk állapota.Szerintem is hülyeség az a 8*8 fejlesztés. Azért nem lettünk még hadiipari nagyhatalom és nem a miénk a világ legerősebb hadereje, hogy ennyire ráérünk és amúgy, mindenünk megvan már rég. Boxer és kész. Elektromos, vagy hibrid harcjárműveket majd ráérünk akkor rendszeresíteni, ha valamikor a világ 10 legerősebb hadserege már kipróbálta nagyobb mennyiségben, hadműveletben is és bevált.
Szerintem meg vegyünk Patria AMV XP-t!Szerintem is hülyeség az a 8*8 fejlesztés. Azért nem lettünk még hadiipari nagyhatalom és nem a miénk a világ legerősebb hadereje, hogy ennyire ráérünk és amúgy, mindenünk megvan már rég. Boxer és kész. Elektromos, vagy hibrid harcjárműveket majd ráérünk akkor rendszeresíteni, ha valamikor a világ 10 legerősebb hadserege már kipróbálta nagyobb mennyiségben, hadműveletben is és bevált.
Szerintem meg te érted félre. Az hogy még marad egy pár évig kényszerűségből a BTR - amit az egész sereg teljes joggal utál - az nem azt jelenti, hogy nem a következő lépés lesz a kerekes APC. Eddig is tervbe volt ez a 8X8 hibrid APC, csak most kicsit sürgetőbbé vált a dolog. Nem lehet éveket várni a fejlesztésre és eleve hülyeség volt, hogy mi legyünk a kísérleti nyúl a hibrid technológiával. A Boxer kész van, gyártható, minden szempontból megfelel, CRV Block II verzóban (amely már IFV) messze sokkal modernebb, nagyobb harcértékű mint a szomszédos országok bármely hasonló kerekes harcjárműve, ráadásul nálunk gyártaná a RM. A választások után bejelentésdömping lesz. Biztos lehetsz benne, hogy a 8X8 lesz az egyik.Szerintem félreértitek. Kaposvári 8x8-cal senki nem számol (odafenn). Legalábbis még egy jó ideig. Az majd valamikor lesz, de lehet, hogy csak exportra. Ez inkább a biznisz-, mint a haderőfejlesztés része a dolognak.
Most a Hiúzt futtatjuk fel (nézzétek úgy, hogy kvázi a Boxer helyett).
Kerekesnek maradnak a BTR-ek még vagy 10 évig.