[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 094
36 553
113
Nincs egybenyitva.

Srácok amúgy ez egy technológiai demonstrátor, nem egy kész termék. Alakul majd.
Pedig nagyon úgy tűnik hogy egybe van nyitva...

opengid1.jpg


A második felével egyetértek: ez a prototípus, szóval még változhat...
 
  • Tetszik
Reactions: Hortator

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 094
36 553
113

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 195
8 042
113
Itten nektek Ragnarok tegnapelőttről. (Mellesleg a német ABC-ben létezik "ö" betű, így annak hiánya nem indokolja a névújítást.)

Ragnarok: a magyar erők új, meredek:rolleyes: tüzelési képességet fejlesztenek ki

A Magyar Honvédség tegnap (hétfőn) egy dinamikus teljesítménybemutató keretében betekintést engedett saját meredeklövész-képességének tervezett fejlesztésébe. A helyszín a nyugat-magyarországi Várpalotán található bakonyi kiképzőközpont volt - írja a Magyar Honvédség több kiadványa.

Az éleslövészet mellett különböző hatékony és felderítő eszközöket mutattak be, részben dinamikusan kombinálva, de statikusan is, és kilátásokat adtak a lehetséges fejlődésre.

A védett 4×4-es Gidrán kerekes járművön - a török Nurol Makina gyártó Ejder Yalçın alapján - mobilizálhatóvá tett 120 milliméteres aknavető ismét a Magyar Honvédség koncepcionális megfontolásainak középpontjában állt a nagy teljesítményű gyalogsági merénylő-merevtűzérség újjáélesztésére vonatkozó koncepcionális megfontolások hétfőn. A páncélozott kerekes jármű a STANAG-4569 szerinti 4. szintig terjedő moduláris védelmi szinttel rendelkezik. A 375 lóerős turbódízel motor hajtja, össztömege pedig 14 tonna. A védelmi szinttől függően akár négy tonna hasznos teher is lehetséges.

A Hirtenberger Defence felvásárlásával a magyar állam 2019 őszén 100 százalékos tulajdonrészt szerzett az aknavető specialista cégben. Tavaly év vége óta az is egyértelművé vált, hogy a Hirtenberger M12 típusú 120 mm-es aknavetőkkel a magyar fegyveres erők a közeljövőben ismét korszerű aknavetőkkel rendelkeznek ebben a kategóriában - számolt be az S&T. (Csaxólok, hogy itten van a link a cikkhez.)

Ragnarok

A leszerelhető, telepíthető automata irányított rakéta mellett a norvég Rheinmetall leányvállalat MWS120 Ragnarok rendszerét is alkalmazták ezen a hétfőn. A Gidrán védett kerekes jármű egy eddig ismeretlen, kétrészes tetőnyílással ellátott változatával felszerelve a bemutató során éleslövészetet folytattak a célpontok ellen. A felderítéshez és tűzvezetéshez bemutatták a Gidrán felderítő változatát, amely szenzoroszloppal van felszerelve, és amely eddig szintén ismeretlen volt a nagyközönség előtt.

A Ragnarok az MWS81 típusú 81 mm-es aknavetőn alapul, amely már jó ideje használatban van a norvég fegyveres erőknél. A Ragnarokban körülbelül 80 százalékban ugyanazokat az alkatrészeket használják. A Rheinmetall először a 2019-es DSEi vásáron mutatta be a nagyközönségnek a Ragnarok 120 mm-es automata aknavető fegyverrendszert. A kézi töltésű és teljesen elektromos rendszer mechanikus erőátvitellel 18-20 lövés/perc tűzgyorsaságot tesz lehetővé. A rendszer súlya alig kevesebb mint egy tonna. A modern visszarúgási technológiák alkalmazása lehetővé teszi, hogy a rendszer a járműplatformok széles skálájába integrálható legyen. A nehezebb 8×8-as járművek mellett 6×6-os és könnyű 4×4-es járművekben is használható.

Az első tüzelési tesztekre már 2018 januárjában sor került Norvégiában, majd 2019 októberében Unterlüßben és 2019 novemberében Alkantpanban (Dél-Afrika) további tüzelési kampányok következnek. Először mutattak be nyilvánosan valósághű lőparancsokat. Egy perc és 42 másodperc alatt egyetlen Ragnarok rendszer két különböző célpontot támadott meg négy, illetve hat lövéssel.

A Rheinmetall norvég leányvállalatának, a Soldat & Techniknek a képviselője szerint a Ragnarokot a lehető legnagyobb tűzgyorsaság és modularitás elérése érdekében fejlesztették ki, a lehető legalacsonyabb áron. Ezért eltekintettek az automatikus töltőmechanizmustól, és a rendszert úgy tervezték, hogy szinte minden használatban lévő 120 mm-es (sima és huzalozott) cső használható maradjon. Az aknavető rendszer opcionálisan önálló tűzvezető rendszer nélkül is elérhető, hogy a meglévő rendszereket továbbra is használni lehessen. A Rheinmetall szerint az integráció az MWS120 moduláris felépítésének köszönhetően igen egyszerű.

A csövet a szakasz szállítási állapotban eltávolíthatja, és szükség esetén egy alaplemez és egy kétlábú állvány segítségével leszerelve is bevethető. A már bevetett mozsárrendszerek így továbbra is használhatók.

A Ragnarok moduláris felépítése számos előnnyel jár. A bevált rendszerek további használatával szükség esetén megtakaríthatóak az új rendszer beszerzésének és képzésének költségei. Ezenkívül lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy gyakorlatilag maguk konfiguráljanak egy aknavetőgépet. Az összes rendszer kombinálható egy teljes rendszerré (teljesen automatikus fegyverrendszer tűzvezető rendszerrel) egy rendszerházból vagy különböző beszállítóktól, az igényektől és a rendelkezésre álló költségvetéstől függően, nagy integrációs erőfeszítés nélkül. További előnye, hogy a habarcs egyes elemei külön-külön korszerűsíthetők anélkül, hogy a teljes rendszert át kellene alakítani. Az új technológiák és termékek bevezetése így sokkal gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, miközben a rendszer még használatban van.
További rendszerbemutatók

Egy 81 mm-es aknavetős változat, az MWS81 rendszerrel felszerelt Nurol Makina NMS 4×4-es - szintén a Rheinmetalltól származó - 81 mm-es aknavetős változatát is kiállították hétfőn Magyarországon. A védett kerekes jármű ugyanattól a gyártótól származik, mint a Gidrán alapjárműve, és nem kizárt, hogy az NMS-t a jelenleg épülő kaposvári Gidrán-gyárban, Nyugat-Magyarországon gyártják.

Ezzel összefüggésben Maróth Gáspár, a honvédelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hangsúlyozta e fejlesztési programok fontosságát, amelyek a fegyveres erők képességeinek növelése vagy helyreállítása mellett jelentős lendületet adtak az újonnan kialakuló magyar védelmi iparnak is. Ráadásul az érintett technológiák már eljutottak arra a pontra, ahol már lehetséges és demonstrálható az együttműködésük, és bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

A magyar nagy egységek megfelelő tűztámogatással való felszerelése sürgős feladatnak számít. A tatai nehézdandár számára a hírek szerint egy Lynx-alapú aknavető a legkedvezőbb megoldás. A viszonylag könnyű debreceni 5. gyalogdandárnak azonban sürgősen szüksége van mobil és védett meredek tűzelemekre, valamint a kapcsolódó felderítési és tűzvezetési megoldásra. A lengyel WB Group gyártó cég szintén bemutatott drónjai és lőszerszámai a nagy egységek további felderítési és akcióképességét szolgálhatják. A Waremate lőszercsalád mellett a WB Group bemutatta az FT5 pilóta nélküli taktikai felderítő platformot is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 028
91 993
113
Itten nektek Ragnarok tegnapelőttről. (Mellesleg a német ABC-ben létezik "ö" betű, így annak hiánya nem indokolja a névújítást.)

Ragnarok: a magyar erők új, meredek:rolleyes: tüzelési képességet fejlesztenek ki

A Magyar Honvédség tegnap (hétfőn) egy dinamikus teljesítménybemutató keretében betekintést engedett saját meredeklövész-képességének tervezett fejlesztésébe. A helyszín a nyugat-magyarországi Várpalotán található bakonyi kiképzőközpont volt - írja a Magyar Honvédség több kiadványa.

Az éleslövészet mellett különböző hatékony és felderítő eszközöket mutattak be, részben dinamikusan kombinálva, de statikusan is, és kilátásokat adtak a lehetséges fejlődésre.

A védett 4×4-es Gidrán kerekes járművön - a török Nurol Makina gyártó Ejder Yalçın alapján - mobilizálhatóvá tett 120 milliméteres aknavető ismét a Magyar Honvédség koncepcionális megfontolásainak középpontjában állt a nagy teljesítményű gyalogsági merénylő-merevtűzérség újjáélesztésére vonatkozó koncepcionális megfontolások hétfőn. A páncélozott kerekes jármű a STANAG-4569 szerinti 4. szintig terjedő moduláris védelmi szinttel rendelkezik. A 375 lóerős turbódízel motor hajtja, össztömege pedig 14 tonna. A védelmi szinttől függően akár négy tonna hasznos teher is lehetséges.

A Hirtenberger Defence felvásárlásával a magyar állam 2019 őszén 100 százalékos tulajdonrészt szerzett az aknavető specialista cégben. Tavaly év vége óta az is egyértelművé vált, hogy a Hirtenberger M12 típusú 120 mm-es aknavetőkkel a magyar fegyveres erők a közeljövőben ismét korszerű aknavetőkkel rendelkeznek ebben a kategóriában - számolt be az S&T. (Csaxólok, hogy itten van a link a cikkhez.)

Ragnarok

A leszerelhető, telepíthető automata irányított rakéta mellett a norvég Rheinmetall leányvállalat MWS120 Ragnarok rendszerét is alkalmazták ezen a hétfőn. A Gidrán védett kerekes jármű egy eddig ismeretlen, kétrészes tetőnyílással ellátott változatával felszerelve a bemutató során éleslövészetet folytattak a célpontok ellen. A felderítéshez és tűzvezetéshez bemutatták a Gidrán felderítő változatát, amely szenzoroszloppal van felszerelve, és amely eddig szintén ismeretlen volt a nagyközönség előtt.

A Ragnarok az MWS81 típusú 81 mm-es aknavetőn alapul, amely már jó ideje használatban van a norvég fegyveres erőknél. A Ragnarokban körülbelül 80 százalékban ugyanazokat az alkatrészeket használják. A Rheinmetall először a 2019-es DSEi vásáron mutatta be a nagyközönségnek a Ragnarok 120 mm-es automata aknavető fegyverrendszert. A kézi töltésű és teljesen elektromos rendszer mechanikus erőátvitellel 18-20 lövés/perc tűzgyorsaságot tesz lehetővé. A rendszer súlya alig kevesebb mint egy tonna. A modern visszarúgási technológiák alkalmazása lehetővé teszi, hogy a rendszer a járműplatformok széles skálájába integrálható legyen. A nehezebb 8×8-as járművek mellett 6×6-os és könnyű 4×4-es járművekben is használható.

Az első tüzelési tesztekre már 2018 januárjában sor került Norvégiában, majd 2019 októberében Unterlüßben és 2019 novemberében Alkantpanban (Dél-Afrika) további tüzelési kampányok következnek. Először mutattak be nyilvánosan valósághű lőparancsokat. Egy perc és 42 másodperc alatt egyetlen Ragnarok rendszer két különböző célpontot támadott meg négy, illetve hat lövéssel.

A Rheinmetall norvég leányvállalatának, a Soldat & Techniknek a képviselője szerint a Ragnarokot a lehető legnagyobb tűzgyorsaság és modularitás elérése érdekében fejlesztették ki, a lehető legalacsonyabb áron. Ezért eltekintettek az automatikus töltőmechanizmustól, és a rendszert úgy tervezték, hogy szinte minden használatban lévő 120 mm-es (sima és huzalozott) cső használható maradjon. Az aknavető rendszer opcionálisan önálló tűzvezető rendszer nélkül is elérhető, hogy a meglévő rendszereket továbbra is használni lehessen. A Rheinmetall szerint az integráció az MWS120 moduláris felépítésének köszönhetően igen egyszerű.

A csövet a szakasz szállítási állapotban eltávolíthatja, és szükség esetén egy alaplemez és egy kétlábú állvány segítségével leszerelve is bevethető. A már bevetett mozsárrendszerek így továbbra is használhatók.

A Ragnarok moduláris felépítése számos előnnyel jár. A bevált rendszerek további használatával szükség esetén megtakaríthatóak az új rendszer beszerzésének és képzésének költségei. Ezenkívül lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy gyakorlatilag maguk konfiguráljanak egy aknavetőgépet. Az összes rendszer kombinálható egy teljes rendszerré (teljesen automatikus fegyverrendszer tűzvezető rendszerrel) egy rendszerházból vagy különböző beszállítóktól, az igényektől és a rendelkezésre álló költségvetéstől függően, nagy integrációs erőfeszítés nélkül. További előnye, hogy a habarcs egyes elemei külön-külön korszerűsíthetők anélkül, hogy a teljes rendszert át kellene alakítani. Az új technológiák és termékek bevezetése így sokkal gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, miközben a rendszer még használatban van.
További rendszerbemutatók

Egy 81 mm-es aknavetős változat, az MWS81 rendszerrel felszerelt Nurol Makina NMS 4×4-es - szintén a Rheinmetalltól származó - 81 mm-es aknavetős változatát is kiállították hétfőn Magyarországon. A védett kerekes jármű ugyanattól a gyártótól származik, mint a Gidrán alapjárműve, és nem kizárt, hogy az NMS-t a jelenleg épülő kaposvári Gidrán-gyárban, Nyugat-Magyarországon gyártják.

Ezzel összefüggésben Maróth Gáspár, a honvédelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hangsúlyozta e fejlesztési programok fontosságát, amelyek a fegyveres erők képességeinek növelése vagy helyreállítása mellett jelentős lendületet adtak az újonnan kialakuló magyar védelmi iparnak is. Ráadásul az érintett technológiák már eljutottak arra a pontra, ahol már lehetséges és demonstrálható az együttműködésük, és bizakodva tekinthetünk a jövőbe.

A magyar nagy egységek megfelelő tűztámogatással való felszerelése sürgős feladatnak számít. A tatai nehézdandár számára a hírek szerint egy Lynx-alapú aknavető a legkedvezőbb megoldás. A viszonylag könnyű debreceni 5. gyalogdandárnak azonban sürgősen szüksége van mobil és védett meredek tűzelemekre, valamint a kapcsolódó felderítési és tűzvezetési megoldásra. A lengyel WB Group gyártó cég szintén bemutatott drónjai és lőszerszámai a nagy egységek további felderítési és akcióképességét szolgálhatják. A Waremate lőszercsalád mellett a WB Group bemutatta az FT5 pilóta nélküli taktikai felderítő platformot is.
@Masztiff a király! :cool:
Köszi, hogy belinkelted a cikket.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 134
12 174
113
Az ukrán háború alapján az látszik, hogy nincsenek összefüggő front vonalak: simán lehet orvlövész, aki kilövi töltögetőt...
Bízom abban hogy ez még csak prototípus és kitalálnak erre valamit....
Mivel elöltöltős, közvetlen irányzásra alkalmatlan, ezért erre nincs mit kitalálni.
Elektromosan vezérelt digitális parasztvakítás.
Ennél még a SRAMS is jobb...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 319
28 008
113
Hát passz. :D Olyan vészesen sokat nem kell faragni rajta, mert így is elég jól teljesített a próbákon, hogy még elég nyers a dizájn. De nem szakterületem szóval majd ha átment minden teszten kerül be a rendszerbe.
Akkor erre nem kell éveket várni, hanem még idén rendszerbe kerülnek ? :D
 
  • Vicces
Reactions: borisz

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 324
27 339
113
Mivel elöltöltős, közvetlen irányzásra alkalmatlan, ezért erre nincs mit kitalálni.
Elektromosan vezérelt digitális parasztvakítás.
Ennél még a SRAMS is jobb...
Az számít mennyire pontos a célzás. Ha nincs zárt tornyod, akkor ez az elsôdleges szempont. A töltés milyensége másodlagos. Nem utolsö sorban, de nem is feltétlen lényeges a töltő helyzete!

A Ragnarok és a MWS kistesó hozza az elvárt precizitást, ez látatlanban nem kétség.
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto