[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Szerintem örökölt Ukrajna, Kazahsztán, még pár ország még sokat.
A lényeg, hogy a T -72B, a T-80IU (eredetileg 320 db), a T-90A ami üzemeltethető volt. Most is vetették be még T-72A, AV, kocsikat, de azok már tényleg negyven éves tankok.
Ami potens az az újjá épített T-72B3 (568 db ra emlékszem), a T-90A (tavaly 227 db rendszerben), a T-80IU (tavaly 186 db rendszerben) és a T-80BVM. Ebből 143-150 db-ra volt szerződés. Én az ezek alapjául szolgáló T-80BV harckocsikat is jónak tartom, de 1980-85-ös gyartasúak, nehéz üzemeltetni őket.

Ez a ruszki, korszerű, javarészt bevethető harckocsi flotta.
A többi egyszerűen állapota miatt hadrafoghatatlan.

Ezek egy része mindig javításában van. Ilyen a technika. A harc - és kiképzési feladatokra mindig cserélgetik a tankokat.
Ezért 100 tankbol sohasem üzemképes, csak egy része. Minél öregebb a flotta, annál kisebb része hadrafogható.....
:)
Technikai sport.
Igen örököltek az utódállamok nagyszámú harckocsit:
A Szovjetunió 1990-ben 55 ezer harckocsival rendelkezett (4000 db T-80, 10 000 db T-72, 9700 T-64, 11 300 db T-62, 19 000 db T-54/55 és 1000 db PT-76). Ehhez jött még a 1991-es évi gyártás, ekkortájt a Szovjetunió 4 harckocsigyára évi 3500 darab harckocsit volt képes kibocsájtani. Ebből a mennyiségből örökölt:
Oroszország 37 ezer harckocsit
Ukrajna 6128 harckocsit(451 db T-54, 1045 db T-55, 417 db T-62, 2554 db T-64, 1319 db T-72 és 342 db T-80)
Kazahsztán 2680 harckocsit
Belarusz 3108 harckocsit(79 db T-54, 639 db T-55, 291 db T-62, 299 db T-64, 1800 db T-72, 8 db T-80)
Azerbajdzsán 491 harckocsit
Örményország 79 harckocsit
Grúzia kb 220 harckocsit
Kirgizia 220 harckocsit
Üzbegisztán kb 400 harckocsit
Türkmenisztán 702 harckocsit
Mondjuk, en, ha annyi idos lennek, mint te, szegyellenem magan magyarkent a "Moszkva" teren, mikor az 56-ban is a nemzeti ellenallas egyik kozpontja volt... ( A metro alllomas kapcsan)... Sokszor az az erzesem, tenyleg megbecstelenititek az 56-os aldozataink emleket a feltetlen orosz husegetekkel.... Kritikat meg nem hallottam.... Legfeljebb azt, hogy putyko ba meg nem nyomta meg a piros gombot...
Mi meg miattad szégyeljük magunkat, hogy képes vagy a kárpátaljai nemzettesvéreinket üldöző ukrán sovinisztákat támogatni. 56-ban a kommunisták ellen harcoltak, a mai kommunisták Nyugaton vannak. Amúgy kritizáltuk Putyint, amiért ilyen félszívvel harcol a háttérhatalom támogatta ukrán bábállam ellen
 
W

Wilson

Guest
Halálosan. A "legyőzte" szó nem kínál lehetőséget a félreértelmezésre. Kivéve, ha mégis átkeltek akkor viszont a "megpróbálta" annál inkább helytálló. Fűszerezhetjük mondjuk a "súlyos veszteségeket okoztunk" kifejezéssel, mert különben a BBC le se hozta volna.
Utána is le lehet győzni valakit ,hogy mint ebben az esetben is az orosz haderő egy része súlyos veszteségeket elszenvedve az átkelés során elérte az egyik település északi részét és elsáncolta magát,mivel utána innen szorították ki őket az ukrán ejtőernyősök és végül le is győztek az átkelést megkísérlő orosz erőket.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Mondjuk az nem jon le neked egy haditechnikai oldalon, aminen jezdenek noni a vadhajtasai, hogy egy interkontibenralis raketabak a legkoron tul torteno emelkedesehez is tobb, mint 10 masodperc kell. De, ha ezzel fenyegetni akarjak a finneket, felteszek egy karton jofajta Bock bort ( szaraz, feher) arra, hogy nem fog sikerulni. Talan ott meg nem az alternativ tortenelmet tanitjak....
Alig lehet elolvasni,hogy mit írsz próbálj már valami helyesírás programot .
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Az összes bejáratnál várni őket. Aztán ha kijöttek, akkor az esetleg tényleg civileket elengedni/ellátni ha orvosi segítségre szorulnak. Az azovnácikat pedig szépen valamelyik bíróságra vinni, aztán életfogytiglan a Fekete Delfinben. Az megjár nekik azért, amiket tettek az elmúlt években.
Ha megvan az ítélet minek bíróságra menni.
Ezek a szovejet beidegződések igaz?
 
K

Kopi2000

Guest
Szerintem az orosz tiszti kar szempontjából nézve ők nem nézik túl nagy becsben a szakik képzettségét, harcértékét. Ezért is használtam ezt az ágyútöltelék szót. Viszont két dolgot egyszerre látni kell.

1, Ők eddig is ugyan ezt csinálták. Szíriában szerintem legalább ennyire lenézték az arab katonák (köztük nem egy sorkatona) harcértékét az orosz akadémiáról kikerült saját tisztjeikkel szemben. És az elmúlt évtizedben -miközben ez az ukrajnai válság ment- egy sor ehhez hasonló hadszínteret megjártak a Föderáció erői és megnyertek. Az ő szemükben azért, mert támogatni tudták a golyófogókat, az ellenőrzőpontokat felállító meg a réseket kitöltő tömeget.

2, Azért a tatárok elég jelentősen más eset volt. Jelenleg nem random meghódított népekről beszélünk, hanem egy darab népről, ami megegyezik velük. Ezekről az új területekről ugyan úgy az orosz lakosság betoborzása a cél. És egyelőre ez a logika működött, az első hónapban meghódítottak egy Magyarországnál nagyobb területet kevesebb elvesztett katonával, mint amennyivel a Magyar Honvédség tervez.
Hogy a végső egyenleg hogy fog alakulni, azt később meglátjuk. Az ukrán hadsereg ellenállását figyelve nem lesz ennyire fényes. De ahogy te is írtad, a történelemben is ez a mostani elmélet már volt korábban is sikerrel alkalmazva. És jellemzően akkor szokott kifulladni, mikor egy gyökeresen más kultúra területére futnak ki, ahol már nem olyan jó a morál, mint most a szakiknál.
Csak a mentalitas hasonlosagara probaltam ravilagitani. Viszont volt itt is, meg a neten is nehany elemzes, ami az orosz alantas tisztek, zaszloalj parancsnok es azok alatt levok, illetve az altiszti allonany kezdemenyezokepesseget hianyoljak.
Meg a VSZ idokben segitetten egy szazadirnoknak, ott a hadgyakotlatokra a pirosak es a kekek megkaptak, aznap honnan, merre es hova kell eljutniuk.
Kesz agyrem volt, mert a sok nyil kozul latszott, honvedkent, ha az ellenseg varatlant huz, akkot a szines terv, mehet a levesbe... Ellenben nen tudom nelyik nemet teoretikus, talan Mannstein irta, hogy a parancs hasonlo a vonatjegyhez. Rajta van a kezdo es a vegpont. De, hogy oda milyen modon jutsz el, ez a harcteri parancsnok feladata. Ezt a rendszert vette at a NATO, mig az oroszok talan meg most is rajzoljak a szines nyilakat, szakasszintig......
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Szép is a falu és igen messze van a keleti végektől. Persze, ez van mikor hátrány... Alig több, mint egy hét múlva kell Nyíregyre mennem... Mondjad meg, kell kérnem addigra orosz vízumot???
Nyugodj meg, nem kell vízum, Putyin sem lesz urunk sosem, a szockó rendszer amire joggal emlékszel rossz szívvel, most inkább nyugatról akar visszasompolyogni hozzánk. A kommunizmus és a szocialista rendszereknek köszönhetjük többek között a magadfajta megnyomorított lelkű embereket, de most már megpihenhetsz, nem lépünk ugyanabba a gödörbe. Járjuk a saját utunkat végre, mégha sokan az öregek közül elképzelni sem tudják, hogy miként lehet valami külföldi rendszerhez való dörgölőzés nélkül élni. Most épp a nyugatban látod a megváltót, mint a régi komcsik a szovjetben, igazából meg magunkat váltjuk meg. Felesleges ideológiai kérdést csinálni abból hogy orosz gázt veszünk olcsót, és abból is, hogy nem amerikai influenszerekre hallgatunk a politikában.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Akkor nem tetszik erteni ennek a haborunak a logikajat. Ha muszaki hiba vagy hajtoanyag hiany lep fel, akkor mit tudnak tenni a kezelok? Lelepnek, ha tudnak... Lehet, akkor is, ha jo a technika... Ki akarna 20-on eves fiatalkent meghalni egy agyonplasztikazott, 70 eves bacsiert????
Felrobbantani, hogy az ellen ne használhassa?
 
K

Kopi2000

Guest
Szerinten mostababa sacanyu a szolo a szatokban. Magyarazni Kijevet, majd Harkovot, aztan majd, remelhetoleg Izjumot is... A kamu videok (Arma 3) felismereseben, meg jelentem, hogy fejlodtem....
Nem a tiedven, hanen az oroszosok kozott... Volt negaby felsulesem, de beismwrtem, nem vedek vedhetetlent. Koszi a kiallasodat es a velemenyedet.... Erre mondtam, korabban, de Wilson us, a harctere ag embwr nen a politikusokert, a hazaert, a tavoli csaladert harcolnak, hanen azokert, akik kozvetlenul ott vannak mellette... Azok pedig a rajtarsai, legalabbis honved szinten...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
⚡️"9 óra sorban állás" - Kijevben az autótulajdonosoknak igazi próbát kell kiállniuk, hogy megtankolhassák autójukat⚡️

Kijevben szinte már nincs benzin vagy gázolaj. Kilométeres sorok kígyóznak azon kevés benzinkútnál, ahol egyáltalán van valami.

Julija Szviridenko gazdasági miniszter szerint a benzintartalékok csak öt napra, a gázolaj pedig három napra elegendő.

Kijev ugyanakkor nagyon reméli, hogy május végéig 350-360 ezer tonna üzemanyagot szállítanak a különböző logisztikai útvonalakról. Szvyrydenko megjegyezte, hogy az ukránok jelenleg átlagosan napi 13 000 tonna üzemanyagot használnak fel.

https://t.me/boris_rozhin/48571
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
‼️Az orosz fegyveres erők precíz tüzérségi csapásaival megsemmisítették az AFU egyik taktikai csoportjának parancsnoki állását az LNR-beli Zolote közelében, miközben a levegőből leadott tüzet korrigálták.
Egy lőszerraktár és egy lőállás a városhatár közelében, ahonnan a náci tüzérség rendszeresen lőtt Pervomajszk felé, szintén megsemmisült - írja az iz.ru.

https://t.me/PodolyakaYurij/3183
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Őszinte leszek, tegnap este, de legkésőbb ma reggel akartam kirakni az elemzést, csak sikerült kicsit bebasszak haverokkal és megcsúsztam :oops: Na de sebaj, itt van a nyugger kolléga féle legújabb anyag, a frontok mellett némi kitekintéssel az ukrán tüzérségi és légvédelmi fegyverzetre, a pontonhidas ki lőtt ki kit kérdésekre, a Kígyó-sziget utóhatásaira meg minden ami szokásos

ukrajna valoban ki fog fogyni nyugati elemzok szerint a szovjet cuccokbol.
de ez azert nem szamit mert az usa gyakorlatilag lendl-ease programot inditott ukrajna szamara.
az orosz hadiipar most az egesz nyugati termelesi kapacitassal versenyzik, ez nehez mindket oldalon, de ha a nyugati termelesi kapacitast kellene osszevetni az orosszal akkor az orosznak nem sok eselye van az anyaghaboruban.
kizart hogy kina erdemben tudjon segiteni, vagy akar akarjon segiteni ugy rendesen.

az amik figyelnek erre, es tudnak szankciozni kinaval szemben.

kigyo szigetre eles bevetesre nagyon sok penzzel lehetne fogadni hogy nem megy nyugati katona.

tanacsadok, oktato allomany biztos hogy van, de febr 24 elott is szigoruan tiltva volt nekik hogy elesbe reszt vegyenek akcioban.
az orosz propaganda mit muvelne ha csak egy elfogott amcsi angol katonat tudna felmutatni most ?
megorulnenek a moszkvai teveben, hogy hibrid haboru, meg a nato.
ebbe moskva fater tutira teved.

amirol kevesebbet ir talan moskvafater, hogy hirszerzesi adatokat megkapnak mindent az ukranok. ez sokkal sokkal tobbet jelent, mint egy kommandos egy bevetesen vmi elcseszett sziklan.

Putyin itt nem nyer, nem tud/ nincs kiutj a. meg mindig az van, hogyha tuzszunet lenne holnap akkor is meg honapok evek, amig feloldjak a szankciokat oroszorszag ellen.
Persze elfoglalhatja egesz ukrajnat, az is benne lehet meg boven. de hogy lesz ebbol kiszallo, ertelmezheto az oroszoknak ?
Oroszok paria nep lettek.

szoval rubelt nem vesz senki, a 3 napos haboru 74 napja tart, 2000km el hosszabban lesz hataros oroszorszag a natoval, az oroszok minden nemzekkozi sport esemenyrol kiirtak magukat, ugrott egy zaszloshajo egy szarazfoldi haboruban, elfogyott par szaz tank, es oroszorszag terulete gyarapodott 0.014% -al. ja igen az is teljesen romokban.

gaz az pedig meg mindig jon.

Korabban azt gondoltam hogy az oroszok sose zarjak el a gazcsapokat, de lehet hogy ez megis megtortenhet.

ha ezt megteszi putyin az nagyon komoly valsagot idez elo nyugaton, recessziot, munkanelkuliseget, stb. a virus ehhez kepest semmi nem volt.

DE onnantol kezdve mar nem tudja mivel zsarolni a nyugatot.
 
K

Kopi2000

Guest
Igen örököltek az utódállamok nagyszámú harckocsit:
A Szovjetunió 1990-ben 55 ezer harckocsival rendelkezett (4000 db T-80, 10 000 db T-72, 9700 T-64, 11 300 db T-62, 19 000 db T-54/55 és 1000 db PT-76). Ehhez jött még a 1991-es évi gyártás, ekkortájt a Szovjetunió 4 harckocsigyára évi 3500 darab harckocsit volt képes kibocsájtani. Ebből a mennyiségből örökölt:
Oroszország 37 ezer harckocsit
Ukrajna 6128 harckocsit(451 db T-54, 1045 db T-55, 417 db T-62, 2554 db T-64, 1319 db T-72 és 342 db T-80)
Kazahsztán 2680 harckocsit
Belarusz 3108 harckocsit(79 db T-54, 639 db T-55, 291 db T-62, 299 db T-64, 1800 db T-72, 8 db T-80)
Azerbajdzsán 491 harckocsit
Örményország 79 harckocsit
Grúzia kb 220 harckocsit
Kirgizia 220 harckocsit
Üzbegisztán kb 400 harckocsit
Türkmenisztán 702 harckocsit

Mi meg miattad szégyeljük magunkat, hogy képes vagy a kárpátaljai nemzettesvéreinket üldöző ukrán sovinisztákat támogatni. 56-ban a kommunisták ellen harcoltak, a mai kommunisták Nyugaton vannak. Amúgy kritizáltuk Putyint, amiért ilyen félszívvel harcol a háttérhatalom támogatta ukrán bábállam ellen
En legyek itt a legbagyobb szegyenfolt, szivesen bevallalom. Sablonmentesen le tudnad irni, hogyan szivarog be a nyugati kommunizmus ide, meg mik az arnyoldalai, amit ott meg sem kisereltek felepiteni... (Akit nem tiltottam, annak tebyleg kivancsi lennek az egyeni velemenyere.)
Mitol felsz, megeroszakol 4 neger migri (26 plusz a kopf/db) a nyilt utcan?
 
  • Tetszik
Reactions: Lando