K
kamm
Guest
Nekem kettő perc volt. Fórumkeresőmotor rewlz.
Ummm...Nehezen de megvan. 2 éve láttam. 2020 július elején nyáron sebtiben titokban 15 évre előre lett lefocizva haderőfejlesztés, katonák vettek részt a kormánypolitikusok helyett 3000 milliárd forint abból több mint 1000 egyetlen tétel...stb.

Ami viszonylag egyertelmuen jon majd, lasd a Harangozo (honvedelmi bizottsagi tag) 1300-1500 milliardos 15-20 eves, onallo egyetlen teteles, titkos beszerzesrol szolo elszolasat...
28 az ket szazad, egy-egy F bennuk, plusz ket F meg treningre es mondjuk 2 Globaleye, ez ugy $4-5B kozott megvan - pont annyi, amennyi kicsuszott a Harangozo szajan, amikor egyetlen hatalmas, egyosszegu 1300 milliard forintos vasarlasi tetelrol panaszkodott, hogy az 15 evre elore lenne elkoltve...
Az F-35 szerintem sosem volt komolyan fontora veve, mar azert sem, amiert a nemetek is kizartak a vasarlasat, annyire azert ismerjuk a Foni gondolkodasmodjat.
Emiatt pont hogy plane most fogjak megrendelni. Errol panaszkodott amugy a komcsi Harangozo is, amikor tobbszor is elszolta magat az egyosszegu 1300-1500 milliard forintos ($4.5-5B) vasarlasrol szolo bizottsagi dontesrol, ami "harminc evre elore" szol.
Nem igazan... attol az max C/D Mk5-tel egy szinten lesz.
Szerintem tutira nem. Mondom, tavaly ilyenkor eldontottek egy sor beszerzest a honvedelmi bizottsag zart ulesen, arrol hoborgott a Harangozo, hogy volt kozte egy $4-5B koruli es 30 evre szol, ahogy sirankozott rola.
Ez mondjuk konkretan nem igaz.
Az az 1300-1400 milliardos egyetlen tetelu vasarlas, amirol Harangozo tobbszor is hoborgott tavaly, az 30 ev alatt 40-50 milliard forint evente, ami kb semmi egy mar most 1000-1200 milliardnal tarto eves HM koltesnel, 3-5%...? Na, abbol kijon 2 teljes szazad E, allig felfegyverezve plusz a jelenlegiek modernizacioja.
Konkrétan Harangozo ketszer is hisztizett egy egyetlen teteles 1300 milliard forintos beezerzes miatt, hogy azt 15-30 evre elore eldontottek.
Ez nekem eleg egyértelműen egy ujabb leaset ill részletfizetést sugall, a finnek alapjan 2 szazadot (de a fene tudja, ha allig fegyverezik oket, akkor lehet csak egy E szazad plusz a meglévő kipimpelve?)
Ez egy konteo, amugy meg az AE&C jelenlete force multiplier meg atlagos geppark eseten is, de raadasul a Gripenek TIDLS halojaval a GE kepes osszedolgozni, ami tovabb tobbszorozi a lehetosegeket...
En mindossze arra celoztam ezzel, hogy a konteom szerint gyanusan ugyanaz az osszeg, amirol Harangozo sirt ketszer is, raadasul valoban beleferhet meg 1-2 GE is.![]()