M
molnibalage
Guest
Abban a korban, amikor az F-35A lassan 5+ éve hadrendben van és ilyen Rafale nincs is nem steath gép beszerzésével számolni a leghülyébb ötlet.A Gripenek nem most lesznek kikukázva és nem is jövőre, ezt már elmondták, nem is erre gondoltam. Én konkrétan a váltótípusára gondoltam ( tudod , arra ami a Griffek után fog jönni). Igen Rafale NG nem egy létező gép , talán még papíron sem viszont lassan nekik is elkellene kezdeni tervezgetni valamit, mert a franciák szeretik a saját gyártást és lehet hamarabb megvalósul , mint a Tempest.
Egy koncepcionálisan elavult technológiát akarsz venni majd évtizedek múlva...?
A Rafale beszerzésnek semmilyen konstellációban nincs értelme.Gripeneket nem akarjuk lecserélni most és a következő 5 évben sem, nem véletlenül, én sem azt mondtam, hogy le kell cserélni, hanem hogy nem a legjobb döntés volt, hogy PC ként fogalmazzak. Talán majd 5 év múlva kell elgondolkodni rajta, hogy mi legyen a váltótípusa a jövőben.
Legfeljebb, ha ingyen adnák, de az meg sci-fi. De talán még akkor sem.
Nem is kell más.Milyen más -nyugati- váltotótípust tudsz az F35-ön kívül, ami jelenleg kész? Jelenleg a légierőben nem igazán van olyan repülőeszköz amit cserélni kellene. (és / vagy nincs meg hozzá a beszerzés).
A magyar repórák mellett a gép még 40 évig tud repülni.Mi a tévút benne? Mennyi van a szárnyakban és hozzáképest a törzsben?
Van 9000 ezer óra feletti F-16-os is. Amit a USAF kőkeményen használt.
A magyar Gripenek itthon nem repültek többet 1800 óránál. Ez 6000 órára tervezett típusnál.
Ej...
És mennyivel drágább? Egyetlen Rafale árából kb. a fél Gripen flotta kapna AESA radart. Kettőből az összes. A harmadik gép árából kijön annyi PGM, hogy a pilóta segge és párnája alatt is SDB lenne. A 4. és 5. gépből Meteor és IRIS-T hegyek. És ez csak a gépek nyers ára. Egy MAI Rafale 100M UDS felett van.Mennyivel potensebb és költséghatékonyabb eddig - az eltelt idő alapján is - mint mondjuk 1 F-16 vagy Rafale , az azonos szintű/korú modernizációval, felszerelésekkel?
Nincs F-16 itt, ergo álmondozni felesleges. Gripen EBS HU van. Ezt kell szeretni/nem szeretni, de ezzel kell realistán gondolkodni.De ezt mondjuk a Gripenek megérkezésétől számold. Mert szerintem, ha akkor F16-ost veszünk és azt is hasonló szinten updateljük,mint a Gripeneket lehet picit potensebb gépeink lennének.
A Rafale semmilyen csillagállás szerint nem reális.
Ha több gépet akarsz, akkor használt svéd Gripen és upgrade. A jelenlegi rendszer bővítése lenne, aminek STABIL alapjai vannak.