->köv.: Majd egy másik hasonló lelet, szárnyas sas, szarvasaganccsal. Mely az esküvőn pohár lehetett.
Szintén a tuvai leletből.
- A kapcsolatok nagyon erősek mivel nagyon sok különböző tárgyon lehet ezeket a motívumokat felfedezni. Ez a folyamat időben mikor is volt, hhmmm ezt elég nehéz megmondani. Legalább is nekem! Lehet a genetika vagy a régészet rá tud mutatni.
- Miért is mondom ezt? Nézzünk meg egy másik érdekes képet, Vagy inkább lenyomatot.
A kor nem biztos hogy ugyan az, most a suméroknál járunk. Nézzük mit mondanak!
- Ugye ismerős képi ábrázolás.
Mit látunk a képen? 5 személy van a képen s 4 állat!
- Baloldalt lent, csőrös oroszlán. Valahonnan piszok ismerős!
Hun-Avar, tehát szkíta férfi áll ott, kezében az íj. Mellette jobbról neje, -(szoknyájából ítélve nő)- a (magyar,- avar) leányzó, -(ott a jelképe a sas s saját hátán is szárny van, amivel a vallását ábrázolják)- így összetartoznak.
Lábánál egy szkíta,-(feltételezem a sapkáról)- dolgozik keményen.
Majd egy kus férfi féllábon állva -(ott a birka a lábánál, jelkép)- s a felesége, -(szoknyájából ítélve, nő).
A kus férfi mögött egy folyó s benne halak láthatók.
Nagy perpatvar van, mivel az ötödik férfi (a melós) elakarja terelni a vizet a szkíták földjére.
- Mivel a szkíták felé fordulva átakarja törni a gátat.-
A kus férfi mondja hogy bizony ő nem engedi mivel akkor a halak kipusztulnak mivel leapad a víz mélysége, s a madár kieszi a halakat. Azaz nem fog fogni semmit halászatkor!
A szkíta pedig mondja hogy de a növénytermesztéshez víz kell! -( Látjuk a szkíta felől a gáton a növényt! A kus mondja: akkor elviszem a madaradat! -(mivel a Kus férfi nyúl a madárért,hozzá közelebb van)-
- Szóval vitatkoznak!
- Azt látjuk még hogy a szkíta felesége felajánl valamennyi pénzt, -(ott a kezében egy zacskó arany)!
Azaz igyekszik menteni ami menthető hogy legyen vizük a növénytermesztéshez s a kus férfi is legyen kárpótolva.
- A kérdés még hogy kik ezek a kusok!
Egy szkíta női korona, középen az élet fája kétoldalt két szarvassal -(jelkép)- Ám mellette ábrázolva a kusok földje, magyarul a kosok földje! Mivel az a terület csak hegyi kecskék tartására alkalmas, így rengeteg kecskét, muflont, birkát tartottak. Ez látható a koronán is. Szerintem az ábra azt mutatja hogy a kos nagyon bátorkodni szeretne!
Na de ezt nem tudjuk meg sajna.
- Ezért a kosok földjén keltek át a kereskedők akik Kínába szerettek volna eljutni.
Ez pedig Tádzsikisztán, még a királyi trónszék karfáján is két kos volt látható, melyet a következő király levetetett a trónszékről s két oroszlánt helyeztetett a trón mellé. (Sajna nem találom a koskarfás trónszék képet).
Nekem meg van a kép, ám ide nem tudom feltenni. Sgépről.
Így a nemzeti múzeumból kértem kölcsön egy képet.
Azaz a kosok földje!
Kicsit szejpesen kusok!
Kínaiasan Kuszok.... Stb.... Nem akarom a Tadzsikokat megsérteni ezzel, csak az idegen nyelvek érzéketlenségét akartam kifejezni.
- Így változik a Kosok földje - Kusok földjére.
- Szóval innen lehet tudni hogy a Tadzsikokkal volt nézeteltérésük a Szkítáknak.
- Ugyanakkor lehet látni hogy már abban az időben is foglalkoztak növény termeléssel.
Sajna azt nem lehet látni pontosan milyen növényről volt szó.
Ilyen egyszerű a képi olvasás. Rengeteg ilyen Sumér képi ábrázoló görgő van s nagyon sok ilyen szépen olvasható!
- Mi szkíták ezeken a Suméri ábrázoláson nőttünk fel, így azt is mondhatjuk hogy képi gondolkodása van a Szkíták - Hunok - Avarok - Magyarok többségének.
Ezért szoktam mondani nejemnek, ha nem mondasz semmit, akkor is megértelek, s igen bőbeszédű vagy!
,