[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Tudom, hogy most sokan dörzsölik a tenyerüket ( @Sniper @SenkiFia @ogretankHU etc.)
De attól, hogy -esetleg- más lesz a PM, nem fog megváltozni Britannia Ukrajna-politikája.
Ebben teljesen biztos vagyok.
Még kétszer duplázzák az energia költséget egy éven belül, és attól függetlenül fog a brit politika változni, hogy addig ki volt hatalmon.

Többen mondjátok, hogy Oroszország csak egy benzinkút, nyersanyagforrás ország, semmi több. Lehet. De ez kb. olyan, mint amikor a városi ember azt mondja a gazdára, hogy csak egy paraszt, semmi több. Bezzeg amikor a benzinkutas / gazda beint nekik, akkor kiderül, hogy kinél is van az igazi hatalom.

Én rohadt mérges vagyok. Az EU vezetésre. A britek és az amerikaiak szankciózgassanak nyugodtan, ha akarnak, nem érdekel, de az EU beszállásával minket is berántottak a kollektív szívásba, ez nagyon dühítő. Egyetlen dolgot kellett volna tenniük Ukrajna kapcsán: semmit. Esetleg sajnálkozni, és felhívni a tárgyalásokra a figyelmet. És nem lett volna semmi gebasz, az oroszok visszaállították volna a 2014 előtti állapotokat, és kész. Az ukránok sem kerültek volna rosszabb helyzetbe, tekintve, hogy eddig is egy átlagos afrikai ország szintjén álltak, köszönhetően az óriási korrupciónak náluk. De Európa nagy részének kb. semmi észrevehető változást nem hozott volna.
Ezzel szemben sok pénzt és munkát rááldozva sikerült az egész kontinenst beásni a szarba, amibe még mindig befelé megyünk és fogalma sincs senkinek, hol lesz a mélypont. Csak gratulálni lehet hozzá.

Kicsit off volt, elnézést érte, de időnként ki kell írnom magamból :)
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 838
113
Tudom, hogy most sokan dörzsölik a tenyerüket ( @Sniper @SenkiFia @ogretankHU etc.)
De attól, hogy -esetleg- más lesz a PM, nem fog megváltozni Britannia Ukrajna-politikája.
Ebben teljesen biztos vagyok.
engem nem érdekel ki lesz aki a Brit Birodalmat vezeti .. csak valaki fésülje már meg !!
régebben azért komoly kiállású miniszterelnökök voltak nálatok nem egy ilyen kócos b.zi :D

a szerepvállalására értettem a szarkavarást,de gondolom ezt levágtad te is,mára ott tartunk hogy ez a fésületlen szőke köcs.g az,aki a legtöbb kerozint önti a tűzre, hozzá képest a többi európai ország politikusa ártatlan ministránsfiú ,én nem bánnám ha megbuktatnák az angol kormányt,és kineveznének az élére valami muzulmán csávót :D

(ne vedd a lelkedre nem a személyed ellen szól ;) )
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 072
113
Kérlek Te is vedd figyelembe, h magyar fórumra írogatsz és nem feltétlenül ugyanúgy gondolkodunk és “érzünk” mint Ti. Teljesen rendben van és jó is, h leírod a lengyel álláspontot.

A többieket pedig kérem, h ne ugorjanak rögtön a torkának. Lengyel, nem ellenség és nem utolsó sorban vendég ( na jó lehet ez egy kicsit buzis, de attól még igaz).

Én kíváncsi vagyok a véleményére.
Az a gond,hogy hittérítőnek jött ide,és ostoba baromságokat irkál. Amikor valaki esetleg rávilágít,akkor rögtön támad,és ocsmány stílusban reflektál. Lehet,hogy nem véletlenül rugdosták szét a seggüket jó néhányszor a régi szép időkben?
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 150
113
Tüzérek pontos lövéssel megsemmisítik a cseh "Dana-M2" önjáró tarackot Szeverszk közelében

Vegulis ezzel enyhitenek a hoholok logisztikai gondjain :D
Tudom, hogy most sokan dörzsölik a tenyerüket ( @Sniper @SenkiFia @ogretankHU etc.)
De attól, hogy -esetleg- más lesz a PM, nem fog megváltozni Britannia Ukrajna-politikája.
Ebben teljesen biztos vagyok.
en is, en is! Ritka egy undorito alak.
Hát ez nem normális! Túlélte a hülye? Ilyen közelről belelő az Sz-300 rakétájába, amiből ráadásul 4 is van rajta.

en csak azt nem ertem, hogy miert nem messzebbrol lott? Nem volt benne biztos, hogy eltalalja? :D
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113


A fegyveres erők három irányban verték vissza az orosz offenzívát​

A vezérkar adatai

2022. 07. 06. 19:10
Az ukrán hadsereg visszaverte az ellenséges támadást Harkiv irányában és veszteségeket okozott az oroszoknak, és visszavonulásra kényszerítette őket Szlavjanszk és Bahmut irányban.

Amint arról az Ukrinform is beszámolt, erről a Honvéd Vezérkar a Facebookon számolt be .

A vezérkar tájékoztatása szerint július 6-án 18:00 órától Volyn és Poliske irányában a Fehérorosz Köztársaság Fegyveres Erőinek kijelölt egységei folytatják a belarusz-ukrán határ lefedésére irányuló feladatokat Bresztben és Gomelben. régiók.



Elsősorban az állások mérnöki felszerelése tekintetében intézkednek, ellenőrzik az irányítópontokat, és rádióelektronikus felderítést végeznek.

Seversky irányban nincs jelentős változás . Az ukrán csapatok helyzetének tisztázása érdekében az orosz megszállók légi felderítést végeztek pilóta nélküli légi jármű segítségével.

Harkov irányában az ellenség a Nyugati Katonai Körzet egy csoportját tartja fogva . Sosnivka, Dementiivka, Nove, Pitomnyk, Cyrkuny, Petrivka és Mospanov települések területén az ellenség tüzérségi tüzet indított és Rubizsnij közelében légicsapást hajtott végre.
Olvassa el még: az oroszok nem léptek be Luhanszki körzet közigazgatási határain, két településen még folynak a harcok
Az ukrán védők sikeresen visszaverték az orosz csapatok támadását Kozach Lopan - Sosnivka irányába.

Szlavjanszki irányban a megszállók igyekeznek javítani taktikai pozíciójukon, és feltételeket teremtenek egy támadáshoz Izyum-Slovyansk irányban .

Csőtüzérség és röplabda rakétarendszerek használatával az ellenség a Dibrivny, Krasnopill, Husarivka, Barvinkovo, Karnaukhivka és Velika Komyshuvakha kerületeket lövöldözte.

az oroszok Dovgenke - Mazanivka irányába nyomultak előre. Az ukrán védők visszaverték őket, és veszteségeket szenvedve visszavonultak.

Kramatorszk irányában az orosz csapatok Verkhnokamianske és Hryhorivka településeket próbálják elfoglalni. Elektronikus hadviselés komplexumokat használ.

A megszállók cső- és sugárhajtású tüzérséggel lövöldözték a Szlovjanszki és Verhnokamjanszki körzetet, Tetyanivka és Szidorovo közelében pedig légicsapásokat hajtottak végre.

Bakhmut irányában az ellenség igyekszik javítani a taktikai pozíción, és teljes ellenőrzést biztosítani a Bahmut-Lysychansk út felett, tüzérségi tüzet hajtott végre Spirny, Vyimka és Vesely területeken.

Az ukrán védők leállították az orosz csapatok offenzíváját a Mironivka - Luhanszk és a Holmivszkij - Novoluhanszk irányokban, és visszavonulásra kényszerítették a betolakodókat.
Olvassa el még: A fegyveres erők elriasztják az ellenséget Luhanszk régió és Donyeck régió határán - Haidai
Avdiyiv , Kurakhiv , Novopavliv és Zaporizhzhya irányban az ellenség harckocsikkal, aknavetőkkel, cső- és rakétatüzérséggel lőtte az ukrán egységek állásait, hogy megfékezzék az ukrán csapatokat. Légicsapást hajtott végre Maryinka közelében.

Déli buz irányában az ellenség megpróbálja visszatartani a megszállt vonalakat. Az ukrán csapatok tüzérségi lövöldözését végzi Olekszandrivka, Ukrajna, Lucs, Mikolajivszke, Zorja, Poljana és Bila Krinicja településeken.

A vezérkar tájékoztatása szerint az Orosz Föderáció négy nagypontosságú fegyverhordozóját tartják a tengerben, hogy rakétacsapásokat indítsanak Ukrajna területén található objektumok ellen .

Eközben az Ukrajna területén működő orosz egységeknél teljes ittasságot regisztrálnak. Emellett a Donyeck és Luhanszk régió ideiglenesen megszállt területein folytatódó kényszermozgósítás jelentősen demoralizálja az orosz csapatok személyi állományát.

Az Ukrán Védelmi Erők egységei továbbra is fenntartják védelmüket minden irányban, és jelentős veszteségeket okoznak az ellenséges csapatoknak.

Az Ukrinform beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők mintegy 36 500 orosz katonát számoltak fel február 24. és július 6. között .

Fotó: Az ukrán fegyveres erők vezérkara
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Tudom, hogy most sokan dörzsölik a tenyerüket ( @Sniper @SenkiFia @ogretankHU etc.)
De attól, hogy -esetleg- más lesz a PM, nem fog megváltozni Britannia Ukrajna-politikája.
Ebben teljesen biztos vagyok.
Ebben igazat adok Neked, mert tényleg úgy tűnik hogy mintha Britannia is ugyanazokat a külső utasításokat teljesítené mint az EU, de a kotta játszáshoz Boris Johnson kissé khmmm "szeleburdi" volt...
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Dana M-2 állítólagos megsemmisitése Belogorovka körzetében
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

A harkovi régióban eltűnnek a borivi közösségnek a betolakodók által kinevezett "vezetői".​

2022. 07. 06. 21:54
Nem tudni, hol tűntek el a megszállók által kinevezett "vezetők": az úgynevezett katonai parancsnok és a polgári vezető a Harkov megyei Borivska közösségben, amelyet ideiglenesen orosz fogságba esett.

Erről a Telegramban számolt be a borivi települési tanács sajtószolgálata – írja az Ukrinform.

"Tisztázatlan a helyzet a közösség megszálló vezetésével. Először Szerhij Rozdorozsnij katonai parancsnok hagyta el posztját (egyes információk szerint Limanba helyezték át), mára az oroszok által kinevezett polgári vezető, Andrij Semasko tűnt el. ismeretlen irányba” – áll a jelentésben.
Olvassa el még: Az orosz csapatok továbbra is terrorizálják Szumi megye, Harkiv megye és Donbász határterületeit – elnök
Ehelyett a helyi árulók és kollaboránsok az oroszok felügyelete alatt próbálják "irányítani" a folyamatokat, akik aktívan agitálják honfitársaikat, hogy álljanak a megszállók oldalára, és menjenek dolgozni a megszálló hatóságokhoz. Természetes, hogy ebbe többnyire egy marginalizált, kétes hírnévvel rendelkező kontingens beleegyezik, így munkájuk eredménye kiszámítható lesz – jegyezte meg a községi képviselő-testület.

A rendelkezésre álló információk szerint a tulajdonosok által elhagyott házak és raktárak orosz megszállók által szervezett kirablásához néhány lopásra, részegségre és erkölcstelen életmódra hajlamos borivi lakos is csatlakozik.

"A kifosztott orosz katonák a zsákmányt holdfényre, húsra, egyéb élelmiszerekre stb. cserélik. Alkoholmámor állapotában kiszámíthatatlanul viselkednek, rossz az önkontrolluk, és nem tudják megfelelően felmérni a helyzetet. Ilyen például az a kísérlet, teherautóval keljenek át az Oskil-tározó feletti megsemmisült hídon” – jegyezte meg a községi tanács az értelmetlen tettről készült fotót csatolva.
Olvassa el még: Egy hét alatt 40 alkalommal lőtték le Harkov megye lakott területeit a megszállók
2022. július 6-án Borivscsinát ideiglenesen elfoglalták a rasiszták . A légi felderítés szerint folytatódik az ellenséges katonai konvojok mozgása a közösség területén, az orosz csapatok létszáma folyamatosan változik. Jelenleg az ellenséges katonai felszerelés és munkaerő legnagyobb koncentrációja Borovában, Pisky-Radkivskyiben, Pidlymanban és Novoplatonivkában figyelhető meg. Leginkább az erdőövezetben, gazdaságok és raktárak területén, adminisztratív épületekben és udvarokban találhatók. A közösség területén nem folyik ellenségeskedés, de időnként lőszer- és felszereléstüzek vannak a megszálló csapatok koncentrációs helyein.

Boriv megyében továbbra sincs mobiltelefon, internet, nem működik a bankrendszer, nem lehet készpénzt utalni vagy kártyával fizetni. Az emberek továbbra is túlélnek nyugdíj és fizetés nélkül, az élelmiszerek és a gyógyszerek egekig magas árai mellett. Így hát egyesek az ilyen helyzetben elkeseredettségükben úgy döntenek, hogy a megszállóknak dolgoznak, bár Borivscsinában még nem fordult elő orosz bérek kifizetése.
Olvassa el még: Harkov régióból hetven gyermek utazott nyaralni Lengyelországba
Amint az Ukrinform beszámolt róla, a megszállók júniusban Andrij Semaskot, Baranovicsi (Fehérorosz Köztársaság) egykori tisztviselőjét és Szerhij Rozdorozsnij katonát, az oroszországi Novoszibirszkből származó katonát bízták meg a Harkiv megyei Boriv közösség élével.

Az április 14-e óta teljesen elfoglalt borivszkai közösségben az orosz csapatok iskolákat romboltak le és raboltak ki, és tulajdont vonnak el magánházakból. A mezőgazdasági vállalkozásokat kifosztották, a gazdálkodóknak az újrabejegyzést követően folytatniuk kell a munkát, és ingatlanok „államosításával” fenyegetik őket az elutasítás miatt.
Olvassa el még: Az ukrán fegyveres erők tartják Barvinkovót, és ne hagyják, hogy az ellenség áthaladjon Izyum irányába
Borova az Izyum régióval határos, ahol heves harcok folynak, és elfoglalták Kupjanszkot, valamint Luhanszk és Donyeck régiókat.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Nincs és.
Ti írtátok, hogy na majd most más lesz.
Nem lesz.
És hogy brit támogatás sem lesz.
De lesz.
:D
Az hogy egyáltalán mi meg hogy lesz majd kiderül.
Viszont ne legyél biztos benne, hogy sokáig kitart az a brit támogatás. Ahogy az emberek a saját bőrükön is kezdik egyre jobban érezni a dolgot, le fog lohadni nagyon gyorsan az a hatalmas szolidaritás. De nyugodj meg ez nem csak a vöröskabátosokra érvényes, hamar bajban lesz sok nyugati politikus akiknek most nagy a pofája ;)


Ja. A legrégebbi működő demokráciában nem tud érvényesülni.
Emlékeztetnélek, hogy a bizalmatlansági se ment át.
Az nem a nép akarata, hogy pár kormánytisztviselő felmond.
Persze ezek Mo-n megfoghatatlan dolgok, de igazi demokráciában előfordulnak.
ezt a demokrácia dolgot hagyjuk már... :D NINCS olyan. SEHOL.
Ha jön helyette egy ugyanolyan hülye, de kevésbé szorgalmas már az nyereség.
BoJo tipikusan az a fickó, akit az iskolában bottal sem piszkáltak és most hogy helyzetbe hozták kihasználva a rá irányuló figyelmet még produkálja is magát. Egy szánalom a pali, nem egy államférfi. Ennél a szerencsecsomagnál még Thatcher is tökösebb volt :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 954
113
A torony úgy ahogy stimmel, de a futómű az nagyon fura!
Az, azok a futogorgok nem stimmelnek. Mar az AV se kapott ilyen gorgoket, 85 korul. Fura hogy utana a B meg igen, es nem 1-2, hanem mind ilyen. Na mindegy.


Ujabb csehszlovak ajandek semmisult meg. Telitalalat.

Ujabb M777 loszer kerult zsakmanykent a szovetseges csapatokhoz.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Lugano-ban 40 ország képviselői megegyeztek Kisoroszország újraépítésének alapelveiről (átlátható pénzügyek, korrupciómérséklés, stb).
Remélem ennek ti is örültök, mind.

 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Még kétszer duplázzák az energia költséget egy éven belül, és attól függetlenül fog a brit politika változni, hogy addig ki volt hatalmon.

Többen mondjátok, hogy Oroszország csak egy benzinkút, nyersanyagforrás ország, semmi több. Lehet. De ez kb. olyan, mint amikor a városi ember azt mondja a gazdára, hogy csak egy paraszt, semmi több. Bezzeg amikor a benzinkutas / gazda beint nekik, akkor kiderül, hogy kinél is van az igazi hatalom.

Én rohadt mérges vagyok. Az EU vezetésre. A britek és az amerikaiak szankciózgassanak nyugodtan, ha akarnak, nem érdekel, de az EU beszállásával minket is berántottak a kollektív szívásba, ez nagyon dühítő. Egyetlen dolgot kellett volna tenniük Ukrajna kapcsán: semmit. Esetleg sajnálkozni, és felhívni a tárgyalásokra a figyelmet. És nem lett volna semmi gebasz, az oroszok visszaállították volna a 2014 előtti állapotokat, és kész. Az ukránok sem kerültek volna rosszabb helyzetbe, tekintve, hogy eddig is egy átlagos afrikai ország szintjén álltak, köszönhetően az óriási korrupciónak náluk. De Európa nagy részének kb. semmi észrevehető változást nem hozott volna.
Ezzel szemben sok pénzt és munkát rááldozva sikerült az egész kontinenst beásni a szarba, amibe még mindig befelé megyünk és fogalma sincs senkinek, hol lesz a mélypont. Csak gratulálni lehet hozzá.

Kicsit off volt, elnézést érte, de időnként ki kell írnom magamból :)
Jogos, egyetértek veled annyi kiegészítéssel, hogy az amit te esetleg hibás döntéseknek gondolsz és azok következményei (gazdasági válság, elkerülhető háború) volt maga a konkrét cél itt és most a manipulátorok boszorkánykonyhájában. Ahogy ma az egyik uki vezető mondta, a stratégiai döntések egy másik országban születnek.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 072
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 728
80 539
113
Harkivban életét vesztette egy 39 éves brazil mesterlövésznő, Thalita do Valle.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/245855

Banderánál jó helyen van!
4lWecgjsXYQ.jpg

L4o416r4qXQ.jpg

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 728
80 539
113
Mekkora baromok ezek!!! A Daily Mirror újság féloldalas fotót közöl az égő Donyeckről, és így ír: „Füstpárnák lebegtek tegnap a kelet-ukrajnai Donyeck felett a brutális orosz robbantás után”!!! Még az sem zavarja őket, hogy ennek a képnek a közepén egy nagy poszter található: "Mi vagyunk az orosz Donbassz". Milyen mélyre kell menni egy ilyen hazugság megírásához.!
A britek már túlszárnyalják a hazugságok terjesztésében az ukránokat is.
QP4_p-vFbj4.jpg
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Lugano-ban 40 ország képviselői megegyeztek Kisoroszország újraépítésének alapelveiről (átlátható pénzügyek, korrupciómérséklés, stb).
Remélem ennek ti is örültök, mind.

Miután rápillantottam a térképre, amin ott bejelölték, hogy ki melyik területet fogja megkapni, egyből megállapítottam, hogy ez az, ami biztosan nem fog megvalósulni, úgyhogy felesleges beszélni is róla.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 391
113
Azert ez beszedes, kiurultek az orosz katonai bazisok az ukran haboru ota.
Ez tobb dolgot jelent:
-Mindenkit es mindent Ukrajnaba vittek a daraloba
-Nincs semmi amivel potolni lehetne a hianyzo allomanyt
-Az orosz hatarvedelem gyakorlatilag papirvekony