Első idézett mondat: Az rendben, hogy itt a MÁV, de magának a MÁV-nak nincs elegendő számú megfelelő 6 tengelyes pőrekocsija. Valahol láttam a számot, tizenvalahány van összesen.
Második idézett mondat: az ukrajnai háború kapcsán láttam páncélozott és felfegyverzett orosz katonavonatot. Szerintem békeidőben nem közlekedik menetrend szerint.A Bundeswehr-nek pedig saját vasúti kocsijai vannak.
Egy szó mint száz, visszatérve a nyitó hozzászólásomhoz, csak egyetlen teendő van itthon. Átnézni a vasúti szállítókapacitás lehetőségeit, és ha szükséges, venni kell a MÁV-nak nagy teherbírású 6 tengelyes kocsikat. Amit békeidőben használhatnak bármilyen egyéb szállításra. Ennyi az egész. Így lesz elég kocsi, és nem a Honvédségé, de szükséghelyzetben a Honvédség használja.
Nem tudom mi van a MÁV esetében, illetve a GYESEV esetében, 6 tengelyes kocsipark okán. De az biztos, hogy ilyen vagonokat a vasút nem dob ki pár év alatt, ha legyártatja és használja. Évtizedekig használ egy vasút társaság tehervagont, nem csak néhány évig. Márpedig a MÁV tuti hogy jelentős mennyiséggel rendelkezett és talán rendelkezik is, harckocsik szállítására alkalmas vagonokkal. Komplett szerelvények mozogtak egy időben néhány évtizede, MÁV színekben, még a rendszerváltást megelőzően. Katonai gyakorlatok alkalmával. Szovjet és magyar alakulatok szállítása zajlott így. Jómagam is több gyakorlatot megjártam, 30-40 vagonból állt egy, egy, szerelvény. Volt ami komplett harckocsi zászlóaljat vitt. Volt ott 6 tengelyes vagon bőven. A komolyabb vasútállomásokon VKP volt. ( Vasúti katonai parancsnokság ) Szombathelyen volt ilyen, egy őrnagy volt a pk. Többször találkoztam vele, mert mint szd pk helyettesítő tisztes, sokszor vittem a vagonszámokat leadni, mikor indultunk "háborúzni" a Bakonyba.