[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 449
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113


 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 447
113
Ez a pasi sem a legélesebb kés a fiókban,szerintem.Nem is értem, miért áll a csodálatos ukrán sereg az összeomlás szélén.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Második rész:

Sztálingrád Keleten
Az északi és déli hadműveletek meglehetősen kevés tüzérségi támogatással zajlottak. Ez csak részben volt logisztikai kérdés - bár úgy északon, mint délen az orosz haderőoszlopoknak nem volt könnyű komoly mennyiségű tüzérségi lőszert/rakétát mozgatniuk. A fő ok inkább arra vezethető vissza, hogy északon nem akarták még jobban magukra haragítani a helyi (inkább ukránpárti) lakosságot, délen pedig meg akarták kímélni a magukat inkább orosznak tartó embereket.
Nem így Keleten - az orosz tüzérségi támogatások itt időben és intenzitásban a világháborús tüzérségi csapásokkal vetekedtek. Rövid, biztosított és végletekig redundáns ellátási vonalakkal megtámogatva ezek a tüzérségi csapások három célt szolgáltak:
1. Az ukrán gyalogságot a megerődített állásaikba kényszeríteni, ezzel megfosztva őket a mozgás lehetőségétől.
2. Komoly veszteségeket okozni az ukrán erőknek (az elesetteken túl a pszichológiai veszteségek sem elhanyagolhatók).
3. Ha elég ideig tudják tartani a tüzérségi csapásokat (akár hetekig), azzal elérhető, hogy a megerődített állásokat a védők elhagyják - vagy megadják magukat.
A méretek szemléltetése végett hasonlítsuk össze a Popasznaért zajló harcokat az Iwo Jimáért zajló csatával. Iwo Jimán a tengerészgyalogság öt héten keresztül harcolt a japán védőkkel egy 8 négyzetmérföldes, szakértő módon megerődített szigetért. Popaszna esetében egy hasonló méretű területen kialakított erődrendszert lőttek az orosz tüzérek nyolc héten át, mire az ukrán vezetés kivonta erőiket a városból és a környezetéből.
A tüzérséggel elhódított területek nagyban hozzájárultak a katlanok kialakításához. A katlanok koncepciója, mint annyi minden más az orosz hadtudományban a német manőverező harc tradíciójából, a csataharcból (Schlachtkessel) merített. Ugyanakkor, míg a németek tipikusan gyorsan alakítják ki katlanjaikat és gyorsan is zárják be azokat, az orosz katlanharc lehet meglepően gyors, de "elkerülhetetlenül" lassú is. A szovjetek sikeres offenzívái, amely végül megsemmisítette a német 6. hadsereget Sztálingrádnál, mindkét fajta katlant sűrűn alkalmazta.
Az, hogy az orosz vezetés nem feltétlenül akart "gyors" katlanokat kiakalítani, így nem kényszerítette az orosz harcoló csapatokat, hogy a területek megtartásával kössék le erőiket. Így amikor egy elszánt ukrán támadással néztek szembe, az orosz (páncélos és gyalogos)csapatok gyakran visszavonultak a megtámadott területekről - ezzel egyrészt kevesebb veszélynek kitéve azokat, másrészt egy rövid lehetőséget biztosítva a saját tüzérségüknek, hogy az immáron fedezék nélkül mozgó ukrán csapatokat gránátokkal és rakétákkal lőjék. Máshogy fogalmazva: az ilyen típusú, visszavonulást támogató tüzérségi csapásokra az orosz vezetés úgy tekintett, mint az ellenfél sorait tizedelő lehetőségekre.
1917 tavaszán, a nyugati fronton harcoló német csapatok hasonló taktikát követtek, amikor például egy, a franciák által elfoglalt dombról, lejtmenetben előrenyomuló francia gyalogság hirtelen, a nyílt terepen kapott tüzérségi és géppuskás támadást. Ennek olyan hatása volt a francia morálra, hogy ötven hadosztályban tagadták meg tömegesen a parancsot - "tartjuk a frontot, de nem támadunk". 2022 májusában ehhez hasonlóan több videó is napvilágra látott, amelyekben Donbasszban harcoló, vélhetően ukrán katonák fejtik ki, hogy hajlandóak a vonalaikat megvédeni, de semmilyen támadást nem fognak végrehajtani.


Az ellentmondás feloldása
A manőverező háborúkat övező viták hajnalán, a "manőveristák" többnyire úgy mutatták be az általuk előnyben részesített filozófiát, mint az anyagháború és a tűzerőre alapozó hadviselés logikus ellentétjét. Még 2013-ban is az "Attirtionist Letters" névtelen szerzői ezzel az ellentéttel keretezték kritikájukat, amelyet a manőverező hadviselés szellemiségével ellentétesnek gondoltak. Csakhogy az oroszok ukrajnai hadjáratában a manővereket többször is tüzérségi tűzerőre alapozták, azzal támogatták.
Egy lehetséges módja, hogy feloldjuk ezt a nyilvánvaló ellentmondást, hogy a háború első öt hetében látott rajtaütéseke valójában megtévesztő műveletekként tekintünk, amelyek bár kevéssé voltak megsemmisítő erejűek, lehetővé tették az ukrán erők későbbi felőrlését.
Konkrétan a rajtaütések jelentette fenyegetettség annyira megbénította az ukránokat, hogy azok csak késve csoportosították át erőiket a fő hadszíntérre - amikor az oroszok már odaszállították a tüzérségüket, kialakították a logisztikai hálózatukat és felhalmoztak annyi muníciót, amely a hosszú tüzérségi műveletekhez kellettek. Ez a késedelem azt is jelentette, hogy mire az ukránok átcsoportosítottak a Donbasszba, a csapatok és az utánpótlás mozgatása már sokkal nehezebbé vált az ukrán vasúti infrastruktúrára mért rakétacsapások miatt.
Más szavakkal az oroszok egy rövid, északi manőverező hadjárattal biztosították a későbbi anyagháborújuk előkészítését Keleten.
Az Ukrajna északi, keleti és déli régióiban folytatott, különböző jellegű hadjáratok aláhúzták az orosz információs hadviselés fő üzenetét: az orosz propaganda a kezdetektők ragaszkodott ahhoz, hogy a "Különleges Katonai Művelet"-nek három célja van: a két oroszbarát szakadár állam védelme; demilitarizáció; denacifikáció. Mindhárom célhoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az ukrán erők Donbasszban állomásozó csapatai komoly veszteségeket szenvedjenek.
Ugyanakkor egyik cél sem igényelte, hogy az oroszok megszállják Ukrajnának inkább ukrán identitásún területeit. Pont ellenkezőleg: ha az oroszok ragaszkodtak volna ezekhez a területekhez, az csak arra utalt volna, hogy egész Ukrajna megszállására törekednek.
A déli hadjárat direkt politikai célokat szolgált: hogy az orosz többségű területeket beolvasszák az "Orosz Világba" (Russzkij Mir).
Ugyanakkor Herszon és Melitopol gyors elfoglalása nagyban elősegítette a megtévesztést is: azt sugallva, hogy a Kijev melletti orosz csapatok hasonlóan járnak majd el Csernyihivvel és Zsitomirral is. Ugyanígy a Herszontól északra végrehajtott rajtaütések utalhattak arra, hogy az oroszok megpróbálnak más városokat is bevenni, közülük a legfontosabbat, Odesszát is.

Irányított rakéták

Az orosz irányított rakétacsapások, a három szárazföldi hadjárattal párhuzamosan végrehajtva számos morális hatással járt melyek kedveztek az orosz háborús erőfeszítésnek.
A legfontosabb ezek közül a járulékos veszteségek elkerülése, mely nem csak a felhasznált fegyverek hihetetlen pontosságából adódott, hanem a célok megfontolt kiválasztásából is. Így Oroszország ellenségei nemigen címkézhették máshogy az üzemanyag- és lőszerraktárak elleni támadásokat, mint katonai célpontok elleni csapásoknak.
Hasonlóképp az oroszok célja, hogy elnehezítsék a vasúti közlekedést, jelenthette volna azt, hogy erőműveket támadnak, melyek energiával látják el a civil közösségeket és a vonatokat is. Ez azt eredményezte volna, hogy jóval többen vesznek oda (pl erőművi dolgozók) illetve a civil lakosság is nagyobb szenvedésnek lett volna kitéve az áramkimaradások miatt. Ezzel szemben Oroszország azt választotta, hogy a vontató alállomásokat támadja, melyek a villanymozdonyok elektromos hálózatát meghajtó transzformátorállomások.
Voltak esetek, amikor a "kettős felhasználású" létesítmények támadása azt a látszatot kelthette, hogy az oroszok tisztán civil infrastruktúrát rakétáztak. A legégetőbb példa a március 1-i, kijevi tévétorony elleni támadás volt: ha volt is igazságalapja az oroszok állításának, miszerint a tornyot katonai célokra is használták, egy támadás egy ilyen ikonikus, látványosan civil felhasználású épület ellen nagyban csökkentette az oroszok azon állításának jelentőségét, miszerint ők csak katonai célpontokat támadnak.

A kihívás

A három hadjárat, melyet Oroszország folytatott Ukrajnában 2022-ben nagyban hagyományos modelleken alapul. Ugyanakkor a precíziós rakétacsapások itt látott felhasználása valóban forradalminak nevezhető. Új vagy régi, a hadműveleteket olyan módon hajtották végre, amely azt tükrözi, hogy az oroszok mélyen megértik, hogy a háborút három hadszíntéren vívják: fizikai, mentális és morális.
Meglehet, hogy az ukrajnai orosz invázió egy új hidegháború kezdetét hozza, hasonlóan ahhoz, amelynek a szovjet birodalom végével intettünk búcsút 30 éve.
Ha ez így van, egy olyan ellenféllel nézünk majd szembe, amelyik bár nagyban merít a szovjet katonai hagyományokból, felszabadult már a lenini tanítások brutalitásából és a marxizmus szemellenzőjét is levetette.
Vagy ami még rosszabb, egyenesen John R Boyd tanítványaival állunk majd szemben.

Koszonet!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113
https://karpathir.com/2022/08/08/otven-evre-kitiltanak-az-oroszokat-ukrajnabol/
"ÖTVEN ÉVRE KITILTANÁK AZ OROSZOKAT UKRAJNÁBÓL
Ötven évre tiltsák meg az orosz állampolgárok beutazását Ukrajnába, javasolja az a petíció, amelyet az Elnöki Hivatal honlapjára töltöttek fel május 23-án.
Mivel a beadvány augusztus 8-ig megszerezte az áttekintéséhez szükséges 25 385 ezer aláírást, Volodimir Zelenszkijnek foglalkoznia kell a kérdéssel. A beadvány beterjesztője, Andrij Kuzmin szerint kivételt csupán azok képezhetnének, akik jelenleg Ukrajna oldalán harcolnak az orosz agresszor ellen.
„SAJNOS AZ ELMÚLT NYOLC ÉV ALATT A HATALOM NEM TUDTA MEGVÉDENI UKRAJNÁT A SZABOTŐRÖKTŐL, ÜGYNÖKÖKTŐL, AKIK EZ IDŐ ALATT AZ OROSZORSZÁGGAL ÉRVÉNYBEN LÉVŐ VÍZUMMENTESSÉG RÉVÉN ÉRKEZTEK UKRAJNÁBA. TÖBB EZER ÉLETTEL FIZETTÜNK EZÉRT. MINDEN UKRÁN BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN MOST ÉS A JÖVŐBEN IS AZT JAVASOLJUK, HOGY A KÖVETKEZŐ 50 ÉVRE TILTSÁK BE AZ UKRAJNÁBA VALÓ BEUTAZÁST MINDEN OROSZ ÁLLAMPOLGÁR SZÁMÁRA, ÉS NE ADJANAK KI ÚTI OKMÁNYT OROSZOKNAK, KIVÉVE AZOKAT, AKIK UKRAJNA OLDALÁN HARCOLTAK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚBAN”– írta magyarázatában."
És mi lesz azokkal, akik a következő ötven évben születnek? Ez egyébként ellentmond a kollektív bűnösség tilalmának.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 677
113
Ez a pasi sem a legélesebb kés a fiókban,szerintem.Nem is értem, miért áll a csodálatos ukrán sereg az összeomlás szélén.
A pasi nem "Putyin katonai szakértője" hanem az általa 1997-ben alapított és irányított Центр анализа стратегий и технологий (The Centre for Analysis of Strategies and Technologies (CAST)) igazgatója. Ez nem állami intézmény, hanem egy magáncég ami katonai és gazdasági elemzéseket készít.
Az eredeti cikk itt: (egyébként annak tudatában is tanulságos, hogy kicsit egyoldalú. )
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113
A putyini diktatórában ilyet nyilatkozni?
 

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Tudom, nem ide való, és nem is mai, de nekem szívet melengető akkor is...
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Ez viccnek jó, de remélem az orosz hadseregben nem az jelenti a kommunikáció titkosítását, hogy tuvánul, klingonul stb beszélnek.

Müködik? Müködik. Akkor meg?
Amúgy Hitler magyar rádiósok alkalmazásán gondolkozott a haderejében/haditengerészetnél, mivel a mi nyelvünk is full idegenül hangzik a világ nyugati fertáján.
 

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Nem a faszméregetés volt most a célom épp ( bár hazudnék ha azt mondanám hogy nem szeretem a jelenséget :D ), de mikor ilyen mocskos drága rendszerekről beszélünk, ott nyilván egységnyi forrásból kevesebb cső jön ki, mint mondjuk hogy NATO-n belül maradjunk ( s ne menjünk el kelet nyugat faszméregetésbe), akár csak M777 ből. Innentől viszont mivel ezzel ennyire eddig nem voltam képbe, nekem az jött le, hogy igenis VAN létjogosultsága az olcsóbb vontatott technikának is, mivel kell a csőszám, jobban mint gondoltam! Remélem ismétlem, akinek kell az figyeli az ukrán tapasztalatokat, és alaposan kiértékeljük mi is!

P.S.
Semmit nem szabad kidobálni ami tüzérség, és lehet vele lőni önveszélyeztetés nélkül!
Ezt kérem elmondta már itt pár ember...
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Müködik? Müködik. Akkor meg?
Amúgy Hitler magyar rádiósok alkalmazásán gondolkozott a haderejében/haditengerészetnél, mivel a mi nyelvünk is full idegenül hangzik a világ nyugati fertáján.
Rengeteg magyar él/élt kint (minimum 1+ millió), s akkor még mindannyian beszélték is a nyelvet. Sőt, az amcsi seregben is szolgáltak magyarok.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Azért csak látjuk, hogy m777 -ek ki vannak lőve, a HIMARS-ok közül is meg tudott már semmisíteni néhányat az orosz haderő. Használják a légierőt is, de mégsem jönnek mostanában videók lelövésekről túl gyakran.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Szumi a harcok idején – hazaárulás borscsért és a Győzelem vörös zászlaja

Dmitrij Kovalevics cikke, ukraina.ru, 2022. augusztus 6. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220806/1037338957.html

1028225523_0:120:1280:840_600x0_80_0_0_b6b07883dd0e6891757a3ee288c60081.jpg.webp


A Szumi terület Ukrajna északkeleti sarkában február óta háborús övezet és az orosz csapatok kivonulása után is folytatódnak a határon átnyúló tüzérségi párbajok. A határ menti falvaknál felvonulnak az Ukrán Fegyveres Erők (VSzU) tüzérségi és aknavető járművei, amelyek többszöri sortűz után sietve elhagyják állásaikat, a hamarosan érkező megtorló csapás viszont már a civileket is érheti. A határ menti területek még több hektáron el vannak aknásítva, de egyelőre senki sem tervezi az aknák eltávolítását, noha traktorosok és véletlen arrajárók rendszeresen áldozatul esnek.

A határ közelsége és a rendszeres ágyúzás feszült légkört teremt a társadalomban, bár nem olyan kiélezett és elhúzódó módon, mint a Donbassz városaiban. A lakosság ebből a régióból inkább eltávozik az ország központi és nyugati részének csendesebb körzeteibe. Emiatt munkaerőhiány van a katonai létesítmények építésénél a határon vagy a városi infrastruktúra karbantartásánál, melyet ebben a szegény régióban a függetlenség 30 éve alatt csak toldoztak és foltoztak.

Az orosz csapatok kivonása után a határmenti Szumi terület lakosságának tömegeit "a szülőföld árulójaként" tartották nyilván. Az Ahtirka járásbeli Boromlja községben a közelmúltban hazaárulás címén emeltek vádat egy 27 éves nő ellen. „Bűne”, hogy állítólag önként, kényszer és fenyegetés nélkül találkozott egy orosz katonával és ételt főzött neki idén márciusban. Formálisan ezt az "anyagi erőforrások átadása az agresszor ország képviselőinek" kezdetű paragrafus alapján ítélik meg. Az ukrán nacionalisták szemszögéből így írják le azt a tényt, hogy egy nő egyszerűen enni adott egy férfinak, aki megtetszett neki.

Ugyancsak augusztus 4-én az SzBU helyi kirendeltsége egy idős "kollaboráns" őrizetbe vételéről számolt be. Kiderült, hogy egy putyivli nyugdíjasról van szó, aki nemcsak szóban bírálta az ukrán nacionalizmust, de a házkutatás során megtalálták nála a Győzelem vörös zászlajának másolatát.

Korábban, augusztus 2-án a szumi területi ügyészség vádat emelt egy 30 éves helyi nő ellen, aki a szemtanúk szerint örömét fejezte ki a Mariupol városában található Azovsztál elfoglalása miatt. Ugyanezen a napon, a légideszant erők napján Konotopban őrizetbe vettek egy idős veteránt, aki fején beszkozirkával (ellenző nélküli tengerészsapka) és a betiltott szovjet kokárdával ment ki a parkba.

Mint mindenütt Ukrajnában, Szumiban is elfoglaltak az utcanevek „deruszifikálásával”. Augusztus elején a városi helynévügyi bizottság benyújtott egy javaslattervezetet, amelyben nemcsak a Gagarin és a Herzen utcák, hanem a Charles Darwin utca, továbbá a Prodolnaja (Hosszú), Druzsba (Barátság), Bratszkaja (Testvér), Jubilejnaja (Jubileumi) és Kooperatyivnaja (Szövetkezeti) utcák orosztalanítását is javasolják. Arról is döntöttek, hogy az ukrán antifasiszta partizánok vezetőjéről, Szidor Kovpakról elnevezett köztereket is átkeresztelik. A brit tudós, Charles Darwin rendkívül meglepődött volna, ha tudta volna, hogy egyszer "orosztalanítani" akarják a nevét. Nem kevésbé a 18. századi francia forradalmár, Jean-Paul Marat, akinek az utcája szintén az "orosztalanítás" darálójába került Szumi városában.

A helyi lakosság, különösen a Szumi terület északi járásaiban, többségében mindig is az úgynevezett oroszbarát tábor politikai erőit támogatta. Ez volt egykor a mára betiltott Progresszív Szocialista Párt fő politikai bázisa. Ezután a régió jelentős részét Andrej Derkacs politikai körének képviselői irányították, aki ellen Ukrajna és az Egyesült Államok kormánya szankciókat vezetett be.

2014 tavaszán kiegészítő rendőri egységeket és a Majdan nacionalistáit küldték ide, hogy megakadályozzák az esetleges szeparatista mozgalmakat, mivel a helyi lakosok beállítottsága messze volt a lojálistól. Azóta azonban a terror módszereivel a központi hatalomnak nagyrészt sikerült egy össz-ukrán nacionalizmuskultuszt létrehoznia.

Mára a régió lakosságának mintegy 40 százalékát evakuálták, a többiek pedig akut fűtési problémákkal néznek szembe. A tavaszi harcok során az ahtirkai hőerőmű súlyosan megsérült, számos faluban és városban pedig elszakadtak a gázvezetékek. A helyi hatóságok arra figyelmeztetnek, a jövőben lehet, hogy egyáltalán nem lesz elérhető a gázszolgáltatás, a fűtési infrastruktúrának pedig még a felét sem hozták helyre, ezért a városok lakói jóelőre keresik a magánházakat, ahol lehetőség van a kályhás fűtésre.

A tűzifa ára azonban köbméterenként 1500 hrivnyára ugrott és egy kis falusi ház fűtéséhez szezononként körülbelül 8 köbméterre van szükség. Magában Szumi városában a szivattyútelepen kialakult vészhelyzet miatt a lakosság csaknem fele folyóvíz nélkül maradt.

A helyi lakosok az orosz csapatok új offenzívájának lehetőségét latolgatják. Azt beszélik a városban, hogy állítólag katonai vonatok érkeznek az Oroszországi Föderáció szomszédos Kurszki és Brjanszki területének állomásaira. A VSzU „Szumi” hadműveleti-taktikai csoportjának parancsnoksága próbálja csillapítani a pánikhangulatot, kijelentve, hogy az orosz hadseregnek nincs elég tartaléka támadást indítani ezen a területen.

Ugyanakkor a térségben tartózkodó ukrán katonák és katonai eszközök magas száma önmagában azt mutatja, hogy a VSzU parancsnoksága nem zárja ki egy újabb offenzíva lehetőségét.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Müködik? Müködik. Akkor meg?
Amúgy Hitler magyar rádiósok alkalmazásán gondolkozott a haderejében/haditengerészetnél, mivel a mi nyelvünk is full idegenül hangzik a világ nyugati fertáján.

Kompromitálódás esetén tájszolást váltunk.
  • ÁNIGMÁ (Győzike)
  • ÖNIGMA (Szegeden)
  • ĒNIGMA (Vas megyében)
- És Budapesten BICIGLI.
:D
Sose fejtik meg a kastélyban.

Még mindig tartana a világháború, ha ránk bízzák ezt a melót.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Verhofstadt: Kaczynski Putyint másolva ássa alá a jogállamiságot Lengyelországban​



Ki hitte volna, hogy Kaczynski Putyint másolja. Szerintem, a fektételezés is tiszta őrület.